Ανάδρομοι πλανήτες: «Παρ’ το αλλιώς, γιατί (δεν) θα βρεις»!

Η ανάδρομη κίνηση δεν είναι μια πραγματική κίνηση. Πρόκειται για οπτική απάτη.

Θανάσης Ματσώτας
Ανάδρομοι πλανήτες: «Παρ’ το αλλιώς, γιατί (δεν) θα βρεις»!

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι σημαίνει ανάδρομος πλανήτης, μπορούμε να φέρουμε στο νου τη γνώριμη εικόνα που έχουμε όταν είμαστε μέσα σε ένα πλοίο που φεύγει από το λιμάνι. Αισθανόμαστε πως μετακινείται το λιμάνι και όχι το πλοίο. Η αίσθηση της κίνησης οφείλεται στο ότι στο οπτικό μας πεδίο υπάρχει το φόντο με τα βουνά, τα δέντρα, τα σπίτια κλπ. Αν αυτό δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε την αίσθηση της κίνησης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πλανήτες. Υπάρχει το φόντο του ζωδιακού και του έναστρου ουρανού και εξαιτίας αυτού του επιπέδου αναφοράς, φαίνεται σαν οι πλανήτες να κινούνται αντίθετα από την ορθή (κανονική) τους φορά.

Δηλαδή, ένας πλανήτης φαίνεται από τη Γη σε μια δεδομένη στιγμή, να προβάλλεται σε μια μοίρα του ζωδιακού. Εξαιτίας των διαφορετικών τους ταχυτήτων, κάποιες φορές αλλάζει η σχετική τους θέση και από τη Γη φαίνεται ο πλανήτης σα να «φρενάρει» και σταδιακά να προβάλλεται σε προηγούμενες μοίρες του ζωδιακού. Είναι το ίδιο φαινόμενο που παρατηρούμε όταν προσπερνάμε ένα αυτοκίνητο στην Εθνική οδό. Φαίνεται σαν αυτό να φεύγει προς τα πίσω. Αν κόψουμε ταχύτητα, αυτό φαίνεται σαν να κινείται πάλι προς τα εμπρός. Και όλα αυτά φυσικά επειδή υπάρχει στο οπτικό μας πεδίο το φόντο των δέντρων, των κτηρίων κλπ.

Όταν ο πλανήτης διατρέχει τις μοίρες εκείνες του ζωδιακού που μετά θα τις καλύψει σε ανάδρομη φορά, λέμε ότι είναι στην πρώτη περίοδο της «σκιάς». Όταν μετά γυρίσει ορθόδρομος, θα ξανακαλύψει τις ίδιες μοίρες και τότε θα βρίσκεται στη δεύτερη περίοδο της «σκιάς».

Κάθε φορά που επιβραδύνει και σταματά για να αλλάξει πορεία, λέμε πως είναι σε στάση.

Τα χαρακτηριστικά του ανάδρομου πλανήτη (θετικά ή αρνητικά), κορυφώνονται γύρω από αυτήν ακριβώς την περίοδο! Ακόμη και όταν ο πλανήτης επανέλθει οριστικά στην ορθόδρομη πορεία του, συνεχίζονται αυτά τα φαινόμενα και αυτό οφείλεται ακριβώς στο φαινόμενο της «σκιάς».

Παρ' όλο, λοιπόν, που η ανάδρομη κίνηση δεν είναι πραγματική, φαίνεται πως μας επηρεάζει και αυτό είναι πολύ εύκολα παρατηρήσιμο στην καθημερινότητα.

Όλοι οι πλανήτες μπορούν να κάνουν ανάδρομη κίνηση εκτός από τον Ήλιο και τη Σελήνη που κινούνται πάντοτε ορθόδρομα.

Η ερμηνεία των ανάδρομων πλανητών στο γενέθλιο ωροσκόπιο αλλά και στα συστήματα πρόβλεψης

Καταρχάς, η παραδοσιακή Αστρολογία έχει δώσει στους ανάδρομους πλανήτες μια αρνητική χροιά και αυτό είναι λάθος!

Ο κυριότερος λόγος γι' αυτό, είναι ότι σχετίζονται με κάποια χαρακτηριστικά που δεν είναι απόλυτα συμβατά με τη συνηθισμένη άποψη της κοινωνίας για αυτά!

Ιδιαίτερα στον γενέθλιο ανάδρομο Ερμή, η παραδοσιακή αστρολογία δίνει άσχημα χαρακτηριστικά, μερικές δε φορές τον θεωρεί αιτία χαμηλής νοημοσύνης, αυτού που στα Αγγλικά εκφράζεται με τη λέξη « Idiot».

Είναι ένα ανεπίτρεπτο λάθος, που έχει τη ρίζα του στο ότι συχνά οι ανάδρομοι πλανήτες σχετίζονται με δυσκολίες στην έκφραση της ενέργειας που αντιπροσωπεύουν ή αναστολές.

Μπορεί να είναι φορείς απωθημένων συναισθημάτων, τραυματικών εμπειριών ή διαφορετικότητας στον τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Οι ετεροχρονισμένες αντιδράσεις (καθυστερήσεις και όχι μόνο), είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ανάδρομων πλανητών. Αυτοί συχνά υπερλειτουργούν ή υπολειτουργούν.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι να κατανοήσουμε το ανώτερο και εσωτερικό τους νόημα! Γιατί αυτοί οι πλανήτες έχουν μια πιο «εσωστρεφή» λειτουργία. Αποσύρονται στον δικό τους κόσμο για να δουν τα πράγματα από μια ιδιαίτερη και μη συνηθισμένη οπτική γωνία. Ο άνθρωπος μέσα από δυσκολίες ή συγκρούσεις, αναγκάζεται να βρει τον δικό του προσωπικό δρόμο, τις δικές του αξίες!

Σε κατώτερο επίπεδο αυτές μπορεί να εκφράζονται μέσα από ιδιορρυθμίες, αντικομφορμισμό ή εκκεντρική συμπεριφορά σε κάποια θέματα. Σε ανώτερο όμως επίπεδο, σημαίνει κατανόηση των πραγματικών αξιών που σχετίζονται με τον πλανήτη και τον συσχετισμό τους με τους στόχους που ο άνθρωπος ήρθε στη ζωή για να εκπληρώσει.

Εδώ λοιπόν η λέξη «Idiot» γυρνά στην αρχική Ελληνική της προέλευση, αυτή του «Ιδιώτη», που τόσο εύστοχα χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας Ελύτης στην περίφημη «Ιδιωτική Οδό» του, αλλά και ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος και εσωτεριστής G.Gurdjieff, για να υποδηλώσουν τον άνθρωπο που ψάχνει και βρίσκει τον δικό του προσωπικό δρόμο προς την αλήθεια και την αυτογνωσία!

Την «ανάδρομη» αυτογνωσία θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, αφού αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στροφή προς τα μέσα, προς τον εαυτό! «Παρ’ το αλλιώς» σημαίνει ψάξε το δικό σου ξεχωριστό και απάτητο μονοπάτι, γιατί κάτι καινούριο και ξεχωριστό μπορεί να βρει κανείς μόνο σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, εκεί που δεν έχει πατήσει άλλο πόδι!

Οι ανάδρομοι πλανήτες είναι λοιπόν οι πλανήτες των «Ιδιωτών»!

Σημαντική είναι και η επιρροή τους στα συστήματα πρόβλεψης αφού κατά την αναστροφή της πορείας τους μπορεί να προκαλέσουν πολλά φαινόμενα που να σχετίζονται με τη φύση τους, όπως καθυστερήσεις, επαναφορά προσώπων και καταστάσεων από το παρελθόν, αποκαλύψεις, πισωγυρίσματα, και πολλά άλλα.

Ακόμη σημαντικότερη είναι η στιγμή που γίνεται η «στάση» και αντιστρέφεται η πορεία ενός πλανήτη στη Δευτερεύουσα πρόοδο (Secondary progression).

Εκεί μπορεί να έχουμε μια κομβική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου για τα θέματα που εκφράζει ο πλανήτης. Αν για παράδειγμα είναι η Αφροδίτη, μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τα οικονομικά ή ερωτικά θέματα και να συμβούν σημαντικά γεγονότα στη ζωή του, που να σχετίζονται με αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να έχουμε συνολική εικόνα του γενέθλιου χάρτη, πριν ερμηνεύσουμε τη λειτουργία ενός ανάδρομου πλανήτη. Επίσης, σε έναν γενέθλιο χάρτη θα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε έναν «προσωπικό» πλανήτη που είναι ανάδρομος παρά σε έναν αργό. Αυτό γιατί ο Πλούτωνας για παράδειγμα, μένει ανάδρομος 6 μήνες τον χρόνο περίπου. Άρα, η μισή ανθρωπότητα είναι γεννημένη με ανάδρομο Πλούτωνα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί αυτό να περιγράφει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για έναν ατομικό χάρτη.

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved