Υπνική παράλυση: Όταν ξυπνάς και δεν μπορείς να κουνηθείς: Απλή παραίσθηση ή πραγματικότητα;

Η Μόρα και οι απρόσκλητοι επισκέπτες της νύχτας!

Υπνική παράλυση: Όταν ξυπνάς και δεν μπορείς να κουνηθείς: Απλή παραίσθηση ή πραγματικότητα;

Ήταν θα έλεγα ένα συνηθισμένο βράδυ που είχα αυτήν την ιδιαίτερα τρομακτική εμπειρία. Ξύπνησα, ανίκανη να κουνήσω οποιοδήποτε μυ του σώματός μου (ούτε καν να ανοιγοκλείσω τα βλέφαρα μου!), χωρίς να μπορώ να πάρω ανάσα, και ένιωσα σαν να υπήρχε ένας εισβολέας στην κρεβατοκάμαρά μου. Είδα μια απόκοσμη σκιά που έμοιαζε σαν «κάτι από μια ταινία τρόμου» να στέκεται στα πόδια του κρεβατιού μου και να με περιεργάζεται. «Ωραία» σκέφτηκα, «ή έχω σαλέψει τελείως ή άρχισα να έχω επαφές με την άλλη πλευρά!» -αν και ομολογώ πως δεν μου αρέσουν τα πάρε -δώσε με αγνώστους. Από τότε βέβαια το φως του δωματίου μου μένει ανοικτό, γιατί δεν θέλω νυχτερινούς επισκέπτες, και ναι, μπορώ να το γράψω πια, έχω κι εγώ έχω υποφέρει για μια θαυμάσια περίοδο (!) από την παράλυση του ύπνου και τις συνοδευτικές παραισθήσεις της, το οποίο είναι ακριβώς και το θέμα που πρόκειται να αναλύσω παρακάτω.

Δεν είμαι σαφώς από τους προληπτικούς τύπους που απέχουν μίλια μακριά από την πραγματικότητα, αλλά η αίσθηση του να με επεξεργάζεται κάτι και να ωθούμαι προς τα κάτω παρά τη θέλησή μου, ενώ ένα σκοτεινό πρόσωπο με εκμεταλλεύεται έχοντάς με στην κατοχή του την ώρα που είμαι στο κρεβάτι μου, μου φαίνεται τόσο πραγματική, που θα μπορούσα κάλλιστα να καταλάβω γιατί ο αριθμός των λαογραφιών που έχουν ξεφυτρώσει γύρω από αυτό το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι τόσο μεγάλος.

Αλήθεια, εσύ έχεις νιώσει ποτέ στον ύπνο σου μια σκιά που προέρχεται από άγνωστη πηγή και σε κάνει να νιώθεις φόβο, ενώ είσαι σε πλήρη παράλυση -αβοήθητος- χωρίς καμία ελπίδα για άμυνα; Μην φοβάσαι. Δεν ήρθε η ώρα σου να διαπραγματευτείς με την άλλη πλευρά. Αυτό είναι το φαινόμενο της υπνικής παράλυσης... που ο λαός μας το ονομάζει «Μόρα».

Ποια όμως είναι η "Μόρα";
Η λέξη στα σλάβικα «mora» σημαίνει ερωμένη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η καταγωγή της είναι από την ελληνική «Μορμώ», το μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδιά τους οι αρχαίοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες διαφόρων ανθρώπων που τους έχει επισκεφτεί η Μόρα, είναι μια κατάσταση που συμβαίνει ιδιαίτερα όταν ένας άνθρωπος κοιμάται ανάσκελα και νιώθει σαν κάποιος να πιέζει έντονα το στήθος τους. Ο πόνος είναι δυνατός και κόβει την ανάσα, μέχρι το σημείο όπου το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι αργοπεθαίνει. Συνήθως, στη συνέχεια, ο άνθρωπος αυτός έρχεται αντιμέτωπο με ένα άθλιο πλάσμα που μοιάζει με ξωτικό της νύχτας, που εμφανίζεται/σέρνεται πάνω τους και τους ψιθυρίζει γλυκά και διαβολικά στο αυτί (αυτό το τελευταίο το υπέθεσα!). Πάντως, εάν μπορείς εσύ φίλε αναγνώστη να εντάξεις τον εαυτό σου στην κατηγορία των ατόμων που έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες σου λέω «συγχαρητήρια» καθώς είσαι ένας από τους τυχερούς που γνώρισαν έναν από τους διαβολικούς επισκέπτες της νύχτας!

Και μάντεψε! Δεν είσαι ο μόνος...

Η Παράλυση Ύπνου (SP) και των συναφών οραμάτων της, γνωστές ως υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είναι ακόμα ένα μυστήριο για την ιατρική επιστήμη, παρόλο που το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού το έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ναρκοληψίας και άλλων διαταραχών του ύπνου, η παράλυση του ύπνου μπορεί επίσης να προκληθεί σε υγιείς ονειρευόμενους και οφείλεται σε παράγοντες όπως η στέρηση ύπνου, jet lag, στρες, υπερβολική κατανάλωση διεγερτικών ή άλλων ναρκωτικών ουσιών (!) πριν από τον ύπνο.

Η έρευνα δείχνει ότι το SP συνδέεται με την REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) του ύπνου. Όταν στη διάρκεια του ύπνου REM δηλαδή που συνήθως ονειρεύεσαι, το σώμα σου δεν μπορεί να ενεργήσει στα όνειρά σου, καθώς υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός που φροντίζει να απενεργοποιήσει τους μυς σου (τρόπος του λέγειν) και να χαλαρώσεις. Ουσιαστικά δηλαδή, σε παραλύει, ως σ' ένα βαθμό.

**Τι είναι γραμμένο στα Άστρα για εσένα; Μάθε το στην Καρμική Ερμηνεία του Ωροσκοπίου σου!**

Όμως, γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Η αιτία για την κατάσταση της παράλυσης του ύπνου είναι ότι το μυαλό σου ξυπνά, συνήθως ακόμα σε μια ημι-REM κατάσταση, αλλά το σώμα σου εξακολουθεί να είναι χαλαρό και ημι -παράλυτο, φέρνοντάς σε μπροστά σε μια ενίοτε τρομακτική αίσθηση παράλυσης, ενώ εξακολουθείς να βρίσκεσαι σε μια ημι-ονείρου κατάσταση, αν και ξύπνιος. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι συνήθως τίποτα λιγότερο από τρομακτικές ψευδαισθήσεις που ξαφνικά γίνονται πραγματικότητα, καθώς είσαι παγιδευμένος στο ενδιάμεσο της συνείδησης. Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι ο πανικός για να προσπαθήσεις να απελευθερώσεις τον εαυτό σου, ενώ ο ύπνος σέρνεται γύρω από το μυαλό σου σαν μια αργή ομίχλη που προσπαθεί να σε σύρει πάλι πίσω στα βάθη του. Ξέρω πως είναι, καθώς το έχω υποστεί.

Τα πιο αξιόλογα συμπτώματα της παράλυσης είναι συνοδευτικοί ήχοι ή/και οπτικές παραισθήσεις που προκαλούν συχνά ακραίο τρόμο και πανικό στους πάσχοντες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές πιστεύουν λανθασμένα ότι δέχονται επισκέψεις από εξωγήινους, κακόβουλα όντα και άλλα τρομακτικές παρουσίες.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στην πραγματικότητα μπορεί να μην δεις τις διάφορες μορφές, αλλά μόνο να τις αισθάνεσαι. Ένα αίσθημα δηλαδή, ότι κάποιος σε κοιτάζει από πάνω, σε περιεργάζεται, περπατά τριγύρω σου. Επίσης συχνές, εκτός από τις οπτικές ψευδαισθήσεις, είναι και οι ηχητικές. Αυτές περιλαμβάνουν ξύσιμο, γέλιο, βούισμα, κουδούνισμα, φωνές, μουσική από το ραδιόφωνο και άλλους θορύβους, όλοι φαινομενικά πολύ πραγματικοί.

Τι μορφή έχουν τα οράματα σου;
Οι εμφανίσεις και οι μορφές που συνδέονται με την παράλυση ύπνου περιλαμβάνουν άσχημες γριές, γυναικείες μορφές με κουκούλα ή μαντίλες, μικρά πλάσματα με σκουφί, εξωγήινους, αγγέλους και προγόνους, ανάλογα με την πολιτιστική ανατροφή και το επίπεδο του φόβου. Όπως και στα διαυγή όνειρα, αυτός ο εφιάλτης είναι πραγματικά μια συν-δημιουργία μεταξύ των προσδοκιών σου και του σκοτεινού-ερέβους του ασυνείδητου σου ή ίσως προέρχεται από τις συλλογικές σφαίρες πέραν του δικού σου μυαλό. Πρόκειται περισσότερο για μια εξαιρετική κατάσταση του συνειδητού, αν και πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν γι 'αυτό, γιατί είναι «στοιχειωμένοι» από τους δαίμονες στον 21ο αιώνα! Κάτι που το κάνει ακόμη χειρότερο.
Εγώ πάντως δεν είμαι σίγουρη τι είναι πιο ανησυχητικό: ότι σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκέψεις το βράδυ από μακάβριες οντότητες που θέλουν να τους βασανίσουν στον ύπνο τους, ή ότι, σε πρόσφατη έρευνα, πάνω από τους μισούς των ψυχιάτρων παραδέχθηκε ότι θα διαγνώσουν σε ένα άτομο που ανέφερε μια τυπική παράλυση ύπνου (να μην μπορεί να κινηθεί, να αναπνεύσει, έναν κακό δαίμονα να κάθεται στο στήθος) κάποιο είδος ψύχωσης, όπως η σχιζοφρένεια; Ω! Θεέ μου. Αυτό μου έλειπε!

Να σου πω επίσης, ότι τα οράματα της παράλυσης του ύπνου είναι ένα φυσιολογικό, υγιές κομμάτι της ζωής για χιλιάδες μέντιουμ, σαμάνους, και εξερευνητές του βάθους του μυαλού. Όπως τα διαυγή όνειρα, έτσι και οι ψυχεδελικές συναντήσεις- SP οράματα σήμερα είναι δώρα και ευκαιρίες, μόλις συνηθίσεις όλα τα υπαρξιακά σου που αφορούν τον τρόμο, τις αυθόρμητες εκρήξεις της Κουνταλίνι και τα πανηγύρια των τσάκρας. Η ελπίδα μου είναι ότι μπορεί ο καθένας να αρχίσει να διεκδικεί αυτό το χαμένο λεξικό και να μάθει περισσότερα σχετικά με αυτά τα φρικιαστικά οράματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση μύθων και παραμυθιών.

Υπάρχουν ορισμένες ψυχολογικές θεωρίες σχετικά με τις οπτασίες που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της παράλυσης του ύπνου

1) Σύστημα Επαγρύπνησης
Η τρέχουσα έρευνα της γνωστικής ψυχολογίας δείχνει ότι στην παράλυση του ύπνου ενεργοποιείται μια σάρωση απειλής με ευαισθητοποίηση στον εγκέφαλο, γνωστό ως σύστημα επαγρύπνησης. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε μεγάλο βαθμό με τις αισθήσεις και συνήθως είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό πιθανών απειλών. Π.χ. «Τι είναι αυτός ο θόρυβος που ακούω;» και σε κάνει να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις για τη σωματική σου ασφάλεια. Ο συνδυασμός της ανίχνευσης και της φαντασίας λοιπόν κάνει το σύστημα να δράσει λίγο ανεξέλεγκτα στο σκοτάδι, επειδή δεν μπορεί να διευκρινίσει τι ακριβώς είναι η απειλή. Αυτό, με τη σειρά του, εντείνει τον φόβο σου καθώς ένα μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις έντονες συγκινήσεις, η αμυγδαλή, είναι ήδη αυξημένη σε αυτή την ονειρική κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που και προβάλλεις εικόνες από τους χειρότερους φόβους σου μέσα στο δωμάτιο, εντείνοντας τους ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να τους δίνεις μορφή.

Είναι όμως ένα κλιμακούμενο σύστημα αντίδρασης στο φόβο που καθίζει το φάντασμα δίπλα στο κρεβάτι με το σκοτεινό πρόσωπο και με ένα κακό προαίσθημα;

Στο μυαλό μου, αυτή η φυσική εξήγηση είναι ελλιπής, διότι αυτό δεν μου εξηγεί γιατί το διεγερμένο σύστημα επαγρύπνησης, ερμηνεύει τις αόριστες μορφές να μοιάζουν με παρουσίες. Γιατί όχι ένα παλιρροϊκό κύμα, ένας σεισμός ή μια χιονοστιβάδα;

2) Η σκιά
Μία από τις ιδέες του Jung είναι ότι η τάση σου να δημιουργήσεις εφιαλτικά στοιχεία στα όνειρα και τα οράματα σου είναι επειδή είναι κομμάτια του εαυτού σου που έχεις αποκηρύξει (όπως η απληστία, η αδυναμία, ή μια υπανάπτυκτη καλλιτεχνική ικανότητα). Η σκιά θα μπορούσε να εκφράσει την φτώχεια και το ρατσισμό στα οράματα σου και, μερικές φορές, εμφανίζονται όχι μόνο για να σε τρομάξουν αλλά επειδή έχουν κάτι να πουν.
Αλλά, θέλω να είσαι προσεκτικός να μην στηρίξεις τις ψευδαισθήσεις σε ένα σύμβολο ή μια έννοια. Κάθε συνάντηση είναι μοναδική, ζωντανή, και δυναμική. Μπορώ να σου πω από προσωπική εμπειρία ότι η μορφή που βλέπεις, ή οποιαδήποτε εικόνα-οπτασία, δεν το παίρνει ευγενικά όταν απλώς το αποκαλείς μια αναπαράσταση από κάτι. Εσύ θα ήθελες;

Αλλά γιατί οι απρόσκλητοι επισκέπτες δεν είναι Άγγελοι, αντί δαιμόνων;
Η πραγματικότητα είναι ότι το SP προκαλεί μια κατάσταση όπου ο φόβος και ο τρόμος σε ακινητοποιεί μ' ένα ξαφνικό αίσθημα πνιγμού, και φυσικά η αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτό είναι να πανικοβληθεί και, με τις επιβραδυμένες αντιδράσεις λόγω ύπνου, να σε κάνει να νιώθεις μια αίσθηση κινδύνου. Η αντίδραση αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην έντονη φαντασία για καλά πράγματα, όπως οι άγγελοι, ενώ, με την εισαγωγή των ταινιών τρόμου και ιστορίες φαντασμάτων στη ζωή μας, φυσικά θα καταλήξεις στο γρήγορο συμπέρασμα που υπαγορεύει το περιβάλλον -σκοτάδι, παράλυση- το οποίο σίγουρα θα είναι κάτι κακό.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές ιστορίες με Αγγέλους, και μάλιστα, μερικοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει έτσι τη θρησκεία, πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα είχαν μια επίσκεψη από το Άγιο Πνεύμα. Πιθανόν βέβαια, αυτό να ήταν απλώς ένα επεισόδιο του SP.

**Που βρίσκονταν οι Πλανήτες την ώρα που γεννήθηκες; Πώς σε επηρεάζουν;**

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
Κλείνονται να σου πω πως ένας καλός τρόπος να προσπαθήσεις να απελευθερώσεις τον εαυτό σου όταν βρεθείς σε μια κατάσταση SP είναι να επικεντρωθείς στην κίνηση ενός μέρος του σώματος, είτε αυτό είναι το δάχτυλό σου ή ακόμα και να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, καθώς την στιγμή που ένα μέρος του σώματος κινηθεί, το επεισόδιο SP θα πρέπει να σταματήσει.

Δεν είμαι σίγουρα η ειδική για να πω αν το SP είναι στην πραγματικότητα ή υπόθεση. Σε κάθε κατάσταση, κάθε άτομο έχει τη δική του εμπειρία και πρέπει να το ερμηνεύσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιώντας την λογική και την εξυπνάδα του. Δεν μπορώ επίσης να πω ότι κάθε κρούσμα παραφυσικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια του ύπνου στην πραγματικότητα είναι λάθος και απλώς SP. Όπως και σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας, η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Έτσι, κάθε αναφερόμενη περίπτωση, απαιτεί πολύ διερεύνηση και μερικές φορές ιατρική εξέταση για να αποκλείσεις τα συμπτώματα της παράλυσης του ύπνου, αλλά εγώ προσπάθησα να σου προσφέρω κάποιες εξηγήσεις για να εξετάσεις τις επιλογές σου και να έχεις επίγνωση του τι μπορείς ή δεν μπορεί να βιώσεις. Τα συμπεράσματα λοιπόν... δικά σου!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved