Γιατί φοράμε σταυρό;

Τι σημαίνει πραγματικά να φοράς έναν σταυρό και ποιες λαϊκές δοξασίες τον ακολουθούν;

Γιατί φοράμε σταυρό;

Είμαι οπαδός μιας τηλεοπτικής σειράς και αυτή τη σεζόν έχω κολλήσει σε ένα μέλος του καστ που φοράει συνεχώς ένα μενταγιόν με τη λέξη «άθεος». Στην αρχή σκέφτηκα: «Γιατί θα πρέπει να το ανακοινώσει στον κόσμο;». Αλλά τότε, ομολογώ, συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι πολύ απλά είναι μια εύστροφη αντιστροφή σε αυτό που εκατομμύρια άλλοι κάνουμε κάθε μέρα: φοράμε έναν σταυρό στο λαιμό μας. Αλήθεια, κι εμείς δεν ανακοινώνουμε τις πεποιθήσεις μας, κατά αυτό τον τρόπο, στον κόσμο; Ποια είναι η διαφορά; Και γιατί έχω την αίσθηση ότι το μενταγιόν του «άθεου» αποτελεί κάτι σαν προσβολή σε αυτό που πιστεύω εγώ; Και τότε άρχισα να κάνω την δική μου έρευνα για το τι σημαίνει πραγματικά να φοράς έναν σταυρό.

29-10-2014 mesa g

Πολλοί άνθρωποι, όπως κάνω κι εγώ, φορούν σταυρούς τις περισσότερες φορές επειδή είναι ένα όμορφο σχέδιο κοσμήματος και αυτό, από μόνο του, είναι λίγο περίεργο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο σταυρός αποτελεί ένα σύμβολο βασανιστηρίων και θανάτου, έτσι κατά κάποιο τρόπο είναι ειρωνικό το γεγονός ότι στο σημερινό κόσμο, μπορεί να είναι απλά ένα είδος αξεσουάρ. Ως Χριστιανή, η οποία φοράει ένα σταυρό για θρησκευτικούς λόγους, είμαι απόλυτα άνετη με το να δοξάζω τον Θεό μέσα από όμορφα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τους πόρους που έχω για να αντανακλώ την έκφραση της πίστης μου, πίσω στο Θεό και τον κόσμο. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που έχουμε συχνά μια εξαίσια αρχιτεκτονική και διακόσμηση στις εκκλησίες μας, γιατί ως άνθρωποι προσπαθούμε πάντα να φέρουμε στο προσκήνιο το καλύτερο που έχουμε κάνει, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την πίστη μας προς το Θεό.

29-10-2014 mesattyty


Και προσωπικά, σκέφτομαι τον σταυρό μου ως ένα είδος προειδοποίησης, ακόμη και αν φαίνεται λίγο τραβηγμένο. Μπορεί να χτυπηθώ από ένα λεωφορείο ή να έχω μια καρδιακή προσβολή σε ένα δημόσιο χώρο και θέλω οι γύρω μου να γνωρίζουν ότι είμαι μια Χριστιανή. Ελπίζω ότι κάποιος θα προσευχηθεί για μένα, ίσως να πει έστω και ένα «Θεέ μου, βοήθησε την».
Μετά απ' όλα αυτά, κατέληξα στο γεγονός ότι μερικοί από εμάς, φοράμε τελικά αυτό το σύμβολο γύρω από τον λαιμό μας, για να μας θυμίζει το ποιοι είμαστε όπως επίσης να το γνωρίζουν κι οι άλλοι.

29-10-2014 mesa


Λαϊκές δοξασίες για τον σταυρό
Γενικά πάντως, ο σταυρός θεωρείται το πιο ισχυρό χριστιανικό φυλαχτό που έχουμε και μάλιστα είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί πιστοί το φοράμε. Εκτός από την προστασία μας, ωστόσο, μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει για κινδύνους, σύμφωνα με τις διάφορες πεποιθήσεις.

Οι λαϊκές δοξασίες λένε, ότι ο σταυρός μπορεί να είναι ένας δείκτης της ψυχικής κατάστασης του ατόμου που το φοράει.

Επειδή η Χριστιανική μας παράδοση, όπως προείπα, προσδίδει την εικόνα της ταλαιπωρίας και της σωτηρίας του Ιησού Χριστού σε αυτό, ο κύριος περιορισμός που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην φορέσεις έναν σταυρό κάποιου άλλου, δεδομένου ότι παίρνεις τις αμαρτίες του προσώπου στο οποίο ανήκει.

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει ποτέ να πάρεις ένα σταυρό που βρέθηκε στο δρόμο. Ακόμα κι αν το σύμβολο του σταυρού είναι θετικό, αν το πάρεις από το έδαφος, μπορεί να φέρει ασθένειες και δυστυχίες στο σπίτι σου.

Αν έχει περάσει καιρός από τότε που φοράς ένα σταυρό με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό σου και παρατηρήσεις ότι έχει μαυρίσει, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάποιος γύρω σου έχει αρνητική επίδραση σε εσένα.

Αν η αλυσίδα με τον σταυρό σπάσει ενώ το φοράς, λέγεται ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει βάλει ένα μαγικό ξόρκι σε εσένα. Αν πάλι χάσεις τον σταυρό σου, ενώ τον φοράς, να περιμένεις σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα στο μέλλον.

koliopanou29102014stavros

Στο παρελθόν, ξύλινοι σταυροί νεκροταφείου, χρησιμοποιούνταν για τελετουργική μαγεία. Επίσης, αν μια ξηρασία διαρκούσε περισσότερο από το συνηθισμένο, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, έριχναν το σταυρό από τον τάφο ενός αγνώστου αποθανόντος στο ποτάμι, με στόχο να «καλέσουν» τη βροχή. Οι τοπικοί θεραπευτές μάλιστα, χρησιμοποιήσουν τα αποκαΐδια από ένα ξύλινο σταυρό για να ψάλλουν τα άτομα που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

Όσον αφορά την Εκκλησία μας, η 14η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μια μέρα που είναι διαφορετική από την Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα που θυμόμαστε το θάνατο του Χριστού πάνω στον σταυρό. Γιατί στην Χριστιανοσύνη, εορτάζουμε τον ίδιο το σταυρό, και ως μέσο της σωτηρίας μας και ως ένα όργανο βασανιστηρίων και θανάτου. Είναι τόσο ζωή όσο και θάνατος, είναι σκοτάδι, αλλά είναι και φως.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved