Εσωτερικές ασκήσεις για αυτοθεραπεία και αδυνάτισμα

Η άσκηση του Ελαφιού

Εσωτερικές ασκήσεις για αυτοθεραπεία και αδυνάτισμα

Οι εσωτερικές ασκήσεις στις οποίες θα αναφερθούμε επινοήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα, για την πρόληψη των ασθενειών, τη διατήρηση της υγείας και την αύξηση της μακροζωίας.

Συνιστώνται επίσης και για αδυνάτισμα.

Οι εσωτερικές ασκήσεις διαφέρουν από τις εξωτερικές μυϊκές ασκήσεις που συνηθίζουμε στη Δύση. Οι εξωτερικές ασκήσεις όπως είναι το τζόγκινγκ, το κολύμπι, το τένις κ.τ.λ. βελτιώνουν την εξωτερική σιλουέτα, αλλά πολλές φορές εξαντλούν την ενέργεια των εσωτερικών μας οργάνων, με αποτέλεσμα τις αρρώστιες. Αντίθετα οι εσωτερικές ασκήσεις διεγείρουν ενεργειακά όλο τον οργανισμό, εξισορροπούν την ενέργεια του σώματος και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος πάει αντίθετα από τους νόμους φύσης αρρωσταίνει.

Οι εσωτερικές ασκήσεις διδάσκουν τις σωστές στάσεις και το σωστό τρόπο να κάθετε κάποιος, να περπατάει, να εργάζεται και να αναπαύεται. Δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια όταν οι σοφοί Κινέζοι παρατήρησαν προσεκτικά τη συμπεριφορά τριών ζώων που είναι γνωστά για την μακροζωία τους. (Δρ.Stephen T.Chang)

Από αυτές τις παρατηρήσεις επινόησαν τρεις βασικές εσωτερικές ασκήσεις: την άσκηση του Ελαφιού, την άσκηση του Γερανού και την άσκηση της Χελώνας.

Ας δούμε πως εκτελείται η κάθε άσκηση και τι επιδράσεις έχει στην υγεία μας.

Η άσκηση του Ελαφιού

Η άσκηση του Ελαφιού χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει και να ισορροπήσει τις εκκρίσεις των ενδοκρινών αδένων και κυρίως των γεννητικών αδένων. Η άσκηση αυτή δυναμώνει επίσης τους μύες του πρωκτού, με αποτέλεσμα στους άνδρες να δυναμώνει και να γυμνάζεται ο προστάτης και στις γυναίκες ο κόλπος.

Η άσκηση του Ελαφιού για τον άνδρα

Την άσκηση αυτή μπορείτε να την εκτελέσετε όρθιοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι.

  1. Τρίψτε δυνατά τις παλάμες των χεριών σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη θέρμανση των χεριών και τη συγκέντρωση της ενέργειας του σώματος στις παλάμες.
  2. Με το δεξί χέρι καλύψτε με όλη σας την παλάμη τους όρχεις (είναι προτιμότερο να είστε γυμνοί). Μη σφίγγετε τα γεννητικά σας όργανα. Πρέπει να νοιώθετε μια ελαφρά πίεση και τη θερμότητα του χεριού να περνά στους όρχεις.
  3. Τοποθετήστε την παλάμη του αριστερού χεριού στην περιοχή του εφηβαίου.(δυόμισι εκατοστά κάτω από τον ομφαλό).
  4. Αρχίστε να περιστρέφετε το χέρι σας κατά την αντίθετη φορά του ρολογιού (αριστερόστροφα), 81 φορές, πιέζοντας ελαφρά, ώστε να αισθανθείτε ζέστη στην περιοχή του εφηβαίου.
  5. Ξανατρίψτε δυνατά τα χέρια σας.
  6. Αλλάξτε χέρια, σκεπάστε με την αριστερή παλάμη τους όρχεις και ακουμπήστε το δεξί χέρι στο εφηβαίο. Τρίψτε κάνοντας πάλι 81 περιστροφές δεξιόστροφα αυτή τη φορά, στην περιοχή του εφηβαίου.
  7. Αφού τελειώσετε το πρώτο μέρος της άσκησης, αρχίστε τις συστολές των μυών που περιβάλλουν την έδρα. Όταν η άσκηση γίνεται σωστά, θα έχετε την αίσθηση ότι ο αέρας εισέρχεται στο απευθυσμένο. Σφίξτε τους μύες όσο πιο δυνατά μπορείτε και μείνετε σε αυτή τη στάση όσο πιο πολύ ώρα γίνεται, και σταματήστε όταν νοιώσετε ενόχληση.
  8. Σταματήστε λίγο και ξεκουραστείτε.
  9. Επαναλάβετε την άσκηση όσες φορές αντέχετε, αρκεί πάντα να αισθάνεστε άνετα.

Διάβασε επίσης: Εσωτερικές ασκήσεις: Η άσκηση του γερανού

Στην αρχή ίσως να μην μπορείτε να κρατήσετε σε συστολή τους μύες του σφιγκτήρα παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά από μερικές εβδομάδες θα καταφέρετε να τους συστέλλεται για ένα λεπτό χωρίς καμιά πίεση. Όταν η άσκηση γίνεται σωστά, μια ευχάριστη αίσθηση θα σας διαπερνά, αρχίζοντας από τη βάση της έδρας και καταλήγοντας, περνώντας μέσα από τη σπονδυλική στήλη, στο κεφάλι. Αυτό οφείλεται στην πίεση που δέχεται ο προστάτης με τη συστολή των μυών του πρωκτού.

Η άσκηση αυτή καλό θα ήταν να εκτελείται το πρωί, μόλις ξυπνάτε, και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Η άσκηση του Ελαφιού για τις γυναίκες

Η άσκηση αυτή εκτελείται σε καθιστή στάση, στο πάτωμα ή στο κρεβάτι.

  1. Η στάση σας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η μία φτέρνα σας να ακουμπάει στο άνοιγμα του κόλπου, και να πιέζει σταθερά και δυνατά την κλειτορίδα (αν δεν μπορείτε να φέρετε το πόδι σας σε αυτή τη στάση χρησιμοποιήστε μια μικρή μπάλα). Θα αισθανθείτε ένα ευχάριστο συναίσθημα, που οφείλεται στη διέγερση της περιοχής των γεννητικών οργάνων και στην απελευθέρωση σεξουαλικής ενέργειας.
  2. Τρίψτε δυνατά τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνονται, και η ενέργεια του σώματος συγκεντρώνεται στις παλάμες και τα δάκτυλα.
  3. Ακουμπήστε τα χέρια στο στήθος σας και αισθανθείτε τη θερμότητα να εισχωρεί στο δέρμα.
  4. Τρίψτε τα χέρια στο στήθος κυκλικά με κατεύθυνση προς τα έξω.
  5. Επαναλάβετε αυτή την κυκλική κίνηση 36 φορές.
  6. Κατόπιν σφίξτε τους μύες του κόλπου και του πρωκτού, σαν να προσπαθείτε να κλείσετε αυτά τα δύο ανοίγματα. Όταν η άσκηση γίνεται σωστά θα νοιώσετε ότι ο αέρας εισέρχεται στο απευθυσμένο και στον κόλπο. Μείνετε σε αυτή τη στάση όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε, αρκεί να μην αισθάνεστε δυσάρεστα.
  7. Αφήστε τους μύες ελεύθερους και επαναλάβετε την άσκηση όσες φορές μπορείτε.

Την πρώτη φορά που θα σφίξετε τους μύες η συστολή θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο. Με την επανάληψη όμως θα αυξήσετε τον αριθμό των συστολών και την διάρκεια τους.

Το τρίψιμο του στήθους προς τα έξω, ονομάζεται διασκόρπιση και βοηθά στην πρόληψη ή θεραπεία των όγκων του μαστού. Η αντίστροφη κίνηση, δηλαδή το τρίψιμο του στήθους προς τα μέσα λέγεται διέγερση και βοηθά στην αύξηση του μεγέθους του στήθους.

Η άσκηση καλό θα είναι να γίνεται το πρωί όταν ξυπνάτε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Διάβασε επίσης: Εσωτερικές ασκήσεις: Η άσκηση της Χελώνας

Η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της περιόδου και της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες γυναίκες η άσκηση του Ελαφιού μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση των εμμήνων. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο οργανισμός τους χρειάζεται τόνωση, γιατί η αιμορραγία δημιουργεί απώλεια θρεπτικών συστατικών. Με τη διακοπή της άσκησης ο γυναικείος κύκλος αποκαθίσταται.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved