Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 03° 29' 07" ΖΥΓΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 27° 28' 38" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΕΡΜΗΣ - 16° 40' 49" ΠΑΡΘΕΝΟΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 20° 40' 15" ΛΕΩΝ
ΑΡΗΣ - 19° 44' 30" ΖΥΓΟΣ
ΔΙΑΣ - 14° 45' 37" ΤΑΥΡΟΣ R
ΚΡΟΝΟΣ - 01° 42' 26" ΙΧΘΥΕΣ R
ΟΥΡΑΝΟΣ - 22° 44' 21" ΤΑΥΡΟΣ R
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 26° 04' 07" ΙΧΘΥΕΣ R
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 27° 56' 22" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ R
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 25° 00' 14" ΚΡΙΟΣ R

Ο ωροσκόπος και η σημασία του

 Η ερμηνεία του ωροσκόπου και των 12 αστρολογικών οίκων από το Γιάννη Ριζόπουλο

Ο ωροσκόπος και η σημασία του

Οι 12 Οίκοι

Οι οίκοι (εναλλακτικά αποκαλούνται και «σπίτια») προέρχονται από τη διαίρεση του αστρολογικού χάρτη, σε 12 τμήματα.

Κάθε οίκος ορίζεται από την ακμή του (την αρχή του), που θεωρείται περιοχή εξαιρετικής ευαισθησίας.Οι οίκοι ερμηνευτικά επισημαίνουν περιοχές συμβάντων, συσχετίζονται δηλαδή, με διάφορους τομείς της ζωής μας: Γάμος, καριέρα, υγεία, παιδιά κ.λπ.

Ο 1ος, ο 4ος, ο 7ος και ο 10ος ονομάζονται γωνιακοί οίκοι και η παρουσία πλανητών σε αυτούς επηρεάζει συνολικά το ωροσκόπιο και τις επιλογές μας.

Η ακμή του 1ου οίκου, δηλ. η μοίρα του ζωδίου που αρχίζει ο οίκος αυτός, ονομάζεται διαφορετικά Ωροσκόπος

Ο 1ος οίκος

Ο 1ος οίκος αναφέρεται σε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου αλλά και σε κεντρικές του επιλογές, στη σταδιοδρομία, τον τρόπο ζωής του ή τις σχέσεις του. Αν ο οίκος περιέχει κάποιο πλανήτη, τότε αυτός αναλαμβάνει ένα ρόλο ισότιμο του Ηλίου η της Σελήνης, έχοντας, μάλιστα, συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο εκδήλωσης της προσωπικότητας. Στην περίπτωση που οι πλανήτες είναι περισσότεροι, τότε όλοι «δικαιούνται» μερίδιο στην έκφραση και δεν υπάρχει κάποιος ασφαλής κανόνας που να ορίζει ποιός προηγείται. Πρακτικά υπάρχει το ενδεχόμενο είτε να εναλλάσσονται στην... πρωθυπουργία, είτε να λειτουργούν ενιαία. 

Ο Ωροσκόπος, που δεν είναι παρά η ακμή* του 1ου οίκου, σχετίζεται άμεσα με τη φυσική παρουσία (την εμφάνιση και τη συμπεριφορά ) του ατόμου αλλά και με την υγεία του.
Γι αυτό μας ενδιαφέρουν πάντα και οι όψεις που τυχόν σχηματίζει με τα Φώτα (Ήλιος, Σελήνη) ή τους πλανήτες. Ο Ωροσκόπος, όπως και το Μεσουράνημα είναι ένας δείκτης των γενικότερων κατευθύνσεων του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής. 

 *Η ακμή ενός οίκου δηλώνει το αστρολογικό σημείο που ξεκινάει αυτός ο οίκος. Π.χ. αν ο 1ος οίκος ξεκινάει στην 3η μοίρα των Διδύμων, λέμε ότι η ακμή του είναι στους Διδύμους ή αλλιώς ότι έχουμε ωροσκόπο σε αυτό το ζώδιο. Στους υπόλοιπους οίκους, ονομάζεται απλώς ακμή. Π.χ. Αν ο 3ος οίκος σε ένα ωροσκόπιο ξεκινάει στις 17° 23΄της Παρθένου λέμε ότι έχει ακμή στην Παρθένο κ.ο.κ.

Ο αστρικός* Ωροσκόπος δεν αναφέρεται σε στοιχεία του χαρακτήρα αλλά αν έχει κύριες όψεις με κάποιον πλανήτη, τότε δίνει πληροφορίες για την εξωτερική εμφάνιση, την υγεία, τις επαγγελματικές επιλογές και τον τύπο των σχέσεων του ατόμου.

* Ο αστρικός Ωροσκόπος, όπως και οι αστρικοί πλανήτες, υπολογίζονται αφαιρώντας 23° περίπου από τη γνωστή θέση του ωροσκόπου μας ή των πλανητών μας. Π.χ. Αν ο ωροσκόπος μας βρίσκεται στην 3η μοίρα των Διδύμων, ο αστρικός μας Ωροσκόπος θα είναι στην 10η μοίρα του Ταύρου. Αφαιρούμε δηλαδή τις 3 μοίρες από το ζώδιο των Διδύμων και άλλες 20 από το ζώδιο του Ταύρου.

Αστρονομικά, ο Ωροσκόπος είναι το σημείο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή της γέννησης.

Αστρολογικά ο Ωροσκόπος συγκροτεί μαζί με τον Ήλιο ή τη Σελήνη τα θεωρούμενα ως βασικά δίπολα, που δίνουν στοιχεία τόσο για τον χαρακτήρα και τις βασικές επιλογές του ατόμου, όσο και για κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ζώδιο και τη μοίρα ενός Ωροσκόπου, αν δεν έχουμε μια ακριβή ώρα γέννησης και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου γέννησης. 

Η γενική αρχή είναι ότι τη στιγμή της ανατολής του Ήλιου ο Ωροσκόπος βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με αυτόν.

Από εκεί και ύστερα ο Ωροσκόπος αλλάζει ζώδιο κάθε δύο ώρες περίπου. Αυτό το «περίπου» όμως είναι που ...μπερδεύει όσους προσπαθούν να τον εντοπίσουν χωρίς μαθηματικούς υπολογισμούς. Κι αυτό γιατί σε κάποια ζώδια, όπως οι Ιχθύες και ο Κριός (για το Βόρειο Ημισφαίριο) ο Ωροσκόπος «τρέχει» πιο γρήγορα (short ascension) ενώ σε άλλα (Παρθένο και Ζυγό) πάει με το ...πάσο του (long ascension). 

Στο Νότιο Ημισφαίριο τα ζώδια αντιστρέφονται. Έτσι το «δίωρο» μπορεί κατά περίπτωση να είναι ...τρίωρο ή αντίθετα να προσεγγίζει τη μια ώρα. Για τον ακριβή προσδιορισμό του λοιπόν, θα πρέπει να καταφεύγετε είτε στα υπολογιστικά προγράμματα, είτε στους απαιτούμενους αριθμητικούς υπολογισμούς με τη χρήση του «αστρικού χρόνου».

Σε ένα μεγάλο βαθμό ο Ωροσκόπος, ο Ήλιος και η Σελήνη συνθέτουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της προσωπικότητας του ατόμου. Ο τρόπος που μπορεί να συνδυάζονται, να συγκρούονται και να ισορροπούν μεταξύ τους δίνει και το βασικό περίγραμμα των επιλογών και του χαρακτήρα του ατόμου.

**Εσύ που έχεις τον Ωροσκόπο σου; Η απάντηση είναι εδώ**

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2023 Astrology.gr - All rights reserved