Παιχνίδια Εξουσίας Των Ζωδίων: Μέρος B΄

Από την στιγμή που γεννιόμαστε βρισκόμαστε να
Παπασταύρου Λίντα
Παιχνίδια Εξουσίας Των Ζωδίων: Μέρος B΄

από την Κοραλλία Μόζορα



korallia

Τα σταθερά ζώδια έχουν την φήμη ότι είναι οι «φασίστες» του ζωδιακού επειδή είναι πιο αμετακίνητα και σταθερά στις συναισθηματικές τους ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ιδέες και τις απόψεις τους κι έτσι εκδηλώνουν πιο άμεσα την τάση να τις επιβάλλουν στους γύρω τους. Στην πραγματικότητα όμως όλα τα ζώδια, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, έχουν ανάγκη από προσωπική δύναμη και θέλουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους να υλοποιούνται μέσα στο περιβάλλον τους. Άλλα ζώδια με άμεσο τρόπο άλλα με έμμεσο. Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και των ανθρώπινων σχέσεων.

Από την στιγμή που γεννιόμαστε βρισκόμαστε να συμβιώνουμε με άλλους ανθρώπους κι ο καθένας απ’ αυτούς έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Οι προσωπικές μας ανάγκες που ταυτίζονται με τις δικές τους πραγματοποιούνται πιο εύκολα. Όμως συχνά οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας εμποδίζονται από τους άλλους ή ακόμα συγκρούονται με τις δικές τους. Ποιου οι ανάγκες θα πραγματοποιηθούν; Επειδή η φύση των προσωπικών αναγκών και επιθυμιών είναι επιτακτική, από μικροί αρχίζουμε να μαθαίνουμε τρόπους για να υλοποιούμε όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες μας μέσα στο περιβάλλον μας, μερικές φορές και σε βάρος των αναγκών των άλλων.

Μεγαλώνοντας, πρέπει κανονικά να μάθουμε στις σχέσεις μας τις θετικές δεξιότητες του Ζυγού, δηλαδή την συνεργασία, την αναγνώριση των αναγκών των άλλων ως ισότιμες με τις δικές μας και μέσα από την διαπραγμάτευση πότε να κερδίζουμε και πότε να υποχωρούμε τόσο εμείς όσο και οι άλλοι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην πραγματοποίηση των αναγκών. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να μάθουμε αυτές τις διαπροσωπικές δεξιότητες, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι μεγαλώνοντας να αναπτύσσουμε και να εκλεπτύνουμε περισσότερο τις μεθόδους που μάθαμε ως παιδιά για να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι, συχνά οι σχέσεις μας μετατρέπονται σε άμεσα ή έμμεσα παιχνίδια εξουσίας. Ας δούμε τις μεθόδους που ακολουθεί γενικά κάθε ζώδιο για να πραγματοποιεί τις ανάγκες του μέσα στις σχέσεις του, διατηρώντας όμως υπόψη μας ότι πολλοί παράγοντες μέσα σ’ ένα χάρτη παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση αυτών των μεθόδων.

Ζυγός

Όταν ακούτε Ζυγό σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός γλυκού κι ευγενικού πλάσματος που δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην ζωή του επειδή είναι μόνιμα αναποφάσιστο; Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο η μισή. Στην πραγματικότητα, στο θέμα του χειρισμού των άλλων, ο Ζυγός θα μπορούσε να δώσει μαθήματα ακόμα και στον Σκορπιό. Ξέρει να χειρίζεται τους άλλους με την ευγένεια, το γάντι, την χάρη και την γοητεία, χωρίς ο άλλος να το καταλαβαίνει.

Ο Ζυγός μεγαλώνει με την υποσυνείδητη ανασφάλεια ότι θα τον εκμεταλλευτούν οι άλλοι λόγω της υποχωρητικότητάς του κι έτσι σταδιακά μαθαίνει να το κάνει ο ίδιος πρώτος. Έχει την ικανότητα να ψυχολογεί τον άλλο και χειρίζεται καλύτερα απ’ όλους την τέχνη της διπλωματίας. Ξέρει τι να σου πει και πώς να σου το πει για να κερδίσει αυτό που θέλει. Κι ενώ παίρνει αυτό που θέλει σε κάνει να νιώθεις ότι το έκανες με την θέλησή σου, ότι το ήθελες κι εσύ κι ότι είστε κι οι δυο κερδισμένοι που το έκανες. Αν έχεις κάποιο παράπονο, θα σου εκθέσει τέτοια επιχειρήματα που θα βγει πάντα λάδι. Έτσι, ενώ φαίνεται συνεργάσιμος, υποχωρητικός και καθόλου άμεσος και διεκδικητικός, καταφέρνει καλύτερα απ’ όλους να εκπληρώνει τις ανάγκες του και να παίρνει αυτά που θέλει. Αυτό είναι μεγάλη τέχνη και γι’ αυτό οι Ζυγοί γίνονται καλοί πολιτικοί.

Σκορπιός

Ο Σκορπιός είναι άμεσα εξουσιαστικός όχι μόνο γιατί δεν του αρέσει η υποκρισία και η προσποίηση αλλά γιατί αυτή είναι η άμυνά του απέναντι σ’ ένα βαθύ και ευάλωτο συναισθηματικό κόσμο. Ο Σκορπιός όμως αντιπαθεί την αδυναμία κι έτσι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του και της ζωής του ασκώντας μεγάλη αυτοπειθαρχία. Γι’ αυτόν, ο έλεγχος και η εξουσία δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αλλά υπαρξιακή ανάγκη. Όταν χάνει τον έλεγχο αισθάνεται ότι κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι και το χάος. Το ζώδιο του Σκορπιού είναι η στιγμή που ο άνθρωπος κατεβαίνει στον Άδη των πιο σκοτεινών ενστίκτων, συναισθημάτων και ψυχικών τραυμάτων για να τα γνωρίσει και να τα θεραπεύσει γι’ αυτό και πρέπει να αναπτύξει πολύ ισχυρές ψυχικές άμυνες.

Για να μπορεί όμως να ασκεί απόλυτο έλεγχο στην ζωή του πρέπει να ελέγχει και το περιβάλλον του. Κάθε ανεξάρτητη κίνηση κάποιου άλλου είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για τον Σκορπιό που μπορεί να απειλήσει να ανατρέψει τον δικό του έλεγχο στην ζωή του. Έτσι, φτάνει στο σημείο να ελέγχει τους γύρω του. Όλα πρέπει να είναι όπως τα θέλει. Είναι γνωστές οι εμμονές του και η επιμονή του στους στόχους του. Όταν θέλει κάτι μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα ακόμα και στα άκρα με τους άλλους κι αυτό φυσικά συνεπάγεται απώλειες για όλους. Τελικά, ο Σκορπιός για να προστατέψει τον δικό του ευάλωτο ψυχικό κόσμο φτάνει στο σημείο να πληγώνει τα συναισθήματα των άλλων.

Τοξότης

Για τον Τοξότη, το παιχνίδι της εξουσίας και της εκπλήρωσης των αναγκών του είναι θέμα καλού μάρκετινγκ. Με τον ίδιο τρόπο και ευκολία που μπορεί να πουλήσει βούτυρο σε κάποιον που δεν τρώει ψωμί μπορεί να πλασάρει και τον εαυτό του κι αυτά που θέλει. Ξέρει καλά να προβάλλει τα θετικά και να αμβλύνει τα αρνητικά κάθε πράγματος, είναι απλώς θέμα οπτικής γωνίας. Δείχνει τέτοια ειλικρίνεια, ενθουσιασμό και αυθορμητισμό που γίνεται πολύ πειστικός. Η ικανότητά του να πείθει είναι το μεγαλύτερο όπλο του. Του αρέσει να εντυπωσιάζει τους άλλους και να τους κερδίζει.

Αν στο τέλος δεν μείνετε ευχαριστημένοι με το «προϊόν» που σας πούλησε θα νιώσει θιγμένος για την κακοπιστία σας. Αν εκφράσετε δυσαρέσκεια μπορεί να την αντιμετωπίσει με χαμόγελο και γοητεία ή μπορεί να θυμώσει πολύ κι ο θυμός του Τοξότη ξεπερνά κι αυτόν του Κριού λόγω της υπερβολής που τον χαρακτηρίζει. Ο Τοξότης, περισσότερο απ’ όλα τα άλλα ζώδια, ξέρει να χρησιμοποιεί τους άλλους για να παίρνει αυτά που θέλει. Σε ακραίες περιπτώσεις, μετρά τους άλλους ανάλογα με το πόσο χρήσιμοι του είναι κι αν κάποιος πάψει να του είναι χρήσιμος απλώς τον προσπερνά.

Αιγόκερως

Ενώ ο Κριός, ο Λέοντας και ο Σκορπιός λένε «έτσι θα γίνει, επειδή έτσι θέλω εγώ», ο Αιγόκερως λέει «έτσι θα γίνει επειδή έτσι πρέπει». Το πρέπει φυσικά είναι μια έννοια που καθορίζει ο ίδιος με βάση τις προσωπικές και κοινωνικές του αντιλήψεις αλλά είναι έτοιμος να το επιβάλει αν χρειαστεί. Αν ο Λέοντας είναι ο μονάρχης, ο Αιγόκερως είναι ο πατριάρχης. Είναι ο πατέρας που έχει πάντα δίκιο και πρέπει να τον υπακούς. Είναι ο νόμος και ταυτόχρονα ο δικαστής που κρίνει και επιβάλλει την ποινή. Και νιώθει ότι είναι καθήκον του να το κάνει.

Η πιο κρυφή ανασφάλεια του Αιγόκερω είναι ο φόβος της ανεπάρκειας, της ανικανότητας αλλά και της απόρριψης. Γι’ αυτό καλλιεργεί μια εικόνα κύρους και αυθεντίας γύρω από τον εαυτό του που δεν θέλει οι άλλοι να την αμφισβητούν. Εξορκίζει τις αμφιβολίες που έχει κατά βάθος για τον εαυτό του με το να επιβάλλεται με σιγουριά στους άλλους. Του αρέσουν οι ρόλοι εξουσίας και είναι άκαμπτος σ’ αυτά που θέλει ή πιστεύει. Είναι γεμάτος συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να ζουν οι γύρω του και θεωρεί ότι για το καλό τους πρέπει να τις ακολουθούν. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και αθέμιτους ή αδίστακτους τρόπους για να υποχρεώσει τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλει.

Ο Αιγόκερως είναι πολύ ρεαλιστής και προσγειωμένος για να πιστεύει ότι κάθε ανάγκη του θα πραγματοποιηθεί. Ξέρει να ιεραρχεί τις ανάγκες του και να κατευθύνει την προσπάθεια του σ’ αυτές που μπορούν να υλοποιηθούν. Έτσι, μην περιμένετε απ’ αυτόν να ικανοποιήσει δικές σας ανάγκες αν τις θεωρήσει «παράλογες». Θα σταθεί δίπλα σου μόνο αν κάνεις αυτό που θέλει αλλιώς αποσύρει την στήριξή του.

Υδροχόος

Όλες οι μορφές εξουσίας πηγάζουν από τις εσωτερικές ανασφάλειές μας. Η βαθύτερη ανασφάλεια του Υδροχόου είναι μήπως χάσει την ατομική του ταυτότητα και την μοναδικότητά του μέσα στην επαφή του με τους άλλους. Για να το προλάβει αυτό μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει την δική του ταυτότητα στους άλλους ή να την εκδηλώνει προκλητικά και έντονα. Μπορεί να λέει «όχι» στους άλλους με πολύ κάθετο τρόπο, αφού αυτό είναι μέρος της άμυνάς του. Μ’ αυτό τον τρόπο διαχωρίζει ουσιαστικά τον εαυτό του από τους άλλους και νιώθει αποξενωμένος. Ταυτόχρονα έχει το πείσμα και την αδιαλλαξία που έχουν όλα τα σταθερά ζώδια. Έτσι, ενώ οι αξίες του είναι δημοκρατικές σε θεωρητικό επίπεδο, ο ίδιος μπορεί να φέρεται αυταρχικά στους άλλους.

Ο Υδροχόος είναι αντιφατικό άτομο. Κινείται ανάμεσα σε μια βαθιά πίστη στην ελευθερία σ’ ένα ιδεολογικό και κοινωνικό επίπεδο και στην καταπάτησή της στην πράξη μέσα στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η δυσκολία του να διαχειριστεί τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων αλλά και τις δικές του δεν τον βοηθά να κατανοήσει βαθύτερα και σε προσωπικό επίπεδο τους ανθρώπους γύρω του, με αποτέλεσμα η άκρατη λογική του να καταπιέζει τόσο τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες όσο και αυτές των άλλων. Θεωρεί το προσωπικό επίπεδο αμελητέο μπροστά στο κοινωνικό και το πανανθρώπινο. Ο Υδροχόος θέλει να σώσει τον κόσμο έστω κι αν ο κόσμος δεν το θέλει και απορεί γιατί οι άλλοι δεν κατανοούν την αλήθεια των ιδανικών του. Έτσι, είναι σίγουρος ότι αν τα επιβάλει όλοι θα καταλάβουν πόσο υπέροχο ήταν τελικά το όραμά του.

Ιχθείς

Όταν βάλεις στην ζωή σου ένα Ιχθύ τότε αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ζεις μέσα στην ασάφεια, την αβεβαιότητα, την αοριστία και σε τέτοια ρευστότητα που δεν ξέρεις πια πού πατάς. Σε κατανοεί και σου συγχωρεί τα πάντα, σε σημείο που να γίνεται αυτοκαταστροφικός. Στην προσπάθεια σου να βάλεις όρια και ένα σταθερό έδαφος κάτω από τα πόδια σου ή έστω να τον προστατέψεις από την αυτακαταστροφικότητά του, αντιλαμβάνεσαι ότι την πάτησες. Τώρα εσύ είσαι ο θύτης και αυτός το θύμα.

Όπως κι ο Καρκίνος, ο Ιχθύς θα υιοθετήσει τον ρόλο του μάρτυρα, που αντέχει και ανέχεται τα πάντα από σένα χωρίς να ζητά τίποτε. Ο ρόλος του μάρτυρα όμως είναι η μεγαλύτερη εξουσία πάνω στους άλλους γιατί η τόση κατανόηση και συγχώρεση που θα σου δείξει σε κάνει να νιώθεις κακός και να αισθάνεσαι ενοχές για τον εαυτό σου και την συμπεριφορά σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει είτε πιο κακό απέναντί του είτε να χάσεις εντελώς και τα αυγά και τα πασχάλια. Γιατί μέσα σε σχέσεις ψυχικού σαδισμού – μαζοχισμού ποιος μπορεί να πει πραγματικά ποιος ελέγχει το παιχνίδι, ο σαδιστής ή ο μαζοχιστής; Το θύμα ή ο θύτης;

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved