Ο ανάδρομος Ερμής

Ο Ερμής είναι ο ανθρώπινος νους, αφού κυβερνά
Παπασταύρου Λίντα
Ο ανάδρομος Ερμής

από την Κοραλλία Μόζορα

korallia

Από τις 30 Μαρτίου έως και τις 23 Απριλίου, ο Ερμής θα κινηθεί και πάλι ανάδρομα για περίπου τρεις βδομάδες, όπως κάνει τρεις έως τέσσερεις φορές κάθε χρόνο. Αυτή την φορά η ανάδρομη πορεία του θα είναι στο ζώδιο του Κριού. Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και επομένως έχει την μικρότερη τροχιά, που διαρκεί 88 μέρες. Κάθε 88 μέρες, όταν ετοιμάζεται να περάσει πίσω από τον Ήλιο, εμείς από την γη τον βλέπουμε να επιβραδύνει την ταχύτητά του και να κινείται προς τα πίσω στην τροχιά του. Φυσικά κανένας πλανήτης δεν κινείται πραγματικά προς τα πίσω στην τροχιά του, απλώς έτσι τον βλέπουμε εμείς από την γη. Η ανάδρομη κίνηση των πλανητών αποτελεί μια σημαντική αστρολογική επίδραση.

Ο Ερμής είναι ο ανθρώπινος νους, αφού κυβερνά τον εγκέφαλο και τις νοητικές μας λειτουργίες. Είναι η ικανότητά μας να λαμβάνουμε, να επεξεργαζόμαστε, να αντιλαμβανόμαστε, να ταξινομούμε και να ερμηνεύουμε τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, έτσι είναι η ικανότητά μας να μαθαίνουμε. Είναι η ικανότητά μας να παράγουμε και να επικοινωνούμε λογικές σκέψεις και επομένως είναι και η γλώσσα ως μέσο της επικοινωνίας της σκέψης μας. Είναι τα δίκτυα που συνενώνουν πληροφορίες μέσα στον εγκέφαλό μας και κατ’ επέκταση τα δίκτυα που ενώνουν πληροφορίες, ανθρώπους και ιδέες. Είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των οργάνων και των κινήσεων μας, όπως είναι ο συντονισμός της κίνησης των δυο χεριών μεταξύ τους ή ο συντονισμός των ματιών και των κινήσεων των χεριών.

Όταν ο Ερμής γυρνά ανάδρομος φαίνεται να αποσυντονίζεται ο ανθρώπινος νους και να αποδιοργανώνονται οι νοητικές λειτουργίες. Τα πράγματα δεν λειτουργούν με την τάξη και την οργάνωση που λειτουργούσαν πριν και φαίνεται να επικρατεί μια γενικότερη σύγχυση. Οι άνθρωποι γίνονται πιο νευρικοί, ξεχνούν πράγματα, χάνουν αντικείμενα, κάνουν λάθη και απροσεξίες, είναι πιο αφηρημένοι και αναποφάσιστοι ή αλλάζουν γνώμη για αποφάσεις που έχουν πάρει. Η επικοινωνία με τους άλλους δεν είναι το ίδιο εύκολη και συχνά γίνονται παρεξηγήσεις από παρερμηνεία των λόγων των άλλων. Βέβαια ο βαθμός που ο καθένας μας επηρεάζεται απ’ αυτή την κατάσταση εξαρτάται από το τι αγγίζει ο ανάδρομος Ερμής στον προσωπικό μας χάρτη.

Κι αφού ο ανθρώπινος νους φαίνεται να αποσυντονίζεται, επηρεάζονται ταυτόχρονα όλα τα θέματα που σημειοδοτεί ο Ερμής. Απροσεξίες στην οδήγηση προκαλούν περισσότερα ατυχήματα ή χάνουμε τον δρόμο μας. Τα μέσα συγκοινωνίας παρουσιάζουν προβλήματα ή καθυστερήσεις και επηρεάζονται οι διαδρομές και τα ταξίδια. Μπορεί να χάσουμε το τρένο ή την πτήση μας ή να παρουσιάσουν καθυστέρηση. Μπορεί ακόμα να χάσουμε τις αποσκευές μας σε ταξίδι. Μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα ή λάθη στο ταχυδρομείο, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα ή στην σύνδεσή μας με το διαδύκτιο καθώς επίσης και στα τηλέφωνα και τις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες. Χάνουμε ή μπορεί να καθυστερούμε στα ραντεβού μας. Και φυσικά δεν μένει ανεπηρέαστο ούτε και το εμπόριο αφού ότι αγοράσουμε εκείνες τις μέρες μπορεί να αποδειχτεί ελαττωματικό ή να αλλάξουμε γνώμη. Γενικά παρατηρούμε προβλήματα, καθυστερήσεις και εμπόδια σε καταστάσεις που μας φαίνονται ακατανόητες και εκτός ελέγχου.

Αν όμως το σύμπαν λειτουργεί με απόλυτη τάξη και όλα έχουν ένα νόημα, ποιο είναι το νόημα πίσω απ’ αυτή την χαώδη κατάσταση; Οι πλανήτες, όταν κινούνται ανάδρομα, λειτουργούν σαν να βρίσκονται ξαφνικά στον 12ο οίκο. Άλλωστε η ανάδρομη κίνησή τους δεν είναι ένα πραγματικό ουράνιο φαινόμενο αλλά μια ψευδαίσθηση που έχουμε εμείς παρατηρώντας τους από την γη. Οι λειτουργίες των ανάδρομων πλανητών γίνονται πιο υποσυνείδητες και μας αναγκάζουν να στραφούμε μέσα μας και πίσω στο παρελθόν, επίσης ιδιότητες των Ιχθύων και του 12ου οίκου. Ένας άνθρωπος αφηρημένος, σταματά να προσέχει τα εξωτερικά ερεθίσματα και στρέφεται σε εσωτερικές σκέψεις. Τότε μπορεί να κάνει λάθη και απροσεξίες και η πραγματικότητα γύρω του μπορεί να αποσυντονιστεί.

Ο Ερμής έχει την μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ όλους τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και με την ίδια ταχύτητα τρέχει καθημερινά και η σκέψη μας. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από πληροφορίες, ερεθίσματα και εντυπώσεις με τέτοια ταχύτητα ώστε πολλές από αυτές δεν έχουμε τον χρόνο να τις επεξεργαστούμε και να τις αφομοιώσουμε στην συνειδητότητά μας κι έτσι «καταχωρούνται» στο υποσυνείδητό μας. Κατανοούμε μόνο τις πληροφορίες στις οποίες στρέφουμε την αντίληψη και την προσοχή μας, συχνά χωρίς να έχουμε τον χρόνο ούτε αυτές να τις επεξεργαστούμε και να τις κατανοήσουμε σωστά και σε βάθος, και δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε πολλά άλλα ερεθίσματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Έτσι, ο ανάδρομος Ερμής εκδηλώνει κάθε τόσο την ανάγκη μας να σταματήσουμε για λίγο, να αποσύρουμε την προσοχή μας από τον εξωτερικό κόσμο και να στραφούμε μέσα μας. Είναι η ανάγκη μας κάθε τόσο να ηρεμήσουμε για λίγο τον νου μας από τα συνεχή ερεθίσματα και να ανασύρουμε από το υποσυνείδητό μας όλες τις πληροφορίες που έχουν διαφύγει από την συνειδητότητά μας και να τις επεξεργαστούμε. Η διαδικασία όμως αυτή, όπως είναι και η φύση του 12ου οίκου, γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της υποσυνείδητα και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό ακριβώς κάνουμε. Επειδή όμως η UNESCO δεν έχει ανακηρύξει ακόμα τα διαστήματα του ανάδρομου Ερμή «παγκόσμιες βδομάδες περισυλλογής και επανεξέτασης» και τα κράτη δεν έχουν μεριμνήσει ακόμα για σχετικές νομοθεσίες ώστε οι βδομάδες αυτές να είναι επίσημες αργίες, συνεχίζουμε να κινούμαστε στην εξωτερική πραγματικότητα, προσπαθώντας να διεκπεραιώσουμε τις καθημερινές μας ασχολίες, χωρίς η προσοχή και η αντίληψή μας να είναι ολοκληρωτικά εκεί. Όταν όμως ο νους, που είναι υπεύθυνος για την τάξη και την οργάνωση της εξωτερικής πραγματικότητας, δεν είναι ολοκληρωτικά εκεί, ο κόσμος μοιάζει χαοτικός.

Βλέποντας απ’ αυτή την οπτική γωνία τον ανάδρομο Ερμή, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα διαστήματα αυτά δεν είναι κατάλληλα για να ξεκινήσουμε καινούρια πράγματα, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, να υπογράψουμε συμβόλαια, να αγοράσουμε αυτοκίνητο, κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, να ξεκινήσουμε μαθήματα ή να βγούμε πρώτο ραντεβού μ’ ένα άνθρωπο που μόλις έχουμε γνωρίσει και γιατί πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις μετακινήσεις μας ή όταν επικοινωνούμε γραπτά ή προφορικά. Ότι κάνουμε πρέπει να το διπλοελέγχουμε γιατί κάτι μπορεί να έχει διαφύγει της προσοχής μας.

Από την άλλη όμως, λόγω ακριβώς αυτής της λειτουργίας του ανάδρομου Ερμή, είναι ένα πολύ κατάλληλο διάστημα για να ξανακάνουμε πράγματα που κάναμε στο παρελθόν, αφού τώρα είμαστε σε θέση να τα επεξεργαστούμε καλύτερα. Έτσι, μπορούμε να τελειώσουμε πράγματα που είχαμε ξεκινήσει στο παρελθόν και τα είχαμε αφήσει ατέλειωτα, μπορούμε να ξανάρθουμε σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε χαθεί, να επαναδιαπραγματευτούμε παλιότερες συμφωνίες ή όρους, να επαναξιολογήσουμε στόχους ή σχέδια μας, να αναθεωρήσουμε αποφάσεις μας. Μπορούμε να αποταθούμε ξανά για μια δουλειά που είχαμε ζητήσει στο παρελθόν και δεν την πήραμε. Μπορεί να ανακαλύψουμε πράγματα και να μάθουμε μυστικά ή πληροφορίες που μας είχαν αποκρύψει στο παρελθόν. Μπορεί να ξαναβρούμε αντικείμενα που είχαμε χάσει, ακόμα κι αν δεν είχαμε καταλάβει ότι τα χάσαμε.

Για τους ίδιους λόγους, οι άνθρωποι που έχουν ανάδρομο Ερμή στον γενέθλιο χάρτη τους ή Ερμή στους Ιχθείς ή στον 12ο οίκο, αυτά τα διαστήματα βρίσκονται στο στοιχείο τους και όσα συμβαίνουν τους φαίνονται φυσικά. Αισθάνονται ότι τώρα ο κόσμος λειτουργεί στα δικά τους μέτρα και η καθημερινότητά τους δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Τελειώνοντας, να σας ευχηθώ «χαρούμενες πτήσεις» τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Και μην ξεχνάτε εκείνες τις μέρες να φορτίζετε το κινητό σας και να βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved