21 Δεκεμβρίου: Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο, ορατό για πρώτη φορά από το 1623!

Αρκεί να κοιτάξετε νοτιοδυτικά στον ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα

21 Δεκεμβρίου: Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο, ορατό για πρώτη φορά από το 1623!


Στις 21 Δεκεμβρίου (ανήμερα του χειμερινού ηλιοστάσιου), οι δυο μεγαλύτεροι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος (Δίας και Κρόνος) θα βρίσκονται σε σύνοδο (στον Υδροχόο) δηλαδή θα συναντηθούν στον ουρανό, θα μοιάζουν σαν να κοιτάζουμε ένα αστέρι. Θα έχουν τόσο κοντινή (οπτική) σύγκλιση που η απόστασή τους θα είναι μόλις 0,1 μοίρες! Παρ' όλο που θα μας φαίνεται σαν να είναι ένα αστέρι στον ουρανό (ο ένας πλανήτης θα μοιάζει να έχει μπει μπροστά από τον άλλον), η πραγματική τους απόσταση θα είναι 735 εκατομμύρια χιλιόμετρα!

Και οι δυο πλανήτες είναι αρκετά εμφανείς: ο Δίας είναι λαμπρότερος από τον Κρόνο, μα ο Κρόνος έχει ένα διακριτό κιτρινωπό χρώμα. Ξεχωρίζουν στον βραδινό ουρανό, διότι αμφότεροι λάμπουν με σταθερό φως (δεν τρεμοπαίζει). Η σύνοδός τους στην πραγματικότητα δεν κρατάει μια ημέρα, αλλά ξεκίνησε στις 17 και θα ολοκληρωθεί στις 25 του μήνα, όμως στις 21, η σύνοδός τους θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της.

Τέτοιες συγκλίσεις συμβαίνουν κάθε 20 χρόνια. Το 1226 ήταν η τελευταία φορά που αυτή η σύνοδος μπορούσε να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι, ενώ το 1623, την εποχή του Γαλιλαίου, ήταν η κοντινότερη σύνοδος –εκείνη με τις μικρότερες μοίρες απόστασης μεταξύ των δυο πλανητών (άρα, παρόμοια με αυτήν της 21ης Δεκεμβρίου), αλλά κανείς δεν την είδε, λόγω της κοντινής απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο! Η επόμενη τόσο εμφανής και τόσο κοντινή, θα συμβεί ξανά στις 15 Μαρτίου του 2080.

Αυτήν της 21ης Δεκεμβρίου μπορείτε να τη δείτε με γυμνό μάτι, να τη φωτογραφίσετε, αρκεί να κοιτάξετε νοτιοδυτικά στον ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Από αστρολογικής άποψης, η σύνοδος αυτή επιταχύνει αυτό που ήδη ζούμε: την είσοδο στην καρδιά της ψηφιακής εποχής, των ψηφιακών εφαρμογών σε τομείς της ζωής όπως π.χ. η ιατρική και την αμφισβήτηση των υπαρχόντων κοινωνικών δομών (Υδροχόος είναι αυτός, να μην φέρει τις αντιρρήσεις του;!)

Διάβασε επίσης:

Τι φέρνει στην Ελλάδα και τον κόσμο η σύνοδος Δία - Κρόνου στον Υδροχόο;

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Τα «εγκαίνια» μιας διαφορετικής εποχής που ξεκινά στις 21/12

Κρόνος στον Υδροχόο: Σε αυτά τα ζώδια θα βάλει τρικλοποδιές!

Δίας στον Υδροχόο: Ποια ζώδια ευνοεί και ποια χαντακώνει;

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved