Τζέημς Ντην-Ζωή σαν επανάσταση

Για την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία βασικός υποκινητής βέβαια ήταν ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο
Παπασταύρου Λίντα
Τζέημς Ντην-Ζωή σαν επανάσταση

από το Γ. Ριζόπουλο

Ο Τζέημς Ντην, «Επαναστάτης χωρίς αιτία», ηθοποιός-θρύλος και ταυτισμένος με τον τίτλο της δεύτερης από τις τρεις συνολικά ταινίες που πρωταγωνίστησε γεννήθηκε στις 8/2/31 (ώρα 2:11) στο Μάριον της Ιντιάνα.

Παρ’ ότι δεν υπήρξε πολιτικός, το όνομα του συνδέθηκε άμεσα με την ανατροπή των κοινωνικών ηθών και την νέα εποχή που ανέτειλε στα μέσα της δεκαετίας του 50.

Και δεν ήταν τόσο ο Ήλιος στον Υδροχόο που έδωσε στον Ντην τον «τίτλο» που εξακολουθεί να τον συνοδεύει πενήντα έξη χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατο του.

Ο γωνιακός Ουρανός στον Κριό, υπεύθυνος εν πολλοίς και για το συνολικό «ήλθον, είδον και απήλθον» του αμερικανού ηθοποιού, σφράγισε την προσωπικότητα του όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του σχεδόν συνομήλικου του Τσε Γκεβάρα (εκείνος τον είχε στον 1ο οίκο).

Το τ-τετράγωνο του πλανήτη των ανατροπών και της αμφισβήτησης με τον Δία, τη Δήμητρα αλλά και τον αστρικό Άρη συγκρότησε ένα πολύ δυνατό ενεργειακά σύνολο, που άφησε το αποτύπωμα του τόσο στη ζωή του Ντην, όσο και στην Ιστορία.

Από εκεί και μετά έμεινε …ελάχιστος χώρος και για την γωνιακή Αφροδίτη στον Αιγόκερω, που πρόλαβε να αφήσει το σημάδι της στην ανυπέρβλητη γοητεία του αμφισεξουαλικού «τρομερού παιδιού».


james_dean

Ο Ντην βέβαια ήταν και εξόχως αυτοκαταστροφικός, επηρεασμένος από τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο, όταν ο ίδιος ήταν εννέα ετών.

Η Σελήνη στο Σκορπιό σε τετράγωνο με τον Άρη στον 8ο οίκο είναι ίσως ενδεικτική αυτής της ψυχολογίας και επιπρόσθετα είναι ουσιαστικός δείκτης της άστατης προσωπικής ζωής και των ομοφυλοφιλικών του τάσεων (συνήθως σε ένα ανδρικό ωροσκόπιο με δυσαρμονία Σελήνης-Άρη τα θηλυκά στοιχεία είτε κυριαρχούν στην προσωπικότητα, είτε θεωρούνται εχθρικά).

Η αντίθεση της αστρικής Σελήνης με τον τροπικό Ουρανό συνέβαλε ουσιαστικά στην απώλεια της μητέρας του, ένα γεγονός ωστόσο που πήγασε από τον Ουρανό στον 4ο οίκο και την αντίθεση του με τη Δήμητρα. Από τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον, η δυσαρμονία των δύο συγκεκριμένων πλανητών είναι εξαιρετικά «δύστροπη» στην πράξη και συνδέεται συχνά με ξαφνικές ή επώδυνες απώλειες-ανατροπές.

Για την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία βασικός υποκινητής βέβαια ήταν ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο, που κάνει σύνοδο με το αστρικό Μεσουράνημα (να σημειώσω πάντως ότι με το σύστημα των Ίσων Οίκων έτσι κι αλλιώς πέφτει πάνω στην ακμή του 10ου οίκου), τετράγωνο με τον Ωροσκόπο και την αστρική Αφροδίτη στον Τοξότη.

Η λειτουργικότητα του «γωνιακού» Ποσειδώνα φάνηκε και από το γεγονός της πολύ ιδιαίτερης και σχεδόν πατρικής σχέσης που είχε ο Ντην με τον Μεθοδιστή πάστορα James DeWeerd, ο οποίος πρακτικά του εμφύσησε και το ενδιαφέρον για τα σπορ και την ταχύτητα. Αλλά και το ότι ο Ντην πέρασε την εφηβεία του μακριά από τον βιολογικό του πατέρα (δεν μπορούσε να τον αναλάβει και τον έστειλε στη θεία του) είναι από μόνη της μια κατάσταση που παραπέμπει στον Ποσειδώνα.

Όσο για τη θέση που κέρδισε στην ιστορία ευθύνεται η καθ’ ύλην αρμόδια Δήμητρα που εκτός από το τετράγωνο της με το Δία –μια όψη μέγιστης δημοτικότητας- βρίσκεται επιπλέον στον 10ο οίκο και ως αστρική κάνει σύνοδο με το Μεσουράνημα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955 η Πόρσε Spyder που οδηγούσε ο Ντην συγκρούστηκε μετωπικά με μια Φορντ, λίγο έξω από την πόλη Cholame της Καλιφόρνια.

Στον θάνατο του, που πιστοποιήθηκε και τυπικά στις 17:59, συνέδραμε αποφασιστικά ο διελαύνων Ουρανός στο Λέοντα, ο οποίος «έπιασε» τον γενέθλιο Άρη στον 8ο οίκο, αναπαράγοντας την εκρηκτική ενέργεια του «κρυφού» τους γενέθλιου τετραγώνου.

Αυτά βέβαια ως προς το ατύχημα, γιατί το pass throught του 24χρονου Ντην ήταν η προφανής –αστρολογικά- συνέπεια της ακριβούς αντίθεσης του προοδευμένου Ωροσκόπου του στον Τοξότη με τον αστρικό Πλούτωνα στους Διδύμους.

26 04΄ ο πρώτος και 26 20΄ ο δεύτερος…

Και η «μεταμόρφωση» που επαγγέλλεται ο πλανήτης του απόλυτου εκφράστηκε με τον πλέον παραστατικό τρόπο, αναπαράγοντας τις εγγενείς ιδιότητες του γενέθλιου Πλούτωνα στον 8ο οίκο, αλλά και τις μοιραίες εντολές του δίπολου Άρη-Ουρανού.

Έτσι κι αλλιώς με τους δύο «fast and sudden» πλανήτες να βρίσκονται στον 8ο και τον 4ο οίκο, τους οίκους δηλαδή που παραδοσιακά συνδέονται με το τέλος της ζωής, θα ήταν παράδοξο για τον Τζέημς Ντην αν άφηνε την τελευταία του πνοή ακουμπισμένος σε κάποιο μαλακό στρώμα…

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved