Βασικά αστρολογικά μυστικά: Η Προβολή

Προβολή σημαίνει πρακτικά ότι ένα δικό μας χαρακτηριστικό δεν αναγνωρίζεται και αποδίδεται σε άλλους, συνήθως ως κατηγορία

Βασικά αστρολογικά μυστικά: Η Προβολή

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ ο ερμηνευτής ενός ωροσκοπίου περιγράφει, σύμφωνα με αυτά που βλέπει, μια θεωρητικά κυρίαρχη τάση στην ζωή του συμβουλευόμενου, συναντά την διαφωνία ή ακόμη και την πλήρη αντίθεση του δεύτερου: «Όχι δεν είμαι εγώ αυτό!»

Κι αν ο ερμηνευτής είναι άπειρος μπορεί να μείνει προβληματισμένος... ξύνοντας το κεφάλι του, αφού καταρρίφθηκε μέσα σε μια στιγμή ένας από τους βασικούς άξονες της ερμηνείας του.

Και βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που οι βιαστικοί επικριτές βρίσκουν πάτημα για να ισχυριστούν πως το αστρολογικό οικοδόμημα είναι «στον αέρα».

Ωστόσο, η λεπτομέρεια που κρύβεται πίσω από αυτού του είδους την αστοχία, ακούει στο όνομα «προβολή» και ας δούμε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις συνέπειες της όπως περιγράφονται στο βιβλίο μου «Η Αστρολογία του 21ου αιώνα».

Προβολή σημαίνει πρακτικά ότι ένα δικό μας χαρακτηριστικό δεν αναγνωρίζεται και αποδίδεται σε άλλους, συνήθως ως κατηγορία. Για παράδειγμα είμαι εγωιστής αλλά κατηγορώ συνέχεια τους άλλους γι αυτό.

Όμως στην Αστρολογία θα πρέπει να επεκτείνουμε λίγο την έννοιά της, συμπεριλαμβάνοντας και πρόσωπα, αντικείμενα ή καταστάσεις που μας περιβάλλουν, εκφράζοντας στην πράξη όλες εκείνες τις τάσεις η τις ιδιότητες που διαθέτουμε μέσα μας και αρνούμαστε η εμποδιζόμαστε να τις λειτουργήσουμε συνειδητά.

Για παράδειγμα, ένας προβαλλόμενος Άρης θα υποστεί εντάσεις, αφού το άτομο δεν θέλει ή δεν μπορεί να τον λειτουργήσει εξωστρεφώς.

Και αν είναι στον 7ο οίκο, τότε οι σχέσεις του ατόμου θα είναι ανταγωνιστικές εξ αιτίας της συμπεριφοράς των άλλων. Η εμπειρία δηλαδή των λειτουργιών του συγκεκριμένου Άρη έρχεται «απ' έξω».

Κάθε ωροσκόπιο περιέχει τάσεις και ενδείξεις, που δεν είναι καθόλου ταιριαστές μεταξύ τους. Και η προβολή είναι ο πρώτος και ουσιαστικός τρόπος να αναγνωρίσουμε τα εσωτερικά μας (ασυνείδητα) ψυχικά περιεχόμενα, αποτρέποντας μια διαλυτική εσωτερική σύγκρουση.

Η δημιουργική προβολή

Ο ρόλος της προβολής είναι πολύτιμος σε σχέση με τις δημιουργικές κατευθύνσεις του ατόμου, αφού κάθε μας επιλογή είναι το καθρέφτισμα μιας εσωτερικής τάσης.

Οι διαφορετικές θέσεις των Φώτων ορίζουν συνήθως το πρώτο «πεδίο δοκιμών» για τις προβαλλόμενες ιδιότητες. Ο άνδρας προβάλλει τη Σελήνη του αναζητώντας μια γυναίκα με τις ιδιότητες της και η γυναίκα τον Ήλιο της. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί με όλους τους πλανήτες.

Μια... τρελιάρα Αφροδίτη σε ένα κατά τα άλλα «συντηρητικό» ωροσκόπιο θα βιώσει την ...ανωμαλία μέσω των σχέσεων της. Όσο και αν το άτομο εξ αιτίας του χαρακτήρα του προσανατολίζεται σε συμβατικές η «σίγουρες» επιλογές, θα του «τυχαίνουν» όλες οι ασύμβατες...

Η πιο αποδοτική λύση ανάλογων αντιφάσεων είναι η επιλογή ενός αντικειμένου η μιας δραστηριότητας (χόμπι η επαγγέλματος) που υλοποιεί τις εγγενείς ιδιότητες, χωρίς να ταλανίζεται άμεσα από τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων η τις περίπλοκες ψυχικές ανισορροπίες.

Ευτυχώς η εξέλιξη του πολιτισμού με τη διεύρυνση των επιλογών διευκολύνει ολοένα και περισσότερο τις δημιουργικές προβολές.

Κάποιος με «σκοτεινές» πλευρές στο ωροσκόπιο του μπορεί άνετα να τις ...πασάρει στο κοινό, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία

Ο Ιούλιος Βερν συνδύασε το μυστήριο, την περιπέτεια και τις εικόνες από το μέλλον, αξιοποιώντας κάποιες κατά τεκμήριο «απαιτητικές» θέσεις και όψεις πλανητών.

Η Σελήνη στο Σκορπιό σε σύνοδο με το Δία και σε τετράγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή στον Υδροχόο αλλά και ο Άρης στον Τοξότη σε όψεις με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα έδωσαν όλες τις παραμέτρους των έργων που αγαπήσαμε.

Η Μαίρη Σέλλεϋ, συγγραφέας του πασίγνωστου «Φρανκενστάιν», άντλησε την έμπνευση της για τη δημιουργία τεχνητής ζωής από τη σύνοδο Ήλιου-Ουρανού στην Παρθένο. Και βέβαια, όλες οι αρχετυπικές «λεπτομέρειες» της ανασύστασης των ιστών βρισκόταν κάπου μεταξύ της αντίθεσης του Άρη (επίσης στην Παρθένο) με τον Πλούτωνα και της θέσης του Ποσειδώνα στο Σκορπιό.

Ανάλογες πλανητικές πιέσεις είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να βιωθούν στη σφαίρα της καθημερινότητας, που αντικειμενικά έχει συγκεκριμένα όρια.

Στα πλαίσια μιας συμβατικής ερμηνείας ένας τέτοιος χάρτης κρίνεται περίπου ως ...συμφορά.

Η Σέλλεϋ και ο Βερν μπόρεσαν να προβάλλουν όλο αυτό το ψυχικό προϊόν, μέσα από μια μυθιστορία, που τους έκανε γνωστούς ακριβώς γιατί ήταν για εκείνους αυθεντική.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο καθένας μας

Κάθε πίεση στο γενέθλιο ωροσκόπιο μας οδηγεί σε νέες δημιουργίες.

Ο κατασκευαστής μιας διαστημικής πολυθρόνας ενδέχεται να έχει στο χάρτη του ένα τετράγωνο του Ουρανού στους Διδύμους με τον Ερμή στους Ιχθύες.

Ο εξερευνητής αντίθεση Άρη-Ουρανού στον άξονα 3ου-9ου

Ο υδραυλικός Άρη στον Καρκίνο σε τετράγωνο με τον Κρόνο στον Κριό.

Αν αφήσουμε έναν Κρόνο στον 3ο οίκο να λειτουργήσει μόνον στον τομέα των σχέσεων με συγγενικά πρόσωπα, μπορεί να ματαιοπονούμε μια ζωή χωρίς να πετύχουμε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Αντίθετα ο ίδιος Κρόνος μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για ένα συγγραφικό η διδασκαλικό έργο. Ένας έντονος Πλούτωνας μπορεί να βιωθεί μέσα από την ενασχόληση με έργα μυστηρίου η τρόμου.

Κάθε δημιουργός μπορεί να δώσει σχήμα και μορφή στις ιδιαίτερες πτυχές του ωροσκοπίου του.

Για έναν ηθοποιό το τετράγωνο της Αφροδίτης με τον Άρη βιώνεται άμεσα με την απόδοση ρόλων σχετικών με τα ανθρώπινα πάθη. Για ένα χορευτή το τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα παίρνει μια άλλη διάσταση, συνδυάζοντας μουσική και κίνηση.

Και στο πνεύμα της γνωστής ρήσης «ο σοφός κυβερνάει τα άστρα» εγώ θα συμπλήρωνα: Ο δημιουργός κυβερνάει τα άστρα.

Η συνειδητότητα είναι ο δρόμος μας

Εκείνο που αναζητούμε σε κάθε ωροσκόπιο είναι αφ' ενός ο τρόπος που οι υπάρχουσες συγκρούσεις μπορούν να εκφραστούν έμπρακτα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα τους και αφ' ετέρου το πώς οι αρμονικές ενδείξεις θα ενσωματωθούν σε αυτήν την εξελικτική πορεία.

Έχοντας βέβαια συνείδηση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε σχήματα και αξίες, που δεν είναι κομμάτι του εαυτού τους.

Πρακτικά αυτή η διαδικασία έχει τρία σκέλη:

1) Την από-ενοχοποίηση των «δύσκολων» θέσεων η όψεων και την υπόδειξη των τρόπων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευτυχέστερη καθημερινότητα. Όσο μαθαίνει κανείς για τον εαυτό του, τόσο πιο εύκολα μπορεί να χειραφετηθεί από αυτό που οι άλλοι-η ακόμη και ο εαυτός του-του επιβάλλουν να κάνει. Το ζητούμενο είναι πάντα η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του καθένα.

2) Την αναβάθμιση των «εύκολων» θέσεων ή όψεων σε πραγματικούς μοχλούς εξέλιξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αυτομάτως, όταν το άτομο θα αρχίσει να είναι πραγματικά ο εαυτός του.

3) Την επισήμανση εφαρμογών, που κατά την κρίση μας θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της δημιουργικής προβολής και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Το «καθήκον» όλων μας είναι να αναπτύξουμε τη συνειδητότητα μας.

Για να το πετύχουμε οφείλουμε να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η κάθε τάση. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να τους εφεύρουμε κιόλας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved