Τσι Κουνγκ - Η μελέτη της ενέργειας του κόσμου

20 λεπτά κάθε μέρα χαρίζουν υγεία και μακροζωία, σε όλες τις ηλικίες

Παπασταύρου Λίντα
Τσι Κουνγκ - Η μελέτη της ενέργειας του κόσμου

γράφει η Θάλεια Κωστοπούλου

thaleia


Το Τσι Κουνγκ είναι κινέζικο σύστημα άσκησης, απαύγασμα 4000 χιλιάδων ετών εμπειρίας, που στηρίζεται στη μελέτη της ενέργειας Τσι, της φυσικής δύναμης που πληρεί το σύμπαν. Καθημερινή άσκηση, έστω και 20 λεπτά την ημέρα, χαρίζει υγεία και μακροζωία, σε κάθε ηλικία. Η δύναμη των ασκήσεων Τσι Κουνγκ οφείλεται στη συγκεκριμένη αλληλουχία τους. Κάθε ενότητα ασκήσεων του Τσι Κουνγκ είναι αυτοτελής και λειτουργεί σαν ολογράφημα, δηλαδή περιέχει όλη την πληροφορία της συνολικής τεχνικής. Ο συγκεκριμένος συνδιασμός οδηγεί, με καθημερινή και μακρά εφαρμογή, σε μετατροπή της ενέργειας του σώματος, η οποία με τη σειρά της επιφέρει μεταμορφώσεις στο επίπεδο της υγείας, σωματικής, ψυχικής και πνευματικής. Είναι μια ολοκληρωμένη θεραπευτική διαδικασία.

emvolimh1

Τσι, η ζωτική ενέργεια του σύμπαντος

Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, το Τσι είναι η ενέργεια που βρίσκεται στον ουρανό, στη γη και σε κάθε έμβιο ον. Όλα αυτά τα διαφορετικά είδη ενέργειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μπορούν να μετατρέπονται το ένα στο άλλο. Οι Κινέζοι μελέτησαν τη φύση από πολύ παλιά, και συνέλεξαν πληροφορίες 4000 χιλιάδων ετών, για τα πρότυπα και τους κύκλους της φύσης και για τις κινήσεις και συμπεριφορές των ζώων. Παράλληλα, ερευνώντας τις σχέσεις όλων των πραγμάτων στη φύση, σε συσχετισμό με τα ανθρώπινα όντα, δημιουργήθηκαν διάφορες ασκήσεις για να βοηθήσουν το σώμα να εναρμονίσει την κυκλοφορία του Τσι με τους κύκλους της φύσης. Ανακάλυψαν επίσης ότι μέσω των ασκήσεων μπορούσαν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του Τσι και να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό του σώματος, αποκτώντας υγεία και μακροζωία. Έτσι δημιουργήθηκε το Τσι Κουνγκ.

Τσι Κουνγκ σημαίνει, κάθε εξάσκηση ή μελέτη που ασχολείται με το Τσι και απαιτεί επίμονη και μακροχρόνια προσπάθεια.

Ο Λάο Τσε (περίπου 1100π.Χ), ιδρυτής του Ταοϊσμού, έφερε την κορύφωση στις επιμέρους τεχνικές, οργανώνοντάς τις σε σύστημα, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αναπνοή. Σ’ αυτό ενσωματώθηκαν αργότερα οι τεχνικές των Θιβετιανών, οι οποίοι είχαν το δικό τους σύστημα εξάσκησης και τις δικές τους μεθόδους επίτευξης της βουδότητας.

Με τον καιρό, έτσι, αναπτύχθηκαν τέσσερις κατηγορίες Τσι Κουνγκ, ανάλογα με τον στόχο της εξάσκησης:

1) Διατήρηση της Υγείας

2) Θεραπεία της ασθένειας

3) Μαχητική ικανότητα

4) Φώτιση ή Βουδότητα

1. Διατήρηση της Υγείας

Η ανατολική προσέγγιση είναι ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από νοητική και συναισθηματική υπερβολή, που οδηγεί σε διαταραχή του Τσι. Για τη διατήρηση λοιπόν της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας, στοχεύουν στη «ρύθμιση του νου», δηλαδή στην ισορροπία και χαλάρωση σκέψεων και συναισθημάτων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαλογισμού, αλλά και μέσω εξάσκησης. Η εξάσκηση εστιάζεται στη ρύθμιση του νου, του σώματος και της αναπνοής, ώστε η ροή του Τσι να είναι ομαλή και να μην εμφανίζονται ασθένειες.

2. Ιατρικό Τσι Κουνγκ για θεραπεία

Η ασθένεια οφείλεται σε δυσαρμονία της ζωτικής ενέργειας Τσι στον οργανισμό. Τόσο η συσσώρευση ενέργειας, όσο και η έλλειψη ενέργειας σε ένα όργανο προκαλεί ανισορροπία που οδηγεί σε ασθένεια. Μελετώντας την συμπεριφορά του Τσι, οι Κινέζοι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι ειδικές σωματικές ασκήσεις αυξάνουν την κυκλοφορία του Τσι σε συγκεκριμένα όργανα. Έτσι οδηγήθηκαν στο να ανακαλύψουν ποιές κινήσεις βοηθούν στη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

3. Πολεμικό Τσι Κουνγκ

Το πολεμικό Τσι Κουνγκ είναι το Τάι Τσι. Γύρω στο 500μ.Χ, οι μοναχοί στο ναό Σαολίν, παρατήρησαν ότι εκτελώντας ασκήσεις Τσι Κουνγκ, εκτός του ότι βελτιωνόταν η υγεία τους, αυξανόταν σημαντικά και η δύναμή τους. Έτσι το εξέλιξαν σε πολεμική τέχνη, το Κουνγκ Φου. Στην πορεία οι πολεμιστές έμαθαν να επιτίθενται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα του αντιπάλου, και να προκαλούν ανισορροπία στη ροή του Τσι, με αποτέλεσμα βλάβες ή ακόμη και θάνατο.

4. Θρησκευτικό Τσι Κουνγκ για Φώτιση και Βουδότητα

Ο βασικός στόχος αυτής της εκγύμνασης είναι η προσπάθεια για φώτιση. Αυτοί που την ασκούν, στοχεύουν στην ανύψωση του πνεύματος τους και τη διακοπή των συνεχών επαναγεννήσεων. Προσπαθούν να ενισχύσουν το εσωτερικό τους Τσι, ώστε να θρέψει το πνεύμα τους και να το κάνει ικανό να επιβιώνει μετά το θάνατο του φυσικού σώματος. Αυτή η εφαρμογή του Τσι Κουνγκ αναγνωρίζεται ως το ανώτερο και πιο δύσκολο επίπεδο του Τσι Κουνγκ.

Παρά την ταξινόμηση αυτή, το κάθε στυλ Τσι Κουνγκ εξυπηρετεί αρκετούς από τους παραπάνω στόχους σε συνδιασμό. Για παράδειγμα, το πολεμικό Τσι Κουνγκ αυξάνει τη μαχητική ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει και την υγεία. Επίσης το θρησκευτικό Τσι Κουνγκ στοχεύει στη μακροζωία και τη φώτιση, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται γνώση θεραπείας των ασθενειών και καλή υγεία.

tai-chi-positions_

Χειροπιαστά αποτελέσματα

Η προσωπική μου επαφή με την τεχνική Τσι Κουνγκ, μου έχει χαρίσει πολύ πλούσιες εμπειρίες, από νωρίς. Κατ΄ αρχήν υπήρξε ανακούφιση από επίμονους πόνους και πιασίματα στον αυχένα, που με ταλαιπωρούσαν χρόνια. Αυτό με ώθησε να εφαρμόζω τις ασκήσεις όλο και πιο συχνά, εμφανίζοντας μια πειθαρχία που δεν την περίμενα, αλλά προέκυπτε από την ιδιαίτερη αίσθηση που μου άφηνε κάθε φορά η επαφή μου με την τεχνική. Ένιωθα όλο και περισσότερο το σώμα μου να αποκτά την αυτοσυνείδησή του. Μου “μιλούσε”, πού πονάει, πού ανακουφίζεται, πού νιώθει χαλαρό και πού πιέζεται. Οι ασκήσεις μοιάζουν απλές αλλά πρέπει κανείς να παρατηρεί προσεκτικά, ώστε να χαλαρώνουν τα σημεία που δεν συμμετέχουν, να εκτελούν δυναμικά τα μέρη του σώματος που χρειάζεται, και ταυτόχρονα να κρατάει μια ήρεμη αναπνοή. Όλο αυτό προϋποθέτει καλή επίγνωση του σώματος και της αναπνοής, και επικέντρωση του νου στην εσωτερική λειτουργία του σώματος. Ανακαλύπτει κανείς το σώμα του από την αρχή, όπως τα παιδιά. Τότε αρχίζει το σώμα να μιλά για συνήθειες που έχουν καταγραφεί πάνω του, για μνήμες από αδυναμίες παλιές ή μη, ακόμη και για καταγραφές από συναισθήματα, τα οποία εκφράζονται με συγκεκριμένη στάση σώματος. Το ίδιο το κορμί μας καθοδηγεί για τις ανάγκες του, αρκεί να μάθουμε να το ακούμε. Καθώς ενεργοποιείται αυτός ο εσωτερικός διάλογος, παρ’ όλο που επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ασκήσεις καθημερινά, κάθε φορά είναι μια καινούργια εμπειρία, ένα νέο ταξίδι σε αισθήσεις και συν-αισθήσεις. Ισορροπεί το σώμα, το δεξί με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ηρεμεί και χαλαρώνει το μυαλό, και μεταπίπτει κανείς σε μια διαδικασία διαλογισμού, χωρίς να το επιδιώξει, κάτι που δεν είναι παράξενο, αφού δεν διαχωρίζονται πραγματικά το σώμα από το πνεύμα, παρά μόνο στο μυαλό μας.

Το Τσι Κουνγκ δίνει διέξοδο σε εσωτερικές εντάσεις. Έτσι, επιστρέφοντας μετά κανείς στη καθημερινή του δραστηριότητα, νιώθει να έχει άλλη οπτική γωνία για τα πράγματα, πιο ευρεία, πιο ήρεμη και πιο δεκτική. Τμήματα των ασκήσεων ενσωματώνονται σιγά-σιγά στην καθημερινότητα, με τη μορφή ήρεμης αναπνοής, αλλαγής της στάσης του σώματος, με ένα αίσθημα εσωτερικής ισορροπίας. Τότε είναι που λαμβάνει χώρα η μαγεία της μεταμόρφωσης, όπως περιγράφει ο εκπαιδευτής μου Παναγιώτης Παπαϊωάννου τις αλλαγές που επιφέρονται στο Είναι μας, μέσω των ασκήσεων, ακόμη και με 20 λεπτά άσκησης την ημέρα.

«Το Τσι Κουνγκ είναι διαρκής αναδημιουργία, αναπαραγωγή ενέργειας και αναγέννηση, κάθε φορά που εκτελείται. Κάντε την άσκηση παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να είναι αγώνας, αλλά διασκέδαση και ανακάλυψη. Η ζωή πρέπει να είναι χαρά κάθε στιγμή.»

Chungliang Al Huang (Δάσκαλος Τάι Τσι- Τσι Κουνγκ)

Πηγές:

«Η ουσία του Τάι Τζι Τσι Γκονγκ», Δρ Γιανγκ, Τζούινγκ-Μινγκ (ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 2002)

«Η ουσία του Τάι Τζι», Chungliang Al Huang (FAGOTTO, 1987)

Κέντρο έρευνας και επιστήμης του Τάι Τσι Τσουάν και του Τσι Κουνγκ: Εύθυμος Δράκος& Hellenic Health Qigong Association

Διαβαστε επισης

Τα παιδιά είναι από τον Παράδεισο

Θα το βρειτε εδω

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved