Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Ποσειδώνας;

Ερμηνευτικά, το ζήτημα είναι πως αν ο τροπικός Ποσειδώνας έχει -συχνά καθ' υπερβολή- το όνομα του «απατεώνα» της ζωής μας, ο ομόλογος του αστρικός, έχει πραγματικά τη... χάρη!

Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Ποσειδώνας;

Γνωρίζετε ίσως ότι στην Αστρολογία υπάρχουν δύο ζωδιακοί, ο τροπικός που χρησιμοποιούμε στη Δύση και ο αστρικός που προτιμούν οι αστρολόγοι της Ανατολής και πιο συγκεκριμένα εκείνοι της Ινδικής Αστρολογίας.

Ο πρώτος έχει σαν αφετηρία, την Εαρινή Ισημερία, η οποία ορίζεται από την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και είναι σταθερή στο πέρασμα του χρόνου. Γι' αυτό ο «δυτικός» Κριός μπαίνει πάντα στις 20-21 Μαρτίου.

Ο δεύτερος όμως ξεκινά από την μηδενική μοίρα του πραγματικού αστερισμού (και όχι του ζωδίου) του Κριού, η οποία εξ αιτίας μιας ιδιαίτερης περιστροφής του άξονα της Γης, διολισθαίνει χρόνο με το χρόνο προς τα πίσω. Σήμερα ο «ανατολικός» αστρικός Κριός ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ο τροπικός Ήλιος βρίσκεται ακόμη στην αρχή των Ιχθύων και πιο συγκεκριμένα -σήμερα- στην 6η μοίρα του ζωδίου.

Κατά συνέπεια, σήμερα στον αστρικό ζωδιακό, όλα τα ουράνια σώματα βρίσκονται 24 περίπου μοίρες πίσω από τα ομόλογα τους τροπικά.
Όσο για το σε τι έγκειται η διαφορά ανάμεσα στις τροπικές και τις αστρικές επιρροές μπορείτε να ανατρέξετε στα ειδικά άρθρα «Μια διαφορετική αστρολογική πραγματικότητα» και «Οι αστρικές θέσεις: Το «άλλο» μας ζώδιο».

Ο αστρικός Ποσειδώνας

Σήμερα βρίσκεται στην 10η μοίρα του Υδροχόου, επηρεάζοντας άμεσα τους Ταύρους, τους Λέοντες, τους Σκορπιούς και τους Υδροχόους, που έχουν τον Ήλιο τους σε αυτήν την περιοχή και διανύουν μια περίοδο όπου θα πρέπει να είναι λιγότερο αφελείς στις επιλογές τους, ιδίως τις επαγγελματικές και τις οικονομικές, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σημαντικού λάθους, μιας αστοχίας ή μιας «καραμπινάτης» εξαπάτησης. Γενικά ο Ποσειδώνας θέτει θέμα εμπιστοσύνης, είτε για υποθέσεις ξεκινούν κάτω από την επιρροή του, είτε για παλαιότερες οι οποίες αποκαλύπτουν το απατηλό του χαρακτήρα τους. Συνομωσίες και δολοπλοκίες έρχονται στην επιφάνεια, εξηγώντας πολύ καλά γιατί κάποια πράγματα «δεν πήγαν», παρότι αναμενόταν το αντίθετο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο πλανήτης ευλογεί κάθε καλλιτεχνική απόπειρα, τις μεταφυσικές ή φιλοσοφικές αναζητήσεις και την εντρύφηση μας τόσο στις εναλλακτικές θεραπείες, όσο και την φιλοσοφία που συνήθως τις συνοδεύει. Η ανθρωπιστική και φιλανθρωπική δράση και γενικά η προσφορά σε πάσχοντες είναι μερικοί από τους πλέον «προσφιλείς» τρόπους με τους οποίους εκφράζεται η Ποσειδώνια ενέργεια στη ζωή μας, εκπληρώνοντας στο ακέραιο το «αγαπάτε αλλήλους».
Σε όποιο μετερίζι κι αν βρεθούμε, με όποιους κι αν συνεργαστούμε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι συνήθως δεν τίθεται θέμα κάποιου υλικού κέρδους (ο Ποσειδώνας είναι αναφανδόν υπέρ του «δωρεάν λάβετε, δωρεάν δότε) κι αν συμβαίνει αυτό, σίγουρα κάτι... βρωμάει.

Όταν ο πλανήτης «ανακατεύεται» με τα υλικά αγαθά, η πρωτογενής τάση του είναι να τα θέτει σε κατάσταση «ασάφειας», πρώτον ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς (εδώ ταιριάζει το γνωστό, η ιδιοκτησία είναι κλοπή αλλά και... αντιστρόφως) και δεύτερον ως προς την αξία τους, η οποία δεν είναι αντικειμενική, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα έργο τέχνης.

Στις «καλές του» πάντως συνηθίζει να χαρίζει και υλικά αγαθά, χρήματα κλπ σε μορφή «μάνα εξ ουρανού» ή να προσφέρει εξαιρετικές λύσεις από το πουθενά, αφήνοντας διάχυτη την αίσθηση ενός θαύματος. Τα θαύματα είναι η πεμπτουσία του Ποσειδώνα σε σχέση με τον υλικό κόσμο και βέβαια το κατ' εξοχήν προαπαιτούμενο τους είναι η πίστη.
Κάτι λιγότερο... θαυμαστό αλλά εξαιρετικά χρήσιμο, είναι η δυνατότητα που μας παρέχει ο πλανήτης να «εξαφανίσουμε» ενοχλητικές λεπτομέρειες ή βάρη και υποχρεώσεις που μας ακολουθούν, δυσχεραίνοντας την πορεία μας. «Σεισάχθεια στα χρέη, υλικά και... καρμικά», αυτό είναι το «σύνθημα» του Ποσειδώνα!

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, πέρα από ζώδια, και αναφέρομαι σε όσες και όσους έχουν τον γενέθλιο τροπικό Ποσειδώνα τους στην 10η-11η μοίρα του Σκορπιού (πρακτικά η γενιά του 1960-62).
Βιώνοντας τον «κρυφό» τετραγωνισμό του Ποσειδώνα προς τη γενέθλια θέση του, είναι εξαιρετικά πιθανόν να βρεθούν σε μια από τις καταστάσεις που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, «ξυπνώντας» από έναν... βαθύ ύπνο (ο οίκος που βρίσκεται ο γενέθλιος Ποσειδώνας, δείχνει συνήθως την περιοχή συμβάντων).

Και για να έχετε μια συνολική εικόνα της κίνησης του, την 1η Μαΐου ο αστρικός Ποσειδώνας θα βρίσκεται στις 10 και 57΄ του Υδροχόου, την 1η Ιουνίου στις 11 και 19΄ και την 1η Ιουλίου στις 11 και 10΄ ανάδρομος.

Το «πρέσινγκ» του αστρικού Ποσειδώνα στον γενέθλιο τροπικό Ήλιο, πέρα από τα ίδια προβλήματα που εν δυνάμει συνεπάγεται στην υγεία ενός ατόμου (ψυχοσωματικά, αλλεργίες, χρήση φαρμάκων ή «ουσιών»), ενδέχεται να λειτουργήσει και ως «προβαλλόμενος», δίνοντας πια προβλήματα στον πατέρα ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να σχετίζεται με τον οίκο που βρίσκεται ο Ήλιος (πχ στον 3ο, αδέλφια και συγγενείς, στον 5ο αγαπημένα πρόσωπα και παιδιά, στον 7ο τον/την σύζυγο ή ένα συνεργάτη).
Μια ακόμη εκδοχή είναι η απομάκρυνση ενός προσώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάποιου είδους δυστυχία. Ειδικά στα αισθηματικά, ο Ποσειδώνας προωθεί τους «πλατωνικούς» έρωτες, ενώ γενικότερα η έλλειψη καθημερινής «τριβής» μεταξύ δύο προσώπων, τους επιτρέπει να «φτιάχνουν» τη σχέση τους κατά το δοκούν!

Φυσικά, ο πλανήτης επηρεάζει και όσες ή όσους ανεξαρτήτως ζωδίου έχουν σε αυτές τις μοίρες του παρορμητικού «σταυρού» έναν σημαντικό αστρολογικό δείκτη, όπως για παράδειγμα την Αφροδίτη (σχέσεις και οικονομικά), τον Ερμή (κίνηση, επικοινωνία) ή τον Άρη (ενέργεια, θέλω). Καταλυτικά «φευγάτη» μπορεί να είναι επίσης και μια «δυσαρμονική» όψη με τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα.

Προσοχή όμως! Εδώ η ανοχή είναι η ελάχιστη δυνατή, δηλαδή το πολύ μισή μοίρα και αν...
Οι αστρικές διελεύσεις είναι... παροιμιώδεις για την ακρίβεια τους, άμεσα δραστικές δηλαδή και δεν διαμορφώνουν «κλίμα» (ενίοτε αποκλειστικά ψυχολογικό) για κάποιους μήνες, όπως οι τροπικές.

Ακόμη, δεν είναι σωστό να εξετάζουμε γενικά την επιρροή του διελαύνοντα αστρικού Ποσειδώνα από έναν γενέθλιο τροπικό οίκο, παρά μόνον όταν «πιάνει» έναν πλανήτη ή σημείο που βρίσκεται σε αυτόν τον οίκο. Αλλιώς, δεν τον αξιολογούμε ως κάτι το σημαντικό.
Κι αυτό έχει σημασία, αφού οι αντίστοιχες διελεύσεις του τροπικού Ποσειδώνα από έναν γενέθλιο οίκο λειτουργούν συνήθως για όσο διάστημα ο πλανήτης βρίσκεται σε αυτόν τον οίκο (14 χρόνια κατά μέσο όρο).

Ερμηνευτικά, το ζήτημα είναι πως αν ο τροπικός Ποσειδώνας έχει -συχνά καθ' υπερβολή- το όνομα του «απατεώνα» της ζωής μας, ο ομόλογος του αστρικός, έχει πραγματικά τη... χάρη!
Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο τροπικός μας βάζει ευκολότερα σε μια «Ποσειδώνια» διάθεση, μπολιάζοντας τον χαρακτήρα μας με τα στοιχεία του, ενώ ο αστρικός μας φέρνει σε επαφή με «Ποσειδώνιες» καταστάσεις, χωρίς να απαιτεί από εμάς να γίνουμε «δικοί του». Αυτό, είναι καλό να συμβαίνει αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να το έχουμε φροντίσει νωρίτερα.

Με εξαίρεση τα «καλοβαλμένα» ωροσκόπια, που είναι... παντός καιρού, για να λειτουργήσει θετικά και υπέρ ημών, θα πρέπει να κινούμαστε κι εμείς -εδώ και χρόνια, όχι όψιμα- σύμφωνα με τον τρόπο που αγαπά. Να «ακούμε» τη διαίσθηση μας και κυρίως να έχουμε αποδεχθεί την «εσωτερική» φύση των πραγμάτων, αφήνοντας χώρο στη ζωή μας και γι' αυτά. Πρακτικά ο Ποσειδώνας μας βοηθά να αποσαφηνίσουμε το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, ανεξάρτητα με το αν τις περισσότερες φορές άλλο νομίζουμε στην αρχή. Βλέπετε, στη ζωή μας μαθαίνουμε πολλές υποτιθέμενες αλήθειες...

Κι ας μην ξεχνάμε ότι όπως και οι άλλοι πλανήτες, δρα «κατ' εικόνα και ομοίωση» του φορέα της ενέργειας του. Ο ιδεολόγος-μυστικιστής τον βιώνει οραματικά, ο ρεαλιστής όμως δεν βλέπει τίποτε άλλο σε αυτόν, παρά... απάτες!

Μένοντας στα αρνητικά και σε σύγκριση με την επίδραση του τροπικού Ποσειδώνα, η πιθανότητες δυσάρεστων επιπλοκών είναι κατά πολύ μεγαλύτερες όταν ο διελαύνων αστρικός Ποσειδώνας σχηματίζει μια «δυσαρμονική» όψη με τον γενέθλιο τροπικό Άρη (άστοχες επιδιώξεις, ληστείες, τοξικές προσβολές, . Αντίστοιχα μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες μιας οικονομικής ή συναισθηματικής διάψευσης, όταν ο διελαύνων αστρικός Ποσειδώνας «πλήττει» την γενέθλια Αφροδίτη.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Ποσειδώνα, μια ειδική λεπτομέρεια έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά «κρατάει» και μεταφέρει τις ιδιότητες του διελαύνοντα τροπικού Ποσειδώνα στους Ιχθύες κι αν θα θέλαμε να δώσουμε μια γενική εικόνα της επιρροής του, αυτή συνίσταται σε οραματικές αναζητήσεις, εμπνεύσεις αλλά και δολιότητες που σχετίζονται με φιλίες ή συλλογικούς φορείς.

Δείτε λοιπόν στα ωροσκόπια σας, αν και τι θίγει ο διελαύνων αστρικός Ποσειδώνας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι είτε για τις υπερβάσεις και τα θαύματα που έρχονται, είτε για τις παγίδες «ευτυχίας», αφού σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία.
Το δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι στην ίδια περίπου περιοχή του «σταθερού σταυρού» βρίσκεται ή θα βρεθεί και ο τροπικός Κρόνος, θέτοντας «μεταξύ σφύρας και άκμονος» τα ουράνια σώματα που τυχαίνει να βρίσκονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή σε έναν γενέθλιο χάρτη. Είναι αλήθεια ότι η παράλληλη δράση των δύο πλανητών καθιστά την διάψευση mainstream, από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να συμβάλλει σε μια πλήρη διασαφήνιση «θολών» σημείων της ζωής μας - με το απαραίτητο κόστος, φυσικά.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην χρήση φαρμάκων, αφού το δίδυμο Κρόνου-Ποσειδώνα δίνει επιρρέπεια σε χρόνιες εξαρτήσεις από αυτά. Καλό είναι να προτιμηθούν τα «ήπια» σκευάσματα, που ίσως καθυστερούν τη θεραπεία αλλά δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με τοξικές ουσίες.

Φυσικά κι εδώ δεν παύουν να ισχύουν κάποιοι πάγιοι κανόνες ερμηνείας, που έχουν να κάνουν με την δυναμική και τις προδιαγραφές του γενέθλιου χάρτη. Αν δηλαδή, ο γενέθλιος Ήλιος σχηματίζει ένα τρίγωνο με το γενέθλιο Δία, τότε η «πίεση» του αστρικού Ποσειδώνα θα επιφέρει τελικά θετικά αποτελέσματα, παρά το όποιο αρχικό «χάσιμο» ή ακριβέστερα εξ αιτίας του. Ο Ποσειδώνας λατρεύει το να μας καθοδηγεί σωστά από έναν δρόμο που για όλους δείχνει... λανθασμένος!

Διαβάστε επίσης:

-Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Κρόνος;

-Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Δίας;

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved