Σχέσεις «στρίβειν δια του αρραβώνος»

Αυτό το στυλ του ανεξάρτητου, αδέσμευτου τύπου, δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο αλλά η συγκεκριμένη πανδημία πλήττει κυρίως τους άντρες

Σχέσεις «στρίβειν δια του αρραβώνος»

Εδώ θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα μεγάλο «πηγαδάκι» γυναικών και να αρχίσουμε να λέμε τις εμπειρίες μας, βγάζοντας το απωθημένα μας για τους ψεύτες άντρες που εμείς νομίζαμε ότι μας ταξίδευαν στον έβδομο ουρανό κι αυτοί «έστριβαν δια του αρραβώνος».

Έκπληξη! Αυτό το στυλ του ανεξάρτητου, αδέσμευτου τύπου, δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο αλλά η συγκεκριμένη πανδημία πλήττει κυρίως τους άντρες. Σε αντίθεση με τις εξαρτήσεις που είναι κυρίως γένους θηλυκού, καθώς σχετίζονται με τα θηλυκά ζώδια του ζωδιακού κύκλου, η ανεξαρτησία και η αδιαφορία είναι κυρίως γένους αρσενικού εφόσον αμφότερες σχετίζονται με τα έξι αρσενικά ζώδια.

Στις μέρες μας αυξάνονται σταθερά οι singles. Δεν τους λέμε εργένηδες ούτε μοναχικούς, αφού στη πραγματικότητα δεν είναι τίποτε από τα δύο. Τώρα που όλα είναι ευκολότερα στη συναναστροφή μεταξύ αντρών και γυναικών, καθώς έχουν ξεπεραστεί πολλά ταμπού, τα άτομα που δε δεσμεύονται αυξάνονται, επειδή δε δέχονται καμιά κοινωνική απειλή, δεν αισθάνονται μειονεκτικά, δεν υπάρχει πλέον κανένας κοινωνικός νόμος που να τους βάζει στο περιθώριο. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται, όχι επειδή δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι χαρακτήρες στο παρελθόν αλλά επειδή τώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβονται πίσω από ένα συμβατικό γάμο, υπομένοντας πολλά προβλήματα και βάζοντας τους εαυτούς τους στο πιεστήριο.

Υπάρχει η ακατανίκητη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής να επανενταχθεί στην ολότητα μέσα από τον έρωτα. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δεσμευτούν, δεν ανήκουν σε ένα περίεργο είδος ψυχών που δεν έχει ανάγκη την επανένταξή της. Η ψυχούλα τους θέλει τον έρωτα, θέλει την αγάπη, θέλει να συνενωθεί. Ωστόσο, τα άτομα αυτά είτε έχουν ένα πολύ ισχυρό «εγώ» που δεν τους επιτρέπει να αφοσιωθούν σε μία σχέση είτε νιώθουν εντελώς αδύναμοι για να αναλάβουν την ευθύνη μιας δέσμευσης.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι αρνούνται τις δεσμεύσεις φοβούνται μήπως χάσουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, δεν νιώθουν βολικά σε μία πολύ στενή σχέση και κάνουν τα πάντα για να αποδράσουν. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βρει το ιδανικό τους ταίρι και ότι το ψάχνουν διακαώς αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτε για να χτίσουν μία υγιή σχέση. Δεν πιστεύουν καν ότι οι σχέσεις απαιτούν προσπάθεια και θυσίες αλλά αντίθετα θεωρούν ότι η αγάπη και η συντροφικότητα είναι θέμα τύχης.

Στην πραγματικότητα όμως τίποτε δεν είναι τυχαίο και το βέβαιο είναι ότι, αν ένα άτομο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας δέσμευσης, αν δεν μπορεί να πονέσει και να προσπαθήσει, αν δεν μπορεί να κάνει θυσίες και να βάλει σε κάποιες στιγμές τον εγωισμό του στην άκρη, έχει κάποιο συναισθηματικό μπλοκάρισμα ή τραύμα. Το άτομο εκείνο που εξαιτίας του υπερδιογκωμένου του «εγώ» λειτουργεί ψυχαναγκαστικά σαν «μαύρη τρύπα», την οποία δεν πλησιάζει κανείς, για να μην απορροφηθεί, έχει κάποιες δυσάρεστες, τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες στην ψυχολογική αστρολογία ανάγονται συνήθως στην εξάδα των αρσενικών ζωδίων.

Όλα αρχίζουν με τα ωραία λόγια ενός «αδέσμευτου» τύπου, με μία προσέγγιση που κολακεύει το αντικείμενο του πόθου, το κάνει να νιώθει άνετα και να μπαίνει στη κουβέντα χωρίς καλά – καλά να το καταλάβει. Στη συνέχεια, φουντώνει το φλερτ μέσα από ένα παιχνίδι που διεγείρει πρώτα το μυαλό και μετά τις αισθήσεις. Η σχέση αρχίζει αλλά κάποια στιγμή το ταίρι θέλει να μην είναι μόνο το αντικείμενο του πόθου αλλά να προβιβαστεί σε σύντροφο, να μοιραστεί κομμάτια τις ψυχής του άλλου, να συγχωνευτεί σε μία σχέση συναισθηματικής ανταλλαγής με τον «αδέσμευτό» μας.

Ξαφνικά όλα αλλάζουν! Ο «αδέσμευτος» δεν μπορεί να διαχειριστεί το συναίσθημα, καθώς τον πνίγει. Δεν αντέχει να μπει στο καθαρτήριο που του προσφέρει η δέσμευση ενώ θα μπορούσε -μέσα από το ταίρι του- να καθρεφτίσει πολλά στοιχεία του εαυτού του και να λυτρωθεί από κάποια τραύματά του. Ο «αδέσμευτος» έχει τάσεις φυγής. Φεύγει, αφού έχει πάρει το... μέλι από το αντικείμενο του πόθου του που δεν μπόρεσε ποτέ να δει ως σύντροφό του και -σαν τη μέλισσα- είναι έτοιμος να πάει αλλού για να πάρει και από εκεί το μέλι του, συνεχίζοντας την αέναη πάλη του με το φόβο του περιορισμού, της δέσμευσης, του αντικατοπτρισμού και της ταύτισής του με ένα άλλο άτομο.

Ουσιαστικά μόλις περιγράψαμε τις αρνητικές ιδιότητες του Διδύμου (ζωδίου που ανήκει στην οικογένεια του αέρα) και του Ερμή (πλανήτη που κυβερνά τους Διδύμους). Αν ένα άτομο έχει πολύ τονισμένο αυτό το ζώδιο στον αστρολογικό του χάρτη ενώ, παράλληλα, η Αφροδίτη και η Σελήνη του δεν κάνουν έντονη την παρουσία τους στο γενέθλιο ωροσκόπιο, μπορεί να συναντήσουμε μία τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Τη σκυτάλη στα αέρινα ζώδια παίρνει ο πιο λεπτοφυής Ζυγός που κυβερνάται από τον πλανήτη του έρωτα, την Αφροδίτη και είναι το ζώδιο των σχέσεων και του γάμου. Όλα μοιάζουν αγγελικά πλασμένα και έχετε δίκιο αν ήδη έχετε σκεφτεί ότι δεν υπάρχει ιδανικότερο ζώδιο για δέσμευση από τον Ζυγό. Ας δούμε πως αντιλαμβάνεται ο «αδέσμευτος» Ζυγός τα πράγματα για να καταλάβουμε τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο εκφράζεται.

Ο γάμος είναι μία σημαντική κοινωνική σύμβαση που βοηθάει στο να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες με τους γονείς και –γενικότερα- με τον περίγυρο, ο οποίος σχηματίζει μία καλή εικόνα για τον «αδέσμευτο» Ζυγό μας και εκείνος με τη σειρά του εισπράττει αυτή την εικόνα και νιώθει καλά με τον εαυτό του. Αυτό το ζώδιο βάζει πάνω απ' όλα την εικόνα του, την οποία θέλει όσο το δυνατόν πιο «ατσαλάκωτη».

Ο «αδέσμευτός» μας μόλις γνωρίσει ένα άτομο που ικανοποιεί την αισθητική του και αναπτύσσει ένα μίνιμουμ επικοινωνίας μαζί του, κάνει τα πάντα για να το φέρει κοντά του. Γοητεύει, μιλάει, σαγηνεύει και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει. Με αυτό το άτομο μπορεί να περάσει πολύ καλά, να διατηρήσει μία μακρόχρονη σχέση, ακόμη και να παντρευτεί. Ωστόσο, μόλις εγερθεί το αίτημα της συγχώνευσης ανάμεσα στους δύο, μόλις χρειαστεί να γίνουν ένα, να μοιραστούν τις πιο κρυφές σκέψεις και εμπειρίες τους, να μιλήσουν για τις αδυναμίες τους, να αποκαλύψουν τους φόβους τους, ο «αδέσμευτος» Ζυγός μας χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Η αρμονία και η ισορροπία του πάνε περίπατο καθώς δεν ήταν αποτέλεσμα μιας κατάστασης ζεν που το άτομο βρίσκει τη νιρβάνα του αλλά μία επικάλυψη της άρνησής του να δώσει ψυχή στη σχέση του.

Αυτός ο τύπος Ζυγού αντί να βάλει το ταίρι του δίπλα του, το βάζει πίσω του γιατί αρνείται να αντικατοπτριστεί σε αυτό και να δει τα σπαραξικάρδια κομμάτια του εαυτού του. Μπορεί να είναι παντρεμένος αλλά δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση από τη στιγμή που αρνείται τη ψυχική συνένωση και την αφοσίωση. Και στη περίπτωση που ζοριστεί, καταφεύγει σε άλλες αγκαλιές, στις οποίες μπορεί και πάλι να αναζητήσει μία όμορφη εικόνα για να τη βάλει μπροστά από τον καθρέπτη και να πει «πόσο πολύ αρέσω», έστω κι αν πολύ βαθιά μέσα του ξέρει ότι δεν βλέπει το είδωλο του εαυτού του αλλά έναν ωραίο πίνακα που του δίνει την αίσθηση της ψευδο-αρμονίας. Ένα ωροσκόπιο με υπερτονισμένο το ζώδιο του Ζυγού αντιμετωπίζει τις σχέσεις με αυτόν τον τρόπο.

Από εκεί που στη φάση του Ζυγού ο «αδέσμευτος» έβαζε το ταίρι του «πίσω» του, στο καινούργιο περιβάλλον του Υδροχόου, το ξαναφέρνει κοντά του και το εντάσσει στη παρέα του.

Ο «αδέσμευτος» Υδροχόος δεν επικεντρώνει το συναίσθημά του στο ταίρι του, δεν αφοσιώνεται, δεν παραδίδεται ψυχή τε και σώματι. Αντίθετα, θεωρεί το ταίρι του σαν ένα πολύ καλό φιλαράκι με το οποίο έχουν και όμορφες σεξουαλικές εμπειρίες. Αυτός ο τύπος δεν αντικατοπτρίζεται στο ταίρι του αλλά προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μέσα από τα πολλά κάτοπτρα (φιλαράκια, παρέες, ομάδες) που του παρέχουν την ασφαλή επιλογή να κρατήσει όποια εκδοχή – εικόνα για τον εαυτό του εξυπηρετεί τον ψυχισμό του.

Οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος ανήκουν στο στοιχείο του αέρα, το οποίο έχει ως πολικό αντίθετό του το στοιχείο της φωτιάς με διαμετρικά αντίθετά τους ζώδια τον Τοξότη, τον Κριό και τον Λέοντα.

Αν ένα άτομο ανήκει στο ζώδιο του Τοξότη, τότε παίρνει και αυτό το ρόλο της μέλισσας, ρόλο που τον μεταβιβάζει το διαμετρικά αντίθετό του ζώδιο των Διδύμων. Η διαδικασία της αλλαγής συντρόφων μετατρέπεται εδώ σε φανατισμό υπέρ της ανεξαρτησίας του ατόμου. Αποκτά τη φιλοσοφική υπόσταση μιας ιδέας. Αν, λοιπόν στον αστρολογικό χάρτη ενός ατόμου ο Δίας (κυβερνήτης του Τοξότη) βρίσκεται σε σύνοδο ή τετράγωνο με τον Κρόνο ή τον Πλούτωνα, αυτό χάνει τη πίστη και την αισιοδοξία του και μετατρέπεται σε ένα καχύποπτο ον που δεν μπορεί να αφήσει το συναίσθημα να το συνεπάρει. Κάθε φορά που νιώθει πνιγμένο από περιττούς συναισθηματισμούς ακολουθεί στον δρόμο που χάραξε ο «αδέσμευτος» Δίδυμος.

Αν ο Ζυγός είναι το «εμείς», όπως το εξηγήσαμε, ο Κριός είναι το «εγώ». Οι Κριοί είναι από τη φύση τους κατά της δέσμευσης. Είναι τόσο επικεντρωμένοι στο εγώ τους ώστε φοβούνται ότι θα χάσουν τον εαυτό τους αν αφοσιωθούν σε ένα ταίρι. Ωστόσο, είναι πολύ σεξουαλικοί γι αυτό φλερτάρουν συνεχώς και επειδή το ζώδιό τους κυβερνάται από τον παρορμητικό κατακτητή Άρη, είναι άριστοι «κυνηγοί». Όταν φθάσει η στιγμή που θα πρέπει να προβούν σε θυσίες, τα άτομα που έχουν πολύ τονισμένο το ζώδιο του Κριού στο ωροσκόπιό τους, αντιδρούν όπως οι Ζυγοί. Διαταράσσεται η ισορροπία τους, δηλαδή η τέλεια σχέση με το εγώ τους και ξαναρχίζουν το αγαπημένο τους σπορ: το κυνήγι. Αποφεύγουν τη ψυχική συγχώνευση και την πιθανότητα να αντικατοπτριστούν στο ταίρι τους, να παιδευτούν σε μία σχέση και να αναγνωρίσουν αδυναμίες τους.

Τέλος, ας δούμε την περίπτωση του «αδέσμευτου» Λέοντα, του ατόμου δηλαδή που έχει υπερτονισμένο το ζώδιο του Λέοντα στο ωροσκόπιό του. Ο Ήλιος αυτού του ανθρώπου θυμίζει τον Απόλλωνα που μπορεί να ήταν πανέμορφος, υπέροχος και καλλιτέχνης αλλά αντί να τον κυνηγάνε οι γυναίκες, αυτές τον απέφευγαν. Τα Λιοντάρια είναι εγωκεντρικά. Όπως οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο, έτσι και τα Λιοντάρια θέλουν να κινούνται τα πάντα γύρω από αυτά. Τελικά αν κάποιος μπει μπροστά τους και «σκιάσει» την ακτινοβολία τους, προσβάλλονται και δημιουργούν ένα δράμα για να τραβήξουν και πάλι την προσοχή. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να δημιουργήσουν μία σχέση ουσιαστικής δέσμευσης. Θέλουν μια επίπλαστη εικόνα που να τους δοξάζει, να μην προβάλλει τις αδυναμίες τους. Έτσι λοιπόν, όπως ο «αδέσμευτος» Υδροχόος, έτσι και το πολικά αντίθετό του Λιοντάρι, επιλέγει την καλή του εικόνα μέσα από τους κόλακες που αποτελούν την αυλή του. Όσοι έχουν έντονα τα στοιχεία του Λέοντα στο ωροσκόπιό τους δεν είναι εύκολο να βιώσουν τις χαρές τις ουσιαστικής δέσμευσης και της αφοσίωσης.

* Το παρόν άρθρο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Σμάρως Σωτηράκη "Τα αστρολογικά μονοπάτια του έρωτα", εκδόσεις Introbooks.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved