Παιδική Αστρολογία - Ανακαλύπτοντας τον κόσμο Α΄ Μέρος

Για να κατανοήσουμε αυτές της λειτουργίες θα πρέπει
Παπασταύρου Λίντα
Παιδική Αστρολογία - Ανακαλύπτοντας τον κόσμο Α΄ Μέρος

από την Πόπη Βασσάλου

popivassalou

Το παιδί από την αισθησιοκινητική περίοδο της νοητικής ανάπτυξης ξεπερνά την «ηλικία του χιμπατζή», όπως αναφέρεται στην εξελικτική ψυχολογία και εισέρχεται στην περίοδο της συμβολικής-παραστατικής λειτουργίας και της λογικής διανόησης που αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα της ανθρώπινης νοημοσύνης. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία κάνει και τις πρώτες του ανακαλύψεις με πρώτο και σημαντικό οδηγό του τη μητέρα του και κατ’ επέκταση το περιβάλλον του. Αργότερα στο περιβάλλον του προστίθενται, το σχολείο, οι παρέες, οι κοινωνικές-ομαδικές δραστηριότητες. Για να κατανοήσουμε αυτές της λειτουργίες θα πρέπει να κοιτάξουμε τον πλανήτη Ερμή, ο οποίος θα μας δώσει πληροφορίες για το πώς θα αλληλεπιδράσει στο περιβάλλον του, με ποιο τρόπο μαθαίνει και επικοινωνεί με τους γύρω του, κυρίως τις νοητικές του ικανότητες και πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Έτσι αν το παιδί σας γεννήθηκε με Ερμή:

ΚΡΙΟΣ-Ανακαλύπτοντας τη δράση

Ένα παιδί που θα τρέχει ο νους και δε θα τον προλαβαίνει σε σημείο να εκφράζεται ταχύτατα, αυθόρμητα, χωρίς να φοβάται για το τι θα πουν οι άλλοι. Ακόμα και οι συζητήσεις μπορεί να είναι θορυβώδεις ή να καταλήγουν σε εντάσεις, καθώς οι αντιρρήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη κι αυτό γιατί θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται με σθένος όσα πρεσβεύει και κυρίως μέσα από μια σκέψη υποκειμενική ή και εγωιστική, τι το εξυπηρετεί καλύτερα. Πάντως είναι από τα παιδιά που δε συγκεντρώνονται εύκολα κι αυτό γιατί έχουν ανάγκη την κίνηση και τη δράση, κάτι που μπορεί να χαλιναγωγήσει αυτήν την τάση τους. Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι θα βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και οι αποφάσεις του θα μοιάζουν σαν τον άνεμο και μάλιστα πάντα έτοιμο να τις εκτελέσει. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή, γιατί μπορεί να πέφτει συχνά σε λάθη τα οποία να το κάνουν σκληρό ή και με περιθωριακούς τρόπους συμπεριφοράς και λόγω της μεγάλης ανυπομονησίας του, ίσως κινδυνέψει, όμως πολύ εύκολα ηρεμεί μετά από ένα καβγά και πάνω απ’ όλα δεν κρατά κακία. Ακόμα και στα παιχνίδια του θα αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού και λόγω της μεγάλης ευστροφίας, θα προτείνει τις ιδέες του τις οποίες λίγο πολύ θέλει να τις δει να υλοποιούνται άμεσα.

ΤΑΥΡΟΣ - Ανακαλύπτοντας τη λογική

Αυτό που θα το χαρακτηρίζει είναι ο πρακτικός νους και ότι είναι εξαίσιος ακροατής αλλά και αρκετά νωχελικό στη σκέψη, γιατί χρειάζεται χρόνο, ηρεμία και κυρίως ασφάλεια, ώστε όσα θα εκφράσει, να κτίσουν μια βάση για να μπορεί να πατήσει και να συνεχίσει χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Έτσι έχουμε εδώ ένα τρόπο σκέψης προσεκτικό, λογικό, χωρίς να εμβαθύνει σε έννοιες που δεν καταλαβαίνει, παρά μόνο αν είναι σε θέση να τις εξηγήσει και να τις κάνει δικές του. Έτσι αυτό το παιδάκι δε θα σας κατακλύσει από χιλιάδες ερωτήσεις για τα πάντα που βρίσκονται γύρω του, αλλά μόνο για εκείνα που το ενδιαφέρουν και είναι συνδεδεμένα κυρίως με την πραγματικότητα και σαφώς την ύλη. Πάνω απ’ όλα δε χρειάζεται πίεση για να μάθει, γιατί θα βγάλει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, εκδηλώνοντας το περίσσιο πείσμα του και την ξεροκεφαλιά του. Κάτι που θα παρατηρήσετε, είναι ότι γίνεται αρκετά επιφυλακτικό σε παιχνίδια ή ιδέες που είναι πέρα από τη δική του αντίληψη και θα δίνει μεγαλύτερη σημασία σε ό, τι του φαίνεται οικείο και χωρίς πολυπλοκότητα. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι θορυβώδες στον τρόπο σκέψης του ή ομιλίας του, όμως θα είναι πολύ εκδηλωτικό, θερμό και γλυκύτατο στο περιβάλλον που συμπαθεί και του δημιουργεί ασφάλεια. Επίσης τον τρόπο να εκφράζεται θα τον δείξει μέσω της επιδεξιότητας των χεριών του (π.χ. δώστε του πλαστελίνες και θα εκπλαγείτε από τα δημιουργήματά του) ή μέσω της αισθητικής του αντίληψης, η οποία κλείνει προς τις τέχνες ή σε οτιδήποτε όμορφο.

ΔΙΔΥΜΟΙ – Ανακαλύπτοντας την πληροφορία

Η ταχύτητα σκέψης, η ευφυΐα του αλλά και η ευελιξία ώστε να μιλάει, ν’ ακούει κάτι άλλο και παράλληλα ν’ απασχολεί και τα χέρια του, αφορά το παιδί που έχει Ερμή στους Διδύμους. Σαφώς και θα υπάρχει δυσκολία σ’ αυτό γιατί πολλές φορές θα μπουρδουκλώνεται από τα ίδια του τα λόγια ή τις πράξεις και θα προξενεί λάθη, όμως θα έχει ένα μοναδικό τρόπο να αποφασίζει γρήγορα και να είναι αρκετά γόνιμο και παραγωγικό, τόσο στις κουβέντες του όσο και στις πράξεις του. Απ’ αυτό το μικρό ζουζούνι δε θα γλυτώσετε, γιατί θα επιζητά με οποιονδήποτε τρόπο απαντήσεις στις διανοητικές του ανησυχίες, οπότε κατά συνέπεια δε θα βάζει γλώσσα μέσα του, αλλά και δε θα πάψει να χρησιμοποιεί και το σώμα του προκειμένου να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο τι το ενδιαφέρει ή το προβληματίζει και πάση θυσία θα ήθελε να το γνωρίσει. Αυτές του οι ικανότητες, αν καλλιεργηθούν σωστά από τους γονείς του, όπως το ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να μάθει ξένες γλώσσες και να διαπρέψει σε ό, τι έχει σχέση με παντός τύπου επικοινωνία που συμπεριλαμβάνει τη δημοσιογραφία, τα ταξίδια και βέβαια να «πουλάει και να αγοράζει»χωρίς καμιά απολύτως δυσκολία. Πάντως είναι ένα μικρό που θα σας κάνει από νωρίς να ξεκαρδιστείτε, να υπερηφανευτείτε για το πόσο εύκολα προσαρμόζετε σε κάθε περιβάλλον και το πόσο εύκολα συμμετέχει σε συζητήσεις λέγοντας την άποψη του.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ – Ανακαλύπτοντας τη συναισθηματική επικοινωνία

Αυτό το μικρό αναπτύσσει συναισθηματική νοημοσύνη που από μια πλευρά μπορεί να ευαισθητοποιηθεί σε, ότι ακούει ή αισθάνεται κι από την άλλη η τάση του να συμπονά τους πάσχοντες, μπορεί να το κάνουν κάποιες φορές «θύμα εκμετάλλευσης», πιο ξύπνιων παιδιών κι αργότερα επιτήδειων ενηλίκων. Αν νιώσει οικεία, η έκφρασή του θα είναι παραμυθένια, γιατί έχει έναν απίθανο τρόπο, ώστε να διηγείται ό,τι το έχει αγγίξει συναισθηματικά. Η φαντασία του ανεπτυγμένη, όπως και η διαίσθησή του. Η δυσκολία μ’ αυτό το παιδί είναι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά σε κάθε μορφή επιθετικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα στα μαθήματά του, όταν ξεκινήσει το σχολείο του. Ένα χάδι στο κεφαλάκι του όταν διαβάζει και η υπομονετική υποστήριξη των γονιών του και τα συχνά «μπράβο» για τις προσπάθειες του, θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα πάνω του. Εξάλλου διαθέτει εξαιρετική μνήμη και θα μπορούσε να απομνημονεύσει τα πάντα αρκεί να μην ταραχτεί ο εσωτερικός του κόσμος. Αν το δείτε να «δένετε» ή να μαζεύει οποιοδήποτε αντικείμενο, ακόμα και άχρηστο μην του το στερήσετε, γιατί είναι μια από τις ασχολίες που το ηρεμούν. Η κακοκεφιά, η μεταβλητή σκέψη, η διστακτικότητα ή οι φοβίες που ενδεχομένως να αναπτύξει λόγω της πλούσιας φαντασίας του, θα μπορούσαν να εκτονωθούν με δραστηριότητες που το αφήνουν να εκφράσει τα συναισθήματά του, όπως π.χ. η μουσική.

ΛΕΩΝ – Ανακαλύπτοντας το ακροατήριο

Αυτή η θέση του Ερμή στο καμάρι σας, έχει να του προσφέρει ενθουσιασμό και ζωντάνια που θα φανεί από την κούνια του. Θα είναι ένα χαρούμενο και εκδηλωτικό παιδί, με μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά και αρκετό πείσμα, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή, αλλά και να δημιουργήσει το δικό του ακροατήριο, από το οποίο σαφώς και περιμένει το χειροκρότημα. Θα συμμετέχει χωρίς δυσκολία σε όλα, έστω κι αν δεν τα γνωρίζει με μοναδικό σκοπό να οργανώνει, να δραματοποιεί και να προβάλλει τη δική του άποψη ή να υπερασπίζεται με σθένος όλα όσα πιστεύει. Εδώ κινδυνεύει να γίνει ένα εγωκεντρικό πλάσμα ή πεισματάρικο, χωρίς να λογαριάζει τους άλλους και γι’ αυτό ο ρόλος των γονιών του είναι να κατευνάσουν αυτή τη τάση, του ώστε να αποφύγει τους συχνούς μελοδραματισμούς και να υιοθετήσει τις θετικές αντιδράσεις και το χιούμορ, προκειμένου να κερδίσει «το χειροκρότημα» που επιδιώκει και μάλιστα με την αξία του. Επίσης αυτό το παιδί θα είναι ειλικρινές και δε θα ντρέπεται να εκφράσει όλα όσα νιώθει, όπως και αρκετά δημιουργικό. Αυτό που θα του λείπει, είναι ότι θα πρέπει να μάθει να ακούει πέρα από τη δική του συχνότητα κι αυτό μάλλον χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση και υπομονή από τη μεριά των γονιών.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ – Ανακαλύπτοντας τη λεπτομέρεια

Ευκινησία και αγάπη για τη λεπτομέρεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του Ερμή, όπως υπομονή, εξυπνάδα και μεγάλη επιδεξιότητα στα χέρια. Αυτό σημαίνει ότι αν δώσετε σ’ αυτό το μικρό να απασχοληθεί με παιχνίδια που το βάζουν να «δουλεύει» για να φέρει ένα αποτέλεσμα, όπως λεπτομερείς κατασκευές ή συναρμολογήσεις, να είστε σίγουροι, όχι μόνο θα τα καταφέρει, αλλά θα κοιτάξει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να είναι όλα σωστά και στη θέση τους. Αν δυσκολευτεί από την αρχή, μπορεί και να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του και πάντα βάζοντας μπροστά τη λογική και τον πρακτικό νου που αναπτύσσει μεγαλώνοντας. Στο σχολείο, δε θα σας δημιουργήσει προβλήματα, εφόσον θα έχει όρεξη να συγκεντρώνεται στα μαθήματά του κι αυτό γιατί θέλει να αποδείξει ότι είναι χρήσιμος. Η έκφρασή του δεν είναι γλαφυρή, αλλά όταν συζητά δε θα πει τίποτε παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται και θα εξαντλήσει όποιο θέμα το απασχολεί χωρίς να μεταπηδά από το ένα σημείο στο άλλο λύνοντας έτσι τους προβληματισμούς που έχουν προκληθεί. Ίσως φανεί υπερβολικό μερικές φορές στα μάτια των άλλων, από την υπέρμετρη αγάπη του στο να είναι όλα τέλεια και ίσως κάποιες στιγμές να νιώθει ανήσυχο, να γκρινιάζει ή να εκδηλώσει βαριά κριτική αν δεν έχει πειστεί από επιχειρήματα τα οποία εκείνο εξετάζει πριν δώσει την τελική απάντηση.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved