Η Δήμητρα μπαίνει στον Ταύρο: Από τη βιτρίνα στην ουσία
Στις 15 Μαρτίου η Δήμητρα περνά στον Ταύρο και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 29 Μαΐου
Η Δήμητρα είναι δείκτης έκφρασης. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος βγαίνει προς τα έξω, χτίζει την δημόσια εικόνα του και συναντά το κοινό του.
Με αυτή την έννοια, η Δήμητρα δεν είναι η «μητρική φιγούρα» που συχνά της αποδίδεται. Είναι περισσότερο ο μηχανισμός προβολής, η πολιτική που ακολουθούμε για να υπάρξουμε κοινωνικά. Είναι ο τρόπος που το άτομο, αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία, λέει «να, εδώ είμαι».
Και όταν η Δήμητρα περνά στον Ταύρο, αυτή η δήλωση ύπαρξης γίνεται… γήινη.
Ο Ταύρος είναι το ζώδιο της ύλης, της ασφάλειας, της αξίας και της αισθητικής. Όταν λοιπόν ο πλανήτης της δημόσιας εικόνας περνά από εκεί, το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται σε πράγματα απτά όπως οικονομία, γη, τροφή, αισθητική, μόδα, σώμα.
Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί θα αισθανθούν την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν το πώς παρουσιάζονται προς τα έξω. Κάποιοι θα αλλάξουν στυλ, άλλοι επαγγελματική κατεύθυνση, άλλοι απλώς θα αποφασίσουν ότι το παλιό τους πρόσωπο δεν τους ταιριάζει πια. Η Δήμητρα στον Ταύρο δεν αγαπά τις αφηρημένες ιδέες. Θέλει αποτέλεσμα. Θέλει να δει αν η εικόνα σου έχει… βάρος.
Συχνά, σε τέτοιες περιόδους, η κοινωνική προβολή συνδέεται με την αισθητική. Μόδα, καλλιτεχνική δημιουργία, δημόσιες εμφανίσεις, ακόμη και η εικόνα των πολιτικών προσώπων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο κόσμος δεν ακούει μόνο τι λες, αλλά παρατηρεί και πώς στέκεσαι. Κάτι σαν τη γιαγιά στο οικογενειακό τραπέζι. Μπορεί να μη μιλά πολύ, αλλά έχει ραντάρ που βλέπει τα πάντα.
Στο συλλογικό επίπεδο, η Δήμητρα στον Ταύρο ενεργοποιεί θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τη γη και την παραγωγή. Η πολιτική συζήτηση τείνει να περιστρέφεται γύρω από το «ποιος ελέγχει τι» είτε αυτό είναι ενέργεια είτε τρόφιμα είτε φυσικοί πόροι.
Η Δήμητρα συνδέεται με τη δημοσιότητα. Έτσι, αυτή η περίοδος μπορεί να φέρει μεγάλες δημόσιες κινητοποιήσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και θεάματα που τραβούν μαζικά την προσοχή αλλά με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Μερικές φορές, η ιστορία γράφεται όχι μόνο από αποφάσεις κυβερνήσεων αλλά και από το πλήθος που εμφανίζεται ξαφνικά στην πλατεία.
Ο Ταύρος όμως έχει και μια άλλη πλευρά. Όταν πιεστεί, δεν αντιδρά αμέσως. Σιωπά. Και μετά… μετακινεί βουνά.
Ας δούμε τις «συναντήσεις» της Δήμητρας στο πέρασμά της από τον Ταύρο:
28 Μαρτίου – τετράγωνο με Πλούτωνα
Εδώ η δημόσια εικόνα συναντά τη δύναμη της εξουσίας, κυρίως της υπόγειας, το «βαθύ κράτος». Το τετράγωνο με τον Πλούτωνα συχνά φέρνει συγκρούσεις γύρω από την επιρροή και τον έλεγχο της κοινής γνώμης. Πολιτικά σκάνδαλα, έντονες κοινωνικές αντιπαραθέσεις ή αποκαλύψεις που αλλάζουν την εικόνα προσώπων και θεσμών δεν είναι καθόλου απίθανες. Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί θα νιώσουν ότι η εικόνα τους δοκιμάζεται. Μερικές φορές πρέπει να χαλάσει μια μάσκα για να εμφανιστεί το πραγματικό πρόσωπο.
6 Απριλίου – σύνοδος με Αφροδίτη
Η δημόσια εικόνα γίνεται γοητευτική. Τέχνη, αισθητική, μόδα και πολιτισμός αποκτούν ιδιαίτερη προβολή. Είναι από εκείνες τις στιγμές που ο κόσμος θυμάται ότι η ομορφιά δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος επικοινωνίας. Και κάποιοι θα ανακαλύψουν ξαφνικά ότι το καλό στυλ είναι πιο πειστικό από χίλιες δηλώσεις.
2 Μαΐου – εξάγωνο με Δία
Μια όψη που ανοίγει πόρτες προς τη δημοσιότητα. Τέτοιες επαφές διευρύνουν το κοινό και προσφέρουν προβολή. Μερικοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή απ’ όση περίμεναν. Άλλοι απλώς θα ανακαλύψουν ότι το μικρό τους ακροατήριο έγινε ξαφνικά… πλατεία.
14 Μαΐου – σύνοδος με Ερμή
Η επικοινωνία γίνεται εργαλείο προβολής. Λόγια, δηλώσεις, ειδήσεις και δημόσιος λόγος παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όποιος ξέρει να μιλά σωστά, μπορεί να κερδίσει το κοινό. Όποιος δεν ξέρει, απλά θα μιλήσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
15 Μαΐου – σύνοδος με Ήλιο
Εδώ η Δήμητρα λάμπει πραγματικά. Η σύνοδος αυτή ενισχύει την ορατότητα και φέρνει στιγμές κορύφωσης στη δημόσια σκηνή. Πρόσωπα και γεγονότα έρχονται στο επίκεντρο, συχνά με τρόπο που κανείς δεν είχε προβλέψει.
Η Δήμητρα στον Ταύρο μας θυμίζει κάτι απλό αλλά συχνά ξεχασμένο: η εικόνα που δείχνουμε στον κόσμο δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνίας. Είναι θέμα αξιών.
Αν η εικόνα σου δεν πατά στη γη, κάποια στιγμή ο κόσμος θα το καταλάβει. Και τότε η πραγματικότητα, όπως κάθε καλός Ταύρος, θα καθίσει βαριά πάνω στο τραπέζι και θα πει, «ωραία τα λόγια. Τώρα δείξε μου τι αξίζεις».
Διάβασε επίσης: