Εσωτερική Αστρολογία-Η Πρώτη Ακτίνα

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, η ακτίνα αυτή συνδέεται με άκρως δυναμικά χαρακτηριστικά
Παπασταύρου Λίντα

Από τον Χρήστο Παΐζη









Δύναμη και Θέληση

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, η ακτίνα αυτή συνδέεται με άκρως δυναμικά χαρακτηριστικά, με θέληση και δύναμη και θα μπορούσε άφοβα κανείς – και μη βγαίνοντας καθόλου από το βαθύτερο πνεύμα αυτής της ακτίνας, αντίθετα αποκαλύπτοντας ακόμα πιο καλά τη βαθύτερη ουσία της – να «πάντρευε» αυτές τις δύο λέξεις και να «έφτιαχνε» τη νιτσεϊκή φράση «Θέληση για δύναμη». Πράγματι η ακτίνα αυτή εκφράζει την ουσία της μέσα από διάφορους συνδυασμούς που προκύπτουν από τις λέξεις «θέληση» και «δύναμη» και είναι «θέληση για δύναμη», «δύναμη θέλησης», «θεληματική δύναμη», «δυναμική θέληση» κ.α. Η ακτίνα αυτή θυμίζει βέβαια Λέοντα, Κριό, Αιγόκερω και, πράγματι, αυτά είναι τα ζώδια μέσα από τα οποία μεταδίδεται, όμως συνδέεται με τον Ταύρο και τους Ιχθείς. Στην «Εξωτερική» Αστρολογία η πρώτη ακτίνα δε συνδέεται με κανένα ζώδιο, γιατί ο Πλούτωνας και ο Ήφαιστος δε συνδέονται με κανένα ζώδιο της Εξωτερικής Αστρολογίας (και ο Σκορπιός, κατά την Μπέϊλη, στην Εξωτερική Αστρολογία έχει κυβερνήτη τον Άρη, όπως και παραδοσιακά, και όχι τον Πλούτωνα).
Στην Παραδοσιακή Αστρολογία, λοιπόν, η πρώτη ακτίνα δεν υπάρχει, ο «συνηθισμένος άνθρωπος», που είναι ο άνθρωπος με τον οποίο ασχολείται η Παραδοσιακή Αστρολογία «έχει τη θέληση σε λανθάνουσα κατάσταση αλλά δεν εκφράζει» μιας και «η μάζα των ανθρώπων κινείται μέσα στο ωροσκόπιό της» (Α. Μπέϊλη, «Εσωτερική Αστρολογία», σελ. 69-70) και, θα παραθέταμε εμείς, δε μπορεί να έχει τη θέληση και τη δύναμη να το «μετουσιώσει», να το «ανεβάσει», να δράσει, ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός «άστρο-μαγικό-αλχημικά», μιας και «μάγος» και «αλχημιστής» είναι αυτός που μπορεί να χειρίζεται ενέργειες και να μετουσιώνει το «κατώτερο» σε «ανώτερο». Κάτι τέτοιο, το μπορεί μόνο κάποιος που έχει μπει σε διαδικασίες μαθητείας, γι’ αυτό και εκεί μόνο λειτουργεί αυτή η ακτίνα, συνδεόμενη με τους πλανήτες και τα ζώδια που αναφέραμε. Φυσικά η μετάδοσή της από τα ζώδια που αναφέραμε (Λέων, Κριός, Αιγόκερως) ισχύει όχι μόνο για την Εσωτερική αλλά και για την Εξωτερική Αστρολογία και όσο πιο πολλούς πλανήτες έχει κάποιος σ’ αυτά τα ζώδια, τόσο πιο πολύ δρόμο στη σφαίρα αυτής της ακτίνας, έχοντας δυστυχώς όμως, κυρίως τα ελαττώματα και όχι τα προτερήματά της.
Εν κατακλείδι λοιπόν :
Η 1η ακτίνα συνδέεται με θέληση και δύναμη.
Στην Παραδοσιακή Αστρολογία δε συνδέεται με κανένα ζώδιο ή πλανήτη, δεν
είναι «για το συνηθισμένο άνθρωπο».
Στην Εσωτερική Αστρολογία συνδέεται με τον Ήφαιστο και τον Πλούτωνα.
Ζώδια που συνδέονται μ’ αυτή εσωτερικά είναι ο Ταύρος και οι Ιχθείς.
Μεταδίδεται (δε συνδέεται) μέσω Κριού, Αιγόκερω και Λέοντα.
Βασική αρετή της είναι το θάρρος και η αντοχή.
Βασικό ελάττωμα η αλαζονεία και η υπεροψία.

Όποιοι δρουν σ’ αυτήν την ακτίνα πρέπει να αποκτήσουν τη σοφία της
ταπεινοφροσύνης, να καταλάβουν πως ότι είναι, είναι γιατί τους επιτρέπεται να
είναι από δυνάμεις πάνω απ’ αυτούς. ακόμα κι αν είναι οι σοφότεροι ή οι
ισχυρότεροι, αυτό δεν απορρέει από κάποιο «Εγώ» αλλά είναι παραχώρηση
υπερβατικών δυνάμεων που το κάνουν βέβαια για κάποιο Σκοπό, που το
εγκλωβισμένο στο μικρόκοσμο μυαλό μας δεν μπορεί να συλλάβει.
Θυμίζουμε πως μεταδίδεται μέσα από το Λέοντα, τον Αιγόκερω και τον Κριό, ζώδια αρχηγικά, εξουσίας, ιδιαίτερα δυναμικά που είναι συμβατά με τη φύση αυτής της ακτίνας.

Κριός και 1η Ακτίνα
Ο Κριός, όπως άλλωστε ξέρετε και από την Κλασική Αστρολογία, είναι το κατ’ εξοχήν «αρχηγικό» ζώδιο, λέξη-κλειδί του είναι το «είμαι» και το «εγώ» και ο εξωτερικός του κυβερνήτης, ο Άρης, είναι κατ’ εξοχήν ο πλανήτης της θέλησης, μιας θέλησης όμως ατομικής, που προωθεί στενούς, θα λέγαμε, ε γ ω τ ι σ τ ι κ ο ύ ς σκοπούς, ακόμα και όταν δρα σε πλαίσιο ομάδας. Γι’ αυτό το λόγο ο Κριός με το θάρρος του, την ειλικρίνεια και τη δύναμή του, αλλά και με την ξεροκεφαλιά, το θυμό, και την ανυπομονησία του, είναι κατ’ εξοχήν ζώδιο από το οποίο μπορεί να μεταδοθεί η πρώτη ακτίνα (οι υπογραμμισμένες λέξεις είναι λέξεις που συνδέονται με την πρώτη ακτίνα είτε ως αρετές είτε ως ελαττώματα).

Λέων και 1η Ακτίνα
Το άλλο ζώδιο από το οποίο μεταδίδεται η πρώτη ακτίνα είναι ο Λέων, ζώδιο κι αυτό αρχηγικό, ε γ ω τ ι σ τ ι κ ό (δεν είναι τυχαίο, βέβαια, πως και στον Κριό και στο Λέοντα ο ‘Ήλιος έχει την καλύτερη θέση του, σύμφωνα με την Εξωτερική Αστρολογία. ο ‘Ήλιος κατ’ εξοχήν συνδέεται με το «Εγώ»). Η σταθερότητα, η υπεροψία και η αλαζονεία, προτερήματα και ελαττώματα της πρώτης ακτίνας είναι και χαρακτηριστικά του Λέοντα.

Αιγόκερως και 1η Ακτίνα
Κατ’ εξοχήν, όμως η 1η ακτίνα συνδέεται με τον Αιγόκερω, την κορυφή του ζωδιακού (Μεσουράνημα), το κατ’ εξοχήν ζώδιο εξουσίας που, για όσους δεν το ξέρουν, στην Εσωτερική Αστρολογία, συνδέεται κατ’ εξοχήν με το άλλο ζώδιο της 1ης ακτίνας, το Λέοντα, κάτι που το έχουμε αναφέρει αλλά και θα το δούμε αργότερα, σε επόμενα μαθήματά μας, εξονυχιστικά. Η δύναμη εξουσίας, ο σωστός χειρισμός ανθρώπων και καταστάσεων, που είναι αρετές της πρώτης ακτίνας είναι κατ’ εξοχήν «Αιγοκερίσια» χαρακτηριστικά. Η δομή, και το σύστημα του Αιγόκερω (μοναδικά στο ζωδιακό) επιτρέπουν τη μορφοποίηση της θέλησης και τη μετατροπή της σε δύναμη, που μπορεί πια να κουνήσει ακόμα και βουνά. Επίσης, η φιλοδοξία η ακραία, η σκληρότητα και η παγωμάρα σε συνδυασμό με την επιθυμία άσκησης εξουσίας με κάθε μέσο, ελαττώματα της πρώτης ακτίνας είναι, δυστυχώς, και αρνητικά στοιχεία του Αιγόκερω.
Αφού λοιπόν είδαμε γιατί η πρώτη ακτίνα μεταδίδεται μέσα από τα ζώδια που μεταδίδεται, ας δούμε τώρα ποιες αρετές πρέπει να αποκτήσουν τα άτομα που είναι κάτω από την επιρροή της πρώτης ακτίνας, γιατί τα προσόντα και τις αδυναμίες που έχει αυτή η ακτίνα λίγο-πολύ τα αναφέραμε παραπάνω, όταν εξηγούσαμε τη μετάδοσή της από τα ζώδια τα οποία μεταδίδεται.

Η Δεοντολογία της 1ης Ακτίνας

Αυτό που πρέπει να φροντίσουν να αποκτήσουν όσοι βρίσκονται κάτω από τη σφαίρα επιρροής της πρώτης ακτίνας είναι ότι αποτελεί αντίβαρο στα ελαττώματα αυτής της ακτίνας. Η ξεροκεφαλιά αντιμετωπίζεται με τη διαλλακτικότητα, την ανοχή στο διαφορετικό, τη δημιουργική αμφισβήτηση των όποιων δογματικών πεποιθήσεών μας. Η ανυπομονησία και ο βολονταρισμός με την υπομονή, κυρίως με τη σημασία της αναμονής της καίριας στιγμής για αποτελεσματική δράση.
Η σκληρότητα θέλει ως αντίβαρο της συμ-πάθεια, την αίσθηση πως μέσα στο ‘Ένα όλοι είμαστε αδιάρρηκτα δεμένοι και ο πόνος του άλλου δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους αλλά να το νιώθουμε σα δική μας υπόθεση, να νιώθουμε έντονα πως «τίποτα ανθρώπινο δε μας είναι ξένο», όπως έγραψε και ο Τερέντιος.
Τέλος, και ίσως το βασικότερο, όσοι βρίσκονται κάτω από την επιρροή της πρώτης ακτίνας να νιώθουν πως δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, να υπερβούν τις παγίδες του «Εγώ» και ανοιγόμενοι στο «Εσύ» και στο «Εμείς» να αποκτήσουν ταπεινότητα, ξέροντας τη μεγάλη Αλήθεια για την οποία έχουμε ξαναμιλήσει. Ακόμα κι αν είμαστε κάτι σπουδαίο, είναι γιατί δυνάμεις έξω και πάνω από μας, μας επέτρεψαν να είμαστε και, για να το προχωρήσουμε, μας το έδωσαν «υπό προθεσμία».
Αν κάνουμε κατάχρησή του όχι απλά μπορεί να το χάσουμε, αλλά μπορεί και να γυρίσουμε αρκετά πίσω στην εξελικτική κλίμακα. Γι’ αυτό λοιπόν στα πλαίσια της πρώτης ακτίνας πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα συμπλέγματα ανωτερότητας, κάθε ματαιοδοξία, κάθε ναρκισσισμός.
Η εμμονή σ’ αυτά μπορεί να έχει ως συνέπεια κάποια «τιμωρία», γι’ αυτό και καταχρήσεις της πρώτης ακτίνας μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ασθένειες που συνδέονται με φαινόμενα σκλήρυνσης κάθε μορφής ή με εγκεφαλικά προβλήματα, μιας και η ακτίνα αυτή, κατά την εσωτερική παράδοση, συνδέεται με το chakra της κεφαλής. Η σκληρή συμπεριφορά μπορεί λοιπόν να προκαλέσει ακαμψίες, αρθριτικά, αποκρυσταλλώσεις, όγκους, πέτρες, ή προβλήματα που συνδέονται με τον εγκέφαλο, όπως ανεύρυσμα, συμφόρηση κ.ά. Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με αρκετές εσωτερικές παραδόσεις υποστηρίζουν πως η κάθε ασθένεια είναι το «τίμημά» μιας συμπεριφοράς, στη δε σύγχρονη Εναλλακτική Ιατρική κάθε ασθένεια αντιμετωπίζεται όχι ως τυχαίο γεγονός αλλά ως αποτέλεσμα μιας ψυχοσωματικής δομής και συμπεριφοράς που απορρέει απ’ αυτή τη δομή. Γι’ αυτά, όμως θα αφήσουμε να ασχοληθούν άλλοι, που γνωρίζουν και Αστρολογία και Ιατρική, εμείς απλά εδώ δείχνουμε τη σχέση της πρώτης ακτίνας με τις διάφορες ασθένειες.
Ας θυμάστε λοιπόν πως όσοι έχετε πολλούς πλανήτες στον Λέοντα, τον Κριό ή τον Αιγόκερω, ίσως να βρίσκεσθε υπό την επιρροή της 1ης ακτίνας, ελέγξτε τον εαυτό σας να δείτε αν έχετε τα προτερήματα και τα ελαττώματα που αναφέραμε και προ πάντως, εφαρμόστε τη δεοντολογία που προτείνουμε για να λειτουργήσετε θετική τη δύναμή σας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved