Παιχνίδια Εξουσίας Των Ζωδίων: Μέρος Α΄

Ας δούμε τις μεθόδους που ακολουθεί γενικά κάθε ζώδιο
Παπασταύρου Λίντα
Παιχνίδια Εξουσίας Των Ζωδίων: Μέρος Α΄

από την Κοραλλία Μόζορα

korallia

Τα σταθερά ζώδια έχουν την φήμη ότι είναι οι «φασίστες» του ζωδιακού επειδή είναι πιο αμετακίνητα και σταθερά στις συναισθηματικές τους ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ιδέες και τις απόψεις τους κι έτσι εκδηλώνουν πιο άμεσα την τάση να τις επιβάλλουν στους γύρω τους. Στην πραγματικότητα όμως όλα τα ζώδια, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, έχουν ανάγκη από προσωπική δύναμη και θέλουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους να υλοποιούνται μέσα στο περιβάλλον τους. Άλλα ζώδια με άμεσο τρόπο άλλα με έμμεσο. Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και των ανθρώπινων σχέσεων.

Από την στιγμή που γεννιόμαστε βρισκόμαστε να συμβιώνουμε με άλλους ανθρώπους κι ο καθένας απ’ αυτούς έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Οι προσωπικές μας ανάγκες που ταυτίζονται με τις δικές τους πραγματοποιούνται πιο εύκολα. Όμως συχνά οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας εμποδίζονται από τους άλλους ή ακόμα συγκρούονται με τις δικές τους. Ποιου οι ανάγκες θα πραγματοποιηθούν; Επειδή η φύση των προσωπικών αναγκών και επιθυμιών είναι επιτακτική, από μικροί αρχίζουμε να μαθαίνουμε τρόπους για να υλοποιούμε όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες μας μέσα στο περιβάλλον μας, μερικές φορές και σε βάρος των αναγκών των άλλων.

Μεγαλώνοντας, πρέπει κανονικά να μάθουμε στις σχέσεις μας τις θετικές δεξιότητες του Ζυγού, δηλαδή την συνεργασία, την αναγνώριση των αναγκών των άλλων ως ισότιμες με τις δικές μας και μέσα από την διαπραγμάτευση πότε να κερδίζουμε και πότε να υποχωρούμε τόσο εμείς όσο και οι άλλοι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην πραγματοποίηση των αναγκών. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να μάθουμε αυτές τις διαπροσωπικές δεξιότητες, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι μεγαλώνοντας να αναπτύσσουμε και να εκλεπτύνουμε περισσότερο τις μεθόδους που μάθαμε ως παιδιά για να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι, συχνά οι σχέσεις μας μετατρέπονται σε άμεσα ή έμμεσα παιχνίδια εξουσίας. Ας δούμε τις μεθόδους που ακολουθεί γενικά κάθε ζώδιο για να πραγματοποιεί τις ανάγκες του μέσα στις σχέσεις του, διατηρώντας όμως υπόψη μας ότι πολλοί παράγοντες μέσα σ’ ένα χάρτη παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση αυτών των μεθόδων.

Κριός

Ο Κριός από την φύση του δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής σε ότι συμβαίνει γύρω του αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση. Αυτό εύκολα τον ξεχωρίζει ως αρχηγό και συχνά οι άλλοι βασίζονται πάνω του για να κάνει αυτά που πρέπει ή για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτό ικανοποιεί την αρχηγική και δυναμική του φύση αλλά μπορεί κιόλας κάποια στιγμή να τον κουράσει γιατί έχει και τις δικές του ανάγκες να σκεφτεί και δεν θέλει οι άλλοι να εξαρτιούνται απ’ αυτόν.

Ως παρορμητικό και πύρινο ζώδιο οι ανάγκες του είναι έντονες και θέλουν άμεση και στιγμιαία εκπλήρωση. Δηλώνει άμεσα και καθαρά αυτό που θέλει χωρίς να τον ενοχλεί αν είναι εγωιστικό ή αν δεν το θέλεις εσύ κι αν δεν γίνει αμέσως τότε πιέζει πολύ, θυμώνει και μπορεί να γίνει επιθετικός. Δεν τον χαρακτηρίζει η υπομονή ή η συγκατάβαση και το όχι το βλέπει περισσότερο ως πρόκληση. Αν αρνηθείς να κάνεις αυτό που θέλει τότε είναι ικανός να ξεσηκώσει την γειτονιά στο πόδι από τις φωνές ή να φύγει κτυπώντας με θόρυβο την πόρτα πίσω του για να σε πιέσει να υποκύψεις. Μπορεί να μείνει στο σπίτι αλλά να μην σου μιλά αγνοώντας σε επιδεικτικά και κάνοντας ταυτόχρονα κάθε πιθανό θόρυβο που μπορεί να κάνει και είναι ικανός ταυτόχρονα να κάνει όλα όσα ξέρει ότι σε ενοχλούν. Αν υποκύψεις σ’ αυτό που θέλει τότε τα ξεχνά όλα αμέσως με χαμόγελο και μπορεί στο μεταξύ να μην θέλει πια αυτό που ζήτησε αλλά και μόνο η νίκη τον ικανοποιεί πολύ. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι εσύ έχασες άλλη μια μάχη.

Ταύρος

Ο Ταύρος είναι πολύ απλός και συγκεκριμένος στις ανάγκες του αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σταθερός σ’ αυτές. Μπορούν να συνοψιστούν στις λέξεις ηρεμία, ευχαρίστηση, σταθερότητα και ασφάλεια. Κάθε μετακίνηση από τις ανάγκες του του προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια γι’ αυτό είναι πολύ επίμονος σ’ αυτές. Αν οι ανάγκες των άλλων προϋποθέτουν κάποια μορφή αλλαγής ή τον βγάζουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τότε θα αντισταθεί σθεναρά. Δεν είναι ανεκτικός στο διαφορετικό γι’ αυτό γίνεται ανυποχώρητος. Έτσι, αν κάποια ανάγκη σου είναι διαφορετική από την δική του, κάθε προσπάθειά σου να τον μεταπείσεις θα προσκρούει σαν κύμα στα βράχια.

Δηλώνει άμεσα και απερίφραστα αυτό που θέλει και θεωρεί τόσο απόλυτα λογικές τις ανάγκες του ώστε νιώθει δικαιολογημένος να τις επιβάλει. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που αποφάσισε κι έτσι γίνεται αυταρχικός. Αν ο άλλος δεν του κάνει την χάρη τότε μπορεί να γίνει πολύ προσβλητικός και να προκαλέσει καυγάδες. Αν μετά κι απ’ αυτό το στάδιο ο άλλος δεν θέλει να συμμορφωθεί τότε είναι πολύ πιθανό να σηκωθεί και να φύγει.

Δίδυμοι

Γενικά, οι Δίδυμοι δεν καταπιέζουν τους άλλους με τις προσωπικές τους ανάγκες. Αν κάποια ανάγκη τους δεν ικανοποιείται είτε προσαρμόζονται σ’ αυτό είτε αναζητούν την εκπλήρωσή της κάπου αλλού. Διατηρούν αυτή την στάση επειδή και οι ίδιοι δεν θέλουν να δεσμεύονται στο να ικανοποιούν τις ανάγκες των άλλων, τις οποίες περνούν πρώτα από το κόσκινο της λογικής. Όταν θέλουν κάτι το ζητούν με λογικά επιχειρήματα που μπορούν να φτάσουν και στα όρια της σοφιστίας αφού είναι γνωστή η ικανότητά τους να κάνουν το άσπρο να φαίνεται μαύρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα να καταφύγουν στην πονηριά ή στην εξαπάτηση για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αν αρνηθείς να ικανοποιήσεις κάτι που θέλουν πολύ θα καταφύγουν σε λεκτικά καρφιά και μπορούν να γίνουν πολύ δηκτικοί. Μπορεί ακόμα να γίνουν έξαλλοι από θυμό και τότε η γλώσσα τους δεν αστιεύεται.

Στις συναισθηματικές σχέσεις, κανείς δεν παίζει καλύτερα από τους Δίδυμους το παιχνίδι του ζεστού και του κρύου. Χωρίς να το καταλαβαίνουν, έτσι είναι ο χαρακτήρας τους, περνούν τον άλλο συνεχώς από τον φούρνο στην κατάψυξη. Μέσα απ’ αυτά τα συναισθήματα αποδοχής και απόρριψης που κάνουν τον άλλο να αισθάνεται, οι Δίδυμοι καταφέρνουν συχνά να έχουν το πάνω χέρι στις σχέσεις τους. Η στάση τους που δείχνει «αν με καταπιέσεις θα φύγω» μπορεί να γίνει εξίσου καταπιεστική για τους άλλους.

Καρκίνος

Πίσω από το ευαίσθητο και εύθραστο βλέμμα τους, οι Καρκίνοι είναι πολύ απαιτητικοί συναισθηματικά και μπορούν να φτάσουν στο σημείο να δυναστεύουν τους άλλους με τα συναισθήματά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν λένε άμεσα αυτό που θέλουν και περιμένουν από τους άλλους να καταλάβουν μόνοι τους τι είναι αυτό που θέλουν και τι πρέπει να κάνουν για να το ικανοποιήσουν. Αυτό το θεωρούν ένδειξη αγάπης και κατανόησης των συναισθηματικών τους αναγκών από τους άλλους. Αν ο άλλος δεν καταλάβει την επιθυμία τους τότε αισθάνονται πολύ πληγωμένοι. Έτσι, μπορούν να γίνουν πολύ εγωκεντρικοί με τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Σε καθοδηγούν με τον τρόπο τους για να κάνεις αυτό που θέλουν. Κανείς δεν χειρίζεται καλύτερα από τον Καρκίνο τον συναισθηματικό εκβιασμό και την δημιουργία ενοχών. Η γκρίνια, τα παράπονα ή ακόμα και το κλάμα είναι συνηθισμένες αντιδράσεις τους αλλά αν χρειαστεί μπορούν να καταφύγουν και στον ρόλο του μάρτυρα. Θα σου πουν τι σου προσφέρουν καθημερινά και τι θυσίες έχουν κάνει για σένα ώστε σε κάνουν στο τέλος να αισθάνεσαι αχάριστος και εγωιστής που δεν ικανοποιείς την επιθυμία τους. Αυτή την τακτική δεν την ακολουθούν μόνο για να εκπληρώνουν τις δικές τους ανάγκες αλλά και για να εμποδίσουν τον άλλο να ικανοποιήσει τις δικές του, αν έτσι νιώθουν ότι ξεφεύγει από την συναισθηματική τους εξάρτηση.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι Καρκίνοι μπορούν ακόμα και να καταφύγουν σε υστερικές αντιδράσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανύπαρκτα προβλήματα υγείας και να παρουσιάζουν στον άλλο ότι όπου να’ ναι πεθαίνουν (κι ακόμα χειρότερα ότι ο άλλος τους σκοτώνει) για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Λέοντας

Ο Λέοντας ζει σχεδόν μόνιμα στην παιδική φάση, πριν μάθει το παιδί να διαχωρίζει το εγώ του από το περιβάλλον του, όπου βλέπει τον κόσμο και τους άλλους ως προέκταση του εαυτού του. Επομένως, θεωρεί φυσικό και αυτονόητο ότι οι δικές του ανάγκες είναι ανάγκες και των άλλων. Άλλωστε, αυτός ξέρει καλύτερα τι είναι το πιο καλό για όλους. Έχει την τάση να παρεμβαίνει και να επιβάλλεται στην ζωή των άλλων, αγνοώντας τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Αν ο άλλος αντιδράσει στην παρέμβασή του, ο Λέοντας νιώθει πολύ πληγωμένος και το βιώνει ως απόρριψη. Τότε θυμώνει και γίνεται σκληρός με αποτέλεσμα ο άλλος να τον θεωρεί εγωκεντρικό και ότι δεν μπορεί να τον κατανοήσει. Κι αυτό φυσικά δεν απέχει πολύ από την αλήθεια αφού ο Λέοντας σπάνια αντιλαμβάνεται τους άλλους ως ξεχωριστές οντότητες.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρεμβαίνει στην ζωή των άλλων είναι γιατί μια από τις βασικότερες ανάγκες του είναι να τον έχουν ανάγκη. Ακόμα κι η γνωστή μεγάλη γενναιοδωρία του αυτό τον στόχο έχει, να τον χρειάζονται οι άλλοι αλλά να νιώθουν και υποχρεωμένοι απ’ αυτόν. Όποιοι όμως και να είναι οι λόγοι του αυταρχισμού που εκδηλώνει, ο Λέοντας νιώθει ότι σ’ αυτό το σύμπαν είναι ο απόλυτος μονάρχης. Οι επιθυμίες του είναι διαταγές. Όποιος αμφισβητήσει την εξουσία του είναι απλώς αχάριστος και αγνώμων και θα προσπαθήσει να τον κάνει να αισθανθεί ένοχος για την αχαριστία του.

Παρθένος

Η Παρθένος, από την φύση της, θέλει να είναι χρήσιμη στους άλλους, έτσι είναι εξυπηρετική και προσφέρει πρόθυμα πολλά στους ανθρώπους γύρω της. Ενώ όμως προσφέρει, η ίδια δεν περιμένει πολλά από τους άλλους. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι αρκετά αυτάρκης αλλά και εν μέρει επειδή έχει μια δυσκολία ως προς το παίρνει από τους άλλους. Γι’ αυτό περιορίζει αρκετά τις ανάγκες της μέσα στα πλαίσια που μπορεί μόνη της να εκπληρώνει. Η Παρθένος όμως έχει ένα δεφτέρι στο μυαλό της στο οποίο καταγράφει όσα δίνει. Αν χρειάζεται κάτι από σένα και εσύ δεν το κάνεις τότε το νιώθει αυτό ως άνισο και άδικο και την επόμενη φορά που θα θέλεις κάτι θα σου πει «όχι» με μεγάλη ευκολία. Θα σου εξηγήσει μάλιστα και λεπτομερώς τους λόγους.

Ιδιαίτερα τις συναισθηματικές της ανάγκες τις εκφράζει ακόμα δυσκολότερα επειδή το συναίσθημα είναι ένας χώρος στον οποίο δεν κινείται με άνεση. Αν ικανοποιείς τις συναισθηματικές της ανάγκες τότε θα σου προσφέρει απεριόριστα. Αν δεν τις ικανοποιείς τότε μπορεί να καταφύγει στα λεκτικά καρφιά, στα οποία δύσκολα μπορείς να απαντήσεις, στην γκρίνια και στην κριτική. Το φόρτε της όμως είναι το κήρυγμα. Κι αν εξακολουθήσεις να μην ικανοποιείς τις ανάγκες της τότε μπορεί να σου κόψει και την καλημέρα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved