Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 16° 15' 28" ΔΙΔΥΜΟΙ
ΣΕΛΗΝΗ - 28° 15' 55" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΕΡΜΗΣ - 23° 40' 50" ΤΑΥΡΟΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 01° 34' 34" ΛΕΩΝ
ΑΡΗΣ - 10° 09' 57" ΛΕΩΝ
ΔΙΑΣ - 04° 43' 06" ΤΑΥΡΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 07° 07' 12" ΙΧΘΥΕΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 20° 32' 27" ΤΑΥΡΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 27° 32' 10" ΙΧΘΥΕΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 00° 04' 03" ΥΔΡΟΧΟΟΣ R
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 03° 12' 18" ΤΑΥΡΟΣ R

Άστρα, τσάντα και κοπάνα - Η αστρολογία στα σχολεία

Σχολικό έτος 2400 μ.Χ
Άστρα, τσάντα και κοπάνα - Η αστρολογία στα σχολεία
από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Όλοι εμείς οι κοινωνοί της Αστρολογίας οραματιζόμαστε μια μέρα που η σπουδαία αυτή τέχνη θα διδάσκεται στα σχολεία. Και βέβαια μετά την δημιουργία χιλιάδων πτυχιούχων -κάπου εκεί στο 2.400 μ Χ- οι αρχές της θα διέπουν πλέον την Παιδαγωγική επιστήμη. Και να ποιά μπορεί να είναι μερικά από τα λαμπρά αποτελέσματα αυτής της επανάστασης!

1.Εθνική συνείδηση...

1. Ο αστρο-φιλόλογος στο λύκειο: Για πες μας Πλανητόπουλε, ποιό είναι το νόημα του «Ύμνου στην Ελευθερία»;

-Από  τους πρώτους στίχους γίνεται φανερή η πρόθεση του ποιητή να αποδώσει περιεκτικά, όσο και συμβολικά μια πραγματικότητα, που έχει τις ρίζες της βαθιά στα αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνείδητου.

Ο Διονύσιος Σολωμός αναγνωρίζει κάτι ιδιαίτερο στην Ελευθερία. Τι γνωρίζει και τι προσπαθεί να μας περιγράψει; Ο στίχος «από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» παραπέμπει στον Άρη, που έχει «την όψη, που με βια μετράει τη γη», έχει δηλαδή μια δυσαρμονική όψη με κάποιο ζώδιο της γης. Ποιό από τα τρία, όμως; Η λέξη «μετράει» υποδεικνύει με σαφήνεια την Παρθένο, άρα η θέση του Άρη μπορεί να είναι είτε στους Διδύμους, είτε στον Τοξότη. Μήπως όμως η έντεχνη χρήση του «γνωρίζω» μας οδηγεί κατευθείαν στον δεύτερο;

Η συνέχεια είναι εξίσου αποκαλυπτική. «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα ιερά...». Τα κόκαλα ελέγχονται παραδοσιακά από τον Κρόνο αλλά εδώ εννοείται μάλλον το ζώδιο, που κυβερνά, ο Αιγόκερως και να γιατί: Η λέξη «ιερά» αναφέρεται στον Ποσειδώνα, τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο για τα θρησκευτικά και λατρευτικά θέματα. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιοφυή απόδοση της θέσης του Ποσειδώνα στον Αιγόκερω!

Το καλύτερο όμως έρχεται μετά. Η διατύπωση «και σαν πρώτα ανδρειωμένη...» περιέχει δύο λέξεις-κλειδιά για την ορθή ερμηνεία του στίχου. Τόσο το «πρώτα», όσο και το «ανδρειωμένη» φωτογραφίζουν, ποιόν άλλον, τον Κριό. Ταυτόχρονα-κι εδώ είναι το καταπληκτικό-δημιουργείται μια αίσθηση αναγέννησης, επαναφοράς από το παρελθόν, που βέβαια συνδέεται άμεσα με τον Πλούτωνα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα δύο πρώτα τετράστιχα μιλούν για τον Άρη στον Τοξότη, τον Ποσειδώνα στον Αιγόκερω και τον Πλούτωνα στον Κριό. Μπίνγκο! Αυτό, που τελικά ξεδιπλώνεται μέσα από τη συμβολική σημειωτική του ποιητή, δεν είναι άλλο από το Ωροσκόπιο της Ελλάδας! Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή αυτού του ποιήματος, ως Εθνικού Ύμνου της χώρας...

-Εύγε Πλανητόπουλε! Αν συνεχίσεις έτσι παιδί μου, θα γίνεις μέγας φιλόλογος...

2. Η... άλλη Ιστορία

Στο μάθημα της Ιστορίας η δασκάλα ρωτάει την Ουρανίτσα: Για πες μου παιδί μου τι ξέρεις για την 28η Οκτωβρίου του 1940;

-Μμμ… Που να σας τα λέω κυρία! Είχαν προηγηθεί οι φοβερές εκλείψεις στον Κριό και το Ζυγό -αχ τι κακό- κι όλοι ήταν αναμπουμπουλιασμένοι. Ο κακός Ντούτσε, που ήταν Λέων ξεδοντιασμένος, αποφάσισε να επιτεθεί στη φτωχή Ελλάδα, Υδροχόο με τον Κρόνο στο Λέοντα και τον 4ο οίκο-τι ατυχία θεέ μου. Όμως εκείνη τη μέρα, ο Ήλιος έκανε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, γι αυτό στο τέλος έφαγε τα μούτρα του-αυτά παθαίνουν, όσοι δεν έχουν αστρολόγο. Εεε… στο μεταξύ ο Ουρανός στον Ταύρο και τον 1ο οίκο της μικρής αλλά με έναν Άρη νααα... πατρίδας μας, έκανε αντίθεση με τον Ερμή στο Σκορπιό κι εκεί που κανείς δεν το περίμενε ακούστηκε το βροντερό ΟΧΙ...!

-Μπράβο Ουρανίτσα! Είμαι σίγουρη, ότι μελέτησες σε ώρα Δία.


ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2023 Astrology.gr - All rights reserved