Οίκοι: Μέρος Δεύτερο

Ο Γιάννης Ριζόπουλος εξηγεί τη σημασία των Οίκων 6,7,8,9,10,11 και 12

Οίκοι: Μέρος Δεύτερο

Ο 6ος οίκος

Πρόκειται για έναν μάλλον ...ανεπιθύμητο οίκο, αφού τα κυριότερα θέματα του είναι η υγεία και η εργασία. Συνήθως η παρουσία πλανητών στον οίκο μας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας του ατόμου, όπως επίσης και για τις εργασιακές του σχέσεις. Το θέμα της υγείας βέβαια είναι εξαιρετικά λεπτό, ιδιαίτερα αν στον οίκο βρίσκονται πλανήτες που μπορούν να κάνουν ...μεγάλη ζημιά. Ωστόσο κανείς και ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πλανητική ενέργεια θα λειτουργήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Το αστρολογικό ιστορικό είναι πλούσιο σε περιπτώσεις «επιβαρυμένου 6ου οίκου», που δεν έδωσε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Πρακτικά και με βάση τις ενεργειακές ισορροπίες του οίκου, όσο περισσότερο δουλεύει το άτομο, τόσο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να ασθενήσει. Ενδεχομένως πάλι, τα προβλήματα υγείας να είναι κοντινών προσώπων και όχι του ίδιου του ατόμου. Επίσης, πολλοί γιατροί και θεραπευτές, που περιβάλλονται διαρκώς από ασθενείς, βιώνουν τον έντονο 6ο οίκο τους ως «προβαλλόμενο».

Εκείνο που σίγουρα μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από την παρουσία πλανητών στον οίκο είναι το είδος της θεραπείας που ταιριάζει στο άτομο και το τι πρέπει να αποφύγει, αν τυχόν αντιμετωπίσει κάποιο θέμα υγείας. Άλλοι είναι «φιλικοί» σε εναλλακτικές θεραπείες, άλλοι σε λέιζερ κλπ. Ο 6ος οίκος συσχετίζεται ακόμη με τα ζώα, το στρατό, τους υπηρέτες, την οικοσκευή, ενώ σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αναφέρεται και σε συγγενικά πρόσωπα (θείους, ανίψια, ξαδέλφια κλπ) ως συμπληρωματικός του 3ου.

Ο άδειος 6ος

Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τα θέματα του οίκου εξετάζοντας τον απέναντι οίκο, δηλαδή το 12ο η ανατρέχοντας στη θέση και τις όψεις του κυβερνήτη πλανήτη του οίκου. Όσον αφορά τα θέματα υγείας, η θέση του Άρη η του Κρόνου, μπορούν επίσης να υποδείξουν πολύ ουσιαστικές ευαισθησίες. Αλλά και ο ωροσκόπος του ατόμου σχετίζεται άμεσα με τη φυσική του κατάσταση. Είναι γνωστό ότι κάθε ζώδιο έχει τις ευαισθησίες του (ο Κριός το κεφάλι, ο Ζυγός τη μέση κλπ) και αυτή η παράμετρος θα πρέπει να συνυπολογίζεται ως δείκτης υγείας σε κάθε περίπτωση.

**Απόκτησε εδώ το βιβλίο του Γιάννη Ριζόπουλου «Αστρολογία του 21ου αιώνα»**

7ος οίκος

Τυπικά είναι ο οίκος των σχέσεων, του γάμου (η των ...διαζυγίων) και των συνεργασιών η αντιδικιών κάθε είδους αλλά ως γωνιακός σε κάποιες περιπτώσεις αναλαμβάνει και αυτός τη ...γενική επιστασία του ωροσκοπίου. Πρακτικά όταν ένας πλανήτης βρίσκεται πάνω στην ακμή του 7ου οίκου μπορεί να έχει «λόγο» σε όλες τις βασικές κατευθύνσεις η τάσεις της προσωπικότητας. Έτσι κι αλλιώς όμως, το πως βλέπουμε η και το πως μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι-κι αυτό φαίνεται στον 7ο οίκο- κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας. Επειδή ο οίκος αναφέρεται γενικότερα στους «άλλους» συνδέεται με την πολιτική, τις κοινωνικές επιστήμες και κάθε απόπειρα ερμηνείας της ατομικής η της συλλογικής δράσης. Από αυτήν την άποψη δεν …νοείται ψυχολόγος η κοινωνιολόγος χωρίς έντονο 7ο οίκο.

Ο άδειος 7ος

Εκτός από τις κλασικές εναλλακτικές προσεγγίσεις (την εξέταση δηλαδή του 1ου οίκου, του ζωδίου που βρίσκεται ο οίκος η του κυβερνήτη πλανήτη του οίκου), για το θέμα του γάμου (συνθήκες, πορεία κλπ) μπορούμε να ανατρέξουμε και στον 4ο οίκο, που συχνά παρέχει πολύτιμες πληροφορίες. Όσο για το ποιόν και το μέλλον των συνεργασιών μας είναι θεμιτό να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση, είτε από τη θέση της Αφροδίτης, είτε εκ του ...αντιστρόφου, από τη θέση δηλαδή του Άρη. Συνήθως το ζώδιο που βρίσκεται ο Άρης είναι εξαιρετικά διεγερτικό όσον αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων, αντίθετα όμως μεταξύ ομοφύλων πριμοδοτεί την ένταση, τον ανταγωνισμό η απλά την ...αντιπάθεια. Αν ο οίκος που βρίσκεται ο Άρης έχει σχέση με πρόσωπα (για παράδειγμα με αδέλφια, συγγενείς η γείτονες στον 3ο οίκο), τότε μας δίνει μια καλή εικόνα για το ποιοί θα είναι οι ...εχθροί.

Η Αφροδίτη από την πλευρά της συντελεί σε πιο ...αγαπησιάρικες σχέσεις ενώ ο οίκος που βρίσκεται μπορεί να μας δείξει και από που είναι πιο εύκολο να ...αλιεύσουμε υποψήφιους συντρόφους Για παράδειγμα μια Αφροδίτη στον 6ο οίκο βοηθά σε σύναψη σχέσεων μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, στον 3ο σε ταξίδι, στον 5ο σε χώρους διασκέδασης κλπ.

Ο 8ος οίκος

Αν κάποιος οίκος εκφράζει την …διαχρονική ανθρώπινη πραγματικότητα αυτός δεν είναι άλλος από τον 8ο. Το χρήμα και η σεξουαλικότητα βρίσκονται μόνιμα στην ...κορυφή της λίστας των ανθρώπινων ενδιαφερόντων, ενώ οι καταστροφές, η εγκληματικότητα και ο θάνατος, αποσπούν συνήθως την προσοχή μας, πολύ περισσότερο από τις όποιες «ομαλές» συνθήκες. Στην πιο δημιουργική του πλευρά ο οίκος συνδέεται συνολικά με την έρευνα σε όλα τα επίπεδα η την τάση να αποκρυπτογραφηθούν τα μυστήρια της ζωής. Άτομα με τονισμένο τον 8ο οίκο μπορούν να εντρυφήσουν τόσο στη μεταφυσική η τον αποκρυφισμό, όσο και σε επιστήμες που αναζητούν τα αίτια της δημιουργίας.

Στο οικονομικό του σκέλος, ο 8ος οίκος σχετίζεται άμεσα με τα χρήματα που κερδίζουμε η χάνουμε μέσω τρίτων (προσώπων η οργανισμών) η γενικότερα με εγγυήσεις και στηρίξεις που επιδιώκουμε. Δάνεια, κληρονομιές, ασφάλειες, επενδύσεις και βέβαια η φορολογία ανήκουν στη δικαιοδοσία του 8ου. Για τη σεξουαλικότητα μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά ο οίκος λειτουργεί συμπληρωματικά με τον 5ο (οι ερμηνείες των πλανητών στους δύο οίκους μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους), χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει συναισθηματικές παραμέτρους. Μιλάμε δηλαδή για τάσεις η προτιμήσεις στα πλαίσια ενός «καθαρού σεξ»... Όσον αφορά το θέμα του θανάτου είναι κοινή πεποίθηση ότι ο τρόπος η το είδος του μπορεί να εκτιμηθεί από την παρουσία κάποιου πλανήτη στον οίκο. Ωστόσο αυτό που περιγράφεται αρχικά είναι η σχέση μας με το θάνατο και όχι μόνον.

Ο 8ος οίκος σχετίζεται συνολικά με τις ψυχικές διεργασίες που συντελούνται μέσα μας και γι αυτό όταν είναι «διαταραγμένος» μπορεί να παράγει φοβίες διαστροφές και εμμονές.

Ο άδειος οίκος 8ος

Ο κυβερνήτης πλανήτης του οίκου, μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το που έχει «μεταφερθεί» η ενέργεια του. Όταν αυτός ο πλανήτης βρίσκεται στον 1ο η σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου, τότε η επιρροή των θεμάτων του 8ου στο άτομο είναι άμεση, είτε ως πλεονέκτημα, είτε ως ...συμφορά.

Στο ψυχολογικό κομμάτι ο 8ος οίκος «συγγενεύει» με το 12ο και είναι θεμιτό να τους ερμηνεύουμε συμπληρωματικά. Απλά ο 8ος παρέχει στο άτομο μεγαλύτερη δυνατότητα γνώσης και παρέμβασης, ενώ ο 12ος περιγράφει κυρίως καταστάσεις που εξελίσσονται ασυνείδητα. Από τους πλανήτες είναι ο Πλούτωνας που κατέχει κάποια «κοινά κλειδιά» με τον οίκο, τόσο στον ψυχολογικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Άτομα με μεγάλη οικονομική ισχύ (γνωστής η ...αμφιβόλου προελεύσεως) χαρακτηρίζονται συχνά από έναν ιδιαίτερα δυναμικό Πλούτωνα. Όσον αφορά το θέμα του «τέλους της ζωής» ο 8ος λειτουργεί συμπληρωματικά με τον 4ο οίκο.

Ο 9ος οίκος

Όπως και ο 3ος οίκος καλύπτει πολλές δραστηριότητες και ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να επιλέξουμε η να εκτιμήσουμε τι απ’ όλα και πως θα εκδηλωθεί. Τα ταξίδια, οι σπουδές-και γενικότερα η μόρφωση, τα γραπτά, οι συγγενείς (άμεσα οι εξ αγχιστείας) και οι νομικές υποθέσεις είναι οι συνηθέστερες αρμοδιότητες του οίκου, που παραδοσιακά θεωρείται η έδρα της «ανώτερης μόρφωσης» και των ηθικών αξιών του ατόμου. Εκπαιδευτικοί, νομικοί και δημοσιογράφοι χαρακτηρίζονται συνήθως από την παρουσία του Ήλιου, του Ερμή η και άλλων πλανητών στον 9ο οίκο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει ένα πλούσιο σε πλανήτες 9ο οίκο, θα είναι σώνει και καλά ...τέρας μορφώσεως. Πρακτικά οι προσωπικοί πλανήτες πριμοδοτούν συνήθως τα ταξίδια η τη συγγραφή διαφόρων βιβλίων, ενώ ο Άρης και οι υπόλοιποι πλανήτες τείνουν να διαμορφώσουν-ο καθένας με τον τρόπο του μια ξεχωριστή οπτική στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Όσον αφορά τα ταξίδια προκύπτουν συνήθως από την παρουσία των Φώτων, του Ερμή, η της Αφροδίτης στον 9ο η τον 3ο οίκο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και πλανητικές αντιθέσεις σε αυτόν τον άξονα. Ωστόσο συχνά είναι και μια "παράπλευρη" συνέπεια ενός "ιδιαίτερου" 4ου οίκου με την παρουσία πλανητών (του Ουρανού κυρίως), που προδιαθέτουν σε αλλαγή χώρας διαμονής.
Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι οι γωνιακές ακμές στον Τοξότη, ένας τέταρτος η θέση του κυβερνήτη του 9ου σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους (στον 1ο η τον 4ο, κυρίως) και ένας πέμπτος οι δεσμοί της Σελήνης στον άξονα 3ου-9ου (ιδιαίτερα με τον ΝΔ στον 9ο).
Από εκεί κι ύστερα ο χαρακτήρας, οι συνθήκες και τα αίτια των ταξιδιών εξαρτώνται κατά πολύ από τη φύση των πλανητών, που συμμετέχουν με τον έναν η τον άλλο τρόπο.

**Φτιάξε ΔΩΡΕΑΝ τον αστρολογικό σου χάρτη εδώ**

Ο άδειος 9ος

Η θέση και οι όψεις του κυβερνήτη του οίκου, το ζώδιο που τον φιλοξενεί αλλά και το περιεχόμενο του 3ου οίκου είναι οι συνηθέστερες εναλλακτικές προσεγγίσεις, όταν ο 9ος οίκος είναι άδειος. Οι πλανήτες που μπορούν να αναπληρώσουν τις λειτουργίες του 9ου οίκου είναι ο Δίας και ο Κρόνος (στο κομμάτι των ηθικών αξιών και της διδασκαλίας) αλλά πολύ περισσότερο η Δήμητρα, που όταν είναι τονισμένη υποστηρίζει με κάθε τρόπο οτιδήποτε σχετίζεται με τα ΜΜΕ και, πιθανότατα, και τα ταξίδια.

Ο 10ος οίκος

Η επιρροή αυτού του οίκου είναι εξαιρετικά ισχυρή, ισότιμη (τουλάχιστον) με εκείνη του 1ου. Τυπικά σχετίζεται με την καριέρα του ατόμου, την κοινωνική του θέση αλλά και τις σχέσεις του με την εκάστοτε εξουσία. Τελικά όμως η παρουσία κάποιου πλανήτη στον οίκο μπορεί να ορίσει τα πλαίσια της εξέλιξης η να «σφραγίσει» συνολικά την πορεία και τις βασικές επιλογές του ατόμου σε όλους τους τομείς. Η ακμή του οίκου (το Μεσουράνημα) είναι μια πολύ ...καυτή περιοχή του γενέθλιου χάρτη, που πρακτικά μπορεί να συνδέεται ακόμη και με την εμφάνιση η τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το Μεσουράνημα, όπως συμβαίνει και με τον Ωροσκόπο είναι τα δύο σημεία που η αστρική τους θέση ενδέχεται να έχει μεγάλη αξία (όταν έχουν όψεις με πλανήτες).

Ο άδειος 10ος

Ίσως η θέση του Μεσουρανήματος και μόνον σε ζώδιο αρκεί για να χαρακτηρίσει κάποιες από τις βασικές κατευθύνσεις στη ζωή του ατόμου. Από εκεί και ύστερα, η πρώτη εντύπωση που σχηματίζεται είναι ότι ένας άδειος 10ος οίκος περιορίζει τις πιθανότητες διάκρισης του ατόμου στην κοινωνία. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι... Και όχι μόνον επειδή μπορεί να συμπληρώνει το κενό ένας πολύ ενεργός 4ος οίκος... Αν ο κυβερνήτης πλανήτης του οίκου βρίσκεται για παράδειγμα στον 1ο, τότε η επιτυχία είναι μάλλον εξασφαλισμένη. Για το είδος του επαγγέλματος που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, οι πληροφορίες έρχονται δυνητικά από ...όλο το ωροσκόπιο, με προτεραιότητα στους γωνιακούς οίκους. Ο 2ος (ο τρόπος που βγάζουμε τα προς το ζην) και ο 6ος οίκος δίνουν συχνά ανάλογες πληροφορίες αλλά και οι υπόλοιποι οίκοι δεν είναι ...άμοιροι ευθυνών.

Συχνά, ένας «φορτωμένος» 3ος συμβάλλει σε επαγγέλματα του είδους του (επικοινωνία, εκπαίδευση, συγγραφή κλπ) ενώ ένας πλούσιος 8ος μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θέσεις με οικονομικές υπευθυνότητες (τραπεζικές εργασίες, φοροτεχνικά κλπ) Όσον αφορά τις σχέσεις με τους εξουσιαστές η τους εκάστοτε ισχυρούς (ξεκινώντας από τον πατέρα), μπορούμε πάντα να αντλούμε πληροφορίες από τη θέση και τις όψεις του Ήλιου η του Κρόνου. Και εκ του αντιστρόφου, από τον Άρη η τον Ουρανό. Όσο πιο ενεργοί είναι αυτοί οι δύο ...κύριοι στο ωροσκόπιο, τόσο περισσότερο το άτομο θέλει να πρωτοτυπεί, να διαφοροποιείται και να μην ανέχεται κανέναν πάνω από το κεφάλι του.

**Απόκτησε εδώ το βιβλίο του Γιάννη Ριζόπουλου «Το σταυροδρόμι της Αστρολογίας»**

Ο 11ος οίκος

Πρόκειται για τον οίκο των φίλων και των συλλογικών προσπαθειών. Ωστόσο η συμμετοχή σε ομάδες δεν πρέπει να νοείται στενά, να περιορίζεται δηλαδή στους συλλόγους η τα σωματεία, πολιτιστικού, πολιτικού η συνδικαλιστικού χαρακτήρα. Και οι συμμορίες ομάδες είναι...
Το ίδιο και οι χούλιγκανς.

Αρκετά συχνά ο 11ος λειτουργεί συμπληρωματικά με τον 5ο οίκο, παρέχοντας πληροφορίες για τα παιδιά και για τις σχέσεις. Μάλιστα σε περιπτώσεις πλανητικών αντιθέσεων μεταξύ των δύο οίκων δρομολογείται συνήθως ένα «μπέρδεμα» ανάμεσα στις φιλικές και τις ερωτικές σχέσεις.

Ο άδειος 11ος

Στην περίπτωση που ο οίκος, δεν φιλοξενεί κάποιον πλανήτη μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την κοινωνικότητα του ατόμου από τον 7ο η τον 3ο οίκο. Φυσικά ο 5ος οίκος, το ζώδιο που φιλοξενεί τον 11ο και ο κυβερνήτης πλανήτης του παρέχουν παραδοσιακά τις δικές τους βοήθειες στην ερμηνεία. Επίσης η ενεργή Δήμητρα (σε γωνιακό οίκο η σε όψεις με τα Φώτα) είναι ένας πολύ ενισχυτικός παράγοντας της κοινωνικότητας.

Ο 12ος οίκος

Παραδοσιακά ο 12ος οίκος έχει πολύ ...κακό όνομα και θεωρείται πως τα θέματα του οίκου που κυβερνά ένας πλανήτης που βρίσκεται εκεί, βρίσκονται «σε αιχμαλωσία» και η πρακτική τους υλοποίηση δεν μπορεί να γίνει με «φυσιολογικό» τρόπο. Για παράδειγμα αν ο Ερμής είναι κυβερνήτης του 2ου οίκου και βρίσκεται στο 12ο, τότε τα οικονομικά του ατόμου, θεωρητικά, είναι «εγκλωβισμένα». Ωστόσο η σύγχρονη ερμηνεία προσανατολίζεται σε λιγότερο απόλυτα συμπεράσματα, αφού ουσιαστικά κάθε πρόβλημα δίνεται μαζί με τη λύση του.

Πρακτικά ο 12ος οίκος συνδέεται:

1) Με την προσφορά και το φιλανθρωπικό έργο.

2) Τα κρυφά, εσωτερικά η ανεκδήλωτα περιεχόμενα (ο ψυχικός κόσμος και οι διεργασίες του, οι μυστικοί εχθροί αλλά και ο φύλακας-άγγελος).

3) Την ψυχική και τη σωματική υγεία (ιατροί, θεραπευτές, πάσχοντες νοσοκομεία)

4) Την επαφή με τη μη αντιληπτή πραγματικότητα (παρ’ αίσθηση αντίληψη, μεταφυσική)

5) Την Τέχνη σε όλες της τις μορφές.

6) Με όλους τους χώρους απομόνωσης η ηρεμίας (φυλακές μοναστήρια, ησυχαστήρια κλπ).

Ο άδειος 12ος

Ο κυβερνήτης του οίκου, το ζώδιο που τον φιλοξενεί αλλά και οι πλανήτες στον 6ο οίκο (αν υπάρχουν) μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για κάποια από τα θέματα του 12ου, όταν αυτός είναι άδειος. Ακόμη ένας ισχυρός η «κτυπημένος» Ποσειδώνας στο ωροσκόπιο ενδέχεται να εκδηλώσει τάσεις που παραπέμπουν στη θεματολογία η το «στυλ» του οίκου, όπως είναι για παράδειγμα ο ιδιαίτερος ψυχισμός, η διαίσθηση, οι καλλιτεχνικές τάσεις η τα μεταφυσικά ενδιαφέροντα.

Διάβασε επίσης: Οίκοι: Μέρος Πρώτο

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved