Οι ιδιαίτερες μοίρες του ωροσκοπίου

Η λειτουργία των πλανητών στα ενεργειακά φορτισμένα σημεία του ωροσκοπίου.

Οι ιδιαίτερες μοίρες του ωροσκοπίου

από το Χρ. Παΐζη



20100627_Christos_Paizis_6JPEG

Ως «ενεργειακά φορτισμένα σημεία» (Ε.Φ.Σ. χάριν συντομίας), ορίζουμε:

α) Τις απόλυτες εξάρσεις και πτώσεις των πλανητών.

β) Τις «κρίσιμες» μοίρες.

γ) Τις μοίρες του ζωδιακού στις οποίες υπάρχουν σημαντικοί απλανείς, ειδικά οι 4 βασιλικοί αστέρες.

δ) Τα σημεία του ζωδιακού στα οποία υπάρχουν οι δεσμοί των άλλων πλανητών, εκτός της Σελήνης (φυσικά «Δεσμοί του Ήλιου» δεν υπάρχουν).

Τα σημεία αυτά θεωρείται πως έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και αν υπάρχουν πολλοί πλανήτες σε τέτοια σημεία σε ένα ωροσκόπιο, σίγουρα «κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ», για να θυμηθούμε και το στίχο του Σαββόπουλου.

Εμείς σε μια σειρά κειμένων που θα είναι στα πλαίσια αυτής της στήλης, θα παρουσιάσουμε αρχικά αλλά και θα εξηγήσουμε αυτά τα Ε.Φ.Σ., π.χ. δε θα πούμε απλώς πως το Χ σημείο του ζωδιακού είναι η απόλυτη έξαρση του Άρη, αλλά θα εξηγήσουμε και το «γιατί», γιατί δηλαδή είναι αυτή η συγκεκριμένη μοίρα και όχι κάποια άλλη, διπλανή ή παραδιπλανή, προηγούμενη ή επόμενη. Μετά απ’ αυτό θα δείξουμε πώς λειτουργεί ο πλανήτης στο σημείο της απόλυτης έξαρσής του αλλά και πώς λειτουργούν οι «άλλοι» πλανήτες σ’ αυτό το σημείο. Το «πρόγραμμα» που θα ακολουθήσουμε είναι το εξής:

1. Απόλυτες εξάρσεις και πτώσεις: ποιες είναι, πως λειτουργούν οι πλανήτες σ’ αυτές, γιατί είναι στο σημείο το συγκεκριμένο.

2. Κρίσιμες μοίρες, ποιες είναι, γιατί λέγονται έτσι, πώς συνδέονται με τους «σταθμούς» της Σελήνης (που λέγονται και «κόμβοι») και πώς λειτουργούν οι πλανήτες σ’ αυτές.

3. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι απλανείς, τί δηλώνουν, πώς λειτουργούν οι πλανήτες στις μοίρες που βρίσκονται αυτοί οι απλανείς.

4. Πού βρίσκονται οι Δεσμοί των άλλων πλανητών, τι δηλώνουν, πως λειτουργούν οι πλανήτες σ’αυτούς.

Φυσικά, έχουμε σκοπό να αναφερθούμε και σε άλλα Ε.Φ.Σ., όπως είναι οι «μοίρες ταλέντου», οι «μοίρες ένταξης», οι «μοίρες επινοητικότητας», «μοίρες εύνοιας» κ.ά. Ξεκινάμε λοιπόν αυτό το ταξίδι στο ζωδιακό, ξεκινώντας από τις απόλυτες εξάρσεις και πτώσεις.

Η απόλυτη έξαρση του Ήλιου

Οι αρχαίοι, που πρώτοι χρησιμοποίησαν τους όρους «ύψωμα» και «ταπείνωσις» δηλ. έξαρση και πτώση για τους 7 πλανήτες που ήξεραν (δηλ. τους πέντε πλανήτες και τα δύο Φώτα), έδιναν και συγκεκριμένη μοίρα του ζωδιακού όπου υπήρχε η «απόλυτη» έξαρση ή πτώση τους. Ο Ήλιος – κυβερνήτης του Λέοντα – έχει έξαρση στον Κριό, μιας και το ζώδιο αυτό συνδέεται με την άνοιξη, εποχή που το «φως» κερδίζει πόντους σε σχέση με το σκοτάδι, και πάμε προς συνεχή άνοδο του φωτεινού τμήματος της μέρας σε σχέση με τη νύχτα. Η απόλυτη τώρα έξαρση δίνεται στις 19ο Κριού – ούτε πιο πριν ούτε πιο μετά - κάτι που για να το καταλάβουμε πρέπει να γνωρίζουμε τρεις αρχαιοελληνικές αστρολογικές θεωρίες, τη θεωρία των δωδεκατημορίων, τη θεωρία της μονομοιρίας πρώτου τύπου και τη θεωρία της μονομοιρίας δεύτερου τύπου, κάτι που θα κάνουμε σε επόμενα κείμενά μας. Ας δούμε τώρα πως λειτουργούν οι πλανήτες και τα σημαντικά σημεία (Ωροσκόπος, Μεσουράνημα, Βόρειος και Νότιος Δεσμός της Σελήνης) σ’ αυτή τη μοίρα.

Ήλιος

Μεγάλη φιλοδοξία, έπαρση, επιθυμία για «αρχηγία», πατέρας φιλόδοξος, «λαμπερός» ή προβολή στον πατέρα αυτών των ιδιοτήτων, ανταγωνιστικές τάσεις στον επαγγελματικό χώρο, επιθυμία να είναι ο «πρώτος» στον τομέα με τον οποίο ασχολείται. Φυσικά η δυναμική ενός τέτοιου Ήλιου θα μπορέσει να εκφραστεί αν συντρέχουν και άλλοι αστρολογικοί όροι, μην ξεχνάμε πως το ωροσκόπιο είναι μια «ολότητα» μια σύνθεση της ενότητας μέσα στην πολλαπλότητα» - αυτός είναι ο κλασικός ορισμός της ολότητας- και αν π.χ. αυτός ο Ήλιος είναι σε κατιόντα οίκο θα χάσει πολύ από τη δυναμική του ή αν δεν υποστηρίζεται από ένα εξίσου δυναμικό Άρη κ.ά.

Μεσουράνημα

Αναφέρουμε μετά τον Ήλιο το M/C γιατί και τα δύο είναι οι κατεξοχήν επαγγελματικοί δείκτες σ’ ένα ωροσκόπιο. Το M/C στη μοίρα αυτή μπορεί να δείχνει:

Πατέρα - ή και γονέα ευρύτερα - επαγγελματικά καταξιωμένο

Φιλοδοξία στην καριέρα.

Μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Επιθυμία να φτάσει στην κορυφή, να κερδίσει κοινωνική καταξίωση.

Φυσικά, στην περίπτωση του M/C το κλειδί είναι ο Άρης, και αν ο Άρης είναι ισχυρός θα επιτρέψει να εκδιπλωθεί η δυναμική που έχει η 19ο Κριού. Ο οίκος πάλι στον οποίο βρίσκεται ο Άρης αλλά και το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται θα δώσουν πολλές πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους θα πραγματωθεί η δυναμική της μοίρας αυτής που προσωπικά τη θεωρώ ως μία από τις ισχυρότερες μοίρες του ζωδιακού (όπως και όλη την περιοχή από 16ο-19ο Κριού). Αν και ο Άρης βρίσκεται σε Ε.Φ.Σ, τότε το άτομο θα έχει εξαιρετική δυναμική σε θέματα καριέρας.

Σελήνη

Μητέρα δυναμική, αρχηγική, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα του παιδιού, ψυχισμός που ικανοποιείται όταν κερδίζει κορυφές ή όταν ασχολείται με αθλητισμό, ψυχική ικανοποίηση όταν πραγματοποιεί πολύ υψηλές φιλοδοξίες (εκεί έχει τη Σελήνη του ο νυν πρωθυπουργός της χώρας).

Ωροσκόπος

Ο ωροσκόπος συνδέεται με το φυσικό σώμα αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κάποιος. Ο ωροσκόπος σ’ αυτή τη μοίρα μπορεί να δηλώνει:

Φιλόδοξη προσωπικότητα

Περιβάλλον δυναμικών- επιτυχημένων ανθρώπων

Αγώνα για να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του, να το κάνει να τον αποδεχθούν.

Περιβάλλον που ευνοεί διαμόρφωση «γενικών» προσωπικοτήτων.

Θα συνεχίσουμε σε επόμενο άρθρο μας για τη λειτουργία των 8 πλανητών σ’ αυτή τη μοίρα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved