Η «Σκιά» των Ζωδίων: «Άνθρακες» ο θησαυρός ή θησαυρός οι άνθρακες;

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων

Θανάσης Ματσώτας
Η «Σκιά» των Ζωδίων: «Άνθρακες» ο θησαυρός ή θησαυρός οι άνθρακες;

Η «σκιά» είναι ένας όρος του πατέρα της Αναλυτικής Ψυχολογίας Carl Jung. Σύμφωνα με αυτόν, εκφράζει οτιδήποτε αρνείται ο άνθρωπος (δηλαδή το «εγώ»), να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί γύρω από τον εαυτό του. Οτιδήποτε θεωρεί κατώτερο ή ηθικά κατακριτέο, ένας σκουπιδότοπος, όπου αδειάζουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αποποιούμαστε ή αποκηρύσσουμε. Εκεί όμως κρύβονται και οι δημιουργικές δυνάμεις!

Όλα είναι θέμα ισορροπίας στο δίπολο «εγώ»-«σκιά». Η συσσώρευση προς τη μία πλευρά φέρνει αντίστοιχα συσσώρευση και στην άλλη και εκεί ο άνθρωπος βιώνει τη σύγκρουση. Δημιουργία, σημαίνει ταυτόχρονα και καταστροφή. Όταν φτιάχνουμε φως, δημιουργούμε ταυτόχρονα και σκοτάδι.

«Να πράττεις, σημαίνει να αμαρτάνεις» έχει πει ο Άγιος Αυγουστίνος.

Και όσο αγνοούμε αυτήν την μη αποδεκτή πλευρά, τόσο αυτή θα παίζει έναν «διαβολικό» ρόλο και θα δημιουργεί εμπόδια. Μέχρι να γίνει αποδεκτή και να βρει δημιουργική διέξοδο έκφρασης. Και εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το δημιουργικό της κομμάτι. Ο θησαυρός!

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε τη σκοτεινή πλευρά των ζωδίων. Στοιχεία για να την εντοπίσουμε, μπορούμε να πάρουμε, όχι αποκλειστικά αλλά κυρίως, από το ζώδιο, που βρίσκεται απέναντι από αυτό που εξετάζουμε.

Ο Κριός προβάλλοντας το απέναντι ζώδιο του Ζυγού, συνηθίζει να κοινοποιεί κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που έχει. Δίνει περισσότερη αξία στο να το πει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, παρά να ακούσει πραγματικά τη λύση. Έχει συνεχείς ιδιοτροπίες στην καθημερινότητα και μπορεί να στήσει καβγά για μια τελείως ασήμαντη διαφωνία. Προσπαθεί να ηγηθεί έχοντας κάποιον να τον υποστηρίζει υλικά και ηθικά, (χορηγός λέγεται αυτός), αλλά και τους «ακόλουθους» που θα «τραβάνε κουπί» και θα κάνουν τη «βρομοδουλειά». Και φυσικά γρήγορα θα εγκαταλείψει, αφού δεν έχει διάρκεια, για να έρθει ένας Ταύρος και να ολοκληρώσει.

Ο Ταύρος αντιλαμβάνεται τέλεια την χρησιμότητα των πραγμάτων αλλά και των ανθρώπων. Και αυτό κάνει. Τους χρησιμοποιεί για τον σκοπό του. Ωσάν το σύμβολό του σε υαλοπωλείο, μπορεί να ισοπεδώσει τα πάντα, συχνά και με τις αντιλήψεις του. Ψάχνει και δημιουργεί υποκατάστατα που έχουν «θρησκευτικό» χαρακτήρα ακόμη και στο όνομα της λογικής και της επιστήμης. Αυτό άλλωστε έκαναν και με τις θεωρίες τους οι δύο διασημότεροι Ταύροι, ο Κάρολος Μαρξ και ο Σιγισμούνδος Φρόυδ! Και στην εποχή μας όμως, ο «επιστημονισμός» είναι η νέα θρησκεία που αναπτύσσεται ραγδαία!

Οι Δίδυμοι είναι χίλια πρόσωπα σε ένα σώμα! Η ανευθυνότητα ή η αναξιοπιστία είναι γνωστά χαρακτηριστικά. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα προκύπτει από το βασικό πλεονέκτημα: η υπέροχη εγκεφαλική ικανότητα των Διδύμων που μπορεί να δει αντικειμενικά τις αντίθετες πλευρές ενός θέματος μπορεί επίσης με επιχειρήματα να κάνει τη μέρα-νύχτα. Επίσης να χάσει κάθε επαφή με τη συναισθηματική λειτουργία. Όταν κάτι πάει να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, ένα πραγματικό πρόβλημα ή το συναισθηματικό του κομμάτι, αυτόματα το εκλογικεύει ή ακόμα χειρότερα, το γελοιοποιεί!

Ο Καρκίνος αντίθετα, ζητά συναισθηματική ανταλλαγή με κάθε τρόπο. Είτε του πεις πόσο τον αγαπάς είτε τον βρίσεις έχει ικανοποιήσει την ανάγκη του για συναισθηματική ανταλλαγή! Περιχαρακώνεται και μεταβάλλεται σε ένα ζωντανό φρούριο για να προστατέψει τα κεκτημένα και δεν ρισκάρει ποτέ. Πιστεύει πως είναι αδικημένος και η ζωή του χρωστάει. Διαμαρτύρεται συνεχώς ή αναλώνεται σε καταστροφική κριτική αλλά ταυτόχρονα τείνει να δικαιολογήσει τα πάντα προκειμένου να μην αποδεχτεί την αλήθεια ή την αποτυχία.

Η «δημιουργία» είναι η λέξη κλειδί για το ζώδιο του Λέοντα. Οπότε η σκοτεινή της πλευρά είναι η αντιγραφή. Το πολύ γνωστό «clopy paste»! Οι Λέοντες πολύ συχνά συνθέτουν τα «greatest hits» από τις δουλειές άλλων και τις παρουσιάζουν σε μια εντυπωσιακή αλλά ψεύτικη συσκευασία. Από μαθητές ακόμη, έχουν το μικρόβιο του δασκάλου, συχνά χωρίς την απαιτούμενη γνώση και προσπάθεια που χρειάζεται γι αυτό. Η γενναιοδωρία τους είναι πραγματική. Ωστόσο, το αντάλλαγμα που δίνουν είναι ο τίτλος του αυλικού. Νομίζοντας πως είναι το κέντρο του κόσμου, προβάλλουν το «δράμα» τους για να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Οι Παρθένοι φημίζονται για την συνεχόμενη κριτική τους. Μέσα από αυτήν διαβρώνουν σταδιακά την αυτοπεποίθηση των άλλων και οι ίδιοι αποκτούν υπόσταση, χρησιμότητα και αξία. Ταυτόχρονα έχουν τον έλεγχο, προσπαθώντας να εκμηδενίσουν κάθε πιθανότητα λάθους ή τυχαιότητας. Αναλύουν τα πάντα χωρίς να παίρνουν θέση και τελικά δεν καταλήγουν πουθενά. Φοβούνται το χάος που εκφράζεται από το απέναντι ζώδιο των Ιχθύων, αλλά δεν αποκλείεται να το εκφράζουν και οι ίδιοι κάποιες φορές μέσα από ακαταστασία ή και απατεωνιά. Ο ψυχαναγκασμός τους δεν τελειώνει στο ίσιωμα των κάδρων με απόκλιση χιλιοστού!

«Η κόλαση είναι οι άλλοι» έλεγε η Μαφάλντα ως γνήσια Ζυγός. Η συνεχής ανάγκη επιβεβαίωσης και η ανάγκη αποδοχής βάζει τους Ζυγούς σε έναν αγώνα να πείσουν τους άλλους πως είναι μοναδικοί ακόμη και αν κάνουν κάτι εύκολο, απλό και αυτονόητο. Επιρρεπείς στην κολακεία και ικανοί στον χειρισμό των ανθρώπων, μπορούν να έχουν παθητική επιθετικότητα, ενίοτε κρυμμένη πίσω από μια τυπική ευγένεια που αντικατοπτρίζοντας την απέναντι «σκιά» του Κριού, εύκολα μετατρέπεται σε φανερή επιθετικότητα ή ανταγωνισμό στις σχέσεις. Ξέρουν ακριβώς όσο κανείς άλλος τα έσχατα όρια που τους «παίρνει» να επιτεθούν ή να διαπραγματευτούν, προτού υποχωρήσουν. Η κενοδοξία είναι μια ακόμη έκφραση δυσκολίας στην αποδοχή της σκοτεινής τους πλευράς.

Η εξάρτηση από τα πάθη είναι η πρώτη έκφραση της αντίστοιχης πλευράς του Σκορπιού. Κρυμμένα συναισθήματα που μεταμφιέζονται σε κρυμμένα χρήματα και τελικά καταλήγουν σε προβλήματα του απεκκριτικού. Δεν εμπιστεύεται τίποτα και κανέναν ενώ έχει μια έντονη διαίσθηση για όλα τα επερχόμενα δεινά. Απόλυτος και ολοκληρωτικός αποζητά τον έλεγχο στον εαυτό του και στους άλλους. Θέλοντας να είναι προετοιμασμένος για όλα, έχει plan B, C αλλά και… Ζ, για την ακραία περίπτωση που πέσει… μετεωρίτης στη Γη! Γενικεύει τη μηδενιστική σκέψη του με κυνικό τρόπο, σε μια υπόγεια πίστη πως ακόμη και αν δεν ισχύουν όλες οι θεωρίες συνομωσίας, παρ' όλα αυτά όλα είναι σάπια και χωρίς πραγματική ουσία!

Ο Τοξότης δείχνει αντισυμβατικός και χαλαρός, αλλά όταν διακυβεύεται το πρεστίζ του, γίνεται Αιγοκερότερος του Αιγόκερω! Σκορπιότερος δε του Σκορπιού, φροντίζει πάντα να είναι μέσα στη διαπλοκή και κολλητός με τα σημαντικά πρόσωπα σε μια παρέα ή μια κοινωνική ομάδα. Γι' αυτό ποδοπατάει ή έστω ξεχνάει εύκολα όσους δεν του είναι χρήσιμοι. Τρέμει τη δέσμευση, την ευθύνη, τα όρια και ποτέ δεν είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι! Και μην ξεχνάμε πως το χιούμορ δεν είναι παρά ένας ακόμη μηχανισμός άμυνας.

Ο Αιγόκερως, εγκλωβισμένος στην «περσόνα», στην ψεύτικη, δηλαδή, εικόνα που θέλει να βλέπουν οι άλλοι γι αυτόν, ρέπει σε μια συνεχόμενη και άκαμπτη ηθικολογία, κρίνοντας συνεχώς τους πάντες γύρω του. «Τάξις και ηθική»! Η βιτρίνα να είναι καθαρή και από πίσω… το χάος. Το πρωί μαθήτρια, το βράδι… καθηγήτρια! Αισθανόμενος ωσάν αυθεντία, έχει άποψη, δικαίωμα και απαιτήσεις στη ζωή των άλλων. Μπορεί να πατήσει επί πτωμάτων και γίνεται σκληρός, αφού προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει να ανοίξει εκείνο το καπάκι που κρύβει αυτό το «τέρας» που λέγεται συναίσθημα. Ίσως να βρει την ισορροπία, αν αναζητήσει τη ζωή που έχασε, προσπαθώντας να διατηρήσει τη βιτρίνα!

Όταν το «politically correct» μετατρέπεται από σκοπό σε αυτοσκοπό, μπαίνουμε στη σκοτεινή πλευρά του Υδροχόου! Η στείρα εμμονή στη δεοντολογία εις βάρος της ουσίας, προέρχεται από την προσκόλληση στην ιδανική τελειότητα που είναι η κύρια αιτία της έλλειψης ρεαλισμού. Και πίσω απ’ όλα βρίσκεται το συναίσθημα: αυτός ο άγνωστος! Έτσι ο Υδροχόος γίνεται μονομανής και όλοι και όλα γυρίζουν αποκλειστικά γύρω από το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Από τον Λέοντα απέναντι παίρνει την ματαιοδοξία που ξέρει να την κρύβει καλά, επειδή δεν… καρφώνεται όπως αυτός, αλλά ο «ελιτισμός» και η αίσθηση ανωτερότητας αναδύονται με το πέρασμα ελάχιστου χρόνου.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, μια ακόμη πιο κρυμμένη ματαιοδοξία μπορεί να ανακαλύψουμε στους Ιχθύς! Και άλλα πολλά κρυμμένα υπάρχουν εδώ. Άλλωστε, ακόμη και με πολύ πλάγια μέσα, τον στόχο θα τον πιάσει με κάθε τρόπο. Μπορεί να έχει έλλειψη αντοχής ή πειθαρχίας, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ειδικά αν υπάρχει έλλειψη ορίων ή ηθικής, αν επιστρατεύσει το ψέμα ή αν μπερδέψει τους πάντες και τα πάντα. Και αν όλα αυτά δεν πιάσουν θα παραστήσει το θύμα. Που υπηρετεί ταπεινά χωρίς αντάλλαγμα και δεν το διατυμπανίζει αλλά στο λέει εμπιστευτικά. Σου ανακοινώνει επίσης πως έχει και ένα μυστικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το πει…

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved