Σκέψεις, το συστατικό της ευτυχίας

Η ευτυχία μπορεί να εντοπιστεί με μαθηματική ακρίβεια στις σκέψεις μας

Σκέψεις, το συστατικό της ευτυχίας

Πρόσεξε τις σκέψεις σου – γίνονται οι λέξεις σου.

Πρόσεξε τις λέξεις σου – γίνονται οι πράξεις σου.

Πρόσεξε τις πράξεις σου – γίνονται οι συνήθειες σου.

Πρόσεξε τις συνήθειες σου – γίνονται ο χαρακτήρας σου.

Πρόσεξε το χαρακτήρα σου – γίνεται το πεπρωμένο σου.

Hillel

Η ευτυχία μπορεί να εντοπιστεί με μαθηματική ακρίβεια στις σκέψεις μας. Αν, οι σκέψεις που κάνουμε σε μια δεδομένη στιγμή είναι ευχάριστες , τότε αισθανόμαστε όμορφα και ανεξάρτητα από την αντικειμενική πραγματικότητα είμαστε ευτυχισμένοι. Αν, αντίθετα, κάνουμε δυσάρεστες σκέψεις, αντίστοιχη θα είναι και η συναισθηματική μας κατάσταση.

Μαθαίνοντας να ελέγχουμε και να κατευθύνουμε τις σκέψεις μας, μπορούμε να ελέγχουμε και σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αισθανόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκέψεις που κάνουμε ανά πάσα στιγμή, διαμορφώνουν την πραγματικότητα μας.

Ποιός όμως καθορίζει τις σκέψεις μας;

Κάποιοι θεωρούν ότι τις σκέψεις μας τις καθορίζουν τα γεγονότα Η αλήθεια όμως είναι, ότι, ενώ οι περιστάσεις είναι πέρα από τον έλεγχο μας, ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε εξαρτάται από εμάς.

Ο Επίκτητος πολύ σοφά έλεγε: «Οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από τα γεγονότα, αλλά από την άποψη τους γι αυτά».

Αν λοιπόν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη ζωή μας και θέλουμε να την αλλάξουμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε.

Για να αλλάξουμε τις σκέψεις μας πρέπει να αλλάξουμε το λεξιλόγιο μας. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε τόσο στον εσωτερικό μας διάλογο, όσο και στην επικοινωνία μας με τους άλλους έχουν μεγάλη σημασία. Οι λέξεις είναι κανάλια επικοινωνίας, είναι φορτισμένες με ενέργεια και δημιουργούν συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά.

Πολλά σημαντικά πρόσωπα ανά τους αιώνες, έχουν μιλήσει για τη επίδραση που έχουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, στη ζωή μας.

-Εν αρχή ην ο λόγος (Ιωάννης ο Ευαγγελιστής)

-Οι λάθος λέξεις δεν είναι μόνον κακές, αλλά μολύνουν και την ψυχή με κακία (Σωκράτης)

-Οι λέξεις είναι το πιο ισχυρό ναρκωτικό που υπάρχει στη διάθεση της ανθρωπότητας (Rudyard Kipling)

-Μια ευγενική λέξη μπορεί να ζεστάνει επί τρεις χειμωνιάτικους μήνες (Ιαπωνικό ρητό)

Κάθε λέξη συνδέεται με ανάλογα συναισθήματα Σκεφτείτε τις παρακάτω λέξεις και διαπιστώστε τι αισθάνεστε: πόλεμος, φτώχεια, έγκλημα, βία, καταστροφή, αρρώστια.

Στην συνέχεια σκεφτείτε: αγκαλιά, έπαινος, προαγωγή, δώρο, παιχνίδι, γέλιο.

Ακούμε καθημερινά να περιγράφουν υπέροχες καταστάσεις και ανθρώπους με εκφράσεις που δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο. Π.χ τρομερό ηλιοβασίλεμα – αντί εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, ή φοβερός άνθρωπος – αντί καταπληκτικός άνθρωπος.(Η λέξη τρομερό σχετίζεται με το συναίσθημα του τρόμου και το φοβερό με το συναίσθημα του φόβου).

Τα άτομα που χρησιμοποιούν ένα περιορισμένο λεξιλόγιο για να περιγράψουν ένα συναίσθημα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να νοιώσουν πλήρως την ένταση και την απόχρωση του συγκεκριμένου συναισθήματος.

Επίσης, αυτοί που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αρνητικές λέξεις για να περιγράψουν την προσωπική τους κατάσταση έχουν και μια αντίστοιχη ζωή. Γνωρίζω μια κυρία που όταν τη ρωτάνε τι κάνει, η απάντηση της τις περισσότερες φορές είναι «χάλια παιδί μου, χάλια». Έτσι ακριβώς είναι και η ζωή της.

Να θυμάστε ότι κάθε λέξη που χρησιμοποιείτε έχει και μια συγκεκριμένη δόνηση η οποία έλκει στη ζωή σας κάτι ανάλογο. Αν θέλετε μια ευτυχισμένη, γεμάτη εμπειρίες ζωή, πλουτίστε το λεξιλόγιο σας και χρησιμοποιήστε το σοφά. Είναι σχήμα οξύμωρο να μιλάμε την πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου και να έχουμε ένα φτωχό λεξιλόγιο.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved