Οκτώ ανάδρομοι πλανήτες ταυτόχρονα; Κι όμως!

Σημαίνει κάτι η ταυτόχρονη αναδρομή όλων αυτών των πλανητών σε αυτό το διάστημα;

Θανάσης Ματσώτας
Οκτώ ανάδρομοι πλανήτες ταυτόχρονα; Κι όμως!

Από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε συνεχώς οκτώ πλανήτες σε ανάδρομη τροχιά. Οι επτά πρώτοι πλανήτες που είναι ανάδρομοι είναι ο Ερμής, ο Κρόνος, ο Χείρωνας, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας, ο Πλούτωνας και η Έριδα. Την όγδοη θέση σ’ αυτήν την ομάδα συμπληρώνει η Αφροδίτη που στις 4 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται σε στάση, αλλά έρχεται την ίδια μέρα να την αντικαταστήσει ο Δίας που γυρίζει ανάδρομος.

Η ανάδρομη κίνηση κάνει τα χαρακτηριστικά των πλανητών πιο έντονα ή πιο υποτονικά. Οι πλανήτες λειτουργούν πιο εσωτερικά, με κάποιου είδους εσωστρεφή κατεύθυνση. Όπως και στην ορθόδρομη κίνησή τους, έτσι και στην ανάδρομη, οι πλανήτες μπορεί να λειτουργήσουν θετικά και αρνητικά. Βέβαια, ο καθένας από αυτούς, έχει τη δική του χρονική διάρκεια ανάδρομης κίνησης.

Το ερώτημα είναι το εξής: Σημαίνει κάτι η ταυτόχρονη αναδρομή όλων αυτών των πλανητών σε αυτό το διάστημα;

Πιθανότατα ναι, αλλά θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο ευρεία οπτική για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη δράση τους και φυσικά να τη δούμε συνθετικά, ιδιαίτερα αυτήν των αργών πλανητών. Αυτοί έχουν περισσότερο να κάνουν με κοσμικές μεταβολές και λιγότερο με την επίδραση σε προσωπικό επίπεδο.

Από τους «γρήγορους», ανάδρομος είναι ο Ερμής στην Παρθένο. Έρχεται να υπενθυμίσει πως, μέσω της οργάνωσης, προσπαθούμε να επιβληθούμε στο μέλλον! Συχνά, προσπαθούμε απέναντι σε πράγματα που καλό θα ήταν να τα αφήσουμε να εξελιχθούν, πριν αντιταχτούμε ή έστω να έχουμε άποψη γι' αυτά. Ακούγεται κάπως χαοτικό, αλλά η συμφιλίωση με το «χάος» είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης, που βάζουν οι ανάδρομοι πλανήτες και ακόμη περισσότερο οι συγκεκριμένοι ανάδρομοι αυτής της εποχής.

Ακολουθεί ο Δίας που γυρίζει και αυτός σε ανάδρομη τροχιά στον Ταύρο σε αναζήτηση πηγών ασφάλειας. Η οικονομική είναι αυτή που συνειδητοποιούμε άμεσα, αλλά δεν είναι μόνον αυτή. Πού θα αναζητήσουμε αυτές τις πηγές; Μα φυσικά στο παρελθόν! Εκεί υπάρχει το υλικό που μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να αξιολογήσουμε εκ νέου και τελικά να το αξιοποιήσουμε.

Μαζί με τον Ουρανό, επίσης, στον Ταύρο, αποτελούν ένα εκρηκτικό δίδυμο! Ο Ουρανός αμφισβητεί και κλονίζει τη σταθερότητα του ζωδίου, αναζητώντας ολοκληρωτικές λύσεις στα παραπάνω ζητήματα. Στην ανάδρομη κίνησή του, επαναφέρει θέματα που μπορεί να τα θεωρούσαμε αδιαπραγμάτευτα ή ξεπερασμένα και αυτό θα μας σοκάρει ευχάριστα ή δυσάρεστα!

Αντίστοιχα, ο ανάδρομος Κρόνος στους Ιχθύς μπορεί να επαναφέρει «πνευματικά» θέματα που έχουν αποδείξει έμπρακτα την αξία τους στο παρελθόν. Θα χρειαστεί να θυσιάσουμε πράγματα, αλλά θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε για το νόημα αυτής της θυσίας.

Ο Ποσειδώνας -και αυτός ανάδρομος στους Ιχθύς- προσφέρει την πίστη σε αυτές τις αξίες, θρησκευτικές, μεταφυσικές, καλλιτεχνικές και θεραπευτικές. Φαίνεται, τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά, να βάζει ένα δυνατό αντίβαρο σε όλα τα προηγούμενα. Ωστόσο, σε δεύτερη ανάγνωση, δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις που μπορεί να ευνοούν οποιαδήποτε πλευρά.

Συνδυαστικά μπορούμε να δούμε τη συνεισφορά του Κρόνου, που μπορεί να αφήσει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, είτε προσκολλήσεις και εξαρτήσεις κάθε είδους είτε αυτούς που αρνούνται να απεγκλωβιστούν από αυτές!

Επίσης, η «κρυφή» σύνοδος του αστρικού Ποσειδώνα με τον τροπικό Κρόνο, που άλλωστε συνέβη ήδη μία φορά την προηγούμενη Άνοιξη, θα δημιουργήσει πάλι διάφορες καταστάσεις στο μεταναστευτικό, αλλά και κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό διαχείρισής του. Ας μην ξεχνάμε πως από το 1989 μέχρι σήμερα, η επιρροή των όψεων των δύο πλανητών καθόρισε τις σημαντικότερες καμπές του ζητήματος.

Ο ανάδρομος Πλούτωνας στον Αιγόκερω επαναφέρει αυστηρά μοτίβα και κοινωνικές δομές εξουσίας που θέτουν σαν προτεραιότητα το κοινωνικό σύνολο έναντι του ατόμου, αλλά ευνοώντας ταυτόχρονα τους ισχυρούς σε κάθε τομέα.

Ο Κρόνος έρχεται να περιορίσει τον συναισθηματισμό και να βάλει κι αυτός «πλάτη» στο Πλουτώνιο έργο.

Ο αστρικός Ουρανός σε «κρυφό» τετράγωνο με τον τροπικό Πλούτωνα, επαναφέρει αιφνιδιαστικά, παλιά «δοκιμασμένα» κόλπα στον εμπορικό πόλεμο για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Ο Χείρωνας στον Κριό δίνει τη δική του μάχη μέσα από ενδοοικογενειακά θέματα που ανακύπτουν, από παραδοσιακές απόψεις για την πατρίδα και την οικογένεια, αλλά και κάποιες φονταμενταλιστικές ιδέες. Θα είναι ισχυρή η παρουσία τους αλλά δύσκολα θα επικρατήσουν. Σε συνδυασμό με τον Δία και τον Ουρανό στον Ταύρο θα δώσει σκαμπανεβάσματα στην αγορά ακινήτων, στροφή στην αγορά γης και στην ανάπτυξη καλλιέργειών, αλλά και σχέδια για ταχεία ανοικοδόμηση περιοχών ή πόλεων.

Τέλος, η Έριδα και αυτή σε ανάδρομη πορεία στον Κριό, θα βγάλει κάθε είδους προβλήματα που δεν έχουν εντοπισθεί σε νέες τεχνολογίες και επιστημονικές εφαρμογές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο τομέα. Από την άλλη, μπορούν να πάνε λίγο πίσω χρονικά κάποιες ιώσεις που ξεκινούν το Φθινόπωρο.

Το ότι είναι, λοιπόν, τόσοι πολλοί πλανήτες ανάδρομοι σε αυτό το διάστημα έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Από τη μία, θα επανέλθουν πρόσωπα και καταστάσεις από το παρελθόν που ακόμα και αν δεν φαίνονται ίδια, στην πραγματικότητα θα είναι, αφού μόνο ο εξωτερικός «μανδύας» είναι αυτό που αλλάζει. Αυτό το πισωγύρισμα μπορούμε να το φανταστούμε σαν μια τελευταία οπισθοχώρηση για να πάρουμε φόρα! Φόρα προς ποια κατεύθυνση όμως; Η κατεύθυνση είναι πάντα αυτή των εξελίξεων και της δημιουργίας γεγονότων, είτε θετικών είτε αρνητικών.

Από την άλλη, δίνεται μια ευκαιρία να δούμε σε κοινωνικό επίπεδο όλα όσα βιώνουμε με μια ευρύτερη οπτική. Αυτό σημαίνει να αντιληφθούμε το ιστορικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει στο σημερινό status quo και να διδαχτούμε από αυτό, αλλά και να δούμε που μπορεί να οδηγήσει αυτό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μπροστά σε εξελίξεις που καλπάζουν και μάλιστα με έναν ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό, χρειάζεται ένα πισωγύρισμα για να αποκτήσουμε μια σταθερή επαφή, να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ζητάμε σωσίβιο μπροστά στην αβεβαιότητα ή την αμφιβολία. Αυτό το σωσίβιο μπορεί να βρεθεί σε παλιές πρακτικές, ειδικά όταν η πραγματικότητα που βιώνουμε μας φαίνεται αποπνικτική και οι μελλοντικές προοπτικές αδιέξοδες.

Το «κλειδί», λοιπόν, γι' αυτά, που έχει να κάνει στη ρίζα του με την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, εξαρτάται από δύο βασικά πράγματα:

α) Από την επιβίωση του πλανήτη που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά στην πράξη φαίνεται πως δεν είναι. Οι τρεις «βαριοί» πλανήτες σε ζώδια της γης πραγματεύονται αυτό το θέμα.

β) Από το εξελικτικό άλμα του ανθρώπου που μπορεί με τη λογική να φαίνεται πως πρέπει να έπεται της επιβίωσης, αλλά στην πραγματικότητα προηγείται. Ακολουθεί κι αυτό μια «ανάδρομη λογική»!

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved