Λόγια διανοούμενων για τους Έλληνες

Για να καταλάβουμε την μοναδικότητα της Ελληνικής φιλοσοφίας, σας παραθέτω λόγια διανοούμενων από όλο τον κόσμο, που εξαίρουν το Ελληνικό πνεύμα.

Λόγια διανοούμενων για τους Έλληνες

από την Νία Θεοφανίδου

Copy_of_photo_winter_high

Φρειδερίκος Νίτσε, Γερμανός διανοούμενος, ποιητής,(1844 – 1900).

Απόσπασμα από το έργο του «Η Γέννηση της Τραγωδίας» κεφ 15 σελ.106. Το έγραψε σε ηλικία 26 ετών, ενώ ήταν καθηγητής κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

«Σε κάθε εποχή, οι εκάστοτε πολιτισμοί, προσπάθησαν με οργή και αγανάκτηση, να πετάξουν από πάνω τους το ζυγό της εξάρτησης από τους Έλληνες. Οι δημιουργίες τους όμως φαίνονται αδέξια αντίγραφα και μιμήσεις της Ελληνικής τέχνης και σοφίας. Έτσι από καιρό σε καιρό, ξεσπάνε με κακία εναντίον αυτού του λαού, γιατί τόλμησε να χαρακτηρίσει «βάρβαρο», ότι δεν είχε την ευαισθησία του(ήταν ξένο). Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι και οι λαοί, που ενώ έχουν μικρή και εφήμερη ιστορική σημασία, κωμικούς θεσμούς, αμφίβολα ήθη, κακές έξεις, διεκδικούν την εξέχουσα θέση; Δυστυχώς δεν είχαμε την τόλμη να ανακαλύψουμε το κώνειο, για να απαλλαγούμε από αυτό το σύνδρομο. Γιατί όλο το δηλητήριο, ο φθόνος, η συκοφαντία και το μίσος δεν στάθηκαν αρκετά για να αγγίξουν την μεγαλόπρεπη λάμψη της Ελλάδας. Και έτσι γεμάτοι ντροπή και φοβισμένοι – όσοι τιμάμε την αλήθεια – στεκόμαστε απέναντι στους Έλληνες. Αυτούς τους Έλληνες που κρατούν σταθερά τα χαλινάρια του Ηνίοχου στα χέρια τους και κατευθύνουν την Τέχνη και τη Σοφία του κόσμου. Αυτή την Τέχνη, τη Γνώση και τη Σοφία, που μπορούν κάθε στιγμή να γκρεμίζουν στην άβυσσο σαν παιχνίδι, ενώ αυτοί (οι Έλληνες) ανάλαφρα πηδούν από το άρμα, όμοια μα το άρμα του Αχιλλέα χωρίς να τραυματισθούν».


«Ο Έλληνας ως Τιτάνας κερδίζει τον πολιτισμό του και αναγκάζει τους θεούς να συμμαχήσουν μαζί του, γιατί τους κρατάει στα χέρια του».


«Άλλοι λαοί έχουν αγίους – οι Έλληνες έχουν σοφούς».


«Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι αθάνατοι δάσκαλοι της ανθρωπότητας».


Γκαίτε, Γερμανός διανοούμενος – ποιητής (1749 – 1832)


«Όταν τελείωσα το Φάουστ, πλησίασα την Τράπεζα των Ελλήνων. Αν είχα γνωρίσει νωρίτερα τα αριστουργήματα που έγραψαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν θα έγραφα ούτε ένα στίχο».


- Δάσκαλε, ρώτησαν οι μαθητές τον Γκαίτε, τι να διαβάσουμε για να γίνουμε όπως εσύ, σοφοί;

-Τους Έλληνες κλασσικούς απάντησε ο Γκαίτε.


-Κι όταν τελειώσουμε, τι άλλο; Ξαναρώτησαν

-Πάλι τους Έλληνες κλασσικούς»

Φρειδερίκος Σαγκρέδο, Βάσκος καθηγητής Γλωσσολογίας.(1921 – 1998)


«Είμαστε Ευρωπαίοι από την Ελληνική μας παιδεία και μόνο από αυτήν . Κράτη που δεν είχαν συμμετοχή στην παράδοση της Ελληνικής παιδείας όπως η Ινδία, η Κίνα και τα Αφρικανικά κράτη, όλοι αυτοί αποτελούν το λεγόμενο Τρίτο Κόσμο»


«Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε όλοι συγχρόνως: Κι εγώ είμαι Έλληνας, γι’ αυτό αναφωνώ Ελλάς για πάντα.»


«Ο δυτικός πολιτισμός μας γεννήθηκε στην Ελλάδα, και στην καταγωγή του καθώς επίσης και στη μελλοντική του εξέλιξη, υπήρξε πάντοτε Ελληνικός και ποτέ το αποτέλεσμα καμίας άλλης περιοχής ή έθνους. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι αρκετό μόνο να γνωρίζουμε Ελληνικούς γλωσσικούς όρους. Αυτοί συχνά ξεχνιούνται. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως η Ελλάς ήταν η μητέρα κάθε γνώσης και αυτή η αλήθεια δεν έχει αλλάξει από τότε.»

Μάρκος –Τίλλιος Κικέρων, Ρωμαίος διανοούμενος.(331 – 363)


«Τίποτε πιο ανθρώπινο από την Ελλάδα, τίποτε πιο θείο»


«Ο Σωκράτης κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη Γη»


«Η γλώσσα των θεών είναι η Ελληνική γλώσσα»

Μέλχιαρ Βογκιέ, καθηγητής της Γαλλικής Ακαδημίας.(1849 – 1910)


«Οι Λατίνοι είχαν τη δύναμη, τον πλούτο και τη σύνεση. Οι Έλληνες το έμφυτο χάρισμα της αρμονίας, του κάλλους και της ομορφιάς.

Γεώργιος Μπερνάρ Σω, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας.(1856 – 1950)


«Αν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σ’ ένα σπίτι χωρίς φως»

Ανρί Μίλερ, καθηγητής, Λουξεμβούργο.(1912 – 2012)


Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συλλόγου, οι «φίλοι της Ελλάδας» που αναγνωρίστηκε επίσημα από το κράτος του Λουξεμβούργου. Όταν τον ρωτούσαν ειρωνικά οι δημοσιογράφοι γιατί ίδρυσε αυτό το σύλλογο και που βρίσκεται η Ελλάδα, τους απαντούσε «Για να γνωρίσουν όσο μπορούν οι συμπατριώτες μου, το σπουδαίο αυτόν αρχαίο πολιτισμό και να επισκεφτούν τον τόπο που αναπτύχθηκε».


Μετέφρασε την Οδύσσεια γιατί πίστευε ότι τα έπη του Ομήρου, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα είναι τα παλαιότερα έργα της Ευρώπης και τα πιο σημαντικά, κάτι που αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Επέλεξε την Οδύσσεια γιατί είναι πιο εύκολο να μεταφρασθεί, μια και η κάθε ραψωδία έχει ένα διαφορετικό θέμα, αν και σε όλο το έργο ο βασικός ήρωας είναι ο Οδυσσέας.

Sir Henri James Sumner Maine, ιστορικός και συγκριτικός νομολόγος(1822 – 1888)


«Εκτός των τυφλών δυνάμεων της φύσεως, τίποτα δεν κινείται σ’ αυτόν τον κόσμο που να μην είναι Ελληνικό στις καταβολές του»



Francois Rabelais, Γάλλος, αναγεννησιακός ποιητής,(1744 – 1803)


«Είναι ντροπή να αποκαλούνται "μορφωμένοι" αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς»


Χωρίς εμάς τους Έλληνες, δεν θα υπήρχε φιλοσοφία, επιστήμη, μαθηματικά, ιατρική, αρχιτεκτονική, τέχνη, ποίηση, θέατρο. Κι ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όλα σχεδόν τα αστέρια του ουρανού έχουν ελληνικά ονόματα.

Πηγές:

Εμείς οι Έλληνες, Δημήτρης Βαρδίκος

Εκδοτικό βιβλιοπωλείο Άττικα Ε. Βαρδίκου

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved