Σχέσεις εξάρτησης - ανασφάλειας - κτητικότητας

Στην αστρολογία, τα ζώδια που είναι πιο επιρρεπή στις σχέσεις εξάρτησης είναι αυτά που ανήκουν στο στοιχείο του νερού

Σχέσεις εξάρτησης - ανασφάλειας - κτητικότητας

Οι περισσότεροι αναφέρονται στους εθισμούς στις ουσίες ή στον τζόγο που είναι οι πιο οφθαλμοφανείς. Ωστόσο, μία άκρως εθιστική κατάσταση είναι και η σχέση εξάρτησης, όταν δηλαδή το ένα μέλος της σχέσης ή και οι δύο ζουν με το φόβο ότι θα χάσουν το ταίρι τους, ότι η σχέση τους δεν είναι σημαντική και αυθεντική, ότι θα συμβεί κάτι ακαθόριστο που θα την καταλύσει. Τα ανασφαλή άτομα κατά βάθος δεν πιστεύουν στην ικανότητά τους να έχουν μία υγιή σχέση γι αυτό και δεν μπορούν να πιστέψουν ούτε στην ίδια τη σχέση τους ούτε ότι έχουν κερδίσει την εκτίμηση και την αφοσίωση του της συντρόφου τους.

Οι άνθρωποι που νιώθουν έντονη ανασφάλεια είναι συνήθως καχύποπτοι, δεν μπορούν να εμπιστευτούν το ταίρι τους, προσπαθούν να του προκαλέσουν ενοχές γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα το δεσμεύσουν περισσότερο απέναντί τους. Είναι πολύ χειριστικοί, καθώς χρησιμοποιούν τα συναισθήματα και τις αδυναμίες των συντρόφων τους για να επιβάλλουν τη καταπιεστική τους διάθεση, να εκτονώσουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα ζήλιας και θυμού που –πολύ συχνά- βιώνουν εντελώς αναίτια. Αρκετές φορές γίνονται ενοχλητικοί με τη συμπεριφορά τους καθώς γκρινιάζουν, κάνουν παράπονα και είναι επιθετικοί.

Ξαφνικά η σχέση γίνεται αφόρητη, καταπιεστική, ψυχαναγκαστική. Η αγάπη καπελώνεται από οργή, καταθλιπτικές κρίσεις που βιώνει ο ανασφαλής, κτητικός και εξαρτημένος άνθρωπος, ο οποίος μέσα από τον έρωτα που είναι πολύ δυνατό συναίσθημα, εκφράζει τις ανασφάλειές του με το να βλέπει παντού κινδύνους και «φαντάσματα». Η πνευματική και ψυχική ένωση δεν επιτυγχάνονται αλλά, αντίθετα, ακόμη και οι ευχάριστες στιγμές μπαίνουν στο περιθώριο σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Στην αστρολογία, τα ζώδια που είναι πιο επιρρεπή στις σχέσεις εξάρτησης είναι αυτά που ανήκουν στο στοιχείο του νερού (Καρκίνοι, Σκορπιοί, Ιχθύες), το οποίο αντιπροσωπεύει το συναίσθημα.

Το ζώδιο του Καρκίνου κυβερνάται από τη Σελήνη. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το μύθο της Σελήνης και του Ενδυμίωνα. Η Σελήνη προτιμούσε να έχει τον Ενδυμίωνα κοιμισμένο, αποκομμένο από την ζωή, σε κατάσταση ασυνειδησίας γιατί της αρκούσε να είναι δικός της. Αυτός δεν είχε καμία επιλογή, αφού βρισκόταν σε κατάσταση ύπνωσης και δεν συμμετείχε συνειδητά στη σχέση αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία για τη Σελήνη. Ψυχαναγκαστικά και θέλοντας να ικανοποιήσει τη δική της ανάγκη να είναι προσκολλημένη σε έναν άντρα και σίγουρη ότι αυτός δεν θα την παρατήσει, διατηρούσε τη σχέση της μαζί του χωρίς ουσιαστικά να αξιώνεται από αυτόν. Αυτό που ήθελε ήταν μόνο να τον έχει δικό της.

Η Σελήνη είναι ο πλανήτης που σχετίζεται με το υποσυνείδητό μας, με το ψυχικό μας ρευστό, με τα συναισθήματά μας. Θέλει να ικανοποιήσει την ανάγκη της για συναισθηματική ανταλλαγή και, αν σε ένα γενέθλιο χάρτη, σχηματίζει δυσαρμονικές όψεις με άλλους πλανήτες, κυρίως με τον Κρόνο, τον Πλούτωνα και τον Ποσειδώνα, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα ακραίας ζήλιας και εξάρτησης.

Η Σελήνη συνδέεται άμεσα με τη γυναίκα. Οι γυναίκες είναι αυτές που επιδιώκουν συνέχεια τη συναισθηματική ανταλλαγή, ακόμη κι αν δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημά τους. Και οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν πιο φουσκωμένη – ενεργοποιημένη την anima τους (Σελήνη). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αυτού του είδους οι ανασφάλειες και εξαρτήσεις είναι γένους θηλυκού, δηλαδή παρουσιάζονται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες και σπάνια στους άντρες.

Το ζώδιο του Σκορπιού σχετίζεται με τη συγχώνευση. Στην προκείμενη περίπτωση μιλάμε για τη ψυχική και σωματική συγχώνευση, η οποία αν επιτευχθεί, δημιουργεί την πιο υγιή σχέση. Ωστόσο, εδώ έχουμε κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο ζωδιακό γι' αυτό δεν μιλάμε για την συναισθηματική συγχώνευση του Καρκίνου. Μέσα από τον Πλούτωνα, κυβερνήτη του Σκορπιού και του Άρη (παραδοσιακού κυβερνήτη του ζωδίου), τα άτομα μπορούν να απελευθερώσουν απίστευτης έντασης και δύναμης ενέργειες, οι οποίες εκτός από τη σεξουαλική συνένωση που είναι η ύπατη στιγμή των ερωτευμένων, οδηγούν και στο να διεισδύουν ο ένας στη ψυχή του άλλου. Αποκαλύπτονται οι πιο μύχιες πλευρές του συντρόφου και απελευθερώνονται οι φόβοι.

Όταν τα τραύματα είναι καθοριστικά και προκαλούν ισχυρές ανασφάλειες, τότε τα άτομα μπαίνουν μέσα στο σκοτάδι του Πλούτωνα. Χάνονται στις σκιές και στους φόβους τους και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Πλούτωνα ως όχημα για να ταξιδέψουν στο ασυνείδητο και να ανασύρουν στη συνειδητότητά τους τα όμορφα αρχέτυπα των παραμυθιών και του έρωτα, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε προσωπικές τους εμπειρίες. Αν, λοιπόν, στον προσωπικό χάρτη ενός ατόμου ο Πλούτωνας πραγματοποιεί δυσαρμονικές όψεις, κυρίως τετραγώνου και αντίθεσης, με τον Άρη, τον Ήλιο, την Αφροδίτη ή τη Σελήνη, τότε μπορεί να έχουμε πολλά ξεσπάσματα ζήλιας, οργής, καχυποψίας και των άλογων συμπεριφορών που αυτά τα συναισθήματα συνεπάγονται.

Οι Ιχθύες είναι το ζώδιο στο οποίο το συναίσθημα παύει να υφίσταται στα στενά πλαίσια του ζευγαριού και παίρνει μια πιο συμπαντική, καθολική μορφή. Οι τάσεις φυγής που προκαλεί αυτό το ζώδιο και που με τη σειρά τους οδηγούν σε εθισμούς, μπορεί να βρουν καταφύγιο στην εξάρτηση από το ταίρι τους. Σε αυτήν την περίπτωση η εξάρτηση μετατρέπεται σε «θυματοποίηση». Το άτομο παίρνει το ρόλο του ήρωα που είναι το θύμα των περιστάσεων που ανέχεται τα πάντα και παρ' όλα αυτά παραμένει στη σχέση γιατί βάζει την αγάπη πάνω απ' όλα και, μέρα με τη μέρα, χτίζει μια εικονική πραγματικότητα στην οποία αυτό είναι το θύμα – ήρωας και αφοσιώνεται στην αγάπη. Κοινώς και πάλι μπαίνει σε ένα παραμύθι και όχι σε έναν παραμυθένιο κόσμο και πάλι ικανοποιεί τις τάσεις φυγής του. Τα ωροσκόπια με πολύ έντονη την παρουσία του Ποσειδώνα (πλανήτη που κυβερνά τους Ιχθύες), ιδιαίτερα αν αυτός πραγματοποιεί δυσαρμονικές πλανητικές όψεις, είναι επιρρεπή σε τέτοιου είδους ανασφάλειες, εθισμούς, εξαρτήσεις.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε για το νόμο των πολικοτήτων και του Τάο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα φιλοσοφικό σύστημα που να δικαιώνει το Τάο, όσο η αστρολογία. Η αστρολογία είναι ο ύμνος του Τάο και των πολικοτήτων. Όλα τα ζώδια έχουν το διαμετρικά αντίθετό τους ζώδιο, όλα αντλούν προτερήματα και ελαττώματα από το πολικό τους και η ισορροπία υπάρχει στο κέντρο του ζωδιακού κύκλου εκεί που βρίσκεται ο ακριβής μέσος όρος της πολικότητας το «μέτρον άριστον» των αρχαίων ελλήνων.

Το υδάτινο στοιχείο (Καρκίνοι, Σκορπιοί, Ιχθύες) έχει ως πολικό του αντίθετο το στοιχείο της γης (Αιγόκεροι, Ταύροι, Παρθένοι αντίστοιχα), το οποίο σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση – πραγμάτωση των καταστάσεων. Αν, λοιπόν κάποιο άτομο έχει πολύ τονισμένο το στοιχείο του Αιγόκερω και καθοριστικής σημασίας δυσαρμονικές όψεις του Κρόνου (ο πλανήτης που τον κυβερνά), τότε θα νιώθει έντονα το φόβο της απόρριψης, της εγκατάλειψης με αποτέλεσμα να δημιουργεί σχέσεις καταπίεσης και χειρισμού, κατακερματίζοντας συναισθηματικά το ταίρι του και προβάλλοντας επάνω σε αυτό τον δικό του φοβισμένο, ανασφαλή, κατακερματισμένο εαυτό.

Επίσης αν ένα άτομο έχει σε δυσαρμονικές όψεις την Αφροδίτη, κυβερνήτη του Ταύρου ή τονισμένο αυτό το ζώδιο, είναι πιθανό να παρουσιάσει συμπτώματα υπερβολικής ζήλιας, η οποία να οδηγήσει σε παράπονα, απαγορεύσεις, σκηνές και να δημιουργηθεί μία ψυχαναγκαστική σχέση.

Τέλος αν ένα άτομο έχει πολύ έντονο το στοιχείο της Παρθένου και ο Ερμής του που κυβερνά αυτό το ζώδιο, παρουσιάζει δυσαρμονικές όψεις με τον Πλούτωνα, τον Ποσειδώνα ή τον Κρόνο, παγιδεύεται στις «μαύρες», καταθλιπτικές του σκέψεις, στα «φαντάσματα» των φόβων του και χάνει κάθε επαφή με τη συγκρότηση και τη λογική. Αναμασά συνέχεια αυτά που νομίζει ότι συμβαίνουν και προσπαθεί να τιμωρήσει το ταίρι του είτε προκαλώντας του ενοχές είτε με το να του επιβάλλει καταπιεστικούς όρους για να το αναγκάσει να αποδείξει τα συναισθήματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώδια του νερού και της γης είναι τα έξι θηλυκά!

* Το παρόν άρθρο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Σμάρως Σωτηράκη "Τα αστρολογικά μονοπάτια του έρωτα", εκδόσεις Introbooks.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved