Αστρολογία και Στατιστική Έρευνα – Οι περίφημες έρευνες του Gauquelin

Για να ξαναγυρίσουμε τώρα στην έρευνα

Αστρολογία και Στατιστική Έρευνα – Οι περίφημες έρευνες του Gauquelin

από το Β. Παπαδολιά

Vassilis_new
Michel_Gaugelin

Στις αστρολογικές σπουδές ένα από τα ονόματα που ακούγεται συχνά στην προσπάθεια των Αστρολόγων να επιβεβαιώσουν στατιστικά την αστρολογική εγκυρότητα είναι το όνομα του ζεύγους Gauquelin. Το ζεύγος Gauquelin διεξήγαγε σημαντικές έρευνες από τη δεκαετία του ’50 και μετά με την πρώτη αυτών να διεξάγεται σε ένα δείγμα 30.000 ανθρώπων με σκοπό να δείξει αν υπάρχει συνάφεια μεταξύ κάποιων ψυχολογικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων και της τοποθέτησης κάποιων πλανητών στο γενέθλιο χάρτη.

Να σημειώσουμε ότι κατά την άποψη μας είναι σημαντικό για το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή με αυτές τις έρευνες για να μπορέσει:

  1. να δει ότι ανεξάρτητα της αστρολογικής πραγματικότητας στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές προσπάθειες που έγιναν και γίνονται στο εξωτερικό για την στατιστική επιβεβαίωση της Αστρολογίας
  2. να μάθει να βλέπει κριτικά τις παραδοχές και τις αστρολογικές απόψεις, χωρίς να θεωρεί ότι είναι κάτι δεδομένο και μεταφυσικά παραδεκτό.
  3. να μάθει να αξιολογεί ακόμη και τις ίδιες αυτές τις στατιστικές έρευνες όχι ως ευαγγέλιο, αλλά ως προσεγγιστικές προσπάθειες εύρεσης της αλήθειας

Για να ξαναγυρίσουμε τώρα στην έρευνα να πούμε ότι η υπόθεση της ήταν ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές στο γενέθλιο χάρτη γύρω από το Μεσουράνημα και τον Ωροσκόπο που, όταν ένας πλανήτης βρίσκεται εκεί, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του εμφανίζονται στην προσωπικότητα του ατόμου. Ως συνέπεια δε της εμφάνισης των ψυχολογικών αυτών χαρακτηριστικών η έρευνα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να δει αν η ψυχολογική αυτή προδιάθεση οδηγούσε και σε ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό αντικείμενο.

gauquelincosmic

Αυτό που συνήθως δεν είναι γνωστό στους Αστρολογικούς Κύκλους είναι ότι η έρευνα των Gauquelin δεν επιβεβαίωσε πλήρως την ισχύ της Αστρολογίας. Καταρχήν η παραδοσιακή άποψη της Αστρολογίας ότι ο 10ος και ο 1ος οίκος ως γωνιακοί οίκοι είναι ισχυροί δεν επιβεβαιώθηκε ακριβώς. Στην πραγματικότητα μία ευρύτερη περιοχή αναδείχθηκε ως περιοχή ισχύος, που περιελάμβανε μεγάλο μέρος του 9ου και του 12ου οίκου, οίκων που στην κλασσική αστρολογία θεωρούνται αδύναμοι ως διάδοχοι.

Επιπλέον η θεώρηση των Gaugelin βρήκε ότι η παρουσία πλανητών στους άλλους δύο γωνιακούς οίκους (4ο και 7ο) δεν είναι εξίσου σημαντική. Οι πλανήτες όταν βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές δεν επιδεικνύουν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους αλλά μάλλον τα αντίθετα (!).

(Σημείωση: Αυτό είναι ένα γνώρισμα που βλέπουμε έμμεσα και σε άλλες σύγχρονες σχολές σήμερα, όπως η Διπολική Αστρολογία, που θεωρεί ότι ένας πλανήτης δεν επιδεικνύει απαραίτητα τις ιδιότητες του ζωδίου που βρίσκεται αλλά συχνά του απέναντι του).

Ακόμα οι Gauquelin διαπίστωσαν στατιστικά την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ του ζωδίου των πλανητών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών. Δε βρήκε δηλαδή διαφορές μεταξύ ανθρώπων, ανάλογα με το σε ποιο ζώδιο βρισκόταν ο τάδε πλανήτης στη γέννηση του (εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν κι άλλες έρευνες όπως η των Mayo, Eynseck, που δείχνουν τον αντίθετο).

Περαιτέρω διαφορές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στατιστική συνάφεια βρέθηκε μόνο για πέντε από τους δέκα πλανήτες της Αστρολογίας, την Σελήνη, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο. Δε βρέθηκαν συνάφειες σχετικές με τον Ήλιο και τον Ερμή (άρα η θέση του Ήλιου βρέθηκε να συσχετίζεται για παράδειγμα το επάγγελμα, ακόμη κι αν ήταν στο Μεσουράνημα).

Για τη δε Αφροδίτη βρέθηκαν μεν ψυχολογικές συνάφειες, αλλά όχι επαγγελματική διάκριση. Κι αυτό εξηγήθηκε από το γεγονός ότι η Αφροδίτη βρέθηκε να συσχετίζεται με ψυχολογικά χαρακτηριστικά που συνήθως ωθούν προς συμβιβασμό κι όχι προς διεκδίκηση. Έτσι θεωρήθηκε ότι δε λειτουργούν ωθώντας το άτομο με κάποιο είδος διάκρισης (έτσι για παράδειγμα ένα άτομο με Αφροδίτη στο Μεσουράνημα δεν γίνεται απαραίτητα επιτυχημένο σε θέμα Αφροδίτης, όπως συνήθως θα λέγαμε στην Αστρολογία).

Συνάφειες που βρέθηκαν για τους άλλους πλανήτες, αφορούν μεταξύ άλλων την εμφάνιση αποκλίσεων του μέσου όρου για τον Άρη στις περιπτώσεις των αθλητών, τον Δία στις περιπτώσεις των ηθοποιών και του Κρόνου στις περιπτώσεις των επιστημόνων.

Mars_effect

Οι συνάφειες αυτές βεβαίως ειδικά στην περίπτωση του Άρη δεν έγιναν αποδεκτές ευρέως από την επιστημονική κοινότητα, ούτε επιβεβαιώθηκαν πλήρως σε προσπάθειες να επαναληφθεί η έρευνα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με την πρώτη έρευνα να συμφωνεί στα αποτελέσματα αλλά να διαφωνεί στη θεωρητική τεκμηρίωση του πώς κατανεμήθηκε στο χάρτη η θέση του Άρη, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπήρξαν διαφωνίες με τους Gauquelin για την επιλογή του δείγματος, με τους Gauquelin να ισχυρίζονται, ότι στην επιλογή του δείγματος των αθλητών συμπεριελήφθησαν και αθλητές χωρίς καμία διάκριση επιτυχίας.

Εκτός από την έρευνα ψυχολογικών χαρακτηριστικών και επαγγέλματος οι Gauquelin προχώρησαν και σε άλλες αστρολογικές έρευνες που αφορούσαν τη συνάφεια αστρολογικών χαρακτηριστικών μεταξύ μελών της οικογένειας και της συνάφειας των γεννήσεων με συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Γι’ αυτές τις έρευνες όμως θα μιλήσουμε περισσότερο σε επόμενες δημοσιεύσεις μας.

Πηγές:

- Wikipedia – Michel Gauquelin

- Mayo School of Astrology Diploma Notes

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved