Ενεργειακή Ψυχολογία

Ενα εργαλείο προσιτό σε όλους, για να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας!

Ενεργειακή Ψυχολογία

Η Ενεργειακή Ψυχολογία περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που συνδιάζουν την κλασική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας με ενεργειακές τεχνικές, δηλαδή τεχνικές που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ολιστικά, σαν σώμα, ψυχή και πνεύμα μαζί.

Εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’80 με πρωτοπόρο τον δρ. Ρότζερ Κάλλαχαν, κλινικό ψυχολόγο, και την τεχνική του ΤFΤ (Thought Field Therapy), και εμπλουτίστηκε με τα χρόνια με πολλές ακόμη τεχνικές.

Όλες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

Είναι απλές στην εφαρμογή τους, και λαμβάνουν υπόψιν την ενέργεια των σκέψεων και των λόγων του ατόμου και τον αντίκτυπό τους στην ψυχοσωματική του υπόσταση.
Κάποιες από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούν στοιχεία από παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα όπως ο Βελονισμός, η Ινδική Αγιουρβέδα - θεραπευτικό σύστημα που χρησιμοποιεί τα τσάκρα- και το Κινέζικο Τσι Κουνγκ - θεραπευτικό σύστημα που δουλεύει με τους μεσημβρινούς.

Η θεωρία τους στηρίζεται σε στοιχεία της Κβαντικής Φυσικής και της σύγχρονης Βιολογίας: επιδρούν στα βιοενεργειακά πεδία, δηλαδή στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω από το ανθρώπινο σώμα, αλλάζοντας τα ηλεκτρομαγνητικά πρότυπα σώματος και νου. Στοχεύουν στον επαναπροσδιορισμό των πεποιθήσεών μας, οι οποίες συνήθως έχουν διαμορφωθεί από λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα ή τραυματικές εμπειρίες.

Δίνουν μεγάλη σημασία στην δήλωση καθαρών, θετικών προθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την θεωρία της Ενεργειακής Ψυχολογίας, διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας.

«Οι σκέψεις μας δημιουργούνται από τις πεποιθήσεις μας και είναι ενεργειακά πεδία τα οποία δημιουργούν τα συναισθήματά μας» περιγράφει ο Ρόμπερτ Νατζέμυ στο βιβλίο του ¨Ενεργειακή Ψυχολογία¨. «Κάθε σκέψη είναι ένα ενεργειακό πεδίο, το οποίο όταν φορτιστεί με ένταση, δημιουργεί συναισθηματική αντίδραση, και αυτή με τη σειρά της δημιουργεί σωματικά συμπτώματα. Όταν εξαλειφθεί η φόρτιση, η ίδια σκέψη δεν δημιουργεί πια συναίσθημα.» Επομένως οι σκέψεις μας διαμορφώνουν το ενεργειακό και νοητικό μας πεδίο, αλλά και τον φυσικό μας φορέα.

Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των τεχνικών γίνονται γρήγορα αντιληπτά μέσα από την αλλαγή της ψυχολογίας και των συμπεριφορών του ατόμου, ενώ με την άρση των αρνητικών συναισθημάτων ή των φόβων, απελευθερώνονται ενεργειακά μπλοκαρίσματα και συχνά επέρχεται ανακούφιση και των σωματικών προβλημάτων.

Εκτός από την ΤFT, άλλα παραδείγματα τεχνικών Ενεργειακής Ψυχολογίας είναι η EFT (Εmotional Freedom Techniques), η EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), το Ho’oponopono από τους σαμάνους της Χαβάης, και η EMF Balancing Technique της Πέγκυ Φίνιξ Ντούμπρο.

Οι δύο πρώτες τεχνικές χρησιμοποιούν ελαφρά χτυπηματάκια με τις άκρες των δακτύλων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, ενώ η EMDR συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών, στοχεύοντας και οι τρεις στην απευαισθητοποίηση από δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα.

Το Ho’oponopono στηρίζεται στην ανάληψη ατομικής ευθύνης για την ζωή μας, στην απεμπλοκή από το παρελθόν και στη δύναμη της συγχώρεσης, μέσω καθαρών δηλώσεων.

Στην EMF Balancing Technique η Ντούμπρο αξιοποιεί την από άτομο σε άτομο επίδραση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπου και την δύναμη της πρόθεσης, με σκοπό την εξισορρόπησή του με το Συμπαντικό Δικτύωμα.

(Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο τελευταίες ενεργειακές τεχνικές και για το Συμπαντικό Δικτύωμα σε επόμενα άρθρα)

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved