Το τέταρτο τσάκρα και οι ιδιότητες του

Το 4ο τσάκρα, γνωστό επίσης και σαν κέντρο της καρδιάς βρίσκεται πάνω στο στέρνο, στη κεντρική γραμμή του σώματος, μια παλάμη κάτω από τις μασχάλες. Συνδέεται με το εσωτερικό ενεργειακό σύστημα μέσω της σπονδυλικής στήλης, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι του.
Το τέταρτο τσάκρα και οι ιδιότητες του


Χρώματα:

Το πράσινο, η ιδανική του απόχρωση είναι ίσα μέρη κίτρινου και μπλε, χωρίς μαύρους ή άσπρους τόνους. Επίσης το χρυσό χρώμα.

Στοιχεία:

Αέρας

Πλανήτες και ζώδια:

Ο Λέων και ο κυβερνήτης του ο Ήλιος, που συμβολίζουν τη μεγαλοψυχία, και την προστασία των αδυνάτων.

Ο Ζυγός και ο κυβερνήτης του η Αφροδίτη που συμβολίζουν την αγάπη, την αρμονία, την ισορροπία και τη συντροφικότητα.

Ο Κρόνος που συμβολίζει την ωριμότητα, τις αξίες και τη διάκριση.

Το κέντρο της καρδιάς έχει θεμελιώδη σημασία για τον άνθρωπο. Βοηθά στο ν’ αναπτυχθεί η ικανότητα του ν’ αποδέχεται τον κόσμο όπως είναι.

Αν ο άνθρωπος δεν μάθει ν’ αγαπά και ν’ αποδέχεται τον εαυτό του με τα λάθη, τις αδυναμίες και τις καλές πλευρές του (που στην ουσία είναι όλα το ίδιο), θα νοιώθει άρρωστος, αδύναμος και δυστυχισμένος.

Κανένα τσάκρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και αρμονικά αν δεν συνδέεται με τη δύναμη του τσάκρα της καρδιάς. Το τσάκρα της καρδιάς πρέπει με τη σειρά του να στηρίζεται σε ένα καλό ενεργειακό θεμέλιο, το καλά ανεπτυγμένο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Αυτό το προστατεύει και δεν το αφήνει να παραπονιέται υπερβολικά. Μόνο αν μπορώ να πω «όχι», μπορώ να πω και «ναι».

Αρμονική λειτουργία

Όταν το ιερό τσάκρα είναι εντελώς ανοιχτό και βρίσκεται σε αρμονική λειτουργία με όλα τ’ άλλα τσάκρα τα συναισθήματα μας θα είναι απαλλαγμένα από εσωτερικές διαταραχές, συγκρούσεις, αμφιβολίες και αβεβαιότητες.

Η στάση , «σ’ αγαπώ, γιατί...», ή «πρέπει να μάθεις ν’ αγαπάς», ή «ο Θεός θα κάνει αυτό για μένα», η «αγωνίζομαι με τις δυνάμεις της αγάπης ενάντια στο κακό» και οι παρόμοιες εκδηλώσεις που παρουσιάζονται συχνά σαν έκφραση της αγάπης είναι εξουσιαστικές τάσεις και κατατάσσονται στις λειτουργικές διαταραχές του 3ου τσάκρα. Η αγάπη αποδέχεται τα πάντα χωρίς «εάν» και «αλλά». Δεν αγωνίζεται.

Δυσαρμονική λειτουργία

Οι συνήθεις ενεργειακές διαταραχές του τσάκρα της καρδιάς είναι ο δογματισμός, ο φανατισμός και εξωραϊσμός της πραγματικότητας. Υπάρχει η τάση να βλέπετε τα πράγματα μόνο σαν μαύρα και άσπρα, δηλαδή ο μαυρόασπρος τρόπος σκέψης. Θεός και διάβολος, το καλό και το κακό, καλοί άνθρωποι και κακοί άνθρωποι, καλές δυνάμεις, κακές δυνάμεις, καλές απόψεις, κακές απόψεις, προσήλωση στις ιεραρχίες κάθε είδους, υπεροψία, συναισθήματα κατωτερότητας, έλλειψη φιλελεύθερου πνεύματος.

Μπορεί να δίνετε αλλά να μην μπορείτε να δεχτείτε την αγάπη που θέλουν οι άλλοι να σας δώσουν, γιατί δεν μπορείτε ν’ ανοιχτείτε για να την πάρετε.

Μπορεί να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεστε την αγάπη που σας προσφέρουν οι άλλοι.

Αν το τσάκρα της καρδιάς είναι εντελώς κλειστό είστε ψυχροί και αδιάφοροι. Για να νοιώσετε κάτι χρειάζεστε έντονη σεξουαλική διέγερση.

Ανεπαρκής λειτουργία

Η ανεπαρκής λειτουργία του τσάκρα της καρδιάς, σας κάνει να πληγώνεστε βαθιά, όταν αισθάνεστε ότι σας απορρίπτουν. Όταν συμβαίνει αυτό, έχετε την τάση ν’ αποτραβιέστε στο «εσωτερικό καβούκι» σας, και νοιώθετε λύπη και κατάθλιψη.

Παρ’ όλο που θέλετε να προσφέρετε την αγάπη σας, επειδή φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν δεν μπορείτε να βρείτε το σωστό τρόπο να το κάνετε.

Μέθοδοι για την ανάπτυξη αυτού του τσάκρα, είναι μεταξύ των άλλων, οι διάφορες μορφές ψυχανάλυσης, ο διαλογισμός, οι αμυντικές τέχνες της Ανατολής, όπως Ται Τσι, Κουνγκ Φου, Αικίντο.


Πηγές:

O απόκρυφος κόσμος της αύρας, Walter Lubeck

Tο βιβλίο των Τσάκρα, Shalila Sharamon & Bodo J. Baginski



Διαβάστε επίσης:

-7 Τσάκρας ή Ενεργειακά Κέντρα

-Τα Επτά Κύρια Τσάκρα

-Το πρώτο τσάκρα και τα χαρακτηριστικά του

-Το δεύτερο τσάκρα και οι σεξουαλικές του ιδιότητες

- Το τρίτο τσάκρα και οι ιδιότητες του

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved