Ο αριθμός 13 και τα κρυμμένα μυστικά του!

Πόσο γρουσούζικο είναι τελικά το… 13;

Ο αριθμός 13 και τα κρυμμένα μυστικά του!

Αράχνες, μαύρες γάτες… κλόουν. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα, ζώα και παράξενα στοιχεία που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο -και δη προληπτικό- να τρομάξει. Ένα από αυτά είναι κι ο αριθμός 13!

Γιατί έχουν δημιουργηθεί τόσοι τρομακτικοί μύθοι, τόσες ταινίες τρόμου, τόσες ιστορίες γύρω από αυτόν τον αριθμό; Γιατί, άραγε, στις μέρες μας υπάρχουν ζευγάρια που αρνούνται να παντρευτούν στις 13 του μήνα; Πόσο γρουσούζικο μπορεί, τελικά, να αποδειχθεί ένα… 13; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν ένα και μόνο όνομα: «Τρισκαιδεκαφοβία!»

Πρόκειται για μια σπάνια φοβία (ναι, φοβία) από την οποία μάλιστα, υποφέρει το 10% των Αμερικανών. Πώς, λοιπόν, ο αριθμός 13 τρομοκρατεί κάποιους ανθρώπους;

Αν και δεν υπάρχει κάποια αντικειμενική εξήγηση όσον αφορά στο τι προκαλεί τη τρισκαιδεκαφοβία, η αλήθεια είναι πως οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μερικά ιστορικά στοιχεία που ίσως εξηγούν ορισμένα πράγματα.

Η πρώτη εξήγηση έχει… βιβλικές προεκτάσεις. Γιατί; Διότι στον Μυστικό Δείπνο οι συνδαιτυμόνες ήταν 13 και το 13ο άτομο που κατέφτασε ήταν ο Ιούδας, ο οποίος και πρόδωσε τον Ιησού!

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο Αριθμός του Ήλιου και τι σημαίνει για το χαρακτήρα σου;

Η τρισκαιδεκαφοβία φέρεται, επίσης, να σχετίζεται και με τους… Βίκινγκς, αφού ο Λόκι στη σκανδιναβική μυθολογία ήταν ο 13ος θεός, κατά τον ίδιο τρόπο που στον Χριστιανισμό ο Σατανάς θεωρείται ο 13ος άγγελος! Αν δεν το γνωρίζατε, ο Λόκι Λαουφέιγιαρσον θεωρούταν ο… κατεργάρης θεός της Σκανδιναβικής μυθολογίας και δημιουργός κάθε απάτης.

Ένας ακόμη ιστορικός παράγοντας που ενδεχομένως συνέβαλε στην «κακή φήμη» του… 13, σχετίζεται με τον Κώδικα του Χαμουραμπί, ένα από τα αρχαιότερα κείμενα νόμων στον κόσμο. Φέρεται να γράφτηκε στη Μεσοποταμία περίπου το 1686 π.Χ. και σε αυτόν δεν υπάρχει αναφορά στον αριθμό 13. Το γεγονός αυτό σίγουρα δείχνει ότι η προκατάληψη όσον αφορά στο συγκεκριμένο αριθμό υπήρχε πολύ πριν τη Χριστιανική εποχή.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι ο φόβος για το 13 ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται μία μόλις μονάδα πάνω από το… 12, το οποίο θεωρείται γενικά ένας δημοφιλής αριθμός! Πράγματι, σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς το 12 θεωρούνταν ο τέλειος αριθμός γι’ αυτό, άλλωστε, οι άνθρωποι τότε είχαν βασίσει τη ζωή τους γύρω του. Αξίζει, απλώς, να αναφέρουμε ενδεικτικά τα 12 ζώδια και τους 12 μήνες του χρόνου.

Ναι, η τρισκαιδεκαφοβία είναι σίγουρα μια φοβία παράξενη και μυστηριώδης. Είναι, όμως πραγματική και… τρομοκρατεί πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια!

Διάβασε επίσης: Μάθε τι δείχνει η ημερομηνία γέννησής σου για τη σχέση σου με το χρήμα

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved