Πρόσεχε μην πέσεις στην παγίδα του εύκολου εντυπωσιασμού!

Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 18/9 έως 26/9

Πρόσεχε μην πέσεις στην παγίδα του εύκολου εντυπωσιασμού!

Fake news

Μπροστά στον κίνδυνο να διασαλευτεί ή -ακόμα χειρότερα- να καταρρεύσει η τάξη πραγμάτων που έχουν κατά νου και υπηρετούν πιστά, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω κάνουν το αυτονόητο: Βάζουν τα γίδια στο μαντρί, επιστρατεύοντας «πιασάρικα» τεχνάσματα και ψέματα επί ψεμάτων.

Ξέρεις καλά πια ότι από τότε που πήρε τα πάνω της, η εφαρμοσμένη «κοινωνία της πληροφορίας» έγινε συνώνυμη με τον επικοινωνιακό «θόρυβο». Κι από εκεί που τον παλιό… κακό καιρό, έχοντας ελάχιστες πληροφορίες, προσπαθούσες να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές, μήπως και καταλάβεις τι παίζει, τώρα πλέον, στον λαβύρινθο των media και του διαδικτύου, δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις την ήρα από το σιτάρι. Να βγάλεις άκρη, δηλαδή, για το ποιες πληροφορίες ή ειδήσεις αξίζουν πραγματικά την προσοχή σου, ποιες είναι «στοχευμένες» ή προπαγανδιστικές και ποιες είναι καλόγουστες ή κακόγουστες φάρσες!

Για να το πράξεις, βέβαια, αυτό απαιτείται να έχεις και τα ανάλογα κριτήρια, τα οποία, όσον αφορά στην λογική υπόστασή τους είναι ευθέως εξαρτημένα από το επίπεδο της παιδείας και της καλλιέργειάς σου. Και προ πάντων, από το κατά πόσο κινείσαι και λειτουργείς έξω από φανατισμούς και τους κάθε είδους «ισμούς».

Όταν μπαίνεις στο κοπάδι, γίνεσαι ο αναλώσιμος χρήσιμος ηλίθιος, που δεν βλέπει τα συμφέροντα που υποδαυλίζουν το πάθος του. Βλέπεις μόνο τα «άλλα» συμφέροντα των απέναντι αφεντικών και τα καυτηριάζεις, προσθέτοντας το δικό σου ουρλιαχτό στην δυναμική της αγέλης.

Εδώ όμως μπαίνει στο πλάνο η «κοινωνία της γνώσης», η οποία αναφέρεται στην παιδεία, τη δημιουργικότητα, τα οράματα και εν τέλει στην ικανότητά σου να προοδεύεις.

Η κοινωνία της γνώσης είναι πρακτικά εξόριστη από την συντριπτική πλειοψηφία των δικτύων ενημέρωσης και φυσικά από την καθημερινότητά σου.

Η κοινωνία της γνώσης είναι «βαρετή», δεν πουλάει κι επιπλέον είναι κι επικίνδυνη γι' αυτούς που σε κρατάνε δέσμιο της άγνοιάς σου.

Απόκτησε το βιβλίο του Γιάννη Ριζόπουλου «Αστρολογία του 21ου αιώνα»

Παλιότερα σου έλεγαν ότι το «σύστημα» κρατά απαίδευτους τους ανθρώπους, ώστε να περνάει εύκολα τα παραμύθια του και να εκμεταλλεύονται οι λίγοι τους πολλούς. "Μάθε παιδί μου γράμματα", σου έλεγαν λοιπόν, μπας και ξεστραβωθείς.

Όταν όμως πέρασαν εκείνα τα χρόνια της ολιγαρχικής γνώσης κι άρχισε να φωτίζεται ο πλανημένος νους σου, το εφτάψυχο σύστημα, που εσύ συντηρείς μέσα στην βολή σου, βρήκε έναν νέο τρόπο να σε κρατά μακριά από τις «επικίνδυνες» πληροφορίες, γνώσεις, ιδέες και σκέψεις.

Εξαπέλυσε έναν άνευ προηγουμένου «επικοινωνιακό θόρυβο», με αποτέλεσμα κάθε ουσιαστική πληροφορία ή γνώση να χάνεται όπως ένα άτομο μέσα στο πλήθος, όπως μια καρφίτσα σε έναν αχυρώνα.

Και ο «αχυρώνας» είναι πάντα γεμάτος από άχρηστες πληροφορίες, που δεν οδηγούν σε κανενός είδους γνώση. Ο αχυρώνας είναι γεμάτος με άχυρα-σκουπίδια, στα οποία δεσπόζουσα θέση έχουν και τα… αγαπημένα σου fake news!

Η εφαρμοσμένη «κοινωνία της πληροφορίας», που αναμφίβολα δεσπόζει στην καθημερινότητά σου, βρίθει εντυπωσιασμών και εύκολων συνταγών, στοχεύοντας σε ένα κυρίως πράγμα: Να μην σκέφτεσαι, να μην προβληματίζεσαι και να μην ερευνάς, παρά μόνο τα κουτσομπολιά ή τις κατασκευασμένες ειδήσεις που είναι φτιαγμένες για να τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο αποπροσανατολισμού.

Κι εσύ ατυχώς πέφτεις συχνά στην παγίδα. Προτιμάς τον δρόμο του εύκολου εντυπωσιασμού, αφού αυτός είναι που οδηγεί είτε στα δέκα λεπτά δημοσιότητας του Γουόρχολ είτε στην αύξηση της αναγνωσιμότητας, της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας, των «κλικ» κι όλων αυτών που μεταφράζονται σε χρήμα και ισχύ.

Θα μου πεις, χρειάζονται κι αυτά, για να «χαλαρώνεις». Σωστά, αρκεί να μην αποτελούν την αποκλειστική ενημερωτική τροφή σου…

Γιατί την ίδια στιγμή που μπορεί να συμβαίνουν εξαιρετικά σοβαρά πράγματα με τα οποία ουδόλως ασχολείσαι, ρουφάς αχόρταγα τα ξεκατινιάσματα στην TV και τις life style στήλες. Επιπλέον καταπίνεις αμάσητα τα ψέματα που σου σερβίρουν τα απανταχού κέντρα προπαγάνδας, πατώντας πάνω στις ευαισθησίες σου, που τα ίδια τρέφουν.

Τα ίδια και τα όμοια γίνονται στην Αστρολογία. Η πληροφορία-αρθρογραφία που απευθύνεται σε σχετικά σκεπτόμενα άτομα «πάει άπατη», ενώ την ίδια στιγμή θριαμβεύει η ανάλαφρη βαρύτητα των ζωδίων και οι εύπεπτες συνταγές με εσάνς μεταφυσικής και ολίγον από ψυχολογία του σούπερ μάρκετ. Βλέπεις είναι κι αυτή ένα εργαλείο και τα αποτελέσματα της χρήσης της είναι ευθέως ανάλογα με τις βουλές του χρήστη της.

Κι αν αρχίσεις να μετράς τις άχρηστες «πληροφορίες» αυτού του είδους, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι είναι άπειρες όπως –κατά Αϊνστάιν- και η ανθρώπινη βλακεία.

Έτσι, οι φελλοί εξακολουθούν να επιπλέουν κι όλοι είναι ευχαριστημένοι, αρχής γενομένης φυσικά από τους ίδιους τους φελλούς, που εκστασιάζονται μπροστά στην λαοθάλασσα των ομοίων τους.

Το αποτέλεσμα είναι μάλλον αποκαρδιωτικό για το ανθρώπινο είδος, πολύ περισσότερο που όταν τύχει και ξεφύγει κάποια ουσιαστική πληροφορία περνώντας από τις Συμπληγάδες των σκουπιδιών, τότε συνήθως εξευτελίζεται ή απαξιώνεται κι όχι, βέβαια, τυχαία. Αντίστοιχα και η αληθινή είδηση χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των fake news.

Κι αυτό θα γίνεται, όσο συνεχίζεις να μην σκέφτεσαι και να «τρώς» μόνο από τα σκουπίδια. Όσο συνεχίζεις να αδρανείς και να θυσιάζεις τις εν δυνάμει αρετές σου, στο όνομα της αγέλης.



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved