Η Φιλοσοφία της Αστρολογίας και οι Φυσικές επιστήμες

Το “σύμπαν” έχει μια ιδιαίτερη νοημοσύνη και
Παπασταύρου Λίντα
Η Φιλοσοφία της Αστρολογίας και οι Φυσικές επιστήμες

Γράφει ο Karl-Heinz Ottinger



Karl Heinz Ottinger


«Όλα είναι θέμα πιθανότητας αλλά με την βοήθεια της ειμαρμένης»

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Η Αστρολογία με την πάροδο των ετών έχει αποκτήσει πολλούς “εραστές” άλλα και ισχυρούς αντιπάλους. Επίσης, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ενοχλεί η Αστρολογία να είναι “οδηγός” στις κινήσεις κάποιων.

Πολλοί μιλούν με δήθεν επιχειρήματα κατά της Αστρολογίας. Έχω ακούσει πχ για την τρομερή ερώτηση των διδύμων που γεννιούνται την ίδια ώρα. Βεβαίως αυτό είναι τεχνικά αδύνατον μιας και η γέννα δυο παιδιών ακόμα και με καισαρική μπορεί να έχει απόκλιση από 1 έως 6 λεπτά. Ας δούμε μέσω ενός πειράματος, τι διαφορές μπορεί να προκύπτουν.

Έστω πως έχουμε τον χάρτη ενός πολιτικού. Και για να είμαστε και αντικειμενικοί βάζουμε ενός που δεν είναι ούτε Έλληνας, ούτε Γερμανός. Βάζουμε τον χάρτη του Ρώσου Υπερεθνικιστή Vladimir Jirinovski. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι τα μαθηματικά σημεία Ωροσκόπου & Μεσουρανήματος.

Εάν έχουμε ASC με ώρα 22:29 =Κρόνος/Kronos= Aries Point/ Hades =ASC/Ήλιος= Ουρανός /Πλούτωνας= Κρόνος/Zeus= Zeus/Admetos= Βόρειος Δεσμός/Cupido.

Εάν έχουμε ASC με ώρα 22:30 (δηλαδή 1 λεπτό απόκλιση) : ASC= Ήλιος =Βόρειος Δεσμός/Cupido= Ουρανός /Πλούτωνας =Κρόνος/Zeus = Aries Point/Hades=Ποσειδώνας /Admetos.

Δεν προχωρώ και στα μεσοδιαστήματα του MC μιας και μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά “πεπρωμένα”.

«Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις»

Paolo Coelho

Μας είχανε μάθει από παιδιά τις φράσεις: «Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω.» Αλήθεια όμως τι σημαίνει Θέλω και τι Μπορώ; Πολλές φορές η ενασχόληση με ένα αντικείμενο έρχεται κατά τρόπο παράξενο. Το “σύμπαν” έχει μια ιδιαίτερη νοημοσύνη και “επιλέγει” και τους “πρωταγωνιστές” της ζωής αλλά και τους “κομπάρσους”. Πολλοί θεωρούν πως η θέληση αρκεί για να πετύχεις το σκοπό σου. Αυτό όμως είναι ημιτελές, αν όχι λανθασμένο. Χρειάζεται και λιγάκι εύνοια. Κατά τον Henri Poincare: «Μια ελάχιστη αιτία που διαφεύγει της προσοχής μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό αποτέλεσμα με απρόβλεπτες συνέπειες». Είναι αυτό όμως αληθές;

Θα θέσω ένα-δυο παραδείγματα από τον χώρο του Αθλητισμού για να καταλάβετε τι εννοώ. Η Βούλα Πατουλίδου πηγαίνει στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 με χρόνο με ατομική επίδοση 12.96 (1991) στα 100μ εμπόδια και 13.14 ατομικό ρεκόρ εκείνης της χρονιάς. Τα φαβορί για τα μετάλλια είναι η Ναροζιλένκο, η Ρίβερς και η Ντάνκοβα. Ένας τραυματισμός έθεσε νοκ-άουτ στα ημιτελικά την Ναροζιλένκο ενώ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα προκριματικά ισοφάρισε την επίδοση της χρονιάς εκείνης με 13.14 και πέρασε στα προημιτελικά. Στον τελικό η Πατουλίδου φεύγει δυνατά, η Ρίβερς σκοντάφτει στο τελευταίο εμπόδιο και η Πατουλίδου παίρνει το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ένα άλλο γεγονός είναι, όταν στην επιλογή της Εθνικής Γερμανίας ο προπονητής Berti Vogts δήλωσε τους 22 ποδοσφαιριστές που θα απαρτίσουν την ομάδα για το euro 1996, η σύζυγός του έγραψε ως 20ο όνομα (που ήταν κενό) το όνομα Oliver Bierhoff. Ο παίχτης αυτός σκόραρε 2 φορές -και μάλιστα στον τελικό- και έδωσε στην Γερμανία το Κύπελλο. Ένα άλλο γεγονός, ιστορικά καταγεγραμμένο, είναι γιατρός που δεν ήθελε να κάνει έκτρωση σε μια γυναίκα παρά τα παρακάλια της. Το όνομα του παιδιού που γέννησε ήταν Adolph Hitler. Έρχομαι τελικά να αντιληφθώ πως το «φαινόμενο της πεταλούδας» ισχύει. Η Ελλάδα μια χώρα ασήμαντη ως οικονομικό μέγεθος ρυθμίζει την δημοτικότητα της Μέρκελ, του Σαρκοζί κλπ.

Κάποιοι θεωρούν πως η Αστρολογία δεν δίνει αποτελέσματα, δεν έχει επιστημονική υπόσταση και ουσιαστικά δεν υπάρχει. Άλλοι εμμένουν στην Μεταφυσική υπόσταση του ζητήματος. Που είναι όμως η αντικειμενική αλήθεια;

Οτιδήποτε ιεροποιείται καταντά τυραννικό

Ο άνθρωπος από κτίσεως κόσμου έχει μέσα του καταβολές τις οποίες επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να εκφράσει. Όπως η θρησκεία, για παράδειγμα, είναι θέμα προσωπικών πεποιθήσεων και οικογενειακών-περιβαντολλογικων συνιστάμενων όπου ο καθένας επιλέγει ένα υπέρτατο ον να του καθορίσει, κατά κάποιο τρόπο την μοίρα του. Το να λέει κάποιος πως η Αστρολογία είναι η υπέρτατη αλήθεια είναι το ίδιο εγκληματικό όσο και να την απορρίψει χωρίς να την μελετήσει. Η αλήθεια μπορεί να ειπωθεί πλέον στις αρχές του 21ου αιώνα μόνο με αποδείξεις. Αυτές και μόνον αυτές μπορούν να πείσουν. Το να γίνονται επιθέσεις από επιστήμονες σε αστρολόγους και από αστρολόγους σε επιστήμονες, εκτός του ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, τελικά κουράζει.

Πολλά πράγματα που γνωρίζαμε, τα μάθαμε, τα μελετήσαμε ή ακόμα και τα σπουδάσαμε τελικά θέλουν αναθεώρηση. Όπως είχε πει και ο μέγιστος Σωκράτης: «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι η Κλασσική Φυσική με την Κβαντική. Το έργο του Νεύτωνα δεν μπορείς να το ακυρώσεις. Όμως η κβαντική φυσική δείχνει πως κάποια θεωρήματα χρήζουν αναθεώρησης. Στην σημερινή εποχή τελικά αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τους αρχαίους πολιτισμούς σε επίπεδο γνώσεων.

Show me the results

Η Αστρολογία, κατά την γνώμη μου πάντα, χρειάζεται να αποτινάξει τον μεταφυσικό ίσκιο του παρελθόντος και να επιδείξει ένα πιο διαφορετικό προφίλ. Με ένα γρήγορο search στο Google θα διαπιστώσει κανείς πως αρκετοί θεωρούν την Αστρολογία απάτη. Αστρονόμοι, Θεολόγοι, χρηματιστές και λοιποί είναι ενάντια στην Αστρολογία. Πιστεύουν ότι είναι ντροπή το να ισχυρίζεται κάποιος ότι ξέρει το μέλλον. Με αυτό το σκεπτικό, είναι εξίσου ντροπή να κάνεις ένα doppler ή μια αξονική τομογραφία; Τι θέλεις να μάθεις… ανθρωπάκο;

Τέλος Α΄Μέρους

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved