Χείρων: Αυτός ο άγνωστος

Ο Χείρωνας, κατά την ελληνική μυθολογία, άνηκε στην φυλή των Κενταύρων

Χείρων: Αυτός ο άγνωστος

Ο Χείρωνας, κατά την ελληνική μυθολογία, άνηκε στην φυλή των Κενταύρων. Ήταν ένα “τερατούργημα” με χέρια και κεφάλι ανθρώπινο ενώ το υπόλοιπο σώμα ήταν αλόγου. Πατέρας του ήταν ο Κρόνος όπου ερωτεύθηκε παράφορα την Νύμφη Φιλύρα και αυτή για να ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα ενώ ο Κρόνος μεταμορφωθεί σε επιβήτορα. Από την ζωώδη ερωτική σχέση , φύση και θέση, προέκυψε ο Χείρωνας . Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων αλλά φρονώ πως στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητο.

Εδώ θέλω και σας εφιστώ την προσοχή σας. Γνωρίζουμε πως ο Κρόνος είναι ο αυστηρός κριτής των πάντων και δεν συγχωρά. Ο Χείρωνας είναι ένα παιδί μέσα από μια ένωση “παρ-άλογη'' όπου προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ του ζωώδους α-λόγου (δηλαδή της ζωής μέσω ενστίκτου) και του νοήμονα ανθρώπου. Και εδώ το “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα'' στην περίπτωση αυτή βρίσκει εφαρμογή.

Ο Χείρωνας, μέσα σε ένα γενέθλιο χάρτη , μας δείχνει τον πόνο κι την απόρριψη. Την ψυχική πληγή που κουβαλά . Ας μην ξεχνάμε πως ο Χείρωνας ήταν αθάνατος, αδερφός του Δία αλλά ουσιαστικά ήταν ο πιο “ριγμένος” στην μοιρασιά. Η τραγική μοίρα του Χείρωνα μοιάζει πολύ με αυτή των ιατρών μιας και οι ιατροί αν και έχουν σώσει πολλές φορές από τον θάνατο και την οδύνη αυτού πολύ κόσμο τελικά αδυνατούν να σώσουν τον εαυτό τους.

Η ζωδιακή θέση, οι οίκοι μα και ο όψεις που δέχεται η μοίρα του Χείρωνα θα μας υποδείξουν την πληγή. Ο Χείρωνας εκεί θα μας δείξει τον τρόπο , το πως και το γιατί το άτομο θα βιώσει την δική του θεωρία της υπεραναπλήρωσης του Αντλερ. Έτσι ένα άτομο που νοιώθει μειονεκτικά θα πρέπει να κινηθεί σε ένα άλλο πλάνο και να αποδείξει ότι αξίζει περισσότερα .

Ο Χείρωνας είναι ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο για το αν ο άνθρωπος θα είναι ένα ά-λογο ων που απλά θα ζει και θα υπάρχει ενστικτωδώς ή θα γίνει μύστης και λαμπαδηφόρος της γνώσης. Εάν δεν είσαι προετοιμασμένος για το Άγιο-Graal της γνώσης και της Σοφίας και οδεύεις χωρίς καθαρό πνεύμα τότε ως βέβηλος θα βρεθείς αντιμέτωπος με φορτία γνώσης που θα αδυνατείς να τα διαχειριστείς. Διότι η γνώση είναι σαν ναρκοπέδιο. Αν δεν ξέρεις πιο μονοπάτι θ' ακολουθήσεις τότε θ ' ακρωτηριαστείς.

Ο Χείρωνας, εδώ, μας καλεί να κατανοήσουμε τις 4 ευγενείς αλήθειες κατά τον Βουδισμό:

Α) Τι είναι ο πόνος

Β) Από που πηγάζει ο πόνος

Γ) Πως εξαλείφεται ο πόνος

Δ) Ποιος είναι ο δρόμος για την εξάλειψη αυτού

Στην περίπτωση που υπερισχύσει ή ά-λογη ενστικτωδώς αντίδραση τότε ο άνθρωπος με τον Χείρωνα οδηγείται στην παρέκκλιση και στην τρέλα διότι η γνώση είναι δύναμη αλλά η λανθασμένη χρήση έχει τραγικά αποτελέσματα.

Εδώ ο Χείρωνας σχοινοβατεί μεταξύ της ύλης και του πνεύματος και μέσα τελικά από το πνεύμα μπορεί να βρει τα υλικά και τα ψυχικά αγαθά σε τέτοια ποσότητα έτσι ώστε να δύναται να έχει ενάρετη ζωή. Ο Οίκος και το ζώδιο μοιάζουν λιγάκι με τον Φάουστ που αν και έχει γίνει μεγάλος και τρανός καθηγητής τελικά εξαπατάται από τον Μεφιστοφελή που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τις κρυφές και σκοτεινές μας επιθυμίες. Και παρά αυτά η θυσία την ύστατη στιγμή για να σώσει την αγαπημένη του , Μαργαρίτα, τελικά ο Θεός “ακυρώνει” το συμβόλαιο που είχε κάνει με τον Μεφιστοφελή.

Το ηθικόν δίδαγμα είναι, η άνευ ανταλλάγματος προσφορά στο συνάνθρωπο μας. Εκεί κρύβεται το σημείο κλειδί για την αυτογνωσία και εν γένει σωτηρία του καθενός εξ ημών.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved