Οι αρμονικές και οι παραδοσιακές όψεις

Οι αρμονικές αποτελούν ολοφάνερα μια διαφορετική προσέγγιση στις αστρολογικές «όψεις».
Παπασταύρου Λίντα
Οι αρμονικές και οι παραδοσιακές όψεις

Οι αρμονικές αποτελούν ολοφάνερα μια διαφορετική προσέγγιση στις αστρολογικές «όψεις». Πρόσφεραν επίσης σημαντικά στοιχεία όσον αφορά στις «ανοχές» και τις αυξομειώσεις της έντασης ανάλογα με την ανοχή.
Μικρότερη ήταν η συνεισφορά τους στον τρόπο ερμηνείας είτε των κύριων είτε των δευτερευουσών όψεων κι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ μέχρι τώρα από κοινού στην πράξη.

Οι παραδοσιακές όψεις ερμηνεύονται πχ Ήλιος τετράγωνο με Ουρανό = ισχυρογνωμοσύνη και Σελήνη τρίγωνο με Δία= γοητεία ενώ οι αρμονικές έχουν δοκιμασθεί μέχρι τώρα όχι σε «ισχυρογνωμοσύνες» ή «γοητείες» αλλά σε γιατρούς, πάσχοντες από πολιομυελίτιδα, τύφλωση κλπ. Η διαφορά στις εφαρμογές είναι τεράστια. Η ανίχνευση της γοητείας σ’ ένα χάρτη είναι κάτι αρκετά εύκολο, της τύφλωσης όμως (τουλάχιστον από τις παραδοσιακές όψεις) αδύνατον.
Όπως θέτει το ζήτημα ο Addey οι κύριες όψεις είναι σημαντικές γιατί είναι γενικές και βατές όσον αφορά στην αποκωδικοποίησή τους αλλά είναι ακριβώς στις δευτερεύουσες και μη συνηθισμένες όψεις που μπορεί, με αξιοπιστία, να επικεντρωθεί η προσοχή όταν οι ανοχές είναι μικρές και η σημασία των όψεων έχει καθοριστεί και κατανοηθεί καλά. Οι κύριες όψεις αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και την «ισορροπία» του ωροσκοπίου με γενικούς όρους ενώ οι δευτερεύουσες μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση για την ακριβέστερη κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένη ουσία του χάρτη. Συχνά, παρέχουν το κλειδί για ό, τι διαφοροποιεί ένα άνθρωπο από κάποιον άλλο όχι τόσο όσον αφορά στο τι κάνει αλλά πώς το αντιμετωπίζει και ποια είναι η ιδιαίτερη στάση του απέναντι σ’ αυτό.

Μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι οι παραδοσιακά κυριότερες όψεις δείχνουν γενικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενώ οι όψεις των μεγαλύτερων αρμονικών (οι δευτερεύουσες ή και μικρο-όψεις που εισάγουν οι αρμονικές), περιγράφουν όλο και πιο ειδικούς τομείς όπως κάποιες δυνατότητες που δεν μπορούν να καλυφθούν με αξιοπιστία από τις παραδοσιακές τεχνικές λαμβανομένων βέβαια πάντα υπόψη των πλανητών που συμμετέχουν στις όψεις.

Αρμονικοί χάρτες

Η θεωρία των αρμονικών οδηγεί κατευθείαν στην έννοια του αρμονικού χάρτη. Ένας αρμονικός χάρτης για τη Ν αρμονική είναι απλώς ένας χάρτης στον οποίο όλες οι γενέθλιες θέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί με το Ν. Σ’ αυτό το χάρτη όλοι οι πλανήτες που στο γενέθλιο έχουν απόσταση μεταξύ τους ίση με 360/Ν εμφανίζονται πλέον σε όψη συνόδου. Το βασικότερο πλεονέκτημα ενός αρμονικού χάρτη είναι, ότι αν κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη αρμονική, τότε ο αντίστοιχος αρμονικός χάρτης δίνει όλα τα σχετικά πλέγματα όψεων εύκολα αναγνωρίσιμα με μια ματιά. Κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε αρμονικός χάρτης έχει ένα ιδιαίτερο πεδίο εφαρμογών. Ο Addey έχει παρουσιάσει πολλά ανάλογα παραδείγματα, όπως φερ’ ειπείν το συσχετισμό του 5ου αρμονικού χάρτη με τις φωνητικές ικανότητες.

Τρόπος υπολογισμού

Για να υπολογίσουμε τον Ν αρμονικό χάρτη (αν δεν έχουμε κάποιο αστρολογικό πρόγραμμα Η/Υ) ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

1. Μετατρέπουμε όλες τις θέσεις των πλανητών στο γενέθλιο σε απόλυτο μήκος στην εκλειπτική. Δηλαδή χωρίζουμε τις 360 μοίρες σε 30 μοίρες /ζώδιο. Ξεκινώντας από την 0 μοίρα για Κριό, 30 μοίρες για Ταύρο κοκ. Έτσι αν έχουμε την 22 μοίρα Σκορπιού =>210+22= 232
Αναλυτικότερα:
0 μοίρα Κρίος
30 μοίρες Ταύρος
60 μοίρες Δίδυμοι
90 μοίρες Καρκίνος
120 μοίρες Λέων
150 μοίρες Παρθένος
180 μοίρες Ζυγός
210 μοίρες Σκορπιός
240 μοίρες Τοξότης
270 μοίρες Αιγόκερως
300 μοίρες Υδροχόος
330 μοίρες Ιχθείς

2. Πολλαπλασιάζουμε με το Ν (τον αριθμό δηλ. την εν προκειμένω αρμονικής)

3. Αφαιρούμε 360, αν και όσες φορές χρειάζεται μέχρι το αποτέλεσμα να είναι μικρότερο από 360

4. Σημειώνουμε τις νέες θέσεις στο χάρτη. Το αποτέλεσμα είναι ο Ν αρμονικός χάρτης

Εννοείται, ότι στις μετατροπές των θέσεων περιλαμβάνουμε τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα εφόσον βέβαια είναι αξιόπιστα όμως τις ακμές των Οίκων (αν θέλουμε να διερευνήσουμε θέσεις σε Οίκους τότε χρησιμοποιούμε Σύστημα ίσων Οίκων). Η σημασία των θέσεων κατά Ζώδια και Οίκους σε ένα αρμονικό χάρτη δεν έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα και η ερμηνεία αφορά κατά κύριο λόγο τις όψεις. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι το ότι η όποια αβεβαιότητα όσον αφορά στις γενέθλιες θέσεις λόγω αμφίβολης ώρας γέννησης θα αυξηθεί κατ’ αναλογία προς το μέγεθος του Ν.

Σχετικά Πλεονεκτήματα της Θεωρίας των Αρμονικών

Κάποια σχετικά πλεονεκτήματα της θεωρίας των αρμονικών είναι τα ακόλουθα:
1. Οι αρμονικές συνδέουν την αστρολογία με την έννοια των κυμάτων και τα κύματα υπόκεινται σε μαθηματική περιγραφή και ανάλυση
2. Υπόσχεται να ανάγει την αστρολογία σε ένα περιορισμένο αριθμό βασικών αρχών
3. Κατά συνέπεια, μπορεί να ενοποιήσει και να απλουστεύσει τους διάφορους αστρολογικούς συμβολισμούς
4. Το πεδίο εφαρμογής της, αν και είναι απέραντο, μπορεί να καθορίζεται κάθε φορά με όποια ακρίβεια χρειαζόμαστε

Επιμέλεια Ύλης – Κειμένων: Τασία Πανταζοπούλου, Πηνελόπη Ράπτη, Λίντα Παπασταύρου


©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved