Ο Αυτοκράτορας - Κάρτα Νο 4

Η κάρτα Νο ΙV της Μεγάλης Αρκάνα είναι ο Αυτοκράτορας, η προσωποποίηση της αρσενικής αρχής

Ο Αυτοκράτορας - Κάρτα Νο 4

Αστρολογικός κυβερνήτης: Κριός

Ο Αυτοκράτορας απεικονίζεται σαν μια ώριμη αρσενική φιγούρα (που σημαίνει διάρκεια), καθισμένος σ ένα θρόνο (που δείχνει κοσμική εξουσία), στολισμένο με κεφάλια κριαριών.

Στο δεξί του χέρι κρατά ένα σκήπτρο - αρσενική ισχύς - στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τον κόσμο. Στερεωμένος πάνω στη σφαίρα, ο ηλιακός σταυρός, το Ανχ, συμβολίζει τη διάρκεια ζωής και την αναγεννητική ενέργεια.

Στην αριστερή του πλευρά έχει μιαν ασπίδα που την κοσμεί ένας αετός –άλλο ένα σύμβολο αρρενωπότητας.

Η κάρτα Νο ΙV της Μεγάλης Αρκάνα είναι η προσωποποίηση της αρσενικής αρχής.

Αντιπροσωπεύει κοσμική εξουσία, βασιλεία, αρχηγία και κυβέρνηση του υλικού κόσμου. Πρόκειται για έναν ισχυρό, επιβλητικό χαρακτήρα που συνδέεται στενά με τον πλανήτη Άρη και το σίδηρο που σημαίνει θέληση.

Όπως όλοι οι Θρίαμβοι του Ταρώ έτσι και αυτή η κάρτα έχει βαθύτερη σημασία.

Σ ένα ανώτερο επίπεδο ο Αυτοκράτωρ δείχνει τις πιο εξαιρετικές ιδιότητες ενός άνδρα την σοφία και την δύναμη, ενώ σ' ένα κατώτερο επίπεδο δείχνει έναν άνδρα που ασκεί εξουσία πάνω στην ζωή του και τις κτήσεις του.

O άνθρωπος, για να χαλιναγωγήσει και να εξουσιάσει τους άλλους, πρέπει πρώτα να κυριαρχήσει στον εαυτό του.

Για να προοδεύσει πρέπει να μάθει τι είδους άνθρωπος είναι, να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό του εαυτό, ν' αναπτύξει τη δύναμη η οποία είναι αναγκαία, προκειμένου να ελέγξει τα πάθη και τις αδυναμίες του γιατί μόνο τότε μπορεί να ελπίζει ότι θα αντισταθεί στους πειρασμούς που θα παρουσιαστούν στο δρόμο του και θα νικήσει τις προκλήσεις.

Αυτή είναι η μυστική έννοια πίσω από την κάρτα Νο4-η πρόκληση.

Ορισμένες κάρτες Ταρό απεικονίζουν τον Αυτοκράτορα να κρατά ένα σπαθί στο αριστερό του χέρι, υπογραμμίζοντας έτσι τις ιδιότητες του Άρη, του αντιπάλου που προκαλεί.

Στην σημερινή εποχή βέβαια δεν μπορούμε να προκαλέσουμε έναν εχθρό σε τακτική μάχη υπό τους ήχους της σάλπιγγας, αλλά πρέπει να πολεμάμε με σύγχρονα όπλα όπως είναι μια επιστολή, ένα τηλεφώνημα ή μια προσωπική συνέντευξη. Παρ όλα αυτά, το ετοιμοπόλεμο πνεύμα είναι αυτό που μας κάνει να νικάμε.

Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτή η κάρτα έχει σχέση με δυσκολίες τις οποίες δεν γίνεται να αγνοήσουμε, αλλά αντίθετα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν να είναι πραγματικοί αντίπαλοι.

Κατά συνέπεια η εμφάνιση αυτής της κάρτας σ' ένα ρίξιμο μπορεί να συμβουλεύει τον ερωτώντα να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα του και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του.

Ένα πρόβλημα συχνά αποκτά τρομακτικές διαστάσεις επειδή εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι κάτι καλό θα συμβεί και επαναπαυόμαστε. Δεν έχουμε μάθει ότι η ζωή είναι μια συνεχής πρόκληση, ένα σχολείο και όχι ατελείωτες διακοπές, και πως τα καλά πράγματα κερδίζονται με κόπο και δεν μας χαρίζονται.

Μέσα μας όμως υπάρχει ο διεκδικητής, αυτός που μας προκαλεί-ο Αυτοκράτορας – που μας παροτρύνει να πολεμήσουμε για να αποκτήσουμε αυτό που τελούμε – διαδικασία που μας κάνει καλύτερους τόσο σε ηθικό όσο και σε και πνευματικό επίπεδο.

Ο Αυτοκράτορας μέσα μας μπορεί να κάνει ένα αγόρι άνδρα ακόμα και superman, μπορεί να δώσει σε μια γυναίκα την πνευματική και ψυχική δύναμη να ξεπεράσει τις αντιξοότητες.

Πρόκειται για την κρυμμένη σε όλους μας επιθυμία να αναμετρηθούμε με κάθε πρόκληση και να τη νικήσουμε.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

• Σ ένα μαντικό ρίξιμο η κάρτα του Αυτοκράτορα αντιπροσωπεύει συνήθως τον ερωτώντα, αν το άτομο που ρωτάει είναι άνδρας ή αν είναι γυναίκα τον άνδρα για τον οποίον ενδιαφέρεται.

• Είναι το πατρικό σύμβολο.

• Συμβολίζει κάποιον που έχει δύναμη, θάρρος, ισχυρή θέληση, ηγετικές ικανότητες, δυνατότητα να επηρεασμού και σταθερές απόψεις, ενώ εμπιστεύεται μόνο την λογική.

• Δείχνει ενέργεια, αυτοσυγκέντρωση, ακρίβεια, δίκαιη κρίση.

• Σημειοδοτεί κοσμική εξουσία, σταθερότητα, πλούτο, γνώση που έχει αποκτηθεί με πείρα και σωστή κρίση.

• Υποδηλώνει καλές σχέσεις με ισχυρά άτομα με τη βοήθεια των οποίων επιτυγχάνει τους στόχους και τις προσδοκίες του.

• Ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται πάντοτε είναι το επίκεντρο της παρέας, επηρεάζει τους άλλους και αλλάζει τα πράγματα γύρω του.

• Είναι ο δυναμικός, επιτυχημένος άνδρας που προσφέρει απλόχερα βοήθεια και στήριξη.

ΑΝΑΠΟΔΑ

• Οι ιδιότητες του Αυτοκράτορα ατονούν, και φανερώνουν έναν άνδρα που μπορεί να δείξει ευσπλαχνία, κατανόηση, επιείκεια και έλεος λόγο αδυναμίας.

• Δείχνει επίσης έναν άνδρα χωρίς αυτοπεποίθηση, ανώριμο, με δογματική σκέψη και εμμονή στους κανόνες, με έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα αισθήματα και τα πάθη των άλλων, έναν αποτυχημένο που έχει χάσει την θέση του στην κοινωνία ή τον πλούτο του και κυριαρχείται από τα πάθη του.

• Έναν άνδρα ακλόνητο στις αποφάσεις του, ισχυρογνώμονα , με έλλειψη ιδεαλισμού και ενόρασης.

• Άνθρωπο καχύποπτο, τυραννικό, δεσποτικό, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, είναι ατομιστής και στενόμυαλος με αποτέλεσμα οι άλλοι να τον αποφεύγουν ή να τον αγνοούν, όταν προσπαθεί να τους επιβληθεί.

• Είναι αγέρωχος αλλά υποχωρεί εύκολα στην γυναικεία γλυκύτητα.

Από το βιβλίο Ταρό για όλους, Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved