Ο μύθος του Υδροχόου

Ξέρεις ποιον συμβολίζει ο Υδροχόος;

Ο μύθος του Υδροχόου


Όλοι γνωρίζουμε ότι το ζώδιο αυτό συμβολίζεται από έναν νεαρό άντρα που κρατάει μια υδρία, από την οποία ρέει νερό. Στην πραγματικότητα ο άντρας αυτός είναι οινοχόος, σερβίρει αμβροσία, νέκταρ ή κρασί στους Θεούς του Ολύμπου.

Ο νεαρός αυτός, σύμφωνα λοιπόν με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, είναι ο Γανυμήδης, ένας πανέμορφος νέος, γιός του βασιλιά της Τροίας, Τρώα από τη Δαρδανία και της Καλλιρρόης, κόρης του ποταμού-Θεού, Σκάμανδρου. Όταν ο Δίας είδε τον Γανυμήδη, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την ομορφιά του, που μεταμορφώθηκε σε αετό, τον άρπαξε και τον μετέφερε στον Όλυμπο, όπου και τον έκανε οινοχόο των Θεών. Για να αποζημιώσει τον πατέρα του, ο Δίας του έστειλε ένα ζευγάρι γοργοπόδαρα άλογα και ένα έργο του Ήφαιστου (ένα χρυσό κλήμα).

Ο Δίας όμως στην ουσία αντικατέστησε στο ρόλο του οινοχόου την κόρη της Ήρας, την Ήβη, προκαλώντας έτσι το μένος και το φθόνο και των δυο γυναικών. Φυσικά η πιο επικίνδυνη ήταν η Ήρα και ο θυμός της, από τον οποίο ο Δίας, ήθελε να προστατέψει τον Γανυμήδη. Για να δώσει ένα τέλος στη ζήλεια και τις πιέσεις της Ήρας, του χάρισε την αθανασία, μεταμορφώνοντάς τον στον αστερισμό που σήμερα, ονομάζουμε αστερισμό του Υδροχόου.

Τα τρία αστέρια του αστερισμού του Υδροχόου, συμβολίζουν την υδρία που κρατούσε στα χέρια του ο Γανυμήδης και σέρβιρε τους Θεούς. Το στόμιό της, ρίχνει νερό προς την πλευρά του γειτονικού αστερισμού, του Νότιου Ιχθύος. Για τους αρχαίους, ο Γανυμήδης, προσωποποιεί το ανεξάντλητο νερό που γονιμοποιεί τη Γη.

Στην αστρονομία, ο Γανυμήδης είναι ένας από τους δορυφόρους του Δία κι είναι μάλιστα το μεγαλύτερο Φεγγάρι (δορυφόρος) του Ηλιακού μας συστήματος. Ο πυρήνας του αποτελείται από έναν εσωτερικό ωκεανό, που εικάζεται ότι έχει περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί!

Διάβασε επίσης:

Πώς επηρεάζει η Σελήνη τον κάθε τομέα της ζωής σου

Σε ποιον τομέα της ζωής σου σε ευνοεί η Αφροδίτη;

Όταν μάθεις με τι προσόντα σε «προικίζει» ο Ερμής, θα τον εκτιμήσεις περισσότερο!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved