Ταλαιπωρημένες σχέσεις-Η Εστία στον Κριό

Με την Εστία στον Κριό, το άτομο

Ταλαιπωρημένες σχέσεις-Η Εστία στον Κριό

από τον Δρ Χρήστο Παΐζη



20100627_Christos_Paizis_6JPEG


Ο Κριός, ζώδιο φωτιάς και παρορμητικό, έχει έντονο το χαρακτήρα της δράσης, της ταχύτητας ακόμα και της βιασύνης. Έχει την τάση να θέλει να ηγείται, δεν δέχεται εύκολα τη γνώμη των άλλων – ακόμα κι αν είναι για καλό του – κι από κει και η παραδοσιακή «στενοκεφαλιά» που πολλές φορές τον οδηγεί να σπάσει «το κεφάλι του στον τοίχο». Ως πρώτο ζώδιο του ζωδιακού, συνδέεται με τη γέννηση και τα μικρά παιδιά γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν τους Κριούς ως «μωρά του ζωδιακού», πεισματάρικα, φωνακλάδικα αλλά συγχρόνως άκακα και χαριτωμένα. Ο Κριός, ως πρώτο ζώδιο του ζωδιακού, είναι αρκετά πρωτόγονος, δεν έχει μάθει σε «πρέπει» και, βέβαια, έχει ισχυρές ορμές που προσπαθεί να τις πραγματοποιεί αδιαφορώντας πολλές φορές για τις συνέπειες. Γι’ αυτό ο Κρόνος, πλανήτης σοβαρότητας, γηρατειών και σοφίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει στον Κριό και εκεί έχει πτώση. Η Εστία πάλι, ως «κόρη του Κρόνου» είναι φυσικό να μην μπορεί κι αυτή να λειτουργεί τόσο καλά σ’ αυτό το ζωδιακό σημείο. Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί η Εστία στον Κριό.

Ένα άτομο με Εστία στον Κριό θα θέλει ή να μην έχει εξάρτηση από σχέσεις ή θα προσπαθεί πάντα τις σχέσεις να τις φέρνει «στα δικά του μέτρα». Έτσι λοιπόν οι σχέσεις θα είναι δύσκολος τομέας γι’ αυτόν, θα ακροβατεί ανάμεσα στην ανάγκη για σχέση αλλά και στην ανάγκη να αποφύγει τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, με αποτέλεσμα να βιώνει συνεχώς εσωτερικές συγκρούσεις που, τελικά, μπορεί να γίνουν πραγματικές συγκρούσεις με τις σχέσεις του και, τελικά, να φτάσει σε μια μοναξιά που δεν είναι βέβαια μοναχικότητα (η μοναχικότητα είναι επιλογή, η μοναξιά είναι κατάληξη για λόγους υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς).

Τις σχέσεις θα τις διαχειρίζεται άσχημα, στο βαθμό που δε θα κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, αλλά λόγω του εγωκεντρισμού του Κριού θα βλέπει τις δικές του μόνον ανάγκες. Πολλές φορές από αγαρμποσύνη (κλασικό γνώρισμα του Κριού) μπορεί να πληγώσει τον σύντροφό του χωρίς καν να το καταλάβει και, όταν ζητήσει συγνώμη να θυμίζει την παροιμία: «απ’ όταν εφευρέθηκε το συγνώμη έγιναν πιο γαϊδούρια οι άνθρωποι».

Ευτυχία από τις σχέσεις δε θα έχει, γιατί κατά βάθος ευτυχία γι’ αυτόν είναι η επιβεβαίωση του «εγώ» του και αν και τη σχέση τη βλέπει ως μέσο τέτοιο, τότε ουσιαστικά την έχει ακυρώσει. Αφήστε που αν, τελικά, φέρει τη σχέση στα μέτρα του και την κάνει να τον προσκυνά ως «αρχηγό» μπορεί τελικά και να την βαρεθεί. Γενικά Εστία στον Κριό δε φαίνεται πως δίνει ευτυχία στις σχέσεις· πάντα ο τομέας αυτός θα συνδέεται με ταλαιπωρία.

Με την Εστία στον Κριό, το άτομο θα θέλει (αίτημα της Εστίας αυτό) να ελέγχει τα «θέλω» του, τις ορμές του, αλλά η φλογερή παρορμητική φύση του Κριού δεν επιτρέπει τέτοιες... «ξενέρωτες» καταστάσεις. Γι’ αυτό το άτομο θα εκδηλώνει όλο το πρωτόγονο ορμέμφυτο του, θα επιδιώκει προκλητικά και πεισματάρικα να εφαρμόσει τα πρέπει του και, βέβαια, δε θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις κοινωνικές κριτικές. Μπορεί πάντως να βιώνει κάποια ενοχή, ντροπή και θλίψη όταν υπερβαίνει τα όρια και ο ίδιος εξευτελίζεται αλλά και ευκαιρίες χάνει στα πλαίσια της ομάδας στην οποία βρίσκεται, η οποία πια δεν τον εκτιμά ιδιαιτέρως.

Μπορεί ακόμη να έχει:

-Έντονη η σεξουαλικότητα αλλά πολλές φορές και ενοχικά σύνδρομα από την – χωρίς φραγμούς πολλές φορές – εκδήλωσή της.

-Δυσκολία εστίασης σε κάποιον στόχο και προσπάθεια πραγμάτωσης των στόχων του στηριγμένος κυρίως στις δικές του δυνάμεις, υποτιμώντας ακόμη και την ανιδιοτελή προσφορά των άλλων. Αυτή η δυσκολία συνδέεται και με δυσκολία αυτοκυριαρχίας και αυτοσυγκέντρωσης, που επειδή χωρίς αυτές τίποτα σημαντικό δε γίνεται, το άτομο, όταν συνειδητοποιεί αυτό, μπορεί πάλι να έχει εσωτερικές συγκρούσεις που δεν κατάφερε να ελέγξει τον παρορμητισμό του και να έχει – και από αυτήν την πλευρά – κάποια ενοχικά σύνδρομα.

Γενικά η Εστία στον Κριό φέρνει μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην Κρόνια πειθαρχία της Εστίας και τον παρορμητισμό του Κριού. Γι’ αυτό μπορεί να δώσει φαινόμενα εσωτερικής σύγκρουσης, διλήμματα, μοναξιάς, κυκλοθυμική συμπεριφορά (πότε να κυριαρχούν οι αξίες της Εστίας και πότε οι αξίες του Κριού), και μεταπτώσεις.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε πως δεν έχει καλή θέση στον Κριό, και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε θεμελιώδεις δυνάμεις για την Εστία θα λέγαμε πως η χειρότερη θέση της είναι στον Κριό, θα λέγαμε πως εκεί έχει την πτώση της, κάτι που σημαίνει πως η έξαρσή της είναι στο Ζυγό, κάτι πολύ λογικό γιατί εκεί και ο πατέρας της Εστίας, ο Κρόνος έχει έξαρση. (για την Εστία και το Ζυγό θα αναφερθούμε όταν φτάσουμε σ’ αυτό το ζώδιο). Πάντως, αν δεχτούμε τον Κριό ως πτωτική θέση της Εστίας, έχοντας υπόψη πως πλανήτης στην πτώση του βγάζει το χειρότερο εαυτό του, τότε η Εστία στον Κριό, εκτός από όσα αναφέραμε μπορεί να δώσει:

-Βίαιες σχέσεις

-Διάλυση σχέσεως λόγω εγωισμού

-Ταλαιπωρία από την οικογένεια

-Αδυναμία να φτιάξει δική του οικογένεια

-Συνεχείς αποτυχίες, γιατί η επιτυχία προϋποθέτει συνεργασία, εστιασμό και υπομονή, κάτι που ο Κριός δεν τα διαθέτει.

Αυτά γενικά για την Εστία στον Κριό με τον πιο ορθολογικό και κατανοητό τρόπο.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved