Η αλφαβητική αστρολογία

Στην αστρολογία, οι πλανήτες συμβολίζουν το τι

Η αλφαβητική αστρολογία

από την Κοραλλία Μόζορα

korallia

Η αλφαβητική αστρολογία είναι η ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτίζει τις έννοιες του πλανήτη, του ζωδίου και του οίκου, δηλαδή κάθε πλανήτης, το ζώδιο που αυτός κυβερνά και ο οίκος στον οποίο αντιστοιχεί το ζώδιο αυτό θεωρείται ότι έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες, ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Έτσι, ο Άρης, ο Κριός και ο πρώτος οίκος σημειοδοτούν τις ίδιες έννοιες, η Αφροδίτη, ο Ταύρος και ο δεύτερος οίκος το ίδιο, ο Ερμής, οι Δίδυμοι και ο τρίτος οίκος το ίδιο κ.λπ. Σε ποιο βαθμό όμως ισχύει αυτό;





Στην αστρολογία, οι πλανήτες συμβολίζουν το τι, (δηλαδή ανάγκες ή ιδιότητες), τα ζώδια το πώς (δηλαδή με ποιο τρόπο θα εκφραστούν αυτές οι ιδιότητες ή ανάγκες) και οι οίκοι το πού (δηλαδή σε ποιους τομείς της δραστηριότητας μας θα εκδηλωθούν αυτές οι ιδιότητες). Οι ιδιότητες κάθε πλανήτη ταυτίζονται με τις ιδιότητες του ζωδίου που κυβερνά, γι’ αυτό και λέμε ότι εκεί ο πλανήτης βρίσκεται στο «σπίτι του», είναι ο εαυτός του. Ο Δίας ταυτίζεται με τις ιδιότητες του Τοξότη, αφού τόσο ο πλανήτης όσο και το ζώδιο σημειοδοτούν την ανάγκη μας να βρούμε μια κοσμοθεωρία που να δίνει νόημα στην ύπαρξη μας, την ανάγκη να εξερευνήσουμε τα όρια μας, να επεκταθούμε και να αναπτυχθούμε.





Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλανήτης που θα βρεθεί στον Τοξότη θα εκφραστεί με τον τρόπο του Τοξότη, θα έχει την ανάγκη να εξερευνήσει τα όριά του, να επεκταθεί και να αναπτυχθεί. Ο Δίας αντίστοιχα, σε κάθε ζώδιο που θα βρεθεί θα εκδηλώνει τις ιδιότητες αυτές με τον τρόπο εκείνου του ζωδίου. Ο Δίας στον Σκορπιό, για παράδειγμα, θα εκδηλώσει την ανάγκη του για επέκταση με τον τρόπο του Σκορπιού και του Πλούτωνα. Αυτό φυσικά έχει ένα βαθύτερο νόημα και σκοπό, αφού δεν μπορούμε να έχουμε πλανήτες σε όλα τα ζώδια, μέσω των πλανητών έχουμε μέσα μας κάτι απ’ όλο τον ζωδιακό, όλες τις έννοιες του ζωδιακού, βιωμένες μ’ ένα ατομικό τρόπο. Δεν έχουμε όλοι πλανήτες στους Ιχθείς, όλοι όμως έχουμε κάπου ένα Ποσειδώνα. Όλα τα ζώδια και όλοι οι πλανήτες εκπροσωπούν όλες τις πλευρές και τις διαστάσεις της ύπαρξης και κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο αν δεν είχε την δυνατότητα να τις φέρει μέσα του όλες.





Πόσο όμως ισχύει το ίδιο και για τους οίκους; Μπορεί το τι και το πώς να ταυτιστεί με το πού; Αν μας πει κάποιος «έχεις ανάγκη να παίρνεις πρωτοβουλίες, να δρας άμεσα στο περιβάλλον σου, έχεις αρχηγικές τάσεις και μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός» αν δεν έχουμε ωροσκόπο στον Κριό ή Άρη στο 1ο σπίτι δεν θα μας εκφράζει. Γιατί αυτό είναι το τι του Άρη και το πώς του Κριού, δεν είναι το πού του ωροσκόπου. Ο ωροσκόπος είναι η προσωπικότητα και το σώμα μας, δεν είναι τα νέα ξεκινήματά μας, η πρωτοβουλία ή η δράση μας. Ο ωροσκόπος δεν θα εκδηλώνει έννοιες του Κριού αλλά το πώς θα εκδηλωθεί θα εξαρτηθεί από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο ωροσκόπος και από τους πλανήτες που μπορεί να βρεθούν εκεί. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει ωροσκόπο στην Παρθένο κι έχει τον Άρη, Ουρανό και Πλούτωνα στο 1ο σπίτι ότι θα εκδηλώνει άρεια, πλουτώνια και ουράνια χαρακτηριστικά (το τι) με τον τρόπο της Παρθένου (το πώς) στην προσωπικότητά του (το πού).



Οι ανάγκες και οι ιδιότητες ενός ζωδίου δεν μεταφέρονται αυτόματα στον οίκο στον οποίο αντιστοιχεί. Ακούμε συχνά ότι ο 2ος οίκος είναι η ανάγκη μας για υλική και συναισθηματική ασφάλεια καθώς και οι αξίες μας. Ο Ταύρος είναι το αίσθημα της ιδιοκτησίας και η ασφάλεια που αισθανόμαστε μέσα από αυτά που μας ανήκουν σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η συναισθηματική ασφάλεια του Ταύρου έχει μια υλική διάσταση, δηλαδή αισθάνομαι συναισθηματικά ασφαλής επειδή είμαι εξασφαλισμένος οικονομικά και ταυτόχρονα μια συναισθηματική διάσταση, δηλαδή αισθάνομαι ασφαλής επειδή μου «ανήκουν» τα πρόσωπα που αγαπώ. Πόσο όμως μας δείχνει το 2ο σπίτι την ανάγκη μας για ασφάλεια μέσω της «ιδιοκτησίας» ενός προσώπου;





Ένας 2ο οίκος στον Κριό θέλει περισσότερο να αναλώνει άμεσα ότι του ανήκει παρά να το διατηρεί ή ένα 2ο σπίτι στον Τοξότη ή στον Υδροχόο το πιο πιθανό είναι να μην αισθάνεται το ίδιο αίσθημα ιδιοκτησίας που έχει ένας Ταύρος. Δεν έχουν όλα τα ζώδια την ίδια ανάγκη για υλική ασφάλεια και ιδιοκτησία και δεν θέλουν όλα τα ζώδια να τους ανήκουν τα ίδια πράγματα. Μπορεί ένα 2ο σπίτι στους Διδύμους να δείχνει ότι το άτομο θέλει να του ανήκουν βιβλία ή ένα 2ο σπίτι στην Παρθένο μπορεί να θέλει περισσότερο χρηστικά και λειτουργικά αντικείμενα που να διευκολύνουν την καθημερινότητά του.





Στο θέμα των αξιών τώρα, τι είδους αξίες εκπροσωπεί ο Ταύρος; Εκπροσωπεί ηθικές αξίες; Εκπροσωπεί γενικότερες αξίες όπως η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αδερφοσύνη των ανθρώπων, η φιλανθρωπία; Σίγουρα, όχι. Το αίσθημα της προσωπικής αξίας στον Ταύρο συνδέεται περισσότερο με υλικές αξίες. Αν έχω στο σπίτι μου ένα ωραίο και ακριβό πίνακα νιώθω ότι ανεβαίνει η αξία μου, όσο πιο μεγάλο δώρο μου κάνει κάποιος τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι αξίζω γι’ αυτόν. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε το πώς του Ταύρου με το πού του 2ου οίκου. Ο 2ος οίκος είναι οι υλικοί μας πόροι και ο τρόπος που τους διαχειριζόμαστε, είναι η γενικότερη στάση μας απέναντι στην ύλη, είναι το τι αξίζει για μας με την έννοια του τι θέλουμε να μας ανήκει. Το πώς αισθανόμαστε γι’ αυτά τα θέματα θα μας το δείξει το ζώδιο του 2ου οίκου και όχι ο Ταύρος.





Με τον ίδιο τρόπο, οι πλανήτες στον Καρκίνο αποκτούν μια συναισθηματική χροιά, αναζητούν κάποιο είδος «οικογένειας», ρίζας και παρελθόντος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους πλανήτες στο 4ο σπίτι. Το 4ο σπίτι δεν έχει απαραίτητα την συναισθηματική χροιά του Καρκίνου, δεν έχει απαραίτητα τις ευαισθησίες του Καρκίνου ούτε και τις συναισθηματικές του διακυμάνσεις. Το 4ο σπίτι θα μας δείξει τον τρόπο που βιώνει ένα άτομο την έννοια της οικογένειας και των δεσμών με τους άλλους. Ένα άτομο όμως με Ήλιο στον 4ο οίκο, για παράδειγμα, δεν θα φέρεται ως Καρκίνος. Το πώς του Καρκίνου δεν μεταφέρεται αυτόματα στο 4ο σπίτι αλλά το τι και το πώς του 4ου οίκου θα το δείξουν το ζώδιο και οι πλανήτες που θα βρεθούν εκεί.





Ένας Ήλιος στον Λέοντα και στο 8ο σπίτι μπορεί να δώσει εμπειρίες τέτοιες σ’ ένα άτομο ή την τάση να προβληματίζεται γύρω από την έννοια του θανάτου. Μπορεί ακόμα το άτομο να περνά κατά διαστήματα υπαρξιακές κρίσεις κατά τις οποίες μπορεί να χάνει το νόημα της ζωής. Τα κίνητρα όμως πίσω απ’ αυτά δεν θα είναι του Σκορπιού ή του Πλούτωνα αλλά του Λέοντα. Το άτομο αυτό μπορεί να νιώσει ότι χάνει το νόημα της ζωής όταν δεν θα έχει την προσοχή και την σημασία που έχει ανάγκη από το περιβάλλον του ή όταν νιώθει ότι δεν μπορεί να είναι δημιουργικό ή σημαντικό για τους άλλους.





Αντίστοιχα, πλανήτες στους Ιχθείς και στο 6ο σπίτι δεν θα κάνουν ένα άτομο λογικό, οργανωμένο, αναλυτικό, να προσέχει την λεπτομέρεια και να ταξινομεί όλες τις πληροφορίες του. Οι πλανήτες στο 6ο σπίτι δεν λειτουργούν με το πώς της Παρθένου αλλά με το πού της Παρθένου, δηλαδή στον τομέα της εργασίας, της καθημερινότητας και της υγείας. Οι πλανήτες στο 2ο σπίτι δεν λειτουργούν με το πώς του Ταύρου αλλά με το πού του Ταύρου, δηλαδή στους υλικούς μας πόρους και τις υλικές αξίες. Το 10ο σπίτι δεν λειτουργεί με το Αιγοκερίσιο ή κρόνιο πώς αλλά με το πού του Αιγόκερου, δηλαδή στην κοινωνική μας θέση και προβολή, το πώς θα το δείξει το ζώδιο στο οποίο θα βρεθεί ο 10ος οίκος. Οι οίκοι είναι μόνο το πού των ζωδίων στα οποία αντιστοιχούν και όχι το πώς.





Ο Ερμής θα δείξει το τι, δηλαδή τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες, το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται θα δείξει τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο νους μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενώ ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Ερμής δείχνει τον τομέα, το πού θα βρει ένα καλό πεδίο έκφρασης. Αν έχουμε όμως ένα Ερμή στον 5ο οίκο, ο Ερμής δεν θα δείξει μόνο μια ανάγκη επικοινωνίας με παιδιά ή το να θέλουμε να μαθαίνουμε πράγματα σε παιδιά ή δημιουργικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τον Ερμή αλλά δείχνει πάντα γενικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Επομένως το τι και το πώς υπερβαίνουν πάντα το πού.





Οι οίκοι έχουν πάντα μια ψυχολογική σημασία. Ακόμα κι ο 2ος οίκος που θεωρείται ο πιο υλικός έχει μια ψυχολογική λειτουργία αφού η σχέση μας με την ύλη έχει κι αυτή τις ψυχολογικές της προεκτάσεις. Τα κίνητρα όμως πίσω από τις ψυχολογικές λειτουργίες κάθε οίκου δεν μεταφέρονται αυτόματα εκεί από το ζώδιο με το οποίο αντιστοιχεί αλλά αποκτά τα κίνητρα και το πώς του ζωδίου στο οποίο θα βρεθεί. Το τι και το πώς δεν ταυτίζονται με το πού. Έτσι, πιστεύω ότι η αλφαβητική αστρολογία, ταυτίζοντας τα ζώδια με τους οίκους στους οποίους αντιστοιχούν, δεν μπορεί να εμβαθύνει στα ιδιαίτερα κίνητρα και στις ιδιαίτερες ψυχολογικές λειτουργίες κάθε οίκου μέσα σε κάθε ατομικό χάρτη γιατί γενικεύει τα κίνητρα αυτά μεταφέροντάς τα από τα ζώδια στους οίκους.















©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved