Τα δομικά στοιχεία της Αστρολογίας: Τα είδη των οίκων

Για να ερμηνεύσουμε το νόημα των οίκων, θα μελετήσουμε τις ομάδες των οίκων

Τα δομικά στοιχεία της Αστρολογίας: Τα είδη των οίκων

Προχωρώντας με την προσπάθεια μας να ερμηνεύσουμε το νόημα των οίκων, θα μελετήσουμε τις ομάδες των οίκων και θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα στοιχεία που τις συνδέουν και τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Οι οίκοι χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ή ομαδοποιήσεις όπου ή κάθε κατηγορία ή ομαδοποίηση αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική οπτική γωνία στην εξέταση τους. Εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με τις πιο γνωστές ταξινομήσεις, οι οποίες είναι σε εφαρμογή από τους περισσότερους αστρολόγους και κάποιες από αυτές χρονολογούνται από την αρχαιότητα.

Γωνιακοί οίκοι

Γωνιακοί οίκοι ονομάζονται ο πρώτος, ο τέταρτος, ο έβδομος και ο δέκατος οίκος. Οι οίκοι αυτοί κάνουν το άτομο να ξεχωρίζει στη ζωή του, όταν έχουν πλανήτες, γιατί οδηγούν σχεδόν πάντα σε δράση. Αντιστοιχούν στα παρορμητικά ζώδια και συνδέονται με τους εξής τομείς της ζωής:

Πρώτος οίκος: Προσωπικότητα, εμφάνιση
Τέταρτος οίκος: Η αρχή και το τέλος της ζωής, η οικογένεια, από πού προερχόμαστε
Έβδομος οίκος: Ο γάμος και οι συνεργασίες, το συμπλήρωμα μας
Δέκατος οίκος: Η επαγγελματική ή κοινωνική καταξίωση, προς τα πού πηγαίνουμε

Διάδοχοι οίκοι

Διάδοχοι οίκοι ονομάζονται ο δεύτερος, ο πέμπτος, ο όγδοος και ο ενδέκατος οίκος. Προδίδουν σταθερότητα, αλλά και αντίσταση όταν έχουν πλανήτες. Κάνουν το άτομο να αρνείται τις αλλαγές και να θέλει να παγιώνει τις καταστάσεις. Αντιστοιχούν στα σταθερά ζώδια και συνδέονται ένας προς έναν με τους εξής τομείς της ζωής:

Δεύτερος οίκος: Υλικά αγαθά, ικανότητες, αξίες (που δεν αλλάζουν εύκολα)
Πέμπτος οίκος: Η τέχνη, το φλερτ, τα παιδιά, η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα και γενικά πώς προβάλλουμε τον εαυτό μας, ώστε να δείξουμε ποιοι είμαστε
Όγδοος οίκος: Τα αποκτήματα από τους άλλους, κληρονομιές, οι δεσμεύσεις οικονομικές και συναισθηματικές (υποσχέσεις).
Ενδέκατος οίκος: Ο κύκλος αυτών που μοιράζονται τις ιδέες μας, οι οπαδοί μας, οι φίλοι μας

Κατιόντες οίκοι

Κατιόντες ονομάζονται ο τρίτος, ο έκτος, ο ένατος και ο δωδέκατος οίκος. Οι οίκοι αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοί, γι’ αυτό και πλανήτες που βρίσκονται σε αυτούς λέγεται ότι είναι αδύναμοι και δε μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Αντιστοιχούν στα μεταβλητά ζώδια και συνδέονται στους εξής τομείς της ζωής:

Τρίτος οίκος: Η κοινότητα που ζούμε, η γειτονιά, το σόι, ο τρόπος που κάνουμε πρώτη επαφή με αγνώστους
Έκτος οίκος: Η εργασιακή ικανότητα, η προσπάθεια, η πειθαρχία στους κανόνες
Ένατος οίκος: Οι ανώτερες σπουδές, τα συστήματα πίστης, η ιδεολογία
Δωδέκατος οίκος: Το τέλος των πραγμάτων, ο ύπνος, οι κρυφοί εχθροί, τα όνειρα, τα απωθημένα

Ωστόσο, εκτός από την ποιότητα τους οι οίκοι διαιρούνται σε ομάδες και με βάση το στοιχείο που αντιστοιχούν.

Οίκοι της φωτιάς

Οίκοι της φωτιάς ονομάζονται ο πρώτος, ο πέμπτος και ο ένατος οίκος. Μέσα από αυτούς κυρίαρχο αίτημα είναι η αναζήτηση της ταυτότητας. Στον πρώτο οίκο διατυπώνεται το αίτημα, στον πέμπτο διαμορφώνεται μία εικόνα του ποιος είμαι και προβάλλεται προς τα έξω και στον ένατο εξετάζεται το τι άλλο θα μπορούσα να είμαι (εν δυνάμει εγώ).

Οίκοι της γης

Οίκοι της γης ονομάζονται ο δεύτερος, ο έκτος και ο δέκατος οίκος. Το κυρίαρχο αίτημα τους είναι η επίτευξη στόχων. Οι στόχοι καθορίζονται στο δεύτερο (τι θέλω να έχω στη ζωή μου, τι θέλω να αποκτήσω), στον έκτο δουλεύουμε για να τους αποκτήσουμε και στο δέκατο εισπράττουμε το αποτέλεσμα με τη μορφή αναγνώρισης ή δημόσιας μη αναγνώρισης.

Οίκοι του αέρα

Οίκοι του αέρα ονομάζονται ο τρίτος, ο έβδομος και ο ενδέκατος. Το αίτημα τους είναι η επικοινωνία. Περιγράφουν τις σχέσεις στα διάφορα επίπεδα της ζωής. Στον τρίτο βρίσκονται οι σχέσεις με τους συγγενείς αλλά και οι τυχαίες συναντήσεις, στον έβδομο οι σχέσεις με τους συνεργάτες και το σύντροφο και στον ενδέκατο οι παρέες και οι ομάδες.

Οίκοι του νερού

Είναι ο τέταρτος, ο όγδοος και ο δωδέκατος. Κυρίαρχο αίτημα τους είναι η επαφή με το εσωτερικό εαυτό. Στον τέταρτο είναι αυτά που κουβαλάμε μέσα μας από τους γονείς μας. Στον όγδοο ο μυστικός εραστής ή ερωμένη που ψάχνουμε όλη μας τη ζωή σε μία απόλυτη ένωση. Στο δωδέκατο τα πρότυπα της κοινωνίας ή της φυλής μας που έχουμε μέσα μας και διαλέγουμε καμιά φορά να ταυτιζόμαστε (π.χ. ο ήρωας). Κατά μία άλλη άποψη οι οίκοι αυτοί απεικονίζουν το τέλος. Ο τέταρτος το τέλος της ζωής, ο όγδοος οίκος το θάνατο κάποιου άλλου και την κληρονομιά κι ο δωδέκατος οίκος το τέλος της ημέρας και τον ύπνο.

Τέλος, οι οίκοι χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την κατεύθυνση που βρίσκονται στο χάρτη (επάνω ή κάτω από τον ορίζοντα, δεξιά ή αριστερά από τον μεσημβρινό). Οι κατευθύνσεις αυτές είναι τέσσερις και λέγονται τεταρτημόρια. Η τοποθέτηση των πλανητών κατά πλειοψηφία σε κάποιο ή κάποια τεταρτημόρια επηρεάζει και τη συμπεριφορά του ατόμου. Αν για παράδειγμα οι περισσότεροι πλανήτες είναι στους οίκους κάτω από τον ορίζοντα, το άτομο λέγεται ότι θα είναι πιο εσωστρεφές. Αν οι περισσότεροι πλανήτες είναι πάνω από τον ορίζοντα το άτομο λέγεται ότι θα είναι πιο εξωστρεφές. Επίσης, αν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται αριστερά του άξονα του Μεσουρανήματος, το άτομο λέγεται ότι θα επικεντρώνεται στον εαυτό του. Ενώ, αν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται δεξιά από τον άξονα του Μεσουρανήματος, το άτομο λέγεται ότι θα είναι πιο κοινωνικό.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved