Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 28° 16' 38" ΠΑΡΘΕΝΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 12° 12' 34" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΕΡΜΗΣ - 10° 29' 35" ΠΑΡΘΕΝΟΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 17° 26' 11" ΛΕΩΝ
ΑΡΗΣ - 16° 13' 24" ΖΥΓΟΣ
ΔΙΑΣ - 15° 06' 10" ΤΑΥΡΟΣ R
ΚΡΟΝΟΣ - 02° 01' 52" ΙΧΘΥΕΣ R
ΟΥΡΑΝΟΣ - 22° 51' 00" ΤΑΥΡΟΣ R
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 26° 12' 53" ΙΧΘΥΕΣ R
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 27° 58' 51" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ R
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 25° 07' 03" ΚΡΙΟΣ

Το ημερολόγιο των Μάγια Μέρος Β

Ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης: «προχωρώντας μπροστά ξαναβρίσκω την αρχή μου»
Το ημερολόγιο των Μάγια Μέρος Β

 

 

Ο τίτλος του κεφαλαίου μιλάει από μόνος του καθώς οι Μάγια ονόμαζαν αυτό το μεγάλο ημερολόγιο που τους επέτρεπε να ανατρέχουν στο μακρινό παρελθόν και στο μέλλον της ιστορίας, ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης. Είμαστε τυχεροί γιατί οι επιστήμονες κατόρθωσαν τελικά και αποκρυπτογράφησαν το σημείο αφετηρίας του μεγάλου αυτού ημερολογίου των Μάγια με αποτέλεσμα όλες οι σημαντικές ημερομηνίες που περιγράφονται στα μνημεία τους να μας είναι σήμερα γνωστές.

Η ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου των Μάγια είναι η 11 Αυγούστου του 3.114 προ Χριστού.

 

 

 

Δεν είμαστε βέβαιοι για ποιον ακριβώς λόγο οι Μάγια επέλεξαν αυτή την ημερομηνία. Με τη δική μας ωροσκοπιακή αστρολογία δεν φαίνεται να δηλώνει κάτι ιδιαίτερο (ένα σπάνιο αστρολογικό σχηματισμό, κάποια ιδιόμορφη πλανητική συγκυρία). Από την άλλη όμως η δική μας αστρολογία δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την αστρολογία των Μάγια, όπως σας εξηγώ στο σχετικό κεφάλαιο. Επίσης θα μπορούσε να συμπίπτει με μία δική τους σημαντική επέτειο, από την οποία δεν έμειναν ιστορικά ευρήματα ώστε να τη γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ίδιοι πάντως συνδέουν αυτή την ημερομηνία σαν εκείνη κατά την οποία ο Πατριάρχης του Γένους τους φύτεψε το δέντρο της Ζωής κάτω από την εποπτεία του Θεού Ήλιου.

 

 

 

Αναμφίβολα, η ημερομηνία αυτή που επέλεξαν οι Μάγια δεν είναι άσχετη με την έντονη Ηλιολατρεία τους. Αυτή η τόσο λαμπερή και θερμή περίοδος του χρόνου, όπου η Ηλιακή κυριαρχία είναι απόλυτη, σίγουρα θα ήταν ξεχωριστή για τον εξελιγμένο αυτό λαό.

Ειδικά σε ότι αφορά στη χρονιά που επέλεξαν, ας μη ξεχνάμε ότι το τέλος της τέταρτης χιλιετίας πΧ σηματοδοτεί το ξεκίνημα των πιο λαμπρών πολιτισμών στην ανθρωπότητα. Οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αναπτύσσουν πόλεις και να χτίζουν μεγάλα οικοδομήματα. Παράλληλα, στην Αρχαία Ελλάδα μόλις ξεκινούσε την ανάπτυξή του ο Κυκλαδικός πολιτισμός.

 

 

 

Μία παρένθεση εδώ: επειδή η αποκωδικοποίηση του ημερολογίου μακροχρόνιας αρίθμησης των Μάγια αποτελεί εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια και απαιτεί χρήση ειδικών μεθοδολογιών, υπάρχει μία άλλη μερίδα επιστημόνων που τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου μακροχρόνιας αρίθμησης στις 13 Αυγούστου του 3.114 προ Χριστού. Δύο μόνο μέρες διαφορά μπορεί να μη σας φαίνονται πολλές μέσα σε ένα τόσο μακρινό χρονικό διάστημα αλλά αυτές οι δύο μέρες καθορίζουν το πότε ακριβώς θα είναι η ημέρα της κρίσης στο 2012. Αν λάβουμε υπόψη μας σαν σημείο εκκίνησης την 13η Αυγούστου του 3.114, τότε η ημερομηνία της έσχατης μέρας μετατίθεται στις 23 Δεκεμβρίου του 2012.

Γνωρίζοντας τώρα το σημείο αφετηρίας και τα "δομικά στοιχεία" του ημερολογίου μακροχρόνιας αρίθμησης, μπορούμε να αναγάγουμε οποιαδήποτε ημερομηνία Μάγια στην αντίστοιχη δική μας.

 

 

 

Θα σας δώσω εδώ ένα εντυπωσιακό παράδειγμα. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη θρυλική πολιτεία Παλένκε (βρίσκεται στο Νότιο Μεξικό) που ήταν χαμένη στο δάσος, βρήκαν μία πέτρινη στήλη που ανέφερε ένα στοιχείο εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους σύγχρονους αστρολόγους. Την ημερομηνία γέννησης του μεγάλου Βασιλιά των Μάγια Πακάλ, όχι όμως στο δικό μας ημερολόγιο αλλά στο ημερολόγιο Μάγια που τότε δεν είχαν αποκωδικοποιήσει ακόμη. Αυτή η ημερομηνία στη στήλη των Μάγια με τη δική τους χαρακτηριστική γραφή (εικονοσύμβολα) αναφέρεται ως εξής: 9.8.9.13.0, 8 Αχάου – 13 Ποπ. Αυτή είναι η ακριβής ημερομηνία γέννησης ενός τρανού βασιλιά Μάγια αλλά με αυτή τη μορφή και πριν την αποκωδικοποίηση του ημερολογίου των Μάγια είναι τελείως άχρηστη στους αστρολόγους. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κι εγώ σας καλώ να παίξετε μαζί μου το παιχνίδι της ανεύρεσης της ημερομηνίας γέννησης αυτού του μεγάλου βασιλιά.

 

 

 

Παίρνοντας κατά σειρά τα "δομικά στοιχεία" του ημερολογίου των Μάγια ξέρουμε ότι ο πρώτος αριστερά αριθμός (9) αναφέρεται στα μπακτούν που πέρασαν από την αφετηρία του ημερολογίου των Μάγια (13/8/3114 πΧ) ως τη γέννηση του βασιλιά. Προχωρώντας προς τα δεξιά ο αριθμός 8 εκφράζει τα αντίστοιχα κατούν. Ο επόμενος αριθμός 9 τα αντίστοιχα τουν, ο αριθμός 13 τα γουινάλ και ο αριθμός 0 τα κιν. Θα κάνουμε μία – μία τις πράξεις στη σειρά και μετά θα βγάλουμε το τελικό άθροισμα, το οποίο θα μας δώσει πόσες ημέρες πέρασαν από την ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου των Μάγια μέχρι τη γέννηση του βασιλιά Πακάλ (οι Μάγια όταν υπολόγιζαν μεγάλες περιόδους ανήγαγαν τα πάντα σε μέρες για να διευκολύνονται στις πράξεις τους).

 

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

9 μπακτούν Χ 144.000 ημέρες το καθένα = 1.296.000 ημέρες.

8 κατούν Χ 7.200 ημέρες το καθένα = 57.600 ημέρες.

9 τουν Χ 360 ημέρες το καθένα = 3.240 ημέρες.

13 γουινάλ Χ 20 ημέρες το καθένα = 260 ημέρες.

0 κιν = δηλώνει ότι δεν έχουμε άλλη μέρα να προσθέσουμε.

Τα προσθέτουμε όλα μαζί (1.296.000 + 57.600 + 3.240 + 260 = 1.357.100 ημέρες). Η ημερομηνία που προκύπτει αν υπολογίσουμε τη διαφορά ημερών από την ημέρα εκκίνησης του ημερολογίου των Μάγια είναι η 21 Μαρτίου του 603.

 

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο των Μάγια

2012, το τέλος του Κόσμου: Προφητεία ή θεραπεία;

Το ημερολόγιο των Μάγια Μέρος Β

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2023 Astrology.gr - All rights reserved