Τέσσερις αστρολογικοί «αστικοί μύθοι» για τον Ωροσκόπο!

Τι ισχύει και τι όχι απ' όλα όσα έχουν ειπωθεί;

Θανάσης Ματσώτας
Τέσσερις αστρολογικοί «αστικοί μύθοι» για τον Ωροσκόπο!

Έχουν ειπωθεί πολλά για τον Ωροσκόπο και τα περισσότερα από αυτά είναι ευρέως διαδεδομένα.

Είναι αλήθεια ή ψέματα; Ή μήπως έχουν ψήγματα αλήθειας; Μιας αλήθειας που μπορεί να έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου και μέσα από την εκλαΐκευση μιας τόσο «λεπτής» και δύσκολης στην κατανόηση έννοιας όπως είναι αυτή του Ωροσκόπου, να έχει καταλήξει σε χονδροειδείς ερμηνείες.

Ας εξετάσουμε τις τέσσερεις πιο διαδεδομένες απόψεις:

1. Ο Ωροσκόπος είναι σημαντικότερος από το ζώδιο

Ο Ωροσκόπος είναι εξίσου σημαντικός με το «ζώδιο» (δηλαδή το ζώδιο που βρίσκεται ο Ήλιος στο γενέθλιο χάρτη), όπως επίσης και με τη Σελήνη. Αυτά τα τρία έχουν ίση αξία. Βέβαια, ανάλογα με την περίπτωση, κάποιο ή και δύο από αυτά ή και κάποιος ισχυρός πλανήτης μπορεί να φαίνονται περισσότερο στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, στην εξωτερική του εμφάνιση ή στη συμπεριφορά. Αυτό εξαρτάται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Σίγουρα όμως δεν μειώνει ούτε αυξάνει την αξία του Ωροσκόπου έναντι του Ήλιου ή της Σελήνης.

2. Ο Ωροσκόπος αλλάζει ζώδιο κάθε 2 ώρες

Ο Ωροσκόπος έχει μέση ταχύτητα 1ο κάθε 4 λεπτά της ώρας. Άρα θεωρητικά σε δύο ώρες έχει διατρέξει τις 30ο ενός ζωδίου και σε 24 ώρες τις 360ο του ζωδιακού. Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή δεν είναι σταθερή. Αυτό συμβαίνει μόνο σε χώρες που βρίσκονται στην περιοχή του Ισημερινού. Άρα, παίζει ρόλο η περιοχή; Φυσικά! Για να υπολογίσουμε τον Ωροσκόπο, εκτός από την ημερομηνία και την ώρα γέννησης, χρειάζεται να γνωρίζουμε και τον τόπο, δηλαδή το γεωγραφικό του μήκος και το γεωγραφικό του πλάτος.

Σε βόρεια και νότια του Ισημερινού γεωγραφικά πλάτη, δεν έχουν όλα τα ζώδια την ίδια ταχύτητα, δηλαδή την ίδια χρονική διάρκεια που «ανεβαίνουν» στον ανατολικό ορίζοντα και δείχνουν αυτό που ονομάζουμε «Ωροσκόπο». Άλλα περνούν πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά. Έχουμε λοιπόν ζώδια μακράς και σύντομης ανόδου. Δηλαδή, από Καρκίνο μέχρι και Τοξότη σε τόπους του βορείου ημισφαιρίου, τα ζώδια έχουν πιο αργή άνοδο στον Ωροσκόπο, ενώ από Αιγόκερω μέχρι και Διδύμους, έχουμε γρηγορότερη άνοδο. Αυτό αντιστρέφεται στο νότιο ημισφαίριο.

Άρα, για να βρει κάποιος τον Ωροσκόπο του σωστά, δεν μπορεί να βασιστεί στον πρόχειρο «κανόνα» των δύο ωρών. Χρειάζεται είτε να ξέρει τους σωστούς μαθηματικούς υπολογισμούς που πρέπει να κάνει είτε να έχει κάποιο σωστό αστρολογικό πρόγραμμα που με αυτά τα δεδομένα υπολογίζει τον Ωροσκόπο, αλλά και όλον τον αστρολογικό χάρτη.

3. Ο Ωροσκόπος αρχίζει και λειτουργεί μετά τα 29-30

Ο Ωροσκόπος λειτουργεί από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Όπως έγραψα και παραπάνω, είναι ένα από τα τρία βασικότερα στοιχεία του αστρολογικού χάρτη που το διακρίνουμε είτε στη συμπεριφορά είτε στον σωματότυπο και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, λειτουργεί συνεχώς και όχι μόνο μετά τα 29 και αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε, παρατηρώντας τους ανθρώπους σε μικρότερες ηλικίες αλλά και με τα γεγονότα που φέρνει στη ζωή μας η λεγόμενη «προοδευτική» κίνηση του Ωροσκόπου που είναι μια μέθοδος πρόβλεψης. Αυτά κάλλιστα μπορεί να συμβούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής και φυσικά και πριν την ηλικία των 29 ετών.

Ωστόσο, η άποψη αυτή θα μπορούσε να έχει μια δόση αλήθειας σε ένα άλλο επίπεδο, αν σκεφτούμε πως περίπου στην ηλικία αυτή, ο Κρόνος μετά από μια πλήρη περιστροφή στον ζωδιακό, επανέρχεται στη γενέθλια θέση του. Είναι μια στιγμή ωριμότητας και ανάληψης ευθυνών για πολλούς ανθρώπους. Αυτές οι ευθύνες συνήθως σχετίζονται με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου.

Για κάποιους όμως υπάρχει και η εσωτερική ζωή. Σ’ αυτούς η ανάληψη ευθυνών είναι απέναντι στην ίδια τους την ύπαρξη. Δηλαδή, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, με μέτρο όχι οποιαδήποτε φιλοδοξία, υποχρέωση ή κοινωνική αποστολή, αλλά τον λόγο που ήρθαν στον κόσμο!

Εκείνη, λοιπόν, την περίοδο έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε την ευθύνη της εξέλιξης της συνείδησης που είναι η υπέρτατη δυνατότητα του ανθρώπου. Αυτό γίνεται δια μέσου του Ωροσκόπου, ο οποίος «φιλτράρει» κατά κάποιον τρόπο τις εντυπώσεις που προσλαμβάνουμε, αλλά και τις αντιδράσεις μας απέναντι σ’ αυτές. Έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε την ενέργεια αυτή που εκφράζει ο Ωροσκόπος προς μια διαφορετική κατεύθυνση, που να τροφοδοτεί, όχι τις δυνάμεις που μας τραβούν προς τα κάτω, αλλά τη δυνατότητα εξέλιξης που εκφράζεται δυνητικά μέσα από τον αστρολογικό χάρτη! Αυτό θα γίνει πιο κατανοητό, καθώς εξετάζουμε την τελευταία περίπτωση.

4.Ο Ωροσκόπος είναι η προσωπικότητα-Ο Ωροσκόπος είναι το εγώ- Ο Ωροσκόπος είναι η Ψυχή- Ο Ωροσκόπος είναι το σώμα

Τέσσερεις εκφράσεις που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάπου. Ήδη εδώ υπάρχουν αρκετές ασάφειες αλλά και αρκετές αντιφάσεις. Καταρχάς, μπαίνει το ερώτημα, τι εννοεί ο καθένας λέγοντας «εγώ», «ψυχή» ή «προσωπικότητα»; Σίγουρα δεν εννοούμε όλοι το ίδιο με αυτές τις λέξεις. Επίσης, αν ο Ωροσκόπος είναι η προσωπικότητα, τότε πώς γίνεται να είναι και η Ψυχή; Το ένα αναιρεί το άλλο!

Για παράδειγμα, διαβάζω κάπου πως «ο ωροσκόπος είναι η μάσκα» που φοράει κάποιος, όταν συναναστρέφεται άλλους ανθρώπους». Όχι! Αυτό ΔΕΝ είναι ο Ωροσκόπος. Αυτό είναι το Μεσουράνημα. Για την ακρίβεια είναι ο άξονας MC-IC που στην ορολογία του C.G.Jung αποκαλείται «Persona». Γι αυτό και το Μεσουράνημα σχετίζεται κυρίως με την καριέρα. Γιατί αυτή είναι το βασικό «προσωπείο» στην κοινωνική μας ζωή.

Κάπου αλλού διαβάζω πως είναι «οι αυτόματες απαντήσεις» που δίνουμε. Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι και σωστό. Ο «αυτοματισμός» είναι Σελήνη και ο Ωροσκόπος στο μέσο άνθρωπο εξυπηρετεί τη Σελήνη μέσα από μια απόλυτα αυτόματη και μηχανική συμπεριφορά, χωρίς να έχει δυνατότητα ελεύθερης βούλησης.

Ο Ωροσκόπος λοιπόν είναι το σώμα και στον μέσο άνθρωπο συντάσσεται με αυτό που ονομάζουμε «προσωπικότητα» και εκπροσωπείται από τη Σελήνη.

Ταυτόχρονα όμως είναι το «εργαλείο» για την ανάπτυξη της ελεύθερης βούλησης και αυτού που ονομάζουμε «ψυχή»! Γιατί ο άνθρωπος, που κάνει μια προσπάθεια εξέλιξης, προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα ανώτερα κομμάτια (ή να μετουσιώσει τα κατώτερα) του ζωδίου του Ωροσκόπου. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί τον Ήλιο που αποτελεί το σύμβολο του ανώτερου μέσα μας, αυτού που ο C.G.Jung ονομάζει «Εαυτό»!

Διαβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved