Είναι όντως μια καλή χρονιά το 2026 για την Ελλάδα και τον κόσμο;
Το 2026 είναι μια πολύ δυναμική χρονιά
Θεωρητικά και με βάση τις πολλές αρμονικές όψεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των αργών πλανητών, θα μπορούσε αυτός ο δυναμισμός να δώσει διεξόδους στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, στην παγκόσμια οικονομία ή στη γεωπολιτική αστάθεια. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί ως ένα βαθμό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γι' αυτό, ας δούμε τα σημαντικότερα από τα «υπέρ» και τα «κατά» αυτής της χρονιάς, χωρίς να αναφερθώ ακόμη στις εκλείψεις που πάντοτε αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα.
- Καταρχάς, έχουμε την οριστική είσοδο Κρόνου και Ποσειδώνα στον Κριό και του Ουρανού στους Διδύμους με τη σύνοδο μάλιστα των δύο πρώτων στις 20 Φεβρουαρίου. Επειδή αυτά τα έχω αναλύσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενα άρθρα, θα πω εδώ συνοπτικά πως συνδυαστικά, το τρίπτυχο αυτό δείχνει ότι το 2026 εγκαινιάζει μια εποχή όπου η πράξη προηγείται της σκέψης, η εικόνα προηγείται της ουσίας και η πολιτική μετατρέπεται σε πεδίο διαρκούς κινητοποίησης. Δεν είναι απαραίτητα περίοδος άμεσης κατάρρευσης, αλλά σίγουρα είναι περίοδος όπου η κοινωνία δοκιμάζει τα όρια της αντοχής της. Ό,τι δεν μπορεί να στηριχθεί σε καθαρό λόγο και λειτουργική επικοινωνία, θα εκτεθεί γρήγορα. Οι αρμονικές όψεις που διατρέχουν το 2026 λειτουργούν ως σκελετός σταθερότητας μέσα σε μια εποχή έντονων μεταβολών, δείχνοντας ότι οι αλλαγές, όσο ριζικές κι αν είναι, δεν εξελίσσονται ανεξέλεγκτα. Τα εξάγωνα του Κρόνου με τον Ουρανό (20/1) με τον Πλούτωνα ( 29/3), αποκαλύπτουν μια συντονισμένη προσπάθεια των θεσμών να εκσυγχρονιστούν χωρίς να καταρρεύσουν. Η εξουσία προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες, ενσωματώνοντας τεχνολογικές και οργανωτικές καινοτομίες, (με ό,τι θετικό ή αρνητικό αυτά συνεπάγονται) ενώ ταυτόχρονα αναδομεί βαθιά τους μηχανισμούς ελέγχου της. Πρόκειται για μετασχηματισμούς που γίνονται «αθόρυβα», αλλά έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
- Το εξάγωνο Δία–Ουρανού την 1η Ιουλίου ανοίγει το πεδίο των ευκαιριών, ευνοώντας ρήξεις που παρουσιάζονται ως πρόοδος και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για νέες πολιτικές ή κοινωνικές πρωτοβουλίες. Δεν πρόκειται για τυφλές επαναστάσεις, αλλά για στοχευμένες κινήσεις που βρίσκουν στήριξη στο συλλογικό φαντασιακό.
- Στη συνέχεια, η αλληλουχία των αρμονικών όψεων του Ουρανού με τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα στα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι η αλλαγή πρώτα διαμορφώνεται σε επίπεδο ιδεών, εικόνων και πληροφορίας, πριν παγιωθεί ως νέα πραγματικότητα ισχύος. Οι κοινωνίες αποδέχονται σταδιακά νέες αφηγήσεις, ακόμη κι αν δεν τις κατανοούν πλήρως.
- Το εξάγωνο Ποσειδώνα–Πλούτωνα, με διπλή ενεργοποίηση τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, λειτουργεί υποδόρια, διαλύοντας παλιά συλλογικά σχήματα πίστης και φόβου και προετοιμάζοντας το έδαφος για βαθύτερες μεταμορφώσεις. Τέλος, το τρίγωνο Δία–Κρόνου την 1η Σεπτεμβρίου έρχεται να σταθεροποιήσει όσα έχουν ήδη αλλάξει, προσφέροντας θεσμική νομιμοποίηση, πολιτική ωρίμανση και τη δυνατότητα διάρκειας. Έτσι, το 2026 δεν είναι μόνο χρονιά αλλαγής, αλλά και χρονιά εδραίωσης ενός νέου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου.Ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά έχουμε και κάποιες δύσκολες ή και «πονηρές» συνθήκες.
- Το τετράγωνο της Δήμητρας με τον Πλούτωνα στις 28 Μαρτίου δείχνει βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στη μαζική προβολή και στους μηχανισμούς εξουσίας που επιχειρούν να τη χειραγωγήσουν ή να τη συνθλίψουν. Κοινωνικά, πρόκειται για περίοδο έντονων κινητοποιήσεων, όπου το πλήθος εκτίθεται, συσπειρώνεται και ταυτόχρονα γίνεται στόχος ελέγχου, φόβου ή καταστολής. Πολιτικά, η όψη αποκαλύπτει αγώνα για κυριαρχία στο δημόσιο αφήγημα: ποιος μιλά, ποιος φαίνεται, ποιος σωπαίνει. Ο Πλούτωνας δεν αντέχει τη μαζική αυτονόμηση της Δήμητρας και επιχειρεί να την αναδιαμορφώσει μέσω κρίσεων, εκβιασμών ή σοκ. Η σύγκρουση αυτή συχνά αφήνει βαριά αποτυπώματα στο συλλογικό σώμα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει νέες, πιο απόλυτες πολιτικές ταυτότητες. Αν αναλογιστούμε πως αυτή η όψη πραγματοποιείται στην κρίσιμη για την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Ζελένσκι προσωπικά, 5η μοίρα των ζωδίων του Σταθερού σταυρού, τότε μπορεί να αντιληφθούμε το μέγεθος των επί μέρους πολιτικών εξελίξεων…
- Πολύ κοντά σε αυτήν τη μοίρα, πραγματοποιείται και η αντίθεση Δία-Πλούτωνα στις 20 Ιουλίου. Πολιτικά, ευνοεί ακραίες στρατηγικές, ιδεολογικές υπερβολές και παιχνίδια δύναμης που δεν επιδέχονται συμβιβασμούς. Η αλήθεια εργαλειοποιείται, η ηθική γίνεται όπλο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό: η αντίθεση φέρνει κρίσεις που ξεσκεπάζουν την κατάχρηση εξουσίας και αναγκάζουν το σύστημα να μετασχηματιστεί, έστω μέσα από σύγκρουση. Επίσης μια καθοριστική όψη για την Ελλάδα, ειδικά στην πολιτική, την οικονομία και την επιρροή του «ξένου» παράγοντα.
- Η Δήμητρα όμως στις 3 Ιουνίου συναντά και τον Ουρανό. Κοινωνικά, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε απρόσμενες κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης ή αιφνίδιες αλλαγές στον τρόπο που οι πολίτες εκφράζουν τις απαιτήσεις τους. Πολιτικά, η όψη αναδεικνύει ξαφνικές αποφάσεις ή ανατροπές στην προβολή και τον χειρισμό της δημόσιας εικόνας θεσμών και πολιτικών ηγεσιών. Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί εξουσίας δοκιμάζονται από την ανάγκη για ταχύτητα, πρωτοβουλία και καινοτομία ενώ οι πολίτες ανακαλύπτουν νέους τρόπους συμμετοχής ή αντίδρασης. Υπάρχει δυναμική ρήξης με καθιερωμένες πρακτικές, αλλά και ευκαιρία για απελευθέρωση δημιουργικής και θετικής κοινωνικής ενέργειας.
- Και όλα αυτά υπό την επιρροή του «κρυφού» τετραγώνου για το οποίο επίσης έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, του Αστρικού Ουρανού με τον Τροπικό Πλούτωνα, στις 20 Ιανουαρίου και για τελευταία φορά στις 19 Απριλίου του 2026, στην 4η και 6η μοίρα Ταύρου-Υδροχόου αντίστοιχα, δηλαδή στην ίδια σημαντική ζωδιακή περιοχή που ανέφερα και παραπάνω. Μια όψη που ευθύνεται σημαντικά για τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση ανατολή και που μπορεί να φέρει αποσταθεροποίηση ή αιφνίδιες ανακατατάξεις στο γεωπολιτικό τοπίο και στην οικονομία.
Εν κατακλείδι, το 2026 παρουσιάζεται ως μια χρονιά δυναμικής ανάσας. Οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί είναι έντονοι, αλλά προσφέρουν χώρο για σταθεροποίηση, προνοητικότητα και προετοιμασία. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως προσωρινή ανάπαυλα, μια περίοδος προετοιμασίας κι ανασύνταξης δυνάμεων όλων των πλευρών, πριν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έρθουν αργότερα, δίνοντας χρόνο σε κοινωνίες, θεσμούς και πολίτες να οργανώσουν στρατηγικά τις επόμενες κινήσεις τους.
Διάβασε επίσης: