Οικοδομώντας το Μεγάλο Εγώ

Ο προσανατολισμός στην επιτυχία και την ευχαρίστηση

Οικοδομώντας το Μεγάλο Εγώ

Δεν σας παραξένεψε ποτέ το γεγονός πως η ζωή μας είναι τόσο δύσκολη, τη στιγμή που είμαστε τόσο προικισμένοι;

Από τη μια είμαστε ικανοί να διασπάμε το άτομο, να κατασκευάζουμε ουρανοξύστες, διαστημικά μηχανήματα, να φτιάχνουμε έργα τέχνης κι από την άλλη ζούμε τη ζωή μας μέσα στη στεναχώρια και την κατάθλιψη.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει - πνευματικά όχι σωματικά - γιατί όταν το σώμα επιβιώνει σε μια «ερημωμένη γη» του πνεύματος, είναι μια μορφή αυτοκτονίας, που αποτελεί μια από τις τραγωδίες του καιρού μας.

Το κλειδί για μια ζωή γεμάτη νόημα είναι να οικοδομήσουμε μια σταθερή βάση με τα εργαλεία της ψυχικής δύναμης, που δεν μπορούν να φτιάξουν αεροσκάφη ή αυτοκίνητα, αλλά να μας κάνουν να νοιώσουμε πληρότητα.

Ας δούμε τι χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα μη ουσιώδη.

1.Επικέντρωση στη χρησιμότητα
Πρέπει να ψάχνουμε μέσα μας και στον έξω κόσμο για οτιδήποτε είναι σχετικό και χρήσιμο και να επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Μια χρήσιμη και λειτουργική ζωή είναι απαραίτητη για τον αυτοσεβασμό μας. Δεν πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις. Πρέπει να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε εκείνους που μας είναι χρήσιμοι και σε εκείνους που θα σπαταλήσουν το χρόνο μας, μιλώντας ανόητα.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα που δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτα.
Οι σκέψεις που αφορούν το χτες και το αύριο δεν μας βοηθούν.
Να ζούμε χρήσιμα όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους.

2. Έμφαση στη φιλία
Η φιλία είναι ένα απαραίτητο συστατικό της ζωή μας. Ο καθένας μας χρειάζεται να είναι ενσωματωμένος στο σύνολο, να μοιράζεται τα αισθήματα και τις σκέψεις του με τους άλλους. Το αίσθημα της ασφάλειας που πηγάζει από τη φιλία καθώς και η αυτόνομη έκφρασή μας είναι επιβεβαίωση της ταυτότητας μας.
Η φιλία πρέπει να αρχίζει από τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος που ξέρει να ζει, ξέρει να δέχεται τον εαυτό του με κατανόηση. Ξέρει να συμβιώνει με τις ατέλειες του, τα επαναλαμβανόμενα λάθη του και τις αδυναμίες του. Για να είναι κάποιος καλός φίλος με τους άλλους, πρέπει πρώτα να είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για αν γίνει αυτό πρέπει να αποδεχτούμε εμείς πρώτα τον εαυτό μας, όπως θα έκανε ένας καλός φίλος.

3. Συναισθηματική ωρίμανση
Είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στις δικές μας ανάγκες σαν άτομα, να ασχοληθούμε με το να ωριμάσουμε σαν ανθρώπινες υπάρξεις – κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα.
Η συναισθηματική ωρίμανση είναι πολύ σπουδαία για τον κόσμο μας που έχει υπερτονίσει το υλικό στοιχείο. Έτσι, καθημερινά θα πρέπει να έχουμε συνείδηση των αισθημάτων και των ικανοτήτων μας, της προσαρμογής και της εικόνας για τον εαυτό μας και τους άλλους.
Το ερώτημα που μπορεί να κάνετε είναι το εξής: σας αρέσει ο εαυτός σας; Και στη συνέχεια, να σας αρέσει περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια;

4. Χάραξη ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή
Αυτό είναι ένα εργαλείο συναισθηματικής δύναμης, που θα μας ενισχύσει, εφόσον δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε ένα Μεγάλο Εγώ στο κενό. Πρέπει να το οικοδομήσουμε σε έναν κόσμο που δεν είναι αδιέξοδος, μα μας προσφέρει τη δυνατότητα να βρούμε ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.
Μια ολοκληρωμένη ζωή συνεπάγεται δράση σε ένα δημιουργικό πλαίσιο και όχι απομόνωση χωρίς προκλήσεις.

Θα νοιώσουμε καλά με τον εαυτό μας όταν κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να ζήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε.

Και ας μην ξεχνάμε ότι:
1. Για να αλλάξουμε είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάνοντας τα ίδια πράγματα θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.
2.Η ευκαιρία δεν έρχεται από έξω, εμείς δημιουργούμε την ευκαιρία ξεκινώντας από μέσα μας.

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο Εγώ - Μικρό Εγώ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved