Τα μυστηριώδη σύμβολα των επτά παραδοσιακών πλανητών!

Είναι φαινομενικά απλά, καθώς αποτελούνται από τρία βασικά στοιχεία: τον κύκλο, την ημισέληνο και τον ισοσκελή σταυρό

Θανάσης Ματσώτας
Τα μυστηριώδη σύμβολα των επτά παραδοσιακών πλανητών!

Τα σύμβολα των πλανητών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Αστρολογίας. Η κατανόησή τους δεν είναι εύκολη, έχει τεράστιο βάθος και η γνώση που εμπεριέχουν είναι ανεξάντλητη!

Είναι φαινομενικά απλά, καθώς αποτελούνται από τρία βασικά στοιχεία: τον κύκλο, την ημισέληνο και τον ισοσκελή σταυρό. Ωστόσο, παρόλη την απλότητά τους, ο συμβολισμός τους έχει πολλά επίπεδα κατανόησης.

Η επικρατούσα άποψη, που δεν είναι λάθος, υποστηρίζει πως ο κύκλος συμβολίζει το Πνεύμα, η ημισέληνος την Ψυχή και ο σταυρός την ύλη.

Πιο κοντά όμως στην ανθρώπινη λειτουργία και κατανόηση, θα έλεγα επιπλέον πώς αυτά τα τρία σύμβολα αντιστοιχούν στα τρία βασικά ανθρώπινα κέντρα: το νοητικό, το συναισθηματικό και το κινητικό. Αυτά φυσικά απλώνονται σε όλο το ανθρώπινο σώμα αλλά τα σημεία «συσσώρευσής» τους εντοπίζονται στο κεφάλι, το ηλιακό πλέγμα και στην κάτω περιοχή της κοιλιάς αντίστοιχα.

Έχουμε τρεις κατηγορίες πλανητικών συμβόλων, ανάλογα με το πόσα από αυτά τα πρωτογενή σύμβολα, τα συνθέτουν.

Στην πρώτη κατηγορία είναι ο Ήλιος και η Σελήνη που χρησιμοποιούν μόνον ένα από αυτά.

Ο Ήλιος συμβολίζεται από έναν κύκλο με μια τελεία στο κέντρο. Η τελεία δείχνει το Πνεύμα που εκδηλώνεται. Είναι η συνείδηση που γεννιέται. Είναι το σύμβολο του «Ταυτού» κατά τον C.Jung ή ο ανώτερος εαυτός σε μια άλλη ορολογία.

Η Σελήνη συμβολίζεται από την ημισέληνο που υποδηλώνει την Ψυχή, το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σώμα και το Πνεύμα.

Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι πιο λεπτά και πολύπλοκα, γιατί η Σελήνη στον μέσο άνθρωπο δείχνει την προσωπικότητα που τον δεσμεύει. Γίνεται Ψυχή σε ένα ανώτερο επίπεδο. Δεν είναι εξαρχής.

Η κοίλη πλευρά της ημισελήνου βρίσκεται αριστερά, δείχνοντας έτσι τη Σελήνη σε αύξηση. Οδεύει δηλαδή προς την Πανσέληνο, όπου θα εμφανιστεί ολόκληρη, φωτισμένη από τον Ήλιο, συμβολίζοντας την ολοκλήρωση του ανθρώπου μέσω της προσωπικότητας που τίθεται στην υπηρεσία του ανώτερου και έτσι δημιουργείται η Ψυχή. Σε αυτήν την κατάσταση, συμβολίζει την ανώτερη λειτουργία του συναισθηματικού κέντρου.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πλανήτες που τα σύμβολά τους αποτελούνται από δύο διακριτά μέρη. Κάτι λείπει δηλαδή για να θεωρηθούν ολοκληρωμένα. Εκφράζουν δηλαδή συγκεκριμένα στάδια της εξελικτικής διαδικασίας της ανθρώπινης συνειδητότητας.

Στο σύμβολο της Αφροδίτης βλέπουμε τον κύκλο πάνω από τον σταυρό. Το πνεύμα πάνω από την ύλη. Αυτό περιγράφει την ανώτερη λειτουργία της Αφροδίτης, την εσωστρεφή ροή της ενέργειας για τη δημιουργία του ανώτερου «νου» που αυτή εκφράζει.

Αντεστραμμένο το σύμβολο της Αφροδίτης, μετατρέπεται σε σύμβολο του Άρη. Αυτό είναι το παλαιότερο αυθεντικό σύμβολο αυτού του πλανήτη που το συναντάμε στην Αλχημεία. Το άλλο με το βέλος διαγώνια πάνω από τον κύκλο που είναι και καθιερωμένο, είναι πολύ νεότερο και συμβολίζει το σπερματοζωάριο και τη σχέση του Άρη με το libido. Ο σταυρός της ύλης λοιπόν που βρίσκεται πάνω από τον κύκλο του Πνεύματος, δείχνει πως ο άνθρωπος είναι «επιθυμητικό ον» όπως έλεγε ο Μάξιμος ο ομολογητής, δηλαδή πέραν της κατώτερης επιθυμίας, επιθυμεί την ένωσή του με το «ανώτερο», με τον Θεό και πρέπει να κάνει τη γενναία υπέρβαση για να το επιτύχει.

Στον Δία βλέπουμε την ημισέληνο πάνω από τον σταυρό. Η ημισέληνος φαίνεται να δημιουργεί κάτι σαν ασπίδα, σαν ένα τεράστιο χέρι που προστατεύει ό,τι βρίσκεται από κάτω. Αυτό είναι μια πολύ περιγραφική αναπαράσταση της πραγματικότητας, αφού το μέγεθος του Δία, έλκει μεγάλο αριθμό μετεωριτών που πολλοί από αυτούς θα κατευθύνονταν προς τη Γη. Σε ένα άλλο επίπεδο, υπαινίσσεται τη δυνατότητα για διεύρυνση και εξάπλωση της ανθρώπινης εμπειρίας πέρα από τον υλικό κόσμο. Δείχνει επίσης την προστασία και την «υπόσχεση» του Θεού προς τον άνθρωπο και τη δυνατότητα του ανθρώπου για Αθανασία της Ψυχής μέσω της καθόδου στην ύλη!

Όπως ο Άρης με την Αφροδίτη, έτσι και το σύμβολο του Κρόνου, είναι το ίδιο με του Δία αλλά αντεστραμμένο. Εδώ, ο σταυρός της ύλης στο πάνω μέρος εκφράζει τον περιορισμό της Ψυχής από την ύλη ή το «τίμημα» που χρειάζεται να καταβάλλει για την απελευθέρωση από αυτήν, μέσω της ενσάρκωσης και του Κάρμα. Εκφράζει επίσης και την ύλη-προσωπικότητα που είναι απογυμνωμένη από κάθε τι περιττό και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες έχουμε πλανήτες αρσενικούς ή θηλυκούς με μια ιδιαίτερη επίσης συμμετρία: Αφροδίτη και Κρόνος είναι δύο θηλυκοί πλανήτες με τον σταυρό στην πάνω πλευρά ο πρώτος και στην κάτω ο δεύτερος. Αντίστοιχα και οι δύο αρσενικοί. Ο Άρης έχει τον σταυρό από πάνω και ο Δίας από κάτω.

Την τρίτη κατηγορία ανοίγει ο πλέον μυστηριώδης πλανήτης που δεν είναι ούτε αρσενικός ούτε θηλυκός, αλλά ερμαφρόδιτος: ο Ερμής! Είναι ο μόνος από τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες που περιέχει και τα τρία πρωταρχικά σύμβολα. Το σύμβολό του αποτελείται από την ημισέληνο επάνω, τον κύκλο στη μέση και τον σταυρό στο κάτω μέρος.

Είναι το κηρύκειο, είναι το DNA και μέσω αυτών θέτει το μεγαλύτερο ερώτημα όλων των εποχών: πώς προκύπτει η γέννηση της συνείδησης από την ύλη και πώς αυτές συνδέονται! Ταυτόχρονα περιγράφει τη διαδικασία της εξέλιξης της ανθρώπινης συνειδητότητας. Είναι αυτός που μεσολαβεί ανάμεσα στο ανώτερο και στο κατώτερο και είναι επίσης αυτός που τα ενώνει. «Γιόγκα» σημαίνει «ένωση» και κατ’ αυτήν την έννοια, ο Ερμής είναι η Γιόγκα στο σύνολό της! Εκφράζει τη δυνατότητα του εξελιγμένου ανθρώπου να βρίσκεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και στα τρία κέντρα του, το κινητικό, το συναισθηματικό και το νοητικό, κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει στον συνηθισμένο άνθρωπο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε και το σύμβολο της Γης που αποτελείται από τον σταυρό εγγεγραμμένο στον κύκλο. Οι δύο γραμμές του σταυρού όμως, διαχωρίζουν και δύο ημικύκλια-ημισελήνους. Είναι το πνεύμα, ο Λόγος του Θεού που περιβάλλει και περιορίζει την ύλη. Από την άλλη πλευρά, η ύλη μπορεί να κοινωνεί και να μετέχει σε Αυτόν δια μέσου της Ψυχής, να μετουσιώνεται και να καθαγιάζεται, όπως μεγαλειωδώς δίδαξαν οι πατέρες της ορθόδοξης εκκλησίας! Είναι το κομμάτι εκείνο της ύλης-προσωπικότητας, η Prima Materia των αλχημιστών που έχει τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί.

«Με τα ίδια ονόματα και άρτια τα σώματα, θα βρεθούμε φωταγωγημένοι, μέσα στις κατάλευκες οξιές» τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος, περιγράφοντας αυτήν τη μυστηριακή διαδικασία που υποδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και στα σύμβολα των άλλων πλανητών και ιδιαίτερα του Ερμή.

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved