Εσωτερική Αστρολογία-Καρκίνος

Ο Καρκίνος στην Εξωτερική Αστρολογία έχει συνδεθεί με τη Σελήνη αλλά στην Εσωτερική Αστρολογία συνδέεται με το
Παπασταύρου Λίντα

Από το Χρήστο Παΐζη

Ο Καρκίνος στην Εξωτερική Αστρολογία έχει συνδεθεί με τη Σελήνη αλλά στην Εσωτερική Αστρολογία συνδέεται με το Θεό της Θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Πρώτο ζώδιο του νερού ο Καρκίνος, φαίνεται λογικό να συνδέεται με το Θεό της θάλασσας, κάτι όμως που θα γίνει περισσότερο κατανοητό όταν αργότερα θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα και στην Εσωτερική φύση του Καρκίνου αλλά και του Ποσειδώνα. Πάντως, στην Εσωτερική Αστρολογία, ο Καρκίνος θεωρείται άκρως σημαντικό ζώδιο γιατί από αυτό εισέρχονται οι ψυχές στη Γη, είναι η «δεύτερη πύλη» (η άλλη είναι ο Αιγόκερως) μέσα από την οποία η ψυχή περνά στην εξωτερική εκδήλωση, είναι η «μητέρα όλων των μορφών», όπως κατά λέξη γράφει η Μπέϊλη και μέσα απ’ αυτό το ζώδιο αποκτιέται η υλική φύση, είναι το ζώδιο στο οποίο «βρίσκεται κρυμμένο ολόκληρο το πρόβλημα του νόμου της Επαναγέννησης» (Α. Μπέϊλη, «Εσωτερική Αστρολογία, σελ. 289). Η Μπέϊλη μάλιστα επικρίνει τους σύγχρονους αστρολόγους γιατί δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς τη μεταφυσική βαρύτητα των δύο πυλών του ζωδιακού, του Καρκίνου και του Αιγόκερω.

Γιατί όμως ο Καρκίνος συνδέεται με τον Ποσειδώνα ;
Η απάντηση είναι σχετικά απλή.
1. Νερό ο Καρκίνος, νερό και ο Ποσειδώνας, εύκολα μπορούν να
έχουν συνάφεια.
2 Ο Καρκίνος-κάβουρας «που ταυτίζεται με τον τόπο κατοικίας του και μεταφέρει το σπίτι του πάνω στους ώμους του, ζει πάνω στη γη – η ζωή του φυσικού πεδίου – καθώς και στη θάλασσα – η ζωή των συναισθημάτων – (ό.π. σελ. 293). Άρα ο Καρκίνος είναι κατεξοχήν ένα ζώδιο στο οποίο υπάρχει η ικανότητα αντοχής στις δυσκολίες της ζωής, στη ζωή του φυσικού πεδίου, αλλά και η ικανότητα της συναισθηματικής ανταπόκρισης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, μπορεί να είναι αυτάρκης μονάδα (κουβαλάει το σπίτι στην πλάτη του) αλλά και μπορεί να είναι δεμένος με το περιβάλλον. Ο εξελιγμένος-μαθητής Καρκίνος αφυπνίζεται σ’ αυτό που είναι γύρω του και ανταποκρίνεται συναισθηματικά σ’ αυτό, λειτουργώντας ακόμα όμως σαν μονάδα και μη έχοντας αποκτήσει «ομαδική συνείδηση», αλλά μόνο «μαζική», νιώθει πως είναι ενταγμένος σε ένα όλο αλλά και όλες τις άλλες μονάδες του όλου τις νιώθει πως είναι κάτι σαν αυτόν, δεν υπερβαίνεται το Εγώ στο όνομα μιας νέας, ομαδικής ποιότητας. Έχει συνείδηση πως είναι μέλος μιας τεράστιας μάζας, πως εξαρτάται απ΄ αυτή αλλά πως, για να επιβιώσει πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις (γι’ αυτό και πολλοί εσωτερικοί αστρολόγοι θεωρούν τον Καρκίνο ως το πιο ανθεκτικό ζώδιο). Δεν έχει γίνει κατανοητό στον Καρκίνο πως η όποια «σωτηρία» δεν είναι ατομική αλλά ομαδική. Αυτό γίνεται στο ζώδιο του Υδροχόου. Οι στίχοι του ποιητή «σωτηρία για Σένα και μοναδική – δεν υπάρχει για Ένα – πριν σωθούν αυτοί» (Βάρναλης) δεν λέει τίποτα στη μαζική συνείδηση του Καρκίνου, που δεν έχει καμιά σχέση με την ομαδική συνείδηση του Υδροχόου.

Επειδή, λοιπόν, ο Καρκίνος έχει να κάνει με τη μαζική συνείδηση, που λειτουργεί κυρίως συναισθηματικά και όχι ορθολογικά, συγγενεύει με τον Ποσειδώνα, πλανήτη που κατεξοχήν συνδέεται με συναίσθημα, συναισθηματικές προσεγγίσεις ομάδων αλλά και ανθρώπινες προσεγγίσεις με όρους περισσότερο μαζικής ψυχολογίας παρά συνειδητής απόφασης, που προέρχεται από γνώση της αναγκαιότητας και είναι αποτέλεσμα μακράς πνευματικής πορείας.
Μην ξεχνάμε πως «μυθολογικώς ο Καρκίνος αποδίδεται στο Δία» (βλ. Γράβιγγερ, σελ. 134) και γι’ αυτό άλλωστε ο πλανήτης αυτός έχει έξαρση στο ζώδιο του Καρκίνου. Έχοντας, λοιπόν, ο Καρκίνος συνάφεια με το Δία, είναι απολύτως φυσικό να συνδέεται και με τον άλλο κυβερνήτη των Ιχθύων, τον Ποσειδώνα, πολύ περισσότερο που με τον Ποσειδώνα τον ενώνει και το στοιχείο της θάλασσας αλλά και το στοιχείο της «συναισθηματικής νοημοσύνης» και της «συναισθηματικής-μαζικής αντίληψης», της πραγματικότητας και σύνδεσης με το ‘Ολο. Η «θολούρα» του Ποσειδώνα συνδέεται με τη θολή αντίληψη της πραγματικότητας του Καρκίνου, που βλέπει τη σύνδεση με τους άλλους σε επίπεδο «μαζικό» και όχι σε επίπεδο «ομαδικό». Η μονάδα που μόλις πατάει στα πόδια της και προσπαθεί, για να επιβιώσει, να ακολουθήσει τη μάζα του είδους – αυτός είναι ο Καρκίνος – ταιριάζει θαυμάσια με τον πλανήτη εκείνο που ως καθρέπτης παραμορφωτικός μπορεί να κάνει το ασήμαντο να φαίνεται σημαντικό και να κάνει τη μαζική συνείδηση – που είναι πάλι αναγκαίο αλλά όχι και αυτοσκοπός- να φαίνεται ακόμα και ως «αλτρουϊστική» ομαδική συνείδηση.

Η ιεραρχική διακυβέρνηση του Καρκίνου

Όπως επανειλημμένα έχουμε ξαναγράψει, στην Εσωτερική Αστρολογία τα ζώδια δεν παύουν βέβαια να είναι 12, όπως και στην Εξωτερική Αστρολογία, όμως η Εσωτερική Αστρολογία ασχολείται με τις πιο υψηλές εκφάνσεις, τους υψηλότερους κραδασμούς κάθε ζωδίου, τη βαθύτερη ουσία του. Ειδικά για να γίνει κατανοητή η εσωτερική και – πολύ περισσότερο – η ιεραρχική διακυβέρνηση των ζωδίων κατανοητή, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αναζήτηση της βαθύτερης φύσης του ζωδίου. Έτσι και στα προηγούμενα, μιλώντας για την εσωτερική και ιεραρχική διακυβέρνηση των Διδύμων ανακαλύψαμε κάποιον «άλλο» Δίδυμο που πόρω απέχει από το Δίδυμο της Εξωτερικής Αστρολογίας. Έτσι, λοιπόν και τώρα, πριν μιλήσουμε για τον ιεραρχικό κυβερνήτη του Καρκίνου, ας δούμε την, όπως την ονομάσαμε, «μεταφυσική βαρύτητα» του ζωδίου αυτού.

Για να κατανοήσετε αυτή τη «μεταφυσική βαρύτητα» παρακολουθήστε προσεκτικά μια-μια τις παρακάτω προτάσεις που συνειδητά το παραθέτουμε μια προς μια και όχι σε ενιαίο κείμενο, για να είναι πιο εύκολη η κατανόησή τους:
• Σύμφωνα με την εσωτερική παράδοση, που δέχεται τη θεωρία της μετενσάρκωσης, η Ψυχή είναι μια και αιώνια, διέρχεται όμως από πολλά σώματα (οι ενσαρκώσεις) για να εξελιχθεί και να μπορέσει πλήρης εμπειριών και καθαρμών να ενωθεί ξανά με το Ένα, σύμφωνα με ένα πρωταρχικό «θείο Σχέδιο».
• Στη Γη, που είναι «κοιλάδα δακρύων» αλλά και κάθαρσης, η ψυχή ενσαρκώνεται και, βέβαια, εισέρχεται στο πεδίο της Γης μέσα από κάποιο σημείο του Ζωδιακού, του μαγνητικού δηλαδή πεδίου που περιβάλλει τη Γη.
• Τα σημεία από όπου οι ψυχές εισέρχονται στη Γη είναι τα σημεία του Καρκίνου και του Αιγόκερω και για αυτό τα ζώδια αυτά χαρακτηρίζονται ως «πύλες»
• Ο Καρκίνος είναι το ζώδιο δια του οποίου οι ψυχές εισέρχονται στον κόσμο της ύλης «μέσα από αυτό η ψυχή περνά σε εξωτερική εκδήλωση και σε οικειοποίηση της μορφής και σε επακόλουθη ταύτιση με αυτή για πολλούς μεγάλους κύκλους» (Αλίκη Μπέιλη, «Εσωτερική Αστρολογία», σελ. 289)
• Ο Καρκίνος χαρακτηρίζεται από τη Μπέιλη ως πύλη ορθάνοικτη, πλατιά και εύκολα προσπελάσιμη, πύλη που, όμως, οδηγεί στον κόσμο του θανάτου, μιας και η Ψυχή θα «φυλακιστεί» στον κόσμο της Ύλης. Άλλωστε και για τους αρχαίους η Ζωή στη Γη παρομοιάζεται ως θάνατος και ο Ευρυπίδης αναρωτιόταν αν η ζωή είναι θάνατος και ο θάνατος Ζωή.
• Ο Καρκίνος λοιπόν σχετίζεται με την είσοδο στον κόσμο των Μορφών και με τη Μητέρα των Μορφών, είναι το ζώδιο που «γεννά» όλες τις υπάρχουσες οντικές μορφές.
• Αντίθετα η άλλη Πύλη, ο Αιγόκερως, είναι «πύλη εξόδου των ψυχών» και συνδέεται με το πνεύμα, «τον πατέρα όλων όσων ΕΙΝΑΙ» (Α. Μπέιλη, ο.π.). Άρα, το ζώδιο αυτό είναι κατεξοχήν το ζώδιο που συνδέεται με το νόμο της Επαναγέννησης, «σε αυτό το ζώδιο είναι κρυμμένο ολόκληρο το πρόβλημα του νόμου της Επαναγέννησης» (ο.π.), ως ζώδιο συνδέεται κυρίως με τον κόσμο των αιτιών και για αυτό στο ζώδιο αυτό υπάρχει πολλή αοριστία και ασαφή λεπτότητα που εύκολα μπορεί να παραπλανήσει το μέσο διανοητή, όπως προειδοποιώντας τονίζει η Μπέιλη. Επειδή δηλαδή το ζώδιο αυτό έχει να κάνει με τους κανόνες που ρυθμίζουν την επανενσάρκωση και με τις βαθύτερες αιτίες που θα καθορίσουν το «πως» και το «γιατί» κάθε ενσάρκωσης, έχει να κάνει με πάρα πολύ λεπτά θέματα που συνδέονται με το λεγόμενο «αιτιατό» σώμα, συνδέονται με πληροφορίες που έρχονται από βαριά συμπαντικά αρχεία, συνδέονται με διαδικασίες συμπαντικής Δικαιοσύνης. Ένα λοιπόν τόσο «μεταφυσικά βαρύ» ζώδιο είναι φυσικό να έχει ως ιεραρχικό κυβερνήτη έναν κατεξοχήν μεταφυσικό πλανήτη, ένα πλανήτη που συνδέεται με «λεπτές εκφάνσεις», «υψηλό ιδεαλισμό» και τέτοιος είναι ο Ποσειδώνας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και στην Παραδοσιακή – Εξωτερική Αστρολογία ο δεύτερος κυβερνήτης των Ιχθύων, ο Δίας, έχει έξαρση στον Καρκίνο.

Θα δούμε αναλυτικά τη σχέση του Καρκίνου με τους Ιχθύες, Δία, Ποσειδώνα και θα εξηγήσουμε ακόμα πιο καθαρά την ιεραρχική διακυβέρνηση του Καρκίνου από τον Ποσειδώνα.


Οι αστρολογικοί δείκτες της επανενσάρκωσης στην Κλασική – Καρμική Αστρολογία

Ο κλάδος της κλασικής-εξωτερικής Αστρολογίας που ασχολείται με το θέμα της επανενσάρκωσης, η λεγόμενη Καρμική Αστρολογία – που, όπως το έχουμε επανειλημμένα τονίσει δεν πρέπει να συγχέεται σε καμιά περίπτωση με την Εσωτερική Αστρολογία , αν και έχουν «σημεία τομής» - ασχολείται κατεξοχήν με το 12ο οίκο για να δώσει πληροφορίες για προηγούμενες ενσαρκώσεις, μιας και ο 12ος οίκος είναι οίκος πριν τον Ωροσκόπο, που είναι το νυν φυσικό σώμα και κατ’ επέκταση ο προηγούμενος οίκος θα είναι οίκος που συνδέεται με «παρελθόν», με καταστάσεις προ-σωματικές, με προηγούμενες δηλαδή εμπειρίες. Για αυτό και οι πάσης φύσης «καρμολόγοι» μελετούν εξονυχιστικά το 12ο οίκο, τους πλανήτες μέσα σε αυτόν και τους κυβερνήτες του 12ου οίκου και, βέβαια, το ζώδιο που καταλαμβάνει αυτόν τον οίκο. Ο 12ος οίκος όμως, συνδέεται με το 12ο ζώδιο, το ζώδιο των Ιχθύων, άρα όπως ο 12ος οίκος είναι κατεξοχήν «καρμικός» οίκος, τότε και οι Ιχθύες είναι κατεξοχήν «καρμικό» ζώδιο, για αυτό και έχει μεγάλη σημασία ποιον γενέθλιο οίκο καλύπτει το ζώδιο αυτό. 12ος οίκος λοιπόν και Ιχθείς είναι οι κατεξοχήν αστρολογικοί παράγοντες διερεύνησης της επανενσάρκωσης, τουλάχιστον από την Καρμική Αστρολογία
Στην Εσωτερική τώρα Αστρολογία, αφού το κατεξοχήν ζώδιο που συνδέεται με τους «νόμους της επανενσάρκωσης» (όπως εξηγήσαμε κάνοντας μάλιστα και επίμονες αναφορές στα ίδια τα γραπτά της Αλίκης Μπέιλη) είναι ο Καρκίνος, θα πρέπει το ζώδιο αυτό, στην ανώτερη έκφανσή του, να έχει κάποια σύνδεση με 12ο οίκο και Ιχθύες, μιας και αυτοί είναι οι παράγοντες που στην Καρμική Αστρολογία συνδέονται με επανενσάρκωση.

Πως, λοιπόν, θα φανεί αυτή η σχέση Καρκίνου-Ιχθύων-12ου οίκου;
Η απάντηση είναι απλή: Ιχθύες και 12ος οίκος παραδοσιακά συνδέονται με τον Δία, για αυτό και ο Δίας έχει και έξαρση στον Καρκίνο. Μοντέρνος κυβερνήτης πάλι των Ιχθύων είναι ο Ποσειδώνας, ο οποίος είναι εσωτερικός αλλά και ιεραρχικός κυβερνήτης του Καρκίνου. Ας ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια της Αλίκης Μπέιλη: «σε αυτό το ζώδιο 2 πλανήτες, ο Δίας και ο Ποσειδώνας, έχουν προνομιακή θέση» (ο.π. σελ 315). Έτσι λοιπόν εξηγείται η ιεραρχική διακυβέρνηση του Καρκίνου από τον Ποσειδώνα, υπάρχουν όμως και κάποιοι ακόμη λόγοι.

Καρκίνος, Σελήνη, Ποσειδώνας

Είναι γνωστό πως κυβερνήτης του Καρκίνου στην Εξωτερική – Κλασική Αστρολογία είναι η Σελήνη, που στην Εσωτερική Αστρολογία αποκαλείται «Μητέρα όλων των Μορφών», μιας και ό,τι δημιουργείται δημουργείται από αυτή την παντοδύναμη κοσμική αρχή, η οποία εδρεύει στο ζώδιο στο οποίο περνούν οι Μορφές από το Αόρατο στο Ορατό, από το Αδιαφοροποίητο στο Διαφοροποιημένο, στο ζώδιο δηλαδή του Καρκίνου. Στην Εσωτερική πάλι Αστρολογία, ιεραρχικός και εσωτερικός κυβερνήτης του Καρκίνου είναι ο Ποσειδώνας, όπως αναφέραμε «ο θεός των Υδάτων», όπως τον αποκαλεί η Μπέιλη. Στο ζώδιο λοιπόν του Καρκίνου γίνεται ένας «εσωτερικός γάμος» ανάμεσα στη Μητέρα των Μορφών (Σελήνη) και το Θεό των Υδάτων (Ποσειδώνα). Έτσι, όμως, γίνεται μια σύνθεση Μορφής και Ευαισθησίας και προετοιμάζεται το στάδιο της συνείδησης που η Μπέιλη το ονομάζει «Ατλάντιο». Αυτό το στάδιο συνείδησης περιέχει και συναιρεί τη χριστιανική συνείδηση, την οικουμενική συνείδηση και τη μαζική συνείδηση. Η Σελήνη, που παραδοσιακά κυβερνά τον Καρκίνο, συνδέεται εδώ με τη «μαζική» συνείδηση, εσωτερικά κυβερνά την Παρθένο, συνδεόμενη εδώ με τη χριστιανική συνείδηση και ιεραρχικά τον Υδροχόο, που συνδέεται εδώ με την οικουμενική συνείδηση. Ο Ποσειδώνας λοιπόν, ως ιεραρχικός κυβερνήτης του Καρκίνου, που παραδοσιακά κυβερνάται από τη Σελήνη, συσχετίζει όλες τις μορφές συνείδησης που αναφέραμε λειτουργώντας ενοποιητικά και προετοιμάζοντας την «ατλάντια» συνείδηση που, για να το πούμε απλά, είναι εκείνη η συνείδηση που έχει την οικουμενικότητα του Υδροχόου, τη διάθεση προσφοράς και υπηρεσίας του Παρθένου και την προστατευτικότητα-ζεστασιά-ευαισθησία του Καρκίνου. Έτσι, η οικουμενικότητα του Υδροχόου δε θα έχει την απροσωπία αυτού του ζωδίου, η διάθεση υπηρεσίας της Παρθένου θα γίνεται χωρίς … γκρινιάρικη κριτική και η ευαισθησία του Καρκίνου θα εκδηλώνεται χωρίς … υστερικές παρενέργειες.



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved