Γονείς και παιδιά-Ο καθρέπτης του 5ου οίκου

Αστρολογικά οι ενδείξεις απόκτησης παιδιών δεν συμβαδίζουν πάντα
Παπασταύρου Λίντα
Γονείς και παιδιά-Ο καθρέπτης του 5ου οίκου

από τη Βασιλική Κόντη



konth


Μεγάλη απόφαση να γίνει κάποιος Γονιός!

Παλιότερα, η δυνατότητα τεκνοποίησης αλλά και η ανατροφή των παιδιών ήταν μια αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και μάλιστα κάτω από πολύ απόλυτες προδιαγραφές. Άτεκνη γυναίκα= κατεστραμμένη. Κανείς δεν νοιαζόταν για το know how της υπόθεσης. Και δωσ’ του λοιπόν τα κουτσούβελα να γεμίζουν το σπίτι με φωνές κι ας μην ήξερε η δόλια μάνα που παν τα τέσσερα. Σήμερα έχουμε πλέον τους χαζομπαμπάδες να αναλαμβάνουν το «μητρικό» ρόλο, έχουμε οικογενειακούς συμβούλους και τσούρμο τους παιδοψυχολόγους αλλά η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική από την άποψη του ότι οι περισσότεροι γονείς εξακολουθούν να αγνοούν το αν κατ’ αρχάς μπορούν να είναι αντάξιοι του ρόλου τους και κατά δεύτερον ποιες είναι οι ατομικές προδιαγραφές τους. Σε αυτό ακριβώς έρχεται να συνδράμει η αστρολογία.

Το βέβαιο είναι πως ο καθένας έχει τις δικές του και κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται να τις γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε ένα «ραντεβού στα τυφλά» με τους απογόνους μας, οι οποίοι συχνά είναι κατ‘ εικόνα και ομοίωση του 5ου μας οίκου.

Και είναι σκόπιμο να διερευνούμε τον 5ο οίκο, όχι μόνον στο χάρτη της υποψήφιας μάνας αλλά και σε εκείνον του πατέρα. Συχνά, οι μπαμπάδες αποδεικνύονται το ίδιο «γόνιμοι ή άγονοι», ενώ κληροδοτούν στα παιδιά τις τάσεις του δικού τους 5ου. Γι αυτό και είναι ορθότερο να γίνεται μια εις διπλούν διερεύνηση και των δύο γονέων.

Οι περισσότεροι προχωρούμε στο εγχείρημα χωρίς να είμαστε εντελώς συνειδητοποιημένοι στο τι πάμε ακριβώς να κάνουμε, ή αν είμαστε υποψιασμένοι …πέφτουμε εντελώς από τα σύννεφα όταν έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα!

Προσωπικά όταν ήρθε το δικό μου μωρό στο σπίτι, το αντιμετώπιζα αρχικά σαν φιλοξενούμενο. Νόμιζα ότι κάποια στιγμή, θα φύγει, όπως ήρθε. Άργησα να αντιληφθώ ότι ήρθε για να παραμείνει και ότι θα ήταν πλέον μόνιμος κάτοικος αλλά και συγκάτοικος της ζωής μου.

Άλλοι λοιπόν αποφασισμένοι να αποκτήσουν απόγονο γιατί «έτσι πρέπει», άλλοι ωθούμενοι από το γενετήσιο ένστικτο και άλλοι επειδή έφτασε η ώρα τους και χτυπάει το βιολογικό τους ρολόι, όλοι για κάποιον δικό τους λόγο τέλος πάντων έρχεται κάποια στιγμή που επιδιώκουν να γίνουν γονείς.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια είναι μια απόφαση που όλοι λαμβάνουν καθυστερημένα και κατόπιν σοβαρής και μέγιστης περίσκεψης εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Έτσι συχνά, όταν οι γονείς πάρουν τη μεγάλη απόφαση, ο υποψήφιος απόγονος δεν είναι πάντα πρόθυμος να ακολουθήσει τις προσταγές των γονιών και να παρουσιαστεί «εδώ και τώρα».

Αστρολογικά οι ενδείξεις απόκτησης παιδιών δεν συμβαδίζουν πάντα με τον αριθμό των παιδιών που θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ζευγάρι θεωρητικά, δεδομένου ότι η αντισύλληψη είναι πλέον ευρεία διαδεδομένη.

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε την «κοσμική υπόσχεση» ύπαρξης παιδιών σε ένα γενέθλιο χάρτη λαμβάνοντας το όμως απλά σαν προδιαγραφή και όχι σαν τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά γενικότερα τη γονιμότητα, την αντισύλληψη και τις συνθήκες μιας εγκυμοσύνης πολύ σπουδαία δουλειά με πολύτιμα πορίσματα είναι αυτή του Ευγένιου Γιόνας, την οποία σας συστήνω ανεπιφύλακτα (Σελήνη και γονιμότητα)

Οικογένεια Χωραφά ή ένα παιδάκι και καλό;

Ο 5ος οίκος που αναφέρεται άμεσα στα παιδιά, φυσικά στα ζώδια της γης και του νερού θεωρείται πιο γόνιμος από ότι στα ζώδια του αέρα και της φωτιάς. Ο 5ος οίκος στο Λέοντα συχνά δίνει παιδιά σε κάπως μεγαλύτερη ηλικία.

Η παρουσία πλανητών στον 5ο οίκο μας δίνει πληροφορίες για τις σχέσεις που θα έχουμε με τα παιδιά, σκιαγραφώντας συχνά και το φύλο ή την ψυχολογία τους.

Ο Ήλιος στον 5ο έχει περισσότερο τον χαρακτήρα του «μονάκριβου παιδιού» και από εκεί κι ύστερα όλα εξαρτώνται από τις όψεις που δέχεται. Το φύλο του παιδιού εξαρτάται συχνά και από το ζώδιο (αν είναι αρσενικό ή θηλυκό).

Από τους προσωπικούς πλανήτες ο Άρης θεωρείται ο πιο «αρσενικός» εκπρόσωπος και πρακτικά υποδηλώνει είτε αγόρι, είτε ένα κορίτσι με υπέρμετρο δυναμισμό. Το δύσκολο κομμάτι του πλανήτη έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές ...μάχες που ξεσπούν, αφού σπάνια το παιδί είναι «φρόνιμο και υπάκουο». Ως προς τις εγκυμοσύνες, ο Άρης στις καλές του μπορεί να δείχνει ένα παιδί που έρχεται με το καλημέρα δηλαδή σε σχετικά νεαρή ηλικία, ενώ ως δυσαρμονικός δημιουργεί συχνά επιπλοκές ή ακόμη και αποβολές.

Αντίστοιχα η Αφροδίτη και η Σελήνη που είναι φορείς θηλυκών ιδιοτήτων «αρμόζουν» περισσότερο σε κορίτσια αλλά μπορεί να δείχνουν και αγόρια με ξεχωριστές ευαισθησίες.

Η παρουσία τους στον 5ο οίκο είναι αρχικά ένα καλό σημάδι ως προς τη γονιμότητα (ιδιαίτερα της Σελήνης η οποία άνετα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η πριμαντόνα της γονιμότητας) και τις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, ωστόσο λόγω της ευαισθησίας τους, αν δέχονται σκληρές όψεις από τον Άρη, τον Κρόνο, τον Ουρανό ή τον Πλούτωνα, το κλίμα συχνά αντιστρέφεται και τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα.

Καλό θα ήταν επίσης να εξετάζουμε και το μεσοδιάστημα Σελήνης/Αφροδίτης, σε ποιο ζώδιο είναι εγκατεστημένο και αν έχει εμπλοκές με κάποιο πλανήτη του χάρτη προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ο Ερμής είναι ουδέτερος ως προς το φύλο και τονίζει περισσότερο μια διανοητική σχέση γονιού-παιδιού, ενώ επηρεάζεται κι αυτός άμεσα από τις όψεις που δέχεται.

Ο Ποσειδώνας εμπλέκεται άμεσα με τις υιοθεσίες, υπονοώντας ότι στο θέμα της γονιμότητας είναι κάπως ...άστοχος. Όσον αφορά το φύλο του παιδιού ταιριάζει περισσότερο σε κορίτσι και αν «λοξοδρομήσει» το αγόρι είναι πιθανόν να έχει μια εξαιρετικά ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία.

Τεχνητή γονιμοποίηση και άλλες μέθοδοι βοηθητικές σε περιπτώσεις δυσκολιών στη σύλληψη συνήθως παρουσιάζονται με τον Ουρανό σε πρωταγωνιστική θέση δηλαδή σε όψη με τον κυβερνήτη του 5ου ή μέσα στον 5ο ή σε όψεις με τους πλανήτες που υπάρχουν μέσα σε αυτόν. Προσοχή όμως γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ο Ουρανός στον 5ο δίνει ξαφνικές και απρόβλεπτες εγκυμοσύνες ή ακόμα χειρότερα διαταραγμένες) πχ εξωμήτριες ή παλίνδρομες κυήσεις, πάντα ανάλογα με τις όψεις που δέχεται.

Γενικότερα ο πλανήτης είναι ...εναντίον των παιδιών ως προς την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους σε ένα οικογενειακό πλαίσιο και η πιο αντιπροσωπευτική στάση του εν δυνάμει γονιού είναι να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο. Στην εποχή μας που υπάρχει η δυνατότητα τεκνοποίησης και σε άλλοτε απαγορευτικές ηλικίες (μετά τα σαράντα), ο πλανήτης «επιτρέπει» την απόκτηση παιδιών μετά ακριβώς από την κρίση της μέσης ηλικίας.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Στερητικός πλανήτης ο Κρόνος, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αν καταλαμβάνει τον οίκο των παιδιών θα ήταν και απαγορευτικός για την ύπαρξή τους. Και σε αρκετές περιπτώσεις ενώ είναι ιδανικός για την ανατροφή ή την εκπαίδευση των ξένων παιδιών, με τα δικά μας κάτι «στραβώνει», επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους φόβους, τις ανησυχίες και την ανασφάλεια του Κρόνου. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, όταν υπεισέρχεται ο παράγων χρόνος. Ο Κρόνος δεν στερεί την απόκτηση απογόνων, μπορεί όμως να την καθυστερήσει αρκετά και να αποκτήσει κάποιος σε αρκετά περασμένη ηλικία, ίσως και μετά τα 40.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μάλλον είναι και το καλύτερο για κάποιον που διαθέτει Κρόνο στον 5ο να μην αποφασίσει για παιδάκι πολύ νωρίς, προκειμένου να αποφύγει πιθανά προβλήματα και ταλαιπωρίες από την ύπαρξή του εφόσον είναι σαφές πως ο 5ος οίκος της χαράς και της δημιουργίας περιορίζεται από τον ψυχρό και περιοριστικό Κρόνο. Σήμερα που η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει αλλάξει

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Αντίθετα ο Δίας είναι σαφές πως ευνοεί την απόκτηση παιδιών (από μόνος του φτάνει τα 2-3), όταν όμως είναι δυσαρμονικός σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τις υπεύθυνη στάση του γονιού, ο οποίος αν δεν έχει στο ωροσκόπιο του έναν στιβαρό Κρόνο να τον καθοδηγεί, είναι μάλλον απρόθυμος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Γονείς που «κάνουν πάσα» τα παιδιά τους σε παππούδες, θείες ή βέβαια στον σύντροφο τους, δίνοντας προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, υποκινούνται πρακτικά από έναν τέτοιο «ασυμμάζευτο» Δία κι επειδή η ζωή είναι άδικη αυτή η «επιπολαιότητα» όχι μόνον δεν τιμωρείται αλλά συχνά ανταμείβεται κιόλας, με τα παιδιά να εξυπηρετούν πολλαπλά το γονιό τους.

Ο Πλούτωνας στον 5ο οίκο λειτουργεί συχνά με τη γνωστή τακτική του «όλα ή τίποτε». Γι αυτό όταν σχηματίζει έντονες όψεις μπορεί να συνδέεται τόσο με θέματα κληρονομικότητας που ενδέχεται να παρεμποδίζουν καίρια την απόκτηση απογόνων, όσο και με έναν συγκριτικά μεγάλο αριθμό παιδιών.

Τέλος, ο άξονας των Δεσμών της Σελήνης σε 5ο-11ο δείχνει πως τα παιδιά θα είναι ένα κεντρικό ζήτημα της ζωής του ατόμου, αφού η εξέλιξη του περνά μέσα από τις σχέσεις του με αυτά. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται όταν είναι ο Νότιος στον 5ο με το ζώδιο να κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα (Κριός Αιγόκερως και Σκορπιός είναι στην κορυφή της λίστας των δυσκολιών, πριν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη). Οι πιο δύσκολες συνθήκες δημιουργούνται πάντως όταν υπάρχουν τετράγωνα προς τους δεσμούς από έναν «δύσκολο» πλανήτη που βρίσκεται στον 8ο οίκο.

Τέλος, μπορούμε να εξετάσουμε και τον 11ο οίκο (ως πολικό του 5ου), ποιους πλανήτες δηλαδή φιλοξενεί, τις όψεις τους κλπ. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουμε κάποιον πλανήτη πάνω στην ακμή του οίκου είναι βέβαιο πως θα ασκεί επιρροή και στον 5ο, συχνά μάλιστα υπερενισχυμένη. Ανάλογη δυναμική έχουν και οι πλανητικές αντιθέσεις ανάμεσα στον 5ο και τον 11ο οίκο, όπως επίσης και τα τ-τετράγωνα που σχηματίζονται ανάμεσα στον 2ο, τον 11ο και τον 8ο, με «τρύπα» στον 5ο οίκο.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση χρειάζεται προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων όχι μόνον των αστρολογικών αλλά και των κληρονομικών.

Ο κυβερνήτης του 5ου οίκου

Ο αριθμός των όψεων που προσεγγίζουν τον κυβερνήτη του πέμπτου οίκου είναι ο ενδεχόμενος αριθμός των απογόνων που θα αποκτήσει.(εφόσον δεν ακολουθείται κάποια μέθοδος αντισύλληψης).

Αν υπάρχουν πλανήτες τον πέμπτο οίκο τους λαμβάνουμε υπ’ όψιν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και τον κυβερνήτη του πέμπτου.

Πολλές φορές άτομα με δύο πλανήτες στον 5ο τους, αποκτούν και δύο παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε ένας πλανήτης περιγράφει και ένα παιδί.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλά παιδιά (10-12) φυσικά δεν μπορεί να υπάρχουν τόσες προσεγγίζουσες όψεις, ο Δίας όμως μέσα στον 5ο ή με καλές όψεις στον κυβερνήτη του 5ου δείχνουν τις μεγάλες οικογένειες. Σύμφωνα με μια άποψη, ανάλογη πολλαπλασιαστική ικανότητα μπορεί να επιδείξει και ένας ενεργός Πλούτωνας. Είναι όμως μια περίπτωση όπου όλα κρίνονται στο ζύγι ελεύθερης βούλησης και κοινωνικών επιταγών.

Σημασία έχει βέβαια και το τι κυβερνάει ένας πλανήτης που βρίσκεται στον 5ο οίκο. Αν για παράδειγμα πρόκειται για τον κυβερνήτη του 9ου, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκτηθεί παιδί στο εξωτερικό ή σε ταξίδι, το παιδί να είναι «προϊόν» νομικής πράξης (υιοθεσία), να μην είναι δικό μας αλλά του συντρόφου και οτιδήποτε άλλο συνδέει τη θεματολογία του 9ου με τον 5ο-παιδιά.

Σε περιπτώσεις υιοθεσίας ή παιδιά που αποκτούνται από δεύτερο γάμο (προϋπάρχοντα) κοιτάζουμε τον 11ο ο οποίος ως παράγωγος οίκος είναι ο 5ος του 7ου (συντρόφου)

Σύμφωνα με την παράδοση, ο 11ος περιγράφει το πρώτο παιδί, ο 1ος οίκος το δεύτερο, και ο 3ος το τρίτο. Αντίστοιχα για τα δικά μας παιδιά τηρείται μια ανάλογη ακολουθία, ξεκινώντας όμως από τον 5ο οίκο (ο 7ος οίκος δείχνει το δεύτερο παιδί, ο 9ος το τρίτο, ο 11ος το τέταρτο κ.ο.κ.

Για εγγόνια κοιτάζουμε τον 9ο (ο 5ος του 5ου) που περιγράφει τα παιδιά των παιδιών μας.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα γενέθλιου χάρτη με πολλά παιδιά είναι το Ωροσκόπιο του πρώην μέλους των Spice Girls και συζύγου του διάσημου ποδοσφαιριστή David Becam.

Αν και fashion icon η Βικτώρια, διανύει τώρα την τέταρτη εγκυμοσύνη της και υποψιαζόμαστε ότι πάει πλέον για την πολυπόθητη κόρη, μια και τα τρία πρώτα παιδιά της είναι αγόρια.

victoria_mother

Εξετάζοντας τον 5ο οίκο της παρατηρούμε την ακμή στον Καρκίνο, ζώδιο νερού, σύμβολο μητρότητας και γονιμότητας. Ίσως το γονιμότερο όλων.

Κυβερνήτης του οίκου η Σελήνη, η οποία κλείνει σταδιακά όψεις με τον Ουρανό (τρίγωνο), με τον Ήλιο (εξάγωνο), με τον Άρη (τρίγωνο) με τον Κρόνο (τρίγωνο). Σύνολο 4 βασικές όψεις και μάλιστα όλες συγκλίνουσες και έπεται η σύνοδος με τη Δήμητρα. Αν επιπροσθέτως λάβουμε υπ’ όψιν μας και την παραλληλία της Σελήνης με τον Δία τότε δεν θα αρκεστεί στην 4άδα αλλά θα προχωρήσει σε πιθανή ...ενδεκάδα για να σχηματίσουν πλέον τη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα.

Η Μαντόνα πάλι που έχει τέσσερα παιδιά, τα δύο υιοθετημένα, δεν έχει ούτε έναν πλανήτη στον 5ο οίκο, ενώ ο κυβερνήτης του οίκου, ο Κρόνος, βρίσκεται στον 4ο υποδηλώνοντας απόκτηση παιδιών σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ωστόσο τα ...ηνία πήρε η Αφροδίτη στον 11ο και στο Λέοντα, η οποία σχηματίζει δύο τετράγωνα με το Δία και τον Ποσειδώνα.

madonna_mother

Η περίπτωση του Έρικ Κλάπτον είναι βέβαια εντελώς διαφορετική. Με τον Άρη στον 5ο οίκο, σε τετράγωνο με τον Ουρανό στον 8ο στους Διδύμους και τον κυβερνήτη του 5ου (Ποσειδώνας) στον 12ο, θρήνησε τον 4χρονο πρωτότοκο γιο του όταν το 1991 έπεσε από το 53ο πάτωμα ενός ουρανοξύστη.

Στη συνέχεια με τη συνδρομή κυρίως του Δία από τον 11ο οίκο απέκτησε τρεις κόρες.

clapton_father
©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved