Ταρώ: Το ταξίδι ζωής του Τρελού - Συνάντηση με τους σοφούς

Το ταξίδι του τρελού μέσα από την Μεγάλη Αρκάνα

Ταρώ: Το ταξίδι ζωής του Τρελού - Συνάντηση με τους σοφούς

Οι αρχαίες θρησκείες και φιλοσοφίες γνώριζαν τα Ταρό και είχαν ενσωματώσει σε αυτές τις κάρτες πολλά από τα σύμβολα τους, με σκοπό την επιδίωξη της αυτογνωσίας.

Το πακέτο των Ταρό αποτελείται από 78 κάρτες και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

- Τα 56 φύλλα της μικρής Αρκάνα που συμβολίζουν την καθημερινή πλευρά της ζωής, τις ανθρώπινες πράξεις και τις επιλογές μας.

- Τις 21 αριθμημένες μεγάλες Αρκάνες που συμβολίζουν τις εμπειρίες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος προκειμένου να τα βρει με τον εαυτό του

Οι εικόνες που περιέχονται στις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα θεωρούνται ισχυρά αρχέτυπα που αν κάποιος μπορέσει και τα αποσυμβολίσει, η μυστηριώδης γλώσσα των Ταρό θα απλουστευτεί.

Σας καλώ να κάνουμε μαζί το ταξίδι του Τρελού μέσα από τις κάρτες του Ταρό.

Η πρώτη κάρτα, ο Τρελός συμβολίζει τη θεϊκή ψυχή καθώς αποκτά υλική υπόσταση. Τον βλέπουμε να στέκεται στην άκρη ενός βράχου και να κοιτάει πάνω και μακριά. Δεν γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έρχονται. Ο βράχος συμβολίζει τον κόσμο της ύλης.

Ο λευκός ήλιος που υπάρχει πάνω και δεξιά δείχνει ότι οι πράξεις κατευθύνονται από ψηλά.

Στο αριστερό του χέρι κρατά ένα τριαντάφυλλο, είναι το σύμβολο των αγνών επιθυμιών.

Με το δεξί του χέρι κρατά ένα ραβδί που στην άκρη του έχει ένα πουγκί. Το ραβδί δείχνει θέληση για δράση. Μέσα στο πουγκί έχει τα υπάρχοντα του, τις προηγούμενες εμπειρίες του από παλιές ζωές.

Φορά ένα στεφάνι με φύλλα υπονοώντας ότι το θεϊκό πνεύμα ζει στη φύση και τα πλάσματα της και είναι πάντοτε νικηφόρο. Πάνω στο στεφάνι έχει ένα φτερό, είναι το φτερό της Μαάτ της Αιγυπτιακής θεότητας της αλήθειας.

Στα πόδια του υπάρχει ένας λευκός σκύλος που αναπηδά και γαβγίζει για να τον προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που έρχονται. Είναι ο οδηγός του Τρελού, η ενστικτώδης πλευρά του.

Στο πανωφόρι του είναι αποτυπωμένοι οι 10 κύκλοι του Δένδρου της Ζωής.

Η ζώνη του έχει 12 κόμπους που συμβολίζουν τα 12 ζώδια, τους 12 τύπους της προσωπικότητας.

Έχει τον αριθμό 0 που στην αριθμολογία σημαίνει απεριόριστες δυνατότητες.

Ο τρελός αρχίζει το ταξίδι του και το πρώτο πρόσωπο που συναντά είναι ο Μάγος.

Στέκεται όρθιος κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα ραβδί που δείχνει προς τα πάνω και με το δείκτη του αριστερού του χεριού δείχνει τη γη. Η στάση του μας λέει «όπως πάνω έτσι και κάτω». Με το ραβδί του που έχει δυο άκρα αντλεί δύναμη από πάνω και την κατεβάζει στη γη και αντιστρόφως ανεβάζει τις ενέργειες της γης στον ουρανό. Ο άνθρωπος είναι μια δίοδος ενέργειας.

Η κορδέλα στο μέτωπο του δείχνει πως για να κάνει τα «μαγικά» του πρέπει να συγκεντρωθεί. Πάνω από το κεφάλι του υπάρχει το σήμα του απείρου, η αιώνια ζωή.

Ο μανδύας που φορά δείχνει ότι η προσωπικότητα του καλύπτει το πνεύμα. Η ζώνη του απεικονίζει τον ουροβόρο όφι, το φίδι που καταπίνει την ουρά του, δείχνοντας ότι απορρίπτει και μετατρέπει ό,τι έχει κάνει τον κύκλο του. Ο Μάγος είναι ο μεταρρυθμιστής.

Στην εικόνα υπάρχουν κόκκινα τριαντάφυλλα που συμβολίζουν τις προσωπικές μας επιθυμίες και λευκοί κρίνα, που υποδηλώνουν ό,τι ο Μάγος είναι γνώστης των παγκόσμιων νόμων.

Στο τραπέζι του έχει, τα πνευματικά του εργαλεία, τα τέσσερα στοιχεία της Ταρό.

Ένα Ραβδί που αντιπροσωπεύει τη Φωτιά, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα. Μια Κούπα που σημειοδοτεί το Νερό και τα συναισθήματα.

Ένα Σπαθί, που δηλώνει τον Αέρα και την επικοινωνία.

Και ένα Πεντάκτινο που σχετίζεται με την ύλη και τα χρήματα.

Ο Τρελός τώρα έχει ό,τι του χρειάζεται για να αρχίσει το ταξίδι του στη ζωή.

Η κάρτα έχει το νούμερο 1 που υποδηλώνει νέα ξεκινήματα και πρωτοβουλία.

Ο Τρελός τώρα, έχοντας τα εργαλεία του Μάγου, συναντά τη Μεγάλη Ιέρεια ή Αρχιέρεια, τη φύλακα των αρχείων.

Κάθεται σε ένα θρόνο συμβολίζοντας την ένωση με την ανώτερη συνείδηση. Για στέμμα της έχει ένα μεγάλο χλωμό φεγγάρι με δύο ημισελήνους, τις τρεις πτυχές της Θεάς, την παρθένα, την μητέρα και τη γραία. Στο κάτω μέρος των ποδιών της υπάρχει μια μεγάλη ημισέληνος που δείχνει την αστρολογική της σύνδεση με τη Σελήνη που κυβερνά τους κύκλους και φέρνει αλλαγές στα συναισθήματα μας.

Οι δυο κολώνες που την περιβάλλουν αναπαριστούν το ναό της ‘Ίσιδος αλλά και το ναό των Ιεροσολύμων. Η λευκή συμβολίζει δράση και συνείδηση και η μαύρη, παθητικότητα και μυστήριο.

Κρατά μια σφραγισμένη περγαμηνή που πάνω της αναγράφεται η λέξη TORA, είναι το βιβλίο των Νόμων.

Το πέπλο της υπονοεί τα μυστήρια της ζωής και το θάνατο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Σημαίνει επίσης την υψηλή γνώση που δεν είναι διαθέσιμη για τον καθένα.

Το πέπλο της είναι διακοσμημένο με ροδιές και φοίνικες. Οι ροδιές είναι η δημιουργική ενέργεια και οι φοίνικες η δύναμη της θέλησης.

Ο Τρελός τώρα διψά για γνώση και είναι έτοιμος να αναζητήσει καθοδήγηση.

Η Αρχιέρεια τον συμβουλεύει πως κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα καλό είναι να εμπιστευτεί την καρδιά και τη διαίσθηση του.

Η κάρτα έχει την αρίθμηση 2 και δηλώνει δυϊσμό (ημέρα-νύχτα, αρσενικό-θηλυκό)

Ο Τρελός, έχοντας την καθοδήγηση της Μεγάλης Ιέρειας, συνεχίζει το ταξίδι του και συναντά την Αυτοκράτειρα, τη Μητέρα της Ταρό.

Η Αυτοκράτειρα φορά ένα κυματιστό φόρεμα υπονοώντας ότι είναι μόνιμα έγκυος, σύμβολο γονιμότητας Ένα κολιέ από 9 μαργαριτάρια στολίζει το λαιμό κάνοντας ξεκάθαρο ότι με το λόγο μας φυτεύουμε τους σπόρους της δημιουργίας.

Κάθεται πάνω σε ένα μαλακό μαξιλάρι που της προσφέρει άνεση. Στο δεξί της χέρι κρατά την αρχιερατική ράβδο.

Στο κεφάλι της έχει ένα στεφάνι από μυρτιά με 12 εξάκτινα αστέρια. Τα 12 αστέρια αντιπροσωπεύουν τα 12 ζώδια. Είναι η βασίλισσα των ουρανών.

Η ασπίδα της έχει σχήμα καρδιάς και πάνω της είναι χαραγμένο το σύμβολο της Αφροδίτης, δηλώνοντας ότι προστατεύει με αγάπη.

Είναι η μητέρα φύση, γύρω της υπάρχουν δέντρα και σιτάρια, Στο βάθος φαίνονται κυπαρίσσια, αειθαλή δένδρα αφιερωμένα στην θεά Αφροδίτη. Είναι η θηλυκή δημιουργός του υλικού κόσμου που συνεχώς δίνει.

Βλέπουμε ένα χείμαρρο που ρέει, είναι το συνειδησιακό ρεύμα από το ναό της Μεγάλης Ιέρειας, που δίνει ζωή στον κήπο. Χείμαρρος το ποτάμι της ζωής και νερό το συναίσθημα, δείχνουν πως καλλιεργούνται οι κήποι - οι ζωές μας.

Η Αυτοκράτειρα φέρνει προστασία, αφθονία, και ανακούφιση στον Τρελό πράγματα που θα τα χρειαστεί στην πορεία του. Επίσης του λέει πως ό,τι και να κάνει να μην παραμελεί να περιποιείται τον εαυτό του.

Ο αριθμός της Αυτοκράτειρας είναι το 3, σύμβολο αρμονίας, ισορροπίας και δημιουργικότητας.

Το επόμενο πρόσωπο που συναντά ο Τρελός είναι ο επιβλητικός Αυτοκράτορας. Ο πατέρας της Ταρό.

Ο Αυτοκράτορας κάθεται σε ένα πέτρινο θρόνο, σύμβολο του υλικού κόσμου. Τα πόδια του σε χαλαρή στάση δείχνουν ότι κυβερνά το βασίλειο του με αυτοπεποίθηση, κύρος και δομή. Είναι αυτός ή αυτή που ορίζει την τάξη.

Στο θρόνο του βλέπουμε κεφάλια κριού, έμβλημα του Άρη, άρα το μυαλό του το καθοδηγεί το ένστικτο του. Η πανοπλία που φορά σημαίνει προστασία.

Τα λευκά μαλλιά και η λευκή γενειάδα του δείχνουν αρχαία σοφία.

Το στέμμα στο κεφάλι του δηλώνει την κυριαρχία του επί του κόσμου.

Στο δεξί του χέρι κρατά σκήπτρο που απεικονίζει το Ανχ , το κλειδί της ζωής υπονοώντας ότι έχει δύναμη πάνω σε θέματα ζωής και του θανάτου. Στο αριστερό του χέρι κρατά μια γήινη σφαίρα που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να διεκπεραιώνει το θείο σχέδιο

Τα χέρια και τα πόδια του είναι σε τριγωνικό σχήμα, σύμβολο Φωτιάς.

Ο Αυτοκράτορας μαθαίνει τον Τρελό να έχει αυτοπεποίθηση, θέληση, σταθερότητα και του δείχνει πώς να αποκτήσει ηγετικές ικανότητες.

Ο αριθμός της κάρτας είναι το 4 και σχετίζεται με τη μορφή και την προσπάθεια.

Με την αυτοπεποίθηση στο δισάκι του ο Τρελός συνεχίζει το ταξίδι του και συναντά τον Ιεροφάντη. Ο Ιεροφάντης είναι ο Πάπας των καρτών που τελεί μυστήρια. Είναι αυτός που δίνει το φως ή φέρνει το φως.

Η θέση των χεριών του είναι σαν να λένε: «μείνε ακίνητος και άκου».

Κρατά μια χρυσή τιάρα σύμβολο σοφίας, τελειότητας και δόξας. Είναι η δύναμη της υπερσυνείδησης.

Φορά παπούτσια ψαρά, ο Σίμων Πέτρος ήταν ο πρώτος πάπας της Ρώμης.

Το σκέπασμα στα αυτιά του είναι σημάδι της οξείας ακοής του.

Κάθεται σε ένα θρόνο από γκρι πέτρα. Το γκρι χρώμα δείχνει σοφία και ισορροπία (το άσπρο και το μαύρο χρώμα μας δίνουν το γκρι).

Στα πόδια του υπάρχουν δυο σταυρωμένα κλειδιά, ένα χρυσό και ένα ασημένιο υπονοώντας ικανότητα διάκρισης ανάμεσα στα ένστικτα και τις παρορμήσεις, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές καταστάσεις.

Μπροστά του γονατίζουν δυο ιερείς. Το γονάτισμα σημαίνει παραδίνομαι. Ο ένας στα ρούχα έχει κόκκινα τριαντάφυλλα και ο άλλος λευκά κρίνα που συμβολίζουν αντίστοιχα την επιθυμία και τη γνώση.

Οι τρεις άνθρωποι στην κάρτα συμβολίζουν το σώμα, το νου και το πνεύμα, το ασυνείδητο, το συνειδητό και το υπερσυνείδητο.

Ο Τρελός ανακαλύπτει τις παραδόσεις και τα ήθη. Είναι περίοδος μόρφωσης, εποχή να βρει έναν πνευματικό δάσκαλο, ένα μέντορα, ένα συμβουλάτορα.

Ο αριθμός της κάρτας είναι το 5 και σημειοδοτεί την αλλαγή, το πέρασμα από τον ένα κόσμο στον άλλο.

Συνεχίζεται…

Αν θέλετε να μυηθείτε στα Ταρώ, μπορείτε να ξεκινήσετε με το βιβλίο της Νίας Θεοφανίδου «Ταρό για όλους», όπου η συγγραφέας εξηγεί αναλυτικά πως ερμηνεύονται όλες οι κάρτες της Μεγάλης και της Μικρής Αρκάνα. Πρόκειται για έναν πολύτιμο σύμβουλο σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν και σιγά-σιγά να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των Ταρώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved