Εσωτερικές ασκήσεις: Η άσκηση της Χελώνας

Οι ενεργειακές ασκήσεις που εξετάζουμε έχουν ως βάση τη σοφία των αρχαίων Κινέζων δασκάλων.

Εσωτερικές ασκήσεις: Η άσκηση της Χελώνας

Στην αρχαιότητα οι Ταοιστές, ήταν άνθρωποι πολύ πρακτικοί και εξαιρετικά υπομονετικοί στις παρατηρήσεις και τα πειράματά τους. Αν κάτι είχε αποτέλεσμα το χρησιμοποιούσαν, αν όχι το απέρριπταν. (Εσωτερικές ασκήσεις Stephen T.Chang)

Όσο μεγαλώνουμε είναι όλο και πιο δύσκολο να γυμναζόμαστε, αν δεν το κάναμε από τα νεανικά μας χρόνια, και επειδή η ζωή μας γίνεται συνεχώς και πιο καθιστική, καλό είναι να αποκτήσουμε καλές συνήθειες. Λένε ότι μια καλή συνήθεια είναι δύσκολο να την αποκτήσεις, αλλά η ζωή μαζί της είναι εύκολη. Αν θέλουμε λοιπόν να ζήσουμε πολλά χρόνια και να έχουμε καλή υγεία πρέπει να έχουμε ένα σώμα γερό που να λειτουργεί σωστά. Αν θέλουμε λοιπόν κάτι να αλλάξουμε στη ζωή μας ας κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Η άσκηση της Χελώνας

Η άσκηση της χελώνας έχει σκοπό να μας δυναμώσει, να μας χαλαρώσει και να διεγείρει όλο το νευρικό μας σύστημα. Επειδή το νευρικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για τη καλή λειτουργία του ανθρώπου καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνει. Το νευρικό σύστημα λοιπόν είναι το βασικό δίκτυο επικοινωνίας και συντονισμού του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από τρία επιμέρους συστήματα : το κεντρικό, το περιφερειακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο ρόλος του είναι η δομή και η λειτουργία του οργανισμού. Θεωρείται το όργανο συντονισμού και λήψεως αποφάσεων.

Το περιφερειακό νευρικό σύστημα συλλέγει πληροφορίες με το αισθητικό σκέλος του (τις πέντε αισθήσεις) και τις στέλνει στους μύες και τους αδένες με τι κινητικό σκέλος του. Ελέγχει τις δραστηριότητες των μυών. Εμπλέκεται σε όλα τα είδη συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και τις ομιλίας.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η δράση του είναι κυρίως αυτόματη, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Η άσκηση της χελώνας μειώνει ακόμα, την πείνα σε άτομα που τρώνε από νευρικότητα. Και τέλος βοηθά στην μακροβιότητα (ας μην ξεχνάμε ότι οι χελώνες ζουν από 150- 200 χρόνια)

Η άσκηση αυτή γίνεται σε όρθια ή καθιστή στάση.

1) Κατεβάστε το πηγούνι προς το θώρακα, εκτείνοντας την κορυφή του κεφαλιού προς τα πάνω. Ταυτόχρονα εισπνεύστε αργά. Θα αισθανθείτε ένα τράβηγμα του λαιμού προς τα πάνω.

2) Κατεβάστε αργά το κεφάλι προς τα πίσω, σαν να θέλετε το πίσω μέρος του κρανίου σας να ακουμπήσει το λαιμό σας. Εκπνεύστε αργά. Το πηγούνι θα κοιτάζει προς τα πάνω και ο λαιμός σας θα είναι ελαφρώς τεντωμένος. Οι ώμοι σας πρέπει να είναι ανασηκωμένοι, σαν να θέλετε να ακουμπήσετε στα αυτιά.

3) Επαναλάβετε την άσκηση 12 φορές.

Διάβασε επίσης: Εσωτερικές ασκήσεις: Η άσκηση του γερανού

Σημείωση

Α) Οι δύο αυτές ασκήσεις ή μάλλον τα δύο αυτά μέρη μιας συνεχούς άσκησης μιμούνται τις κινήσεις της χελώνας καθώς αυτή βάζει και ξαναβγάζει το κεφάλι της στο καβούκι της. Για την εκτέλεση της άσκησης δεν πρέπει να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια, παρά μόνο στην αργή ίσως, μέχρι να τη μάθετε καλά.

Β) Η καλύτερη ώρα για την άσκηση της χελώνας είναι το πρωί όταν ξυπνάτε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να κάνετε την άσκηση αυτή κάθε φορά που αισθάνεστε κάποια ενόχληση ή δυσκαμψία στον αυχένα, στους ώμους ή στο επάνω μέρος της πλάτης.

Για να μάθετε καλά τις ασκήσεις που περιγράψαμε, δηλαδή, την άσκηση του Ελαφιού, την άσκηση του Γερανού και την άσκηση της χελώνας , απαιτούνται συνήθως τρεις μήνες.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα ποσοστά της αυτό-θεραπεία, σαν φυσικό αποτέλεσμα της τακτικής εφαρμογής αυτών των ασκήσεων , είναι σημαντικά.

Διάβασε επίσης: Εσωτερικές ασκήσεις για αδυνάτισμα

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved