Γιάννης Ζουγανέλης – Μια ζωή με μουσική

Φέτος εμφανίζεται στην Ακτή Πειραιώς με την παράσταση «Ταμείο αλλεργίας»

Παπασταύρου Λίντα
Γιάννης Ζουγανέλης – Μια ζωή με μουσική




από την Κατερίνα Σαλωνίκη














katerinanew1.jpg_copy

Σαν σήμερα στις 3/2/1956 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Γιάννης Ζουγανέλης, ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες της μουσικής μας σκηνής, πολυτάλαντος και με εξαιρετικά ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία.

Πηγαίνει συχνά στη Μύκονο όχι για να περιφέρει τη δημοτικότητά του, αλλά για να δραπετεύει ήσυχα στον έναν από τους δύο τόπους καταγωγής του (ο άλλος είναι η Νάξος).

zoyganelis

Ασχολήθηκε με την μουσική γιατί κατάλαβε από πολύ μικρός τη σημασία του ήχου, καθώς και οι δύο του γονείς ήταν κωφάλαλοι. Τον φρόντισε η γιαγιά του μητέρα του πατέρα του που ουσιαστικά τον μεγάλωσε, έχοντας πάντα την αγάπη των γονιών του.

Όπως λέει ο ίδιος «Αναγκάστηκα να κηδεμονεύσω τους γονείς μου και να τους υπερασπιστώ απέναντι σε μια κοινωνία ανυπόληπτη, να κηδεμονεύσω την άδικη σχέση που είχαν με την κοινωνία». Δεν κατάφεραν να μορφωθούν μένοντας αναλφάβητοι και αυτό ήταν άλλο ένα γεγονός, που τον έσπρωξε όχι μόνο να σπουδάσει μουσική, αλλά και να εντρυφήσει σε αυτήν και σε άλλες γνώσεις.

Ξεκίνησε με κιθάρα και πιάνο και κοντά στον Νίκο Μαμαγκάκη διδάχτηκε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Συνέχισε με σπουδές στην όπερα, στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

Παράλληλα, τελείωσε και την Αρχιτεκτονική Αθηνών. Είναι από τους ελάχιστους έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής, που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο, ενώ το 2002 απέσπασε το βραβείο D.SHARP, για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.

Έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικές σειρές, για μπαλέτο, για θεατρικά αρχαιοελληνικά και σύγχρονα, καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες.

Είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής, με δημοσιευμένες πολλές διατριβές και διδακτορικές μελέτες.

Τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει αμέτρητοι καλλιτέχνες, η δισκογραφική του δουλειά αρχίζει από το 1971 και είναι αμέτρητη, το ίδιο και οι συμμετοχές του σε δουλειές άλλων συναδέλφων.

Από το 1972 εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές με αποκορύφωμα τα χρόνια του «Αχ Μαρία» από το 1985 έως το 1989.

Φέτος εμφανίζεται στην Ακτή Πειραιώς με την παράσταση «Ταμείο αλλεργίας» συνεργαζόμενος με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Κούτρα και Δημήτρη Σταρόβα.

Εκτός από το καλλιτεχνικό του μέγεθος, ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει και το ανθρώπινο, διδάσκοντας παιδιά με αναπηρία, δίνοντας φιλανθρωπικές παραστάσεις, συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά προβλήματα και βοηθώντας πάντα αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Παντρεύτηκε το 1981 την Ισιδώρα Σιδέρη με την οποία έχει αποκτήσει μία κόρη, την πασίγνωστη πλέον Ελεονώρα Ζουγανέλη, που γεννήθηκε το 1983 και ανήκει στο ίδιο ζώδιο με τον πατέρα της. Στην τεράστια και γρήγορη επιτυχία της, συνέβαλε το γεγονός πως μεγάλωσε με δύο γονείς που λάτρευαν τη μουσική, ενώ η μητέρα της διαθέτει μια εξαιρετική φωνή.

zouganelis

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι από εκείνους τους Υδροχόους που ρεμβάζουν τη ζωή ανακαλύπτοντας τα νοήματά της, επιθυμώντας αμέσως να τα κάνουν κάτι.

Κάτι βαθυστόχαστο και διεισδυτικό, ορμώμενος από τη Σελήνη του στον Σκορπιό.

Κάτι αφοσιωμένο και αλτρουιστικό μέσα από την Αφροδίτη του στους Ιχθύες.

Κάτι φιλικό, αισιόδοξο και ψυχαγωγικό, μέσα από τον Άρη του στον Τοξότη.

Η ακριβέστατη αντίθεση του Ουρανού κυβερνήτη του ζωδίου του με τον Ερμή, του δωσε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ακόμα και μέσα στις υπάρχουσες που ακολούθησε.

Ανήσυχο πνεύμα, που αυτοσχεδιάζει αστείρευτα, σνομπάροντας ταμπού και προκαταλήψεις και όταν δεν επιστρατεύει το χιούμορ του, επιστρατεύει τη συνείδησή του.
«Όταν σε πιάνει βαρεμάρα και παγώνεις, με μαύρα όνειρα χωρίς προοπτικές,
άνοιξ' την πόρτα και έβγα στο μπαλκόνι και πέταξε ψηλά σε άλλες διαδρομές».

Με το τρίγωνο της Αφροδίτης με τον Ουρανό έστω και ανοιχτό, γίνεται ακόμα πιο πνευματώδης, αυθόρμητος, ανατρεπτικός, κάνοντας την ρομαντική του προδιάθεση, να φτύνει επιτήδεια την κατεστημένη προβλεψιμότητα.

Από το ακριβέστατο εξάγωνο Ήλιου – Άρη σε Υδροχόο και Τοξότη αντίστοιχα, αντλεί το κέφι και το χαμόγελο, προτιμώντας να διακωμωδήσει το άσχημο, παρά να φανατιστεί εναντίον του. Το τετράγωνο Ήλιου – Σελήνης καταδεικνύει τις ψυχολογικές συγκρούσεις από την ιδιαιτερότητα των γονιών του, που σαν παιδί δεν μπορούσε να κατανοήσει, παγιώνοντας την εικόνα μέσα του.

Το τετράγωνο του Κρόνου με Δία και Πλούτωνα, δείχνει τη διαρκή του προσπάθεια να εξασφαλίζει αισιοδοξία ενάντια στις αγωνίες και στους υπαρξιακούς του προβληματισμούς. Η όψη αυτή έχει άμεση σχέση με τη μοίρα, μέσα από την οποία οδηγείται στην αδιάκοπη αμφισβήτηση αξιών και ιδανικών.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης προσπαθεί μέσα από το σατυρικό του προφίλ, να συντρίψει την ανώφελη υιοθέτηση της σοβαροφάνειας, μεταδίδοντας με τον δικό του τρόπο τις ουσιαστικές πλευρές της ζωής. Χρόνια του Πολλά!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved