Η Αθηνά (Pallas) στον Ταύρο

Η αντίληψη λειτουργεί κυρίως αισθητηριακά, κατανοεί κάτι μόνο αν έχει πρώτα εμπειρία απ’ αυτό, μόνο αν το αγγίξει, το γευθεί, το μυρίσει
Η Αθηνά (Pallas) στον Ταύρο

από τον Δρ Χρήστο Παΐζη

ChristosPaizis

 

Α. Η αντίληψη

Είδαμε πως η Αθηνά σ’ ένα χάρτη δηλώνει κυρίως την αντίληψη, το πως αντιλαμβάνεται κάποιος, αν δηλαδή αντιλαμβάνεται κυρίως με τη λογική, με την αίσθηση, με τη διαίσθηση, με συνδυασμό όλων αυτών, αν η αντίληψή του είναι σφαιρική ή αποσπασματική, λεπτομερειακή ή επιφανειακή, ορθή ή εσφαλμένη.

Αυτό πιστεύουμε πως είναι και το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της Αθηνάς και είναι, μαζί με τον Ερμή, ο βασικότερος αστρολογικός δείκτης της αντίληψης.

Στον Ταύρο, ζώδιο γήινο και σταθερό, η αντίληψη λειτουργεί κυρίως αισθητηριακά, κατανοεί κάτι μόνο αν έχει πρώτα εμπειρία απ’ αυτό, μόνο αν το αγγίξει, το γευθεί, το μυρίσει κ.ο.κ. Μέσα από θεωρητικές - λογικές - αφηρημένες διαδικασίες δεν κατανοεί κάτι, αντίθετα μπορεί αυτές οι διαδικασίες να του είναι ακόμα και απωθητικές. Και μόνο όταν έχει άμεση εμπειρία κάποιου πράγματος θα το αντιληφθεί πραγματικά, διαφορετικά δεν πρόκειται να το κατανοήσει. «Ουδέν στη νόηση, αν πριν δεν υπάρξει στην αίσθηση», έλεγε ένα παλιό ρητό και, βέβαια, αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την Αθηνά στον Ταύρο. Η Αθηνά στη θέση αυτή θα δώσει το άτομο που θέλει κάτι πρώτα να το νιώσει με όλες τις αισθήσεις του για να μπορέσει μετά να το φέρει στη νόησή του, να το αντιληφθεί. Άρα η Αθηνά στο Ταύρο δίνει άτομο που αντιλαμβάνεται αισθητηριακά, με τις 5 δηλαδή αισθήσεις, που δεν μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει θεωρητικούς ακροβατισμούς, που απεχθάνεται γνώσεις αυστηρά «θεωρητικές», αν μάλιστα δεν έχουν άμεσο πρακτικό αντίκρισμα και που, βέβαια, υποτιμά γνώσεις που προέρχονται από εξωαισθητηριακές διαδικασίες, όπως π.χ. η διαίσθηση.

Είναι αυτονόητο πως ο βαρύς γήινος κραδασμός του Ταύρου δεν επιτρέπει γρήγορη αντίληψη ούτε νοητικά πετάγματα, γι’ αυτό και η Αθηνά στον Ταύρο μπορεί να δώσει αντίληψη αργή αλλά όχι βέβαια επιπόλαιη, όπως για παράδειγμα μπορεί να γίνει στους Διδύμους. Εν κατακλείδι, όσον αφορά στο θέμα «αντίληψη», η Αθηνά σ’ αυτό το ζώδιο δίνει αισθητηριακή, αργή, αλλά και προσεκτική αντίληψη των πραγμάτων. Μπορεί να αντιλαμβάνεται με τους δικούς του, αργούς, αν θέλετε, ρυθμούς, αλλά αυτά που έχει αντιληφθεί θα τα έχει αντιληφθεί σωστά, θα είναι κατοχυρωμένα στο μυαλό του και θα μπορεί και να τα μεταδώσει με τρόπο εύληπτο, απλό και κατανοητό. Μπορεί πάλι να μην αντιλαμβάνεται το σύνολο των δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο του, αλλά όσα αντιλαμβάνεται, τα αντιλαμβάνεται σωστά. Σίγουρα πάντως είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η αντίληψη σε θέματα που έχουν να κάνουν με καθημερινά πρακτικά προβλήματα και ιδιαίτερα με θέματα διατροφής, οικονομίας, ασφάλειας και αυτοσυντήρησης. Στους τομείς αυτούς αφενός αντιλαμβάνεται εύκολα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και εντοπίζει τα τυχόν προβλήματα, αλλά αφετέρου εφευρίσκει και τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Β. Η αυτοκυριαρχία

Η Αθηνά δηλώνει επίσης και την ικανότητα αυτοκυριαρχίας. Στον Ταύρο, ζώδιο γήινο, ρεαλιστικό και «συγκρατημένο» η Αθηνά είναι δείκτης ψυχραιμίας, αυτοσυγκράτησης και αποφυγής παρορμητικών εκδηλώσεων που μετά θα είχαν επιπτώσεις.

Η Αθηνά σ’ αυτό το ζώδιο είναι δείκτης ατόμου που δε θα θυσιάσει την ηρεμία του για να εκτονωθεί, άρα θα ξέρει να δείχνει την απαιτούμενη αυτοκυριαρχία, ιδιαίτερα αν, επιδεικνύοντάς την, εξασφαλίζει την ασφάλειά του, τα οικονομικά του, την καλοπέρασή του, τη «βολή» του γενικά. Φυσικά η αυτοκυριαρχία δε θα είναι αποτέλεσμα ιδιοσυγκρασίας ή φιλοσοφίας ζωής - που θεωρεί την ψυχραιμία ως ανώτερη αξία για κάποιους συγκριμένους λόγους - αλλά καιροσκοπικής διάθεσης που βλέπει πως η επίδειξη αυτοκυριαρχίας σε μια συγκεκριμένη στιγμή απλά συμφέρει περισσότερο.

Γ. Η διανόηση

Τα διανοητικά συμφέροντα του ατόμου έχουν να κάνουν κυρίως με οικονομία, πρακτικά θέματα, ακόμη κι αν έχει ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία θα τον ελκύουν περισσότερο υλιστικές φιλοσοφίες και σίγουρα όχι θεωρητικά-αφηρημένα θέματα. Θα τον ενδιαφέρει κάθε τι που έχει και άμεσο πρακτικό χαρακτήρα και, βέβαια, κάθε τι που είναι ξεκάθαρο και χωρίς «νεφελώματα».

Με την Αθηνά στον Ταύρο είναι σχετικά εύκολο να παίρνουν τα σχέδια «σάρκα και οστά», να μορφοποιούνται, το δύσκολο να γίνεται εύκολο και το «βαθύ» να απλοποιείται όσο είναι δυνατόν, ώστε να μεταδίδεται σε όσο γίνεται περισσότερους δέκτες.

Γενικά η Αθηνά στο ζώδιο αυτό δίνει διανοητικές ικανότητες σε θέματα πρακτικά, αντίληψη σε θέματα οικονομίας- ασφάλειας, αλλά και νου που απεχθάνεται ό,τι δεν έχει άμεσο υλικό-ρεαλιστικό χαρακτήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν συνάδουν και άλλοι αστρολογικοί παράγοντες, η Αθηνά σ’ αυτό το ζώδιο μπορεί να δώσει και άτομα με «ρηχό» μυαλό, περιορισμένα διανοητικά ενδιαφέροντα και φτωχή αντίληψη, που προσλαμβάνει μόνο τα πολύ «χτυπητά» στοιχεία και δεν προσέχει καθόλου τις λεπτομέρειες ή τις λεπτές διαφοροποιήσεις (π.χ. σε ένα θεατρικό έργο να «δει» μόνο την υπόθεση και όχι τις ερμηνείες ή να δει μόνο τα σκηνικά καθ’ εαυτά όχι το αν αυτά συνδέονται με το όλο κλίμα του έργου).

Τέλος, η Αθηνά στον Ταύρο δείχνει άτομο που δεν μπορεί εύκολα να θυσιάσει υλικές απολαύσεις για πνευματικούς στόχους. Η πνευματική, λοιπόν, φύση της Αθηνάς στο ζώδιο του Ταύρου δε φαίνεται να μπορεί να εκδηλωθεί ιδιαίτερα και, όπως παραπάνω γράψαμε, μπορεί να λειτουργήσει η ευφυΐα και η αντίληψη της Αθηνάς μόνο σε θέματα υλιστικά - οικονομικά - πρακτικά.

Αυτά, λοιπόν, για την Αθηνά στον Ταύρο. Θα συνεχίσουμε με την Αθηνά σε Διδύμους-Καρκίνο και μέχρι τότε εμπεδώστε καλά τα θέματα της Αθηνάς που είναι (σε λέξεις - «κλειδιά») αντίληψη - μορφοποίηση - στρατηγική - αυτοκυριαρχία - θάρρος - αγώνας - διανόηση - σοφία.

Για να αποτυπώσετε αυτές τις λέξεις - κλειδιά της Αθηνάς, δείτε πως εφαρμόζουν όλες μαζί για περιγραφή της Αθηνάς στον Ταύρο, θέμα που μόλις εξετάσαμε. 

Αισθητηριακή αργή αντίληψη

Πρακτικά - ρεαλιστικά διανοητικά ενδιαφέροντα

Σοφία - αυθεντία σε θέματα σχετικά με οικονομία, ασφάλεια, διατροφή.

Αγώνας για ικανοποίηση πρακτικών στόχων.

Θάρρος όταν απειλείται το «έχειν» του, πείσμα, επιμονή, υπομονή.

Δίνει μορφή σε αφηρημένα σχέδιαΑυτοκυριαρχία για διατήρηση ασφάλειας.

Στρατηγική για αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved