Σεληνιακή έκλειψη στον Σκορπιό: Επιθυμία για πραγματική ζωή!

Στις 5 Μαΐου, 20:24 ώρα Ελλάδας γίνεται η πρώτη Έκλειψη Σελήνης για το 2023, στον Σκορπιό ταυτόχρονα με την Πανσέληνο

Θανάσης Ματσώτας
Σεληνιακή έκλειψη στον Σκορπιό: Επιθυμία για πραγματική ζωή!

Μια πολύ σημαντική όσο και «πονηρή» Σεληνιακή Έκλειψη πραγματοποιείται το βράδυ της 5ης Μαΐου στον κατεξοχήν «Φροϋδικό» άξονα, αυτόν του Ταύρου-Σκορπιού!

«Πονηρή» γιατί αν και γίνεται πολύ κοντά στην ιδιαίτερα δύσκολη Σεληνιακή έκλειψη, που προηγήθηκε τον Νοέμβριο, σε μια πρώτη ματιά φαίνεται αθώα περιστερά μπροστά της. Είναι όμως;

Η έκλειψη αυτή θα επηρεάσει Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους, που είναι γεννημένοι γύρω στα μέσα των ζωδίων τους, αλλά ακόμη περισσότερο όσους από τους παραπάνω είναι ταυτόχρονα γεννημένοι τις χρονιές 1938, 1957, 1976, 1985, 1987 και 2004.

Επίσης, θα επηρεάσει Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους που είναι γεννημένοι στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου α υτών των ζωδίων.

Το βασικό σκηνικό λοιπόν είναι η Σελήνη στον Σκορπιό και απέναντι ο Ήλιος στον Ταύρο. Εκεί περιγράφονται τέλεια αυτά που ο Σιγισμούνδος Φρόιντ (Σίγκι για τους φίλους), περιέγραψε, ως λίμπιντο, ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ένστικτο του θανάτου. Σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο, είναι η ικανοποίηση της οδύνης σύμφωνα με τον Λακάν. Και έρχεται ο Ουρανός, δίπλα στον Ήλιο, να τινάξει το σύστημα στον αέρα!

Γιατί οι πυλώνες αυτού του συστήματος είναι η συναισθηματική ασφάλεια και η μετατροπή της σε υλική-οικονομική ασφάλεια. Ο Ουρανός όμως και μάλιστα στον Ταύρο, έρχεται να αμφισβητήσει όλο αυτό το οικοδόμημα, τις αξίες που θεμελιώνουμε τη ζωή μας και στο βάθος θέτει το μεγάλο ερώτημα: Τελικά, γιατί αξίζει να ζω!

Είμαστε όμηροι της απόλαυσης, θα έλεγε ο Λακάν, που είναι η συνέπεια μιας επιθυμίας, ριζωμένης στην φαντασίωση! Και τι κάνουμε; Κύκλους γύρω από αυτήν σε μια μάταιη προσπάθεια ικανοποίησης, επαναλαμβάνοντας τα ίδια. Και εκεί εκφράζεται το ένστικτο του θανάτου. Αυτή η μοναδική στον πλανήτη ικανότητα του ανθρώπου να καταστρέφει ή να καταστρέφεται!

Η έκλειψη αυτή περιγράφει τέλεια αυτήν την κατάσταση όπως εξελίσσεται γύρω μας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κυριαρχεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα (πεδίο αρμοδιότητας του Σκορπιού) από ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά σε ένα κενό από ιδέες, οράματα, στόχους και μια περιδίνηση οικονομικής αστάθειας και αμφιβολίας για το μέλλον. Έρμαια μιας participation mystique-μυστικιστικής συμμετοχής όπως την περιέγραψε ο Lévy-Bruhl, όπου υποσυνείδητα συλλογικά αρχετυπικά μοτίβα μας κατακλύζουν και η ατομικότητα καταργείται, μέσα από διάφορα «περιτυλίγματα» και «ιδεολογίες». Αυτά κυριαρχούν με συνέπεια την άνοδο ακραίων τάσεων, ολοκληρωτικών απόψεων ή συστημάτων, διάθεση επιβολής και συντριβής κάθε αντίθετης άποψης.

Η παράνοια δεν εξαντλείται στην εγκληματικότητα. Επεκτείνεται κοινωνικά σε πολλούς τομείς και κυρίως στις διαδικασίες των πολέμων και της αλληλοκαταστροφής. Αλλά και στο τραπεζικό σύστημα που ζαλισμένο, ανάμεσα στο χάσμα της πραγματικής και της εικονικής οικονομίας, αλλά και στα καινούρια ψηφιακά δεδομένα, συνεχίζει και θα συνεχίζει να ταρακουνιέται επικίνδυνα!

Επαναλαμβάνουμε τα ίδια και δεν διδασκόμαστε από την ιστορία. «Το ξανθό γένος σαλεύει στον ύπνο του» είχε πει ο Καρλ Γιούνγκ, προφητεύοντας τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα την άνοδο του ναζισμού. Έβλεπε στα όνειρα των ασθενών του, αυτά τα αρχετυπικά περιεχόμενα να αναβιώνουν επικίνδυνα. Τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε μπροστά σε κάτι παρόμοιο και η παρουσία του Άρη στον Καρκίνο σε τετράγωνο με Δία και Χείρωνα, βάζει αυτήν την παράμετρο και μάλιστα με έναν τρόπο που χάνεται το «μέτρο». Δεν φαίνεται όμως να το αντιλαμβανόμαστε, ειδικά τώρα που η πυρηνική απειλή αιωρείται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά!

Και τι μπορούμε να κάνουμε; Αν δεν έχουμε ενοχές, τίποτα!

«Τόσες ομορφιές, έχω αλλοιώσει
χρώμα μουσικές που δεν έχω νιώσει

μέσα στην σιωπή, σαξόφωνου βραχνάδα
ύφεση ζωής, μια σβησμένη δάδα

Νιώθω ενοχές…» τραγουδάει η Georgia.

Όσο είμαστε προσκολλημένοι στο να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα ή αδηφάγοι για ακόμη περισσότερα, όσο πιστεύουμε πως αξίζουμε ή μας ανήκει δικαιωματικά οτιδήποτε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ταρακούνημα!

«Γιατί αξίζει να ζω»… Ο Ουρανός θέτει αυτό το θέμα γι' αυτούς που είναι διατεθειμένοι να απαλλαγούν οριστικά από τις «εργοστασιακές ρυθμίσεις». Για τους υπόλοιπους δεν το θέτει. Το επιβάλλει, παίζοντας όμως με τις αντοχές, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες τους!

Το αντίπαλο δέος: Ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης, θα έλεγε ο Σίγκι, δαγκώνοντας αυτάρεσκα το τεράστιων διαστάσεων πούρο του. (Το πιάσατε το Σκορπίσιο υπονοούμενο…) Επιθυμία για πραγματική ζωή θα έλεγα εγώ!

Να βρούμε, λοιπόν, τη δύναμη να σταθούμε μπροστά στο καινούριο, στο απρόβλεπτο, χωρίς φόβο, χωρίς άποψη, προσμονές, ελπίδες, φιλοδοξίες. Να ρισκάρουμε προς κατευθύνσεις που δεν εγγυώνται τίποτα, αλλά με την αίσθηση πως κάθε καινούρια κατάσταση δίνει δυνατότητα ελευθερίας και νέες επιλογές. Εδώ βρίσκεται και η σύνδεση αυτής της έκλειψης, με την αμέσως προηγούμενη, αλλά και την αμέσως επόμενη στον Κριό.

Γιατί οι εκλείψεις δεν λειτουργούν αυτόνομα αλλά ομαδικά. Η συγκεκριμένη έχει άμεση σχέση, όπως είπα παραπάνω, με την προηγούμενη του Νοεμβρίου. Έχει όμως και με την Ηλιακή έκλειψη που έγινε στις 20 Απριλίου, όπως επίσης και με αυτήν που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου! Με την πρώτη, γιατί η έντονη συμμετοχή του Πλούτωνα βάζει στο τραπέζι όλα τα στοιχεία που πραγματεύεται ο Σκορπιός. Με την δεύτερη, γιατί πέφτει σχεδόν στην ίδια μοίρα του άξονα Κριού-Ζυγού, συγκεκριμένα στην 21η, με την αστρική εκδοχή της έκλειψης της 5ης Μαΐου. Επιπλέον, ο Άρης αυτής της σεληνιακής έκλειψης από την 22η μοίρα του Καρκίνου, ενεργοποιεί όλον τον Παρορμητικό σταυρό.

Αυτό το σκηνικό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς όλες οι μοίρες που αναφέρθηκαν στα Σταθερά ή Παρορμητικά ζώδια είναι πάρα πολύ σημαντικές στον χάρτη της!

Δεν είναι τυχαίο που οι βουλευτικές εκλογές γίνονται υπό την άμεση επιρροή αυτής της έκλειψης που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς δεν εγγυάται κανένα ασφαλές σενάριο και αφήνει ρευστά τα πράγματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μέχρι το Φθινόπωρο.

Η Σερβία, επίσης, επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτήν την έκλειψη. Αυτό σημαίνει επικίνδυνη αναζωπύρωση του μετώπου του Κοσσυφοπεδίου όχι μόνο σε επίπεδο συγκρούσεων, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών μεθοδεύσεων, με έντονο εκβιαστικό και παρασκηνιακό χαρακτήρα.

Επηρεάζεται και από αστροχαρτογραφική σκοπιά, αφού οι γραμμές των Φώτων περνούν πάνω από τη χώρα, όπως επίσης και από την Ουκρανία. Αν συμπεριλάβουμε και τη διασταύρωση εκεί των γραμμών του Κρόνου και του Ουρανού, δεν αμβλύνουν την ιδιαίτερα σκληρή εικόνα που επικρατεί. Η επίδειξη ισχύος θα κρίνει τα πάντα είτε στο πολεμικό μέτωπο είτε στις διαπραγματεύσεις, αν και οι τελευταίες είναι πολύ δύσκολες και μπορούν να προκύψουν μόνο αναγκαστικά, αν κάποιοι οδηγηθούν σε αδιέξοδο και όχι από διάθεση για ειρήνη. Σύμφωνα δηλαδή με τις επιταγές της σκοτεινής πλευράς του άξονα Ταύρου-Σκορπιού. Γιατί όπως είπα, υπάρχει και η άλλη!

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved